ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dvije hrvatske knjige na popisu najboljih na svijetu u 2024. The Paris Reviewa

Go down

Dvije hrvatske knjige na popisu najboljih na svijetu u 2024. The Paris Reviewa Empty Dvije hrvatske knjige na popisu najboljih na svijetu u 2024. The Paris Reviewa

Post by debotoijusto Sat 28 Dec - 10:28

NA POPISU dvanaest najboljih knjiga prijevodne književnosti u svijetu za 2024. kultnog časopisa The Paris Review našle se i dvije iz Hrvatske prevedene u SAD-u, Brnjica za vještice Dubravke Ugrešić i Proslava Damira Karakaša, izvijestila je u petak Naklada OceanMore.

Prvi dio Brnjice za vještice, koju je u Hrvatskoj objavio Multimedijalni institut, svojevrsna je proširena rođendanska čestitka upućena vlastitoj junakinji Štefici Cvek, a drugi je razgovor s teoretičarkom književnosti i feministicom Merimom Omeragić u kojem autorica govori o patologijama sadašnjeg trenutka u društvu.

"Zbog svojih antinacionalističkih stavova Dubravka Ugrešić, poznata kao ikona otpora, spominje se kao briljantan mislilac te vrsni stilist, a navodi se i kako je u ovim zastrašujućim vremenima teško preporučiti boljeg pisca za čitanje od te vrhunske autorice", napominje se.

Druga je knjiga roman Proslava Damira Karakaša, objavljen u Nakladi OceanMore, po kojoj je snimljen istoimeni film koji je svjetsku premijeru imao na festivalu u Karlovym Varyma, dok je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film.

Tu knjigu američki kritičar Robert Allen Papinchak naziva zapanjujućim štivom koje podsjeća na Borisa Pasternaka i Aleksandra Solženjicina, a ističe se i kao roman koji dugo zadržava pozornost nakon čitanja.

Obje knjige prevela je na engleski nagrađivana književna prevoditeljica Ellen Elias Bursać, koja je studirala u SAD-u, a magistrirala i doktorirala u Zagrebu. Brnjicu za vještice objavio je njujorški nakladnik Open Letter Books, dok je Proslavu objavila izdavačka kuća Two Lines Press iz San Francisca.

https://www.index.hr/magazin/clanak/dvije-hrvatske-knjige-na-popisu-najboljih-na-svijetu-u-2024-the-paris-reviewa/2628083.aspx
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Dvije hrvatske knjige na popisu najboljih na svijetu u 2024. The Paris Reviewa Empty Re: Dvije hrvatske knjige na popisu najboljih na svijetu u 2024. The Paris Reviewa

Post by debotoijusto Sat 28 Dec - 10:33

bravo oni , nisam citao no gledao film , nelos

cudi me kako nije uvrsteno vjeropoj rijeci od fra bernandina skunca oli zivko kustic sa svojim djelom neustrasivi glas crkve u hrvata
isto tako izostavljene ukoricene scenaristicke bravure jakova sedla prvaka desne misli u rvata , vjerujem samo zato sto protiv sorosa i jugoslavije
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Dvije hrvatske knjige na popisu najboljih na svijetu u 2024. The Paris Reviewa Empty Re: Dvije hrvatske knjige na popisu najboljih na svijetu u 2024. The Paris Reviewa

Post by prckov Sat 28 Dec - 12:31

znam da debo ne voli da ja komentiram njegove index teme, al sta cu kad sam ja covjek koji nije mogao sutjeti, pa cu samo kratko i tiho

kriticara te knjige google ne poznaje, moro sam ukucat njegovo kompletno ime u trazilicu jer nije google nudio sugestije o kome se radi. Al dobro, nisam cito (a i necu) a nisam ni film pogledo (necu ni to) pa ostalo ne mogu komentirat osim da se nadam da nema puno relativizma kojeg ljevicarske nagrade danas puno volu i cmacu

sto se tice feministica i nagrada vezanih uz njih, mislim da je krajnje vrijeme da ih ljevica prestane ugnjetavat sa tolikim nagradama. Ranije sam zivio u uvjerenju da je sve laz u tom ideoloskom jeftinjaku, a sad vidim da ih se stalno ugnjetava neprestanim i rafalnim nizom nagrada, tako da je ocito da je njihova borba za slobodu od ugnjetavanja pravedna i hvale vrijedna drustvena pojava. Takode mislim i da je konacno doslo vrijeme da od te ideologije napravimo "ideolosku svetu kravu" koju vise nikad niko ne smije napast ili kritizirat. Jedina primjedba koju nisam mogao odsutjeti je da su previse bijele za 2024 godinu, i da oduzimaju drugima priznanje na intersekcionalnoj razini i programu dekolonizacije

:ming1

2014-04-19

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics