ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

srpski ekonomski tigar u epizodi istekli poticaji

Go down

srpski ekonomski tigar u epizodi istekli poticaji Empty srpski ekonomski tigar u epizodi istekli poticaji

Post by debotoijusto 27/12/2024, 22:22

Predsednik beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) Stefan Simić ocenio je danas da je kineska firma "Mei Ta Europa" iz Obrenovca, koja je u poslednja tri dana otpustila 370 radnika, to uradila kako bi na njihovo mesto zaposlila strane državljane koji bi radili za manji iznos novca.

Simić je novinarima rekao da je ta kompanija pre nekoliko godina došla u Srbiju i da se njom gradski i republički funkcioneri redovno hvale, a da se sada, „kada se dele otkazi“, niko od funkcionera ne javlja.

Javili su nam se radnici iz te fabrike i saznali smo da je više puta bilo povređenih radnika zbog stvaranja lažnog pritiska da što pre ispune zadate naloge, rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, javili su im i da su se u oktobru dogodila dva smrtna slučaja, kada su u firmi poginula dva muškarca od 23 i 45 godina, jer su radila na mašini koja nije imala zaštitu.

Simić je poručio da je to brzo zaboravljeno jer se se nije izveštavalo o tome i dodao da je u oktobru sa krana pala mašina teška oko pola tone, pa je samo pukom srećom izbegnuta nesreća.

Država je toj formi, kako je naveo, dala 27.000 evra po radnom mestu subvencija, 14 hekatra besplatno i 16 hektara ispod cene, kao i kompletnu infrastrukturu.

Radnici dobijaju otkaz ne zbog manjka posla, već zato što se dovode radnici iz Bangladeša i Šri Lanke koji rade za manji novac, naveo je Simić i istakao da PSG nema ništa protiv dolaska stranih radnika, ako postoji manjak radne snage, ali je problem kada se srpski radnici otpuštaju da bi se dovela jeftinija snaga, a država je ulagala u tu filmu i plaćala subvencije.

https://n1info.rs/vesti/simic-kineska-firma-mei-ta-europa-otpustila-370-radnika-da-bi-zaposlila-strane-drzavljane/

debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

srpski ekonomski tigar u epizodi istekli poticaji Empty Re: srpski ekonomski tigar u epizodi istekli poticaji

Post by debotoijusto 27/12/2024, 22:23

Milos Maric
Ja sam radio u fabrici Mei Ta od 2017 - 2021

Moja poslovna pozicija je bila radnik na CNC masini u Machining department.

"2019. Ja sam dobio otkaz zbog Covid-a, pa sam onda dobio poziv ako zelim da se vratim u firmi.
Plate su bile smanjene, radno vreme je bilo povecano i trazili su da se radi svaka subota. Predhodno je rad za vikend bio opcionalan.

U to vreme su poceli da placaju ljude za manje vreme nego sto su imali upisano. HR department u to nije hteo da pomogne zato sto "Nije do njih nego do Team Leader". Kada bi smo pitali naseg Team Lead on bi nam rekao da nije do njega i da moramo nekog drugog da pitamo za takvu temu.

Stalno smo imali problema sa masinama zbog cega je bilo dosta zastoja u produkciji i posle je greska do nas, zato sto nismo primetili ranije pa su nam donosili da potpisemo papire smajnivali plate.

Kvote su bile povecane iako su znali da ce zbog toga morati da zrtvuju neke stvari kao sto je kvalitet proizvoda. Masine nisu bile gasene da bismo mogli da uradimo maintenance. Nas manager se stalno drao na radnike i bacao stvari na pod jer prostorija nije bila po njegovom standardu. Taj standard vise nije bio moguc zbog povecane kvote zbog cega su neki morali da ostanu tokom pauze da nastave da rade.

Tokom "audita", pojedine linije su bile zatvorene da ne bi videli u kakvim uslovima su radnici radili, vodili su "audit" da vide ono sto firma zeli a ne ono sto oni treba da ispitaju.

Povrede su bile sve cesce i ozbiljnije. Neki ljudi ne mogu vise da rade zbog povrede koji su se dogodile.

Ja sam spreman da ispricam sve o ovoj firmi. Sramota Vlade sto im omogucilo ovake uslove i subvencije.
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

srpski ekonomski tigar u epizodi istekli poticaji Empty Re: srpski ekonomski tigar u epizodi istekli poticaji

Post by Serbinho-3 27/12/2024, 22:32

Strani radnici moraju imati dozvole.

Znaci, opet ko ih pusta.

Te Cingalese, kako ih ovde zovu, kompletno Banglades,

Sri Lanka, Pakistan, India, Nepal, ne bih ni pustao 

unutra.

Nelojalna konkurencija, druga kultura, kote se ko 

Siptari na Kosovu, znamo kako je prosla ta prica,

znaci fajront.
Serbinho-3
Serbinho-3

2014-08-25

Back to top Go down

Post by vuksadinare 27/12/2024, 22:43

Serbinho-3 wrote:Strani radnici moraju imati dozvole.

Znaci, opet ko ih pusta.

unutra.

znaci fajront.
Znaci uskoro srbin sa urbanom umjesto šajkačom..
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by Serbinho-3 28/12/2024, 01:58

vuksadinare wrote:
Serbinho-3 wrote:Strani radnici moraju imati dozvole.

Znaci, opet ko ih pusta.

unutra.

znaci fajront.
Znaci uskoro srbin sa urbanom umjesto šajkačom..

Znas kako, kako mi idemo preko, tako i ti neki idu preko.

Korporacije gledaju svoj interes, ali i ljudi i drzava svoj.

Licno mi idu na onu stvar ti Cingalesi.

Ako bih birao, Filipinci bi bili ispred njih.

Naravno, TITO tamo sve kontrolise, otuda i rekoh da im neko daje dozvole.

Nisam bas da se pustaju i spustaju cenu lokalnom coveku.

To i Kinez ne voli, pa drzi sve moguce natpise ispred lokala da je zabranjen ulaz

za Vijetnamce i pse.

Tutto lì.
Serbinho-3
Serbinho-3

2014-08-25

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics