Asylum
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Društvo :: Religija
Page 37 of 37
Page 37 of 37 • 1 ... 20 ... 35, 36, 37
Re: Asylum
Sa stranice Ivan Bassi
Gnothi seauton
Isus ga pogleda i reče:
Ti si Šimun!
Znam tko si.
Mi se još nismo sreli
i ti još ne znaš
da li da vjeruješ Andriji ili ne,
ali ja znam tko si ti.
Ti misliš da poznaješ sebe
i brata Andriju,
a da sam ti ja nepoznat.
Ubrzo ćeš spoznati koliko malo znaš.
Boljet će te ta spoznaja.
Ne boj se boli.
Bol je duboka škola.
Kada spoznaš svoje neznanje,
upoznati ćeš i mene
i tada ćeš upoznati i sebe.
Dug je put do spoznaje sebe.
Dug i krivudav.
Ti si Šimun!
Znam tko si.
I znam čiji si.
Ivanov!
Poznam ti oca i majku.
Znam kada si i kako došao na svijet.
Znam tko si i čiji si,
ali znam i tko ćeš biti.
Zvat ćeš se Kefa.
Bit ćeš stijena.
Moja stijena.
Pogledaš li dobro u moje oči,
vidjeti ćeš sebe.
Cijelog.
Ovdje si ono što jesi.
I ono što si bio
i ono što ćeš biti.
Nigdje nisi cjelovit kao što si ovdje.
Odvratiš li svoj pogled od moga
i potražiš li sebe negdje drugdje,
izgubit ćeš se.
Pamti naš susret pogledom.
Naći ćeš se kada se,
izgubljen,
opet ugledaš
u mojim očima kao sada.
Ti,
Šimun,
sin Ivanov,
Kefa.
Kada spoznaš koliko se malo poznaješ
i kada upoznaš koliko te ja poznajem i volim,
idi za mnom
i hrani moje
istom spoznajom
koju vidiš
kada gledaš mene
i u mojim očima
i posve zaboraviš
na sebe.
Iv 1, 35 - 42
Ante Vučković
Matija Bajt
Gnothi seauton
Isus ga pogleda i reče:
Ti si Šimun!
Znam tko si.
Mi se još nismo sreli
i ti još ne znaš
da li da vjeruješ Andriji ili ne,
ali ja znam tko si ti.
Ti misliš da poznaješ sebe
i brata Andriju,
a da sam ti ja nepoznat.
Ubrzo ćeš spoznati koliko malo znaš.
Boljet će te ta spoznaja.
Ne boj se boli.
Bol je duboka škola.
Kada spoznaš svoje neznanje,
upoznati ćeš i mene
i tada ćeš upoznati i sebe.
Dug je put do spoznaje sebe.
Dug i krivudav.
Ti si Šimun!
Znam tko si.
I znam čiji si.
Ivanov!
Poznam ti oca i majku.
Znam kada si i kako došao na svijet.
Znam tko si i čiji si,
ali znam i tko ćeš biti.
Zvat ćeš se Kefa.
Bit ćeš stijena.
Moja stijena.
Pogledaš li dobro u moje oči,
vidjeti ćeš sebe.
Cijelog.
Ovdje si ono što jesi.
I ono što si bio
i ono što ćeš biti.
Nigdje nisi cjelovit kao što si ovdje.
Odvratiš li svoj pogled od moga
i potražiš li sebe negdje drugdje,
izgubit ćeš se.
Pamti naš susret pogledom.
Naći ćeš se kada se,
izgubljen,
opet ugledaš
u mojim očima kao sada.
Ti,
Šimun,
sin Ivanov,
Kefa.
Kada spoznaš koliko se malo poznaješ
i kada upoznaš koliko te ja poznajem i volim,
idi za mnom
i hrani moje
istom spoznajom
koju vidiš
kada gledaš mene
i u mojim očima
i posve zaboraviš
na sebe.
Iv 1, 35 - 42
Ante Vučković
Matija Bajt
metilda- Posts : 5217
2021-02-20
2021-02-20
2021-02-20
2021-02-20
Sveta znatiželja
EFA RIJEČI, 6. 1.
(Mt 2,1-3)
Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: »Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.« Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime.
Crkveni oci vele da je znatiželja jedan od ozbiljnijih simptoma oholosti. No, ima znatiželja koja je dobra. To je ona znatiželja koja te tjera naprijed i kojom krčiš putove do važnih životnih istina. Valja biti ponizno znatiželjan o Bogu. Valja htjeti sve više i više ući u tajnu njegovog života. Takva znatiželja o Bogu zapravo je nostalgija za Bogom i traženje njegovog lica.
Kao i mudraci s Istoka i ti kreni na put za zvijezdom koja će te odvesti bliže Bogu. U njemu je tvoj mir. On je tvoja snaga. On je smisao. U njemu ćeš pronaći istinu o svome životu. Da bi se sve to dogodilo, trebaš se pokrenuti. Ti si onaj koji treba postaviti pitanje i napraviti korak naprijed. Toliki kršćani žive bez ikakvog interesa za Boga. Njih zapravo Bog ne zanima. Vjeruju da postoji i to je sve. Drže se na distanci s Bogom. I sigurno je da će u vječnosti žaliti da ga već na zemlji nisu s više čežnje tražili i žarče ljubili.
Ti si na potezu. Pronađi Božju zvijezdu i slijedi je. Kreni na put. Traži Boga dok se može naći. Neka ti mudraci s Istoka budu poticaj. Budi mudar i mudro odluči za čijom zvijezdom upravljaš životne korake.
Pripremio: fra Josip Vlašić
EFA RIJEČI, 6. 1.
(Mt 2,1-3)
Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: »Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.« Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime.
Crkveni oci vele da je znatiželja jedan od ozbiljnijih simptoma oholosti. No, ima znatiželja koja je dobra. To je ona znatiželja koja te tjera naprijed i kojom krčiš putove do važnih životnih istina. Valja biti ponizno znatiželjan o Bogu. Valja htjeti sve više i više ući u tajnu njegovog života. Takva znatiželja o Bogu zapravo je nostalgija za Bogom i traženje njegovog lica.
Kao i mudraci s Istoka i ti kreni na put za zvijezdom koja će te odvesti bliže Bogu. U njemu je tvoj mir. On je tvoja snaga. On je smisao. U njemu ćeš pronaći istinu o svome životu. Da bi se sve to dogodilo, trebaš se pokrenuti. Ti si onaj koji treba postaviti pitanje i napraviti korak naprijed. Toliki kršćani žive bez ikakvog interesa za Boga. Njih zapravo Bog ne zanima. Vjeruju da postoji i to je sve. Drže se na distanci s Bogom. I sigurno je da će u vječnosti žaliti da ga već na zemlji nisu s više čežnje tražili i žarče ljubili.
Ti si na potezu. Pronađi Božju zvijezdu i slijedi je. Kreni na put. Traži Boga dok se može naći. Neka ti mudraci s Istoka budu poticaj. Budi mudar i mudro odluči za čijom zvijezdom upravljaš životne korake.
2021-02-20
2021-02-20
2021-02-20
2021-02-20
Prisutnost koja oslobađa
EFA RIJEČI, 9. 1.
(Mk 6,47-51)
Uvečer pak lađa bijaše posred mora, a on sam na kraju. Vidjevši kako se muče veslajući, jer im bijaše protivan vjetar, oko četvrte noćne straže dođe k njima hodeći po moru. I htjede ih mimoići. A oni, vidjevši kako hodi po moru, pomisliše da je utvara pa kriknuše. Jer svi su ga vidjeli i prestrašili se. A on im odmah progovori: »Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!« I uziđe k njima u lađu, a vjetar utihnu.
Postoji nešto što nazivamo egzistencijalnom prazninom. Ona je uzrok naših dubokih strahova. Slika djeteta koje je noću samo u velikoj šumi može nam donekle dočarati dio te praznine i straha koji znaju prožimati živote ljude. Mrak, samoća, zvukovi koji lede krv u žilama. Djetetu je dovoljna jedna ruka i sav taj mrak i sablast mračne šume bivaju pobijeđeni. Dovoljan je jedan poznati glas i sve se mijenja. Straha nestaje.
Upravo takav je Isus. U naše egzistencijalne praznine dolazi da nas spasi od strahova. Dolazi blizu i dotiče nas svojom otajstvenom prisutnošću. Dolazi blizu i izgovara riječi kako bismo čuli njegov glas: »Hrabro samo! Ja sam! Ne boj se!« I to nam je dovoljno. Sve se mijenja kada je Isus tu. Sve je drugačije kada vidimo Isusa.
EFA RIJEČI, 9. 1.
(Mk 6,47-51)
Uvečer pak lađa bijaše posred mora, a on sam na kraju. Vidjevši kako se muče veslajući, jer im bijaše protivan vjetar, oko četvrte noćne straže dođe k njima hodeći po moru. I htjede ih mimoići. A oni, vidjevši kako hodi po moru, pomisliše da je utvara pa kriknuše. Jer svi su ga vidjeli i prestrašili se. A on im odmah progovori: »Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!« I uziđe k njima u lađu, a vjetar utihnu.
Postoji nešto što nazivamo egzistencijalnom prazninom. Ona je uzrok naših dubokih strahova. Slika djeteta koje je noću samo u velikoj šumi može nam donekle dočarati dio te praznine i straha koji znaju prožimati živote ljude. Mrak, samoća, zvukovi koji lede krv u žilama. Djetetu je dovoljna jedna ruka i sav taj mrak i sablast mračne šume bivaju pobijeđeni. Dovoljan je jedan poznati glas i sve se mijenja. Straha nestaje.
Upravo takav je Isus. U naše egzistencijalne praznine dolazi da nas spasi od strahova. Dolazi blizu i dotiče nas svojom otajstvenom prisutnošću. Dolazi blizu i izgovara riječi kako bismo čuli njegov glas: »Hrabro samo! Ja sam! Ne boj se!« I to nam je dovoljno. Sve se mijenja kada je Isus tu. Sve je drugačije kada vidimo Isusa.
2021-02-20
2021-02-20
2021-02-20
2021-02-20
2021-02-20
2021-02-20