ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Novac završio u vikendicama

Go down

Novac završio u vikendicama Empty Novac završio u vikendicama

Post by debotoijusto Fri 10 Nov - 15:11

NOVAC koji je Geodetskom fakultetu osobnom odlukom i bez javnog natječaja dodijelila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uhićeni bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević trošili su na izgradnju svojih vikendica i izvlačenje gotovine s bankomata, piše Telegram.
Na to sumnjaju istražitelji Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), po čijem je nalogu u srijedu uhićeno 29 osoba zbog malverzacija s europskim fondovima.
Naime, nakon što je ministrica Obuljen Koržinek geodetima odlučila direktno dodijeliti 19.1 milijun kuna bez javne nabave, oni su aktivirali svoju mrežu tvrtki preko kojih su neosnovano uvećavali cijene poslova ili im isplaćivali novac za kompletno fiktivne poslove, koji bi im potom bio isplaćivan natrag. Pozamašnu stavku u ovoj shemi izvlačenja novca činili su i putni nalozi.


Na poslu koji im je dodijelila ministrica bivši dekan Đapo imao je ulogu voditelja, a profesor Pribičević koordinatora projekta. Pa je dvojac, navode istražitelji, namjestio niz nabava sebi bliskim tvrtkama, koje bi onda, navodno, odradile neke poslove na radovima očuvanja kulturne baštine, koju su geodeti skenirali za Ministarstvo kulture.
Primjerice, u dobro uigranoj shemi namjestili su da nabavu za "sanacijske radove nužne pri izvođenju 3D dokumentiranja objekata kulturne baštine" dobije tvrtka koja za isplaćenih 306.250 kuna radove uopće nije izvršila.
Čelni ljudi te tvrtke potom su isplaćivali novac po fiktivnim fakturama drugoj tvrtki, koja je u vlasništvu kuma profesora Pribičevića.
Europski novac ministrice Obuljen Koržinek u ovom je konkretnom slučaju potom iskorišten za elektroinstalacijske radove u kući u Selinama, koju su zajedno gradili i opremali profesor Pribičević i njegova partnerica.
Na isti način europski novac ministrice Obuljen utrošen je za uređenje okoliša i hortikulture, demontažu utičnica i stropnih lampi, plaćanje bračkog kamena i ostale radove na kući u Selinama.


Osim toga, profesori su dio nabava za "usluge izmjere zgrada" u sklopu projekta Ministarstva kulture namjestili za tvrtku u kojoj su obojica prikriveni i stvarni vlasnici.
Prvo su osigurali da se cijena javne nabave neosnovano uveća, a potom su u stvarnosti svojoj tvrtki isplaćivali 250.000 kuna, pa još 1.2 milijuna kuna. pa opet 250.000 kuna.

Istražitelji navode kako je potom direktor te firme s bankomata podizao 120.000 kuna, pa 510.000 kuna, pa još 5000 kuna i 14.500 eura (oko 109.000 kuna). Taj je novac, tvrdi EPPO, podijelio s Alminom Đapom i Boškom Pribičevićem, prikrivenim i stvarnim vlasnicima.

Profesori su novac Fonda solidarnosti, namijenjen za popis štete od potresa, obilato krali i na putnim nalozima. Tako je bivši dekan Đapo ispostavio 31 putni nalog na konto sredstava projekta s Ministarstvom kulture.
Lažno je prikazivao da je išao na putovanja koja se u stvarnosti nisu dogodila, putovanja koja nisu bila u službene svrhe, a varao je i neistinitim prikazivanjem trajanja putovanja i prijeđenih kilometara. Đapo je na ovaj način, navode istražitelji, oštetio Fond solidarnosti za 7757 eura.


https://www.index.hr/vijesti/clanak/ministrica-im-dala-novac-bez-natjecaja-oni-gradili-vikendice-i-dizali-ga-s-bankomata/2511465.aspx
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 29806
2014-04-12


Back to top Go down

Novac završio u vikendicama Empty Re: Novac završio u vikendicama

Post by debotoijusto Fri 10 Nov - 15:13

HDZ je bezobrazluk i pohlepicu podigao na jedan visi nivo , sanaderu je neugodno
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 29806
2014-04-12


Back to top Go down

Novac završio u vikendicama Empty Re: Novac završio u vikendicama

Post by T. Fri 10 Nov - 16:02

onih 5000 kn je vjerojatno dato za obnovu oltara u lokalnoj župi...
ne znam za što bi drugo netko tko je dizao iznose od parstotisuća do pola milje, podigao tih 5000 kn...

_________________
Novac završio u vikendicama Bez_na15
T.
T.

Posts : 16467
2014-04-14

Age : 82

Back to top Go down

Novac završio u vikendicama Empty Re: Novac završio u vikendicama

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum