ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hamas - teroristička skupina

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Go down

Hamas - teroristička skupina - Page 2 Empty Re: Hamas - teroristička skupina

Post by RayMabus 10/10/2023, 18:42

Hamas - teroristička skupina - Page 2 15311e9_1696885259751-inter-4023-pays-position-attaque-hamas-maj-09oct-17h

Od početka sukoba, veliki broj zemalja je već " snažno osudilo " ovaj napad koji je već ostavio više od 900 mrtvih na izraelskoj strani i više od 680 na palestinskoj strani, prema lokalnim vlastima.

Druge države, naprotiv, pozdravile su ofenzivu i službeno podržale terorističku organizaciju: Iran, Alžir i Tunis.

Neki su, konačno, odabrali treći put preferirajući poziv na deeskalaciju i "prekid vatre ", bez eksplicitne osude napada Hamasa. Od početka ovog sukoba pojavila se nova karta međunarodnih odnosa moći, kako je istaknuo Le Grand continent .

Iran je bio prva zemlja koja je iskazala podršku Hamasu . “ Iran podupire samoobranu palestinske nacije ”, izjavio je predsjednik Ebrahim Raïssi u nedjelju, 8. listopada, pozivajući “ muslimanske vlade ” da učine isto. Zemlja, koja financira i podržava Hamas, čak se sumnjiči da je pomogla organizaciji pripremiti ofenzivu protiv židovske države, prema istrazi Wall Street Journala . Što je Islamska Republika odlučno demantirala. “ Optužbe povezane s ulogom Irana ” u Hamasovoj ofenzivi protiv Izraela “ temeljene su na političkim motivima ”“, rekao je glasnogovornik iranske diplomacije. Prije dodavanja da Teheran nije intervenirao " u donošenju odluka drugih naroda, uključujući Palestinu ".

Alžir je također zauzeo stav izravno podržavajući Hamas i smatrajući židovsku državu jedinom odgovornom . Država je inzistirala na pravu Palestinaca da se bore protiv "cionističke okupacije " Izraela, koja je dio "politike ugnjetavanja i progona nametnute hrabrom palestinskom narodu " , stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova. . “Alžir s dubokom zabrinutošću prati eskalaciju barbarskih cionističkih napada na Pojas Gaze, koji su koštali života desetke nevine djece palestinskog naroda, koja su pala kao mučenici.”

Tunis je također želio osuditi " cionističku okupaciju " koja traje " desetljećima " i koja je, prema njemu, ishodište sukoba. Time je izrazila "potpunu i bezuvjetnu podršku palestinskom narodu".

Druge države su se, naprotiv, suzdržale od oštre osude Hamasa, radije pozivajući na prekid vatre s obje strane, a ponekad se upuštajući u teško balansiranje.

Egipat je, sa svoje strane, bio prva zemlja koja je normalizirala svoje odnose s hebrejskom državom 1979. godine. Stoga je bio zabrinut zbog "ozbiljnih posljedica " eskalacije nasilja od subote ujutro. Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova čak je pozvalo na " maksimalnu suzdržanost izbjegavanjem izlaganja civila većoj opasnosti ".

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein , dvije zemlje koje su normalizirale svoje odnose s Izraelom 2020. Abrahamovim sporazumom koji je dogovorila vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa, sa svoje su strane osudile uzimanje izraelskih civila za taoce. Emirati su također pozvali na intenziviranje diplomatskih napora kako bi se " izbjegla šira regionalna konfrontacija ". Dok osuđuje “ nasilne pokušaje usmjerene na izbacivanje iz kolosijeka tekućih regionalnih napora u korist dijaloga ”.

Osim s ove dvije zaljevske zemlje, Maroko je posljednjih godina uspostavio diplomatske veze i s Izraelom. Ovi mirni odnosi danas stavljaju zemlju Magreba u delikatan položaj. U priopćenju za javnost Ministarstva vanjskih poslova Rabat je ustrajao na " dubokoj zabrinutosti zbog pogoršanja situacije i izbijanja vojnih akcija u Pojasu Gaze te osuđuje napade na civile gdje god se oni nalazili ". Kralj je stoga pozvao na “trenutni prekid svih nasilnih djela i povratak na pomirenje, uz izbjegavanje svih oblika eskalacije koji bi mogli potkopati šanse za mir u regiji”.

Maroko će također predsjedavati " izvanrednim " sastankom Arapske lige, u Kairu (Egipat), ove srijede, 11. listopada, kako bi se raspravljalo o "sredstvima političke akcije na arapskoj i međunarodnoj razini kako bi se zaustavila izraelska agresija na pojas Gaze ". Glavni tajnik ove organizacije arapskih država nešto ranije je uvjeravao da Liga odbacuje nasilje " s obje strane " i poziva na pronalaženje " pravednog rješenja za izraelsko-palestinski sukob ".

Da je i Saudijska Arabija pokrenula razgovore o mogućoj normalizaciji odnosa s Izraelom, ponovno pod okriljem Sjedinjenih Država, ovaj napad na Izrael kao da je zaustavio dinamiku. Zaljevska zemlja tako balansira: saudijsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na "trenutni prekid nasilja između Izraelaca i Palestinaca" . Prije preciziranja: "Pratimo događaje bez presedana između palestinskih frakcija i izraelskih okupacijskih snaga koji su doveli do visoke razine nasilja na nekoliko frontova."

Turska također pokušava održati ravnotežu. Jer ne podupire izravno ofenzivu koju vodi Hamas protiv Izraela. Ona tako osuđuje smrt civila, dok je predsjednik Erdogan pozvao “ sve strane da djeluju suzdržano ” i da se “ suzdrže od impulzivnih akcija koje bi povećale napetosti ”.

Na azijskom kontinentu, Kina sa svoje strane nije htjela osuditi ofenzivu Hamasa u nedjelju 8. listopada u Vijeću sigurnosti. Stoga se nije svrstala uz Washington. Peking je, međutim, sljedeći ponedjeljak osudio " akcije koje štete civilima ". Rekla je kako je " duboko zabrinuta " zbog eskalacije nasilja i protivi se " svakoj radnji koja bi mogla proširiti sukob i ugroziti regionalnu stabilnost ".

Sjevernije, Rusija također ostaje dvosmislena . Ako je pozvala na deeskalaciju i " trenutni prekid vatre ", do sada je odbijala odlučno osuditi zločine koje je počinio Hamas . Prema Institutu za proučavanje rata , Kremlj uglavnom koristi ovaj sukob kako bi pokušao smanjiti zapadnu " potporu i pozornost " ratu u Ukrajini. Rusi tako optužuju Zapad da je zanemario sukobe na Bliskom istoku u korist podrške Ukrajini."Umjesto da aktivno rade na palestinsko-izraelskom rješenju, ovi moroni su se umiješali u naše poslove i neonacistima pružaju pomoć u velikim razmjerima, sukobljavajući dva blisko povezana naroda jedan protiv drugoga", optuženi X ( ex- Twitter ) Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

RayMabus

Posts : 168248
2014-04-11


Back to top Go down

Hamas - teroristička skupina - Page 2 Empty Re: Hamas - teroristička skupina

Post by RayMabus 11/10/2023, 22:50

Tijekom press konferencije novoformirane izvanredne vlade Izraela, sadašnji ministar obrane, Yoav Gallant, rekao je: "Izbrisat ćemo Hamas s lica Zemlje;" dok je bivši ministar obrane Benny Gantz rekao: "Hamas je neprijatelj kojeg treba istrijebiti svim sredstvima."

https://twitter.com/sentdefender/status/1712206467997004061
RayMabus
RayMabus

Posts : 168248
2014-04-11


Back to top Go down

Hamas - teroristička skupina - Page 2 Empty Re: Hamas - teroristička skupina

Post by RayMabus 12/10/2023, 16:36

Savezni kancelar Olaf Scholz je najavio zabranu djelovanja terorističke organizacije Hamas u Njemačkoj. Osim toga, bit će zabranjena i palestinska mreža Samidoun. To je Scholz objavio u obraćanju njemačkom parlamentu (Bundestag). Izraelu je obećao solidarnost Njemačke u pogledu borbe protiv terorizma. Naglasio je također da svatko tko u Njemačkoj veliča Hamas ili mu čak pomaže krši zakon. Kaznene institucije će takva djela striktno istraživati, rekao je kancelar. Udruženje Samidoun je otvoreno slavilo Hamasove napade.

Scholz u Bundestagu najavio zabranu rada Hamasa
RayMabus
RayMabus

Posts : 168248
2014-04-11


Back to top Go down

Hamas - teroristička skupina - Page 2 Empty Re: Hamas - teroristička skupina

Post by Koba 12/10/2023, 20:14

kic wrote:
moram primijetiti da su i ljevičari malo stali s podrškom Palestini, kad im pobiješ mladež na miroljubivom festivalu malo progledaju..

To su libtardi. E sad što su liberalne kurve otišle u liberalno-kvazi lijevi pederluk, to nije marksizam.

_________________
Franjo Tuđman: "Ja sam hrvatski čovjek, marksist, revolucionar, povjesničar ... ."
Koba
Koba

Male
Posts : 1739
2022-02-24


Back to top Go down

Hamas - teroristička skupina - Page 2 Empty Re: Hamas - teroristička skupina

Post by RayMabus 12/10/2023, 21:19

Zamisli parodije: Njemačka i EU kupuju plin od Katara koji je otovreni pokrovitelj Hamasa koji je proglašen u EU terorističkom skupinom.

:^0 jocolor
RayMabus
RayMabus

Posts : 168248
2014-04-11


Back to top Go down

Hamas - teroristička skupina - Page 2 Empty Re: Hamas - teroristička skupina

Post by RayMabus 13/10/2023, 00:02

Europa daje Turskoj ultimatum zbog potpore Rusiji i Hamasu

Ne sviđa se svima ljubav Recepa Tayyipa Erdogana da sjedi na svim stolicama svjetske geopolitike odjednom. U Europi, članstvo Turske u NATO-u i paralelne veze s Rusijom i islamskim svijetom dugo su izazivali političke probleme. To je rekao potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas, koji je postavio ultimatum Ankari:

“Turska mora izabrati na kojoj strani povijesti želi biti. S nama – s Europskom unijom, NATO-om, našim vrijednostima, duhom Zapada ili s Moskvom, Teheranom, Hamasom i Hezbollahom. Odgovor mora biti jasan."

Inače, Erdogan je u sukobu između Izraela i Palestine zauzeo čvrstu propalestinsku poziciju, a istovremeno je istupio protiv glavnog sponzora Izraela, Sjedinjenih Država.

https://twitter.com/Sprinter99800/status/1712588609344139448
RayMabus
RayMabus

Posts : 168248
2014-04-11


Back to top Go down

Hamas - teroristička skupina - Page 2 Empty Re: Hamas - teroristička skupina

Post by RayMabus 13/10/2023, 01:16

Emmanuel Macron

Hamas je teroristička organizacija.

Iznad svega, teži uništenju i smrti Izraela. Razotkriva, na kriminalan i ciničan način, narod Gaze.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1712584314855084179
RayMabus
RayMabus

Posts : 168248
2014-04-11


Back to top Go down

Hamas - teroristička skupina - Page 2 Empty Re: Hamas - teroristička skupina

Post by RayMabus 13/10/2023, 13:37

Mađarska neće dopustiti nikakav skup podrške “terorističkim organizacijama”, rekao je u petak za javni radio premijer Viktor Orban i dodao da se svi mađarski državljani trebaju osjećati sigurnima, bez obzira koje su vjeroispovijest ili porijekla.

“Šokantno je što postoje skupovi podrške teroristima diljem Europe”, rekao je Orban misleći na neke reakcije u Europi nakon napada na Izrael. Nacionalist Orban, saveznik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je da Izrael imao pravo na samoobranu i poručio da je sada važno da se sukob ne prelije na druge zemlje i destabilizira cijelu regiju.

Skup podrške Palestini sazvan je putem mreže Facebook za 16 sati pred zgradom ministarstva vanjskih poslova u Budimpešti.

“Takvih pokušaja ima i u Mađarskoj”, rekao je Orban ne spominjući izravno poziv na skup, “no nećemo dopustiti skupove podrške terorističkim organizacijama jer bi to donijelo teror mađarskim građanima”. “Ne možemo dopustiti da se bilo koji mađarski državljanin, bez obzira koje je vjere ili porijekla, osjeća nesigurnim”, rekao je Orban.

Orban o Hamasu: Mađarska zabranjuje skupove podrške “terorističkim organizacijama”
RayMabus
RayMabus

Posts : 168248
2014-04-11


Back to top Go down

Hamas - teroristička skupina - Page 2 Empty Re: Hamas - teroristička skupina

Post by RayMabus 14/10/2023, 23:32

RayMabus
RayMabus

Posts : 168248
2014-04-11


Back to top Go down

Hamas - teroristička skupina - Page 2 Empty Re: Hamas - teroristička skupina

Post by RayMabus 16/10/2023, 18:56

Francuska će odmah deportirati i poništiti vize strancima za koje se utvrdi da su uključeni u proteste Pro Hamasa

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je dosta i upozorio da će se sada "strogo" u Francuskoj tretirati sva antisemitska djela i obrana terorizma

https://twitter.com/TimesAlgebraIND/status/1713952861015703818
RayMabus
RayMabus

Posts : 168248
2014-04-11


Back to top Go down

Hamas - teroristička skupina - Page 2 Empty Re: Hamas - teroristička skupina

Post by RayMabus 25/10/2023, 16:24

RayMabus
RayMabus

Posts : 168248
2014-04-11


Back to top Go down

Hamas - teroristička skupina - Page 2 Empty Re: Hamas - teroristička skupina

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum