ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Stiže veliko povećanje kamatnih stopa, inflacija ostaje previsoka

Go down

Stiže veliko povećanje kamatnih stopa, inflacija ostaje previsoka Empty Stiže veliko povećanje kamatnih stopa, inflacija ostaje previsoka

Post by RayMabus Wed 15 Mar - 20:05

Kreatori politike Evropske centralne banke naginju ka povećanju kamatne stope od pola postotnog boda, dok previranja u bankarskom sektoru nestaju, privreda eurozone jača, a inflacija će ostati previsoka u narednim godinama.

Ulagači su počeli sumnjati u predanost ECB-a još jednom velikom povećanju kamata ove sedmice nakon što je kolaps banke Silicijske doline (SVB) u SAD-u izazvao valove na globalnim financijskim tržištima.

Ali izvor blizak Upravnom vijeću ECB-a za određivanje stopa rekao je da nema temeljne promjene u mogućnostima, pa bi odustajanje od često ponavljane obveze povećanja stope od 50 baznih bodova naštetilo kredibilitetu.

Na temelju ovog stajališta, novi podaci pokazali su da se veliki industrijski sektor eurozone u januaru proširio mnogo brže nego što se očekivalo, dok Njemačka, najveća privreda bloka, također jača.

Glasnogovornik ECB-a odbio je komentirati ovu situaciju.

Iako bi previranja na tržištu mogla učiniti ECB opreznijom u planiranju budućih povećanja kamata, njen glavni problem je to što je inflacija previsoka.

Izvor je rekao da će nove projekcije ECB-a za godine koje dolaze biti niže nego u decembru prošle godine, ali još uvijek stavljaju rast cijena znatno iznad cilja centralne banke od dva posto u 2024. i malo iznad njega u 2025. godini.

Stiže veliko povećanje kamatnih stopa, inflacija ostaje previsoka

:tu beer
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum