ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Loše vijesti za njemačko gospodarstvo

Go down

Loše vijesti za njemačko gospodarstvo Empty Loše vijesti za njemačko gospodarstvo

Post by RayMabus 15/3/2023, 19:00

Njemačko gospodarstvo neće moći izbjeći recesiju u ovoj godini, ali će se nakon dva uzastopna tromjesečja pada u proljeće početi oporavljati, procijenio je ekonomski institut Ifo. U prvom tromjesečju njemački bruto domaći proizvod (BDP) smanjit će se za 0.2 posto u odnosu na prethodni kvartal, prognozira institut Ifo.

To bi bilo drugo tromjesečje zaredom da gospodarstvo pada, što se obično naziva tehničkom recesijom, s obzirom na to da se u četvrtom kvartalu 2022. već smanjilo za 0.4 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca. Institut Ifo predviđa da će gospodarska aktivnost u 2023. gotovo stagnirati, uz blagi pad aktivnosti, od 0.1 posto.

Usporedbe radi, njemačka vlada očekuje blagi rast BDP-a u ovoj godini, od 0.2 posto.

Loše vijesti za njemačko gospodarstvo

:tu
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Loše vijesti za njemačko gospodarstvo Empty Re: Loše vijesti za njemačko gospodarstvo

Post by RayMabus 15/3/2023, 20:26

Klijenti su prošle godine povukli 123 milijarde švicarskih franaka iz Credit Suissea - uglavnom u četvrtom tromjesečju - a banka je izvijestila o godišnjem neto gubitku od gotovo 7.3 milijarde švicarskih franaka, najvećem od globalne financijske krize 2008.


Ali dionice banke pale su u srijedu u Zürichu za gotovo 22%, a cijena osiguranja od rizika bankrota Credit Suissea dosegla je novu rekordnu razinu, prema podacima S&P Global Market Intelligencea.


Credit Suisse je odbio komentirati situaciju. Švicarska središnja banka također je odbila komentirati, a Europska središnja banka (ECB) rekla je da "ne može komentirati pojedinačne banke". ECB ima neizravnu ulogu u reguliranju Credit Suissea zbog prisutnosti u zemljama eurozone kao što su Njemačka, Italija i Španjolska.

Poniranje se prelilo i na druge europske bankovne dionice, pri čemu su francuske i njemačke banke poput BNP Paribasa, Societe Generalea, Commerzbanka i Deutsche Banka pale između 8% i 10%. Druga najveća švicarska banka nastavlja trpjeti udarce. U utorak je priznala "materijalnu slabost" u svojim financijskim izvješćima i ukinula bonuse za glavne direktore.

Europska središnja banka kontaktirala je sistemski važne zajmodavce u eurozoni kako bi ih ispitala o izloženosti posrnulom švicarskom zajmodavcu Credit Suisse, saznaje Reuters iz dva izvora u nadzornom mehanizmu ECB-a.

Wall Street Journal prvi je izvijestio da supervizori ECB-a istražuju financijske veze između Credit Suissea i banaka eurozone, pozivajući se na upućene izvore.


Ponor europskih bankovnih dionica. Švicarski div u golemim problemima
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Loše vijesti za njemačko gospodarstvo Empty Re: Loše vijesti za njemačko gospodarstvo

Post by RayMabus 15/3/2023, 20:27

Kreatori politike Evropske centralne banke naginju ka povećanju kamatne stope od pola postotnog boda, dok previranja u bankarskom sektoru nestaju, privreda eurozone jača, a inflacija će ostati previsoka u narednim godinama.

Ulagači su počeli sumnjati u predanost ECB-a još jednom velikom povećanju kamata ove sedmice nakon što je kolaps banke Silicijske doline (SVB) u SAD-u izazvao valove na globalnim financijskim tržištima.

Ali izvor blizak Upravnom vijeću ECB-a za određivanje stopa rekao je da nema temeljne promjene u mogućnostima, pa bi odustajanje od često ponavljane obveze povećanja stope od 50 baznih bodova naštetilo kredibilitetu.

Na temelju ovog stajališta, novi podaci pokazali su da se veliki industrijski sektor eurozone u januaru proširio mnogo brže nego što se očekivalo, dok Njemačka, najveća privreda bloka, također jača.

Glasnogovornik ECB-a odbio je komentirati ovu situaciju.

Iako bi previranja na tržištu mogla učiniti ECB opreznijom u planiranju budućih povećanja kamata, njen glavni problem je to što je inflacija previsoka.

Izvor je rekao da će nove projekcije ECB-a za godine koje dolaze biti niže nego u decembru prošle godine, ali još uvijek stavljaju rast cijena znatno iznad cilja centralne banke od dva posto u 2024. i malo iznad njega u 2025. godini.

Stiže veliko povećanje kamatnih stopa, inflacija ostaje previsoka

Loše vijesti za njemačko gospodarstvo 2349965085 Loše vijesti za njemačko gospodarstvo 3544532044
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Loše vijesti za njemačko gospodarstvo Empty Re: Loše vijesti za njemačko gospodarstvo

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum