ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘

Go down

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ Empty ‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘

Post by RayMabus 9/3/2023, 18:01

Kina se s jedne strane pribojava ruskog poraza jer smatra da bi time Zapad ojačao i da bi SAD bio jedini "vladar svijeta", dok je na politici jačanja višepolarnog svijeta Kina našla zajednički jezik s Rusijom. Doduše, neovisni ruski politolog Andrej Piontkovski, koji trenutačno živi u Washingtonu, izjavio je za kijevski Express da unatoč većem strahu od ruskog poraza, on ne želi "potpunu rusku pobjedu". Kina dugoročno razmišlja o tome da Rusiju učini ovisnom o sebi, ali kako kaže Piontkovski, "u slučaju ruske pobjede Kina bi mogla ‘dobiti‘ Tajvan, a u slučaju ruskog poraza - Sibir".


No, u vezi s tim zanimljiva je analiza koju daje Njemački ekonomski institut (Institut der deutschen Wirtschaft Köln - IW) koji konstatira da Kina jako ovisi o Zapadu te da bi joj sankcije itekako naudile. Kako prenosi Deutsche Welle, u "slučaju sukoba oko Tajvana zapadne zemlje mogle bi Kini uskratiti tehnologiju od životne važnosti za njihov razvoj, a imali bi imati problema i s hranom". Naime, čak 53 posto tehnologije Kina uvozi sa Zapada. Samo na uvoz mikročipova u 2021. godini Kina je potrošila 433 milijarde američkih dolara. Od toga je 23 posto uvezla iz zapadnih zemlja, a ako se tu pribroji uvoz s Tajvana, brojka raste na 68 posto.


Prema podacima IW-a, Kina u potpunosti ovisi o uvozu zapadnih civilnih aviona i automobila, uvozi 64 posto mjernih i kontrolnih instrumenata te 63 posto alatnih strojeva i opreme za građevinarstvo. No, Kina bi došla u velike probleme i zbog nedostatka hrane. Prema podacima IW-a, Kina na Zapadu kupuje 77 posto svinjetine, 70 posto kukuruza, 66 posto pšenice (od čega 52 posto iz SAD-a i Kanade) te 56 posto ostalog mesa. Kini nedostaje mlijeka, mliječnih proizvoda i jaja te uvozi čak 94 posto tih proizvoda, od čega samo s Novog Zelanda 50 i iz EU 25 posto.

"Ako Kina u slučaju geopolitičkog sukoba bude lišena suverene zapadne tehnologije, to bi, kao i u slučaju Rusije, dugoročno moglo zakočiti i usporiti njezin ekonomski razvoj. Doduše, zahvaljujući razvijenosti svoje industrije i tehnološke baze, Kina bi lakše podnijela sankcije nego što je to slučaj s Rusijom", kažu u zaključku svog izvješća njemački znanstvenici Jürgen Matthes i Simon Gerards Iglesias.

Kineska ovisnost o zapadnim resursima - od tehnologije do hrane
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ Empty Re: ‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘

Post by RayMabus 9/3/2023, 18:05

RayMabus wrote: Čak 53 posto tehnologije Kina uvozi sa Zapada. Samo na uvoz mikročipova u 2021. godini Kina je potrošila 433 milijarde američkih dolara. Od toga je 23 posto uvezla iz zapadnih zemlja, a ako se tu pribroji uvoz s Tajvana, brojka raste na 68 posto.
REZULTAT PRITISKA IZ WASHINGTONA

Nizozemska uvodi ograničenja na izvoz poluvodiča Kini


Kina se protivi nizozemskom planu za ograničenja izvoza poluvodičke tehnologije, priopćilo je u četvrtak kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Podsjetimo, nizozemska Vlada jučer je priopćila da planira nova ograničenja izvoza poluvodiča kako bi "zaštitili nacionalnu sigurnost", pridružujući se naporima SAD-a da ograniči izvoz čipova u drugu po veličini svjetsku ekonomiju.
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ Empty Re: ‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘

Post by RayMabus 9/3/2023, 18:10

Nizozemska vlada je saopćila da planira nova ograničenja izvoza opreme za proizvodnju poluprovodnika radi zaštite nacionalne sigurnosti, pridružujući se naporima SAD-a da ograniči izvoz čipova u Kinu.
Ta objava označava prvi konkretan potez Nizozemaca, koji nadziru bitnu tehnologiju proizvodnje čipova, prema usvajanju pravila na koja potiče Washington kako bi se ograničila kineska industrija proizvodnje čipova i usporio njen vojni napredak.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da se oštro protivi najavljenim ograničenjima.
SAD je u oktobru uveo sveobuhvatna izvozna ograničenja na isporuke američke opreme za izradu čipova u Kinu, ali da bi ograničenja bila učinkovita, moraju se složiti drugi ključni dobavljači u Nizozemskoj i Japanu, koji proizvode ključnu tehnologiju za proizvodnju čipova.
Savezničke zemlje pregovaraju o tome već mjesecima.

‘Nacionalni kontroloni popis’

Nizozemska ministrica trgovine Liesje Schreinemacher objavila je odluku u pismu parlamentu, rekavši da će ograničenja biti uvedena prije ljeta.
U pismu nije imenovala Kinu, ključnog nizozemskog trgovačkog partnera, niti ASML Holding NV, najveću evropsku tehnološku kompaniju i glavnog dobavljača za proizvođače poluprovodnika, ali najava bi se trebala odnositi na njih oboje.
“Budući da Nizozemska smatra nužnim iz razloga nacionalne sigurnosti što brže staviti ovu tehnologiju pod nadzor, vlada će uvesti nacionalni kontrolni popis”, navedeno je u pismu.
Kompanija ASML u odgovoru je rekla kako očekuje da će morati podnijeti zahtjev za licence za izvoz najnaprednijeg segmenta među svojim “DUV” mašinama, ali to neće utjecati na njene finansijske smjernice za 2023. godinu.
ASML dominira tržištem litografskih sistema, mašina vrijednih više miliona dolara koji koriste snažne lasere za stvaranje sićušnih sklopova računarskih čipova.

‘Izbjeći ometanje lanaca vrijednosti’

ASML nikada nije prodao svoje najnaprednije “EUV” mašine kupcima u Kini, a većina njegove “DUV” prodaje u Kini ide relativno manje naprednim proizvođačima čipova.
Njegovi najveći kupci u Južnoj Koreji, Samsung i SK Hynix, imaju značajne proizvodne kapacitete u Kini.
Nizozemska objava ostavlja glavna pitanja bez odgovora, uključujući hoće li ASML moći servisirati više od 8 milijardi eura vrijednih DUV mašina koje je prodao kupcima u Kini od 2014. godine.
Schreinemacher je rekla da je nizozemska vlada odlučila o mjerama “što je moguće pažljivije i preciznije … kako bi se izbjeglo nepotrebno ometanje lanaca vrijednosti”.
“Za kompanije je važno da znaju s čime se suočavaju i da imaju vremena prilagoditi se novim pravilima”, napisala je.


Nizozemska najavila ograničenja izvoza ‘najnaprednijih’ čipova
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ Empty Re: ‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘

Post by marcellus 9/3/2023, 18:17

RayMabus wrote:[Prema podacima IW-a, Kina u potpunosti ovisi o uvozu zapadnih civilnih aviona i automobila, uvozi 64 posto mjernih i kontrolnih instrumenata te 63 posto alatnih strojeva i opreme za građevinarstvo. No, Kina bi došla u velike probleme i zbog nedostatka hrane. Prema podacima IW-a, Kina na Zapadu kupuje 77 posto svinjetine, 70 posto kukuruza, 66 posto pšenice (od čega 52 posto iz SAD-a i Kanade) te 56 posto ostalog mesa. Kini nedostaje mlijeka, mliječnih proizvoda i jaja te uvozi čak 94 posto tih proizvoda, od čega samo s Novog Zelanda 50 i iz EU 25 posto.

jak institut

da ne idem u industije u koje se ne razumijem, svaki treći auto na svijetu lani je proizveden u kini, kineski izvoz automobila je za 3 milijuna auta veći nego uvoz

Što se tiče uvoza i izvoza hrane, stvari stoje ovako:

With less than 10 percent of the planet’s arable land, China produces one-fourth of the world’s grain and feeds one-fifth of the world’s population. Data from the country’s National Bureau of Statistics showed that in 2022, China’s grain output reached a record high of 686.53 million tons [page in Chinese] despite delayed plantings, extreme weather, and COVID-19 disruptions. China ranks first globally in producing cereals (such as corn, wheat, and rice), fruit, vegetables, meat, poultry, eggs, and fishery products.

Kina uvozi više hrane nego što izvozi, ali im izvoz isto rapidno raste.

Kina danas, jer više ne jedu samo rižu ko nekad, uvozi oko 40 posto hrane, ali zato jer se neke stvari jednostavno ne isplati proizvoditi u kini (primjerice soja, koja je u SAD u uzgoju duplo jeftinija).

Usto Kina ima novu politiku zadržavanja farmi i sprječavanja selidbe seljaka u grad i to za sad ide po planu

_________________
‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 44249
2014-04-16


Back to top Go down

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ Empty Re: ‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘

Post by marcellus 9/3/2023, 18:24

The United States used to be China’s largest agricultural supplier, but its position weakened following the U.S.-China trade war in 2018. In 2021, Brazil replaced the United States as China’s largest agricultural supplier, providing 20 percent of China’s agricultural imports.

_________________
‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 44249
2014-04-16


Back to top Go down

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ Empty Re: ‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘

Post by RayMabus 9/3/2023, 18:42

Kineski usjev pšenice najveći je na svijetu, tri puta veći od usjeva u SAD-u i gotovo 80% veći od dobavljača broj 1 Rusije. Peking drži velike državne zalihe pšenice i potiče poljoprivrednike da nastave s proizvodnjom podržavanjem cijena, a sve u cilju osiguravanja sigurnosti hrane.

Uvoz pšenice u Kinu se povećavao i smanjivao tijekom desetljeća, ali se vratio u posljednje dvije godine jer je domaća potrošnja porasla bez usklađivanja s proizvodnjom, zajedno s općim smanjenjem zaliha žitarica u zemlji i rastućim svjetskim cijenama.


Ponuda i potražnja pšenice u Kini

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ MMBK2I44RJMYFIU5ACNW4LQGUE

Ova azijska zemlja jedinstvena je u odnosu na druge velike uvoznike žitarica, koji ne proizvode ni približno dovoljno da zadovolje potrebe. Ogroman kineski uvoz kukuruza i pšenice pokriva manje od 10% godišnje potražnje, dok drugi kupci uvozom mogu zadovoljiti između 40% i 100% domaćih potreba.

Trgovinske mogućnosti zapravo su se proširile početkom prošlog mjeseca kada je Kina odobrila uvoz ruske pšenice i ječma, dio većeg trgovinskog sporazuma uključujući naftu i energiju koji je sklopljen na početku Olimpijskih igara u Pekingu.

Kina je često isključena iz globalnih analiza žitarica zbog svoje povijesno manje uključenosti u trgovinu u odnosu na svoje ogromne zalihe i žetve. Zemlja bi trebala držati rekordnih 51% svjetske ponude pšenice do sredine godine.

Kina - pšenica
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ Empty Re: ‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘

Post by mentalitet 9/3/2023, 18:47

RayMabus wrote:
RayMabus wrote: Čak 53 posto tehnologije Kina uvozi sa Zapada. Samo na uvoz mikročipova u 2021. godini Kina je potrošila 433 milijarde američkih dolara. Od toga je 23 posto uvezla iz zapadnih zemlja, a ako se tu pribroji uvoz s Tajvana, brojka raste na 68 posto.
REZULTAT PRITISKA IZ WASHINGTONA

Nizozemska uvodi ograničenja na izvoz poluvodiča Kini


Kina se protivi nizozemskom planu za ograničenja izvoza poluvodičke tehnologije, priopćilo je u četvrtak kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Podsjetimo, nizozemska Vlada jučer je priopćila da planira nova ograničenja izvoza poluvodiča kako bi "zaštitili nacionalnu sigurnost", pridružujući se naporima SAD-a da ograniči izvoz čipova u drugu po veličini svjetsku ekonomiju.


Ray seresh ko grlica u zadnje vrijeme jer masu tvojih tema nisi ni prochitao nego te uzbudi samo naslov i onda ovdje plasirash iako ne razumijesh o chemu se radi.Evo bash na ovoj temi citirash nekog poljaka iz Vashingtona ili Dojche Wele.Pa jebo te bog (necu ti reci glupi iako to zasluzujesh) tko vishe vjeruje takozvanim zapadnim nauchnim institucijama nakon Covida 19?Halo manijache ,prenosish neke mokre zapadne snove ovdje nama i maltretirash nas posebno mene jer sam uvijek spreman prochitati razlichito mishljenje a ne tudje zelje.Naprimjer tvrdish jedno chega nema u naslovu kada otvorish link da ta nizozemska tvrtka ogranichava izvoz poluprovodnika shto nije isto citiram:"Nizozemska vlada je saopćila da planira nova ograničenja izvoza opreme za proizvodnju poluprovodnika " .Dakle jarane opreme shto pojednostavljeno recheno mashina ili strojeva za proizvodnju chipova a to nije isto jer je ta nizizemska kompanija jedina na svijetu koja proizvodi opremu za proizvodnju chipova .No sam vlasnik te kompanije je nedavno izjavio da unatoch zabrani ce Kina biti sposobna da proizvodi tu opremu i nece joj biti vishe potreban uvoz tudje opreme.Usprotivio se nizozemskoj vladi i namjerava tu svoju kompaniju preseliti u Kinu.
Citirash J.L. i Al Jaziru uglavnom chiji su vlasnici CNN a ne hrvatski ili bosanski pa tako postajesh jedan od onih koji shire lazne vijesti mada mislim da kao Dalmosh trebash biti skloniji istini nego lazi,barem sam ja takav utisak stekao o vecini Dalmosha.Evo javno te molim da prestanesh sa tim i ne budesh kreten kao onaj Ero i Vuk.Bil bi shteta da te svrstam u taj smrdljivi tor jer se vidi da imash kapaciteta kada hocesh.Pozdrav.

_________________
"Onaj koji sam sebe laze i slusha svoju laz dotjerat ce dotle da nece vishe poznati istinu ni u sebi ni oko sebe nego ce dosljedno prestati poshtivati i sebe i druge"

FJODOR MIHAJLOVICH DOSTOJEVSKI
mentalitet
mentalitet

Posts : 3531
2020-07-05


Back to top Go down

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ Empty Re: ‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘

Post by RayMabus 9/3/2023, 18:48

marcellus wrote:
RayMabus wrote:[Prema podacima IW-a, Kina u potpunosti ovisi o uvozu zapadnih civilnih aviona i automobila, uvozi 64 posto mjernih i kontrolnih instrumenata te 63 posto alatnih strojeva i opreme za građevinarstvo. No, Kina bi došla u velike probleme i zbog nedostatka hrane. Prema podacima IW-a, Kina na Zapadu kupuje 77 posto svinjetine, 70 posto kukuruza, 66 posto pšenice (od čega 52 posto iz SAD-a i Kanade) te 56 posto ostalog mesa. Kini nedostaje mlijeka, mliječnih proizvoda i jaja te uvozi čak 94 posto tih proizvoda, od čega samo s Novog Zelanda 50 i iz EU 25 posto.

jak institut
Izgleda da se ti postoci odnose samo na ovih 10 posto :

Ova azijska zemlja jedinstvena je u odnosu na druge velike uvoznike žitarica, koji ne proizvode ni približno dovoljno da zadovolje potrebe. Ogroman kineski uvoz kukuruza i pšenice pokriva manje od 10% godišnje potražnje, dok drugi kupci uvozom mogu zadovoljiti između 40% i 100% domaćih potreba.
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ Empty Re: ‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘

Post by RayMabus 9/3/2023, 18:56

Kina na Zapadu kupuje : 66 posto pšenice (od čega 52 posto iz SAD-a i Kanade)

Ova azijska zemlja jedinstvena je u odnosu na druge velike uvoznike žitarica, koji ne proizvode ni približno dovoljno da zadovolje potrebe. Ogroman kineski uvoz kukuruza i pšenice pokriva manje od 10% godišnje potražnje.

Trgovinske mogućnosti zapravo su se proširile početkom prošlog mjeseca kada je Kina odobrila uvoz ruske pšenice i ječma, dio većeg trgovinskog sporazuma uključujući naftu i energiju koji je sklopljen na početku Olimpijskih igara u Pekingu.


Kineski usjev pšenice najveći je na svijetu, tri puta veći od usjeva u SAD-u i gotovo 80% veći od dobavljača broj 1 Rusije.Prevedeno : Nije ovaj institut ništa slagao nego je zaboravio reči da se ovih 66 posto pšenice koji Kina uvozi odnosi samo na 10 posto njihove ukupne proizvodnje jer ostatak proizvedu i ovo je ono kad godina nije rodna a pošto Kina proizvede 80 posto više od Rusije znači da kad im Putin proda pola svog uroda pšenice onda će sa Zapada uvozit nula posto pšenice a od Putina 100 posto s tim da je on prodao pola svog uroda samo njima ( Kini ) tako.
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ Empty Re: ‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘

Post by RayMabus 9/3/2023, 19:05

marcellus wrote:The United States used to be China’s largest agricultural supplier, but its position weakened following the U.S.-China trade war in 2018. In 2021, Brazil replaced the United States as China’s largest agricultural supplier, providing 20 percent of China’s agricultural imports.

Sjedinjene Države su nekada bile najveći kineski poljoprivredni dobavljač, ali je njihov položaj oslabio nakon američko-kineskog trgovinskog rata 2018. Godine 2021. Brazil je zamijenio Sjedinjene Države kao najveći kineski poljoprivredni dobavljač, osiguravajući 20 posto kineskog poljoprivrednog uvoza.
Ovo se najvjerovatnije odnosi na kukuruz jer ga Rusija ne proizvodi pošto je to više za malo toplije krajeve a ne tako hladne no Brazil je treći proizvođač kukuruza nakon SAD i Kine. Ovo se odnosi na kukuruz ovaj dio s Brazilom. Najviše na kukuruz tj oko toga se uglavnom vrti ova gore priča da je Brazil ušao tu kao zamjena za uvoz prehrambenih namirnica iz SAD.

Kina na Zapadu kupuje 70 posto kukuruza.

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ Maxresdefault
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ Empty Re: ‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘

Post by mentalitet 9/3/2023, 19:26

Zapamti neshto i neka ti to bude prioritet kao misao u glavi.Mozda je takozvani Zapad i jachi od Rusije i mozda je pochne komadati ali tog trenutka nece biti ni Rusije ni Zapada pa ce biti irelevantno vishe shto ce biti chije jer nece bit moguc zivot na planeti zemlja.Ja vjerujem Putinu kad kaze shto ce nam svijet bez Rusije.Tako da ovi tvoji takozvani politichki analitichari (chitaj zapadni propagandisti) mogu imati beskrajne mokre snove ali nikada nishta stvarno nece jebat jer su degenerici koji nemaju pojma shto je to stvarnost a shto san.Kina se nigdje ne zuri,oni imaju drzavnost 7.000 tisuca godina i kulturu a zapad kao i vi od jucher pa ste si zabrijali da ce sve biti po vashem.Dakle Kina je opstala drzava kroz tisucljetca a za to vrijeme je nastalo i nestalo stotine drzava.Razmisli o tome i da li jedan glup narod kakvog ga zapad smatra moze toliko opstati kao drzavotvoran.Ljudska civilizacija ima shto nauchiti iz kineske kulture i povijesti ali kao i oboichno shto to umishljaju sebi pojedinci tako i zapadni kretenski narodi misle da sve od njih pochinje.E tu je najveci zajeb ,kada boljega od sebe podcijenish i krenesh samouvjereno na njega.Pomiri se sa time,zapad kakav je bio vec je davno u komi a sada umire polako nesvjestan sebe kada ce do kraja otegnuti papke jer ga drze na umjetnim mashinama.Njemachka je otishla u pichku materinu sama svojom krivicom a bila je lokomotiva europske industrije,bez jeftinih sirovina i energenata nije ni do koljena vishe Kini i Rusiji jer rusija ima sve ono shto treba Kini i to jeftino pa joj sigurno nece padati napamet da sama sebi puca u glavu kao shto je napravila Njemachka sebi a samim time i ostatku Europe.

_________________
"Onaj koji sam sebe laze i slusha svoju laz dotjerat ce dotle da nece vishe poznati istinu ni u sebi ni oko sebe nego ce dosljedno prestati poshtivati i sebe i druge"

FJODOR MIHAJLOVICH DOSTOJEVSKI
mentalitet
mentalitet

Posts : 3531
2020-07-05


Back to top Go down

‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘ Empty Re: ‘Kini se ‘smiješi‘ ili Tajvan ili Sibir‘

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum