ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo

Go down

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo Empty Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo

Post by RayMabus 5/3/2023, 13:56

Javio se pravi. Odeš u Marseile ili Pariz ko da si došao u Sudan a ne u središte Europe.

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo: Da li će za EU Balkan ikada biti Evropa?
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo Empty Re: Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo

Post by RayMabus 5/3/2023, 14:00


Dok su sa jedne strane pozitivne namjere francuskog odmicanja od kolonijalnih tradicija u Africi, upotreba izraza balkanizacija govori da za Macrona svi dijelovi Evrope nisu baš jednaki.

Korištenje izraza balkanizacija je jedan od negativnih stereotipa vezanih za Balkan, od kojeg se savremena Evropa trebala već davno odmaći i osuditi ga kao dio balkanizma kojeg je u svojoj knjizi Imaginarni Balkan opisala bugarska historičarka Marija Todorova.

Naime, u knjizi Imaginarni Balkan, Todorova je tezu o orijentalizmu kako ju je uspostavio Edward Said prilagodila i primijenila na evropski pogled i stereotipe prema Balkanu, kao "evropskom drugom", gdje Evropa, njeni političari i intelektualci često sa prezirom gledaju na geografski dio Evrope, koji nije sasvim Evropa.

Dok se danas izrazi orijentalizma dočekuju "na nož" i oštro osuđuju, očito je da su i za najveće evropske demokratije izrazi balkanizma sasvim prihvatljivi da se koriste u svakodnevnom diskursu koji se onda u tom kontekstu može slobodno nazvati i neokolonijalnim.

Kako povjerovati da je iskrena želja Francuske da u okrilje kako se to voli reći evropske porodice primi države Zapadnog Balkana kada je za njenog predsjednika prigodno da "balkanizaciju" stavi između pljačke i rata.

Sam izraz balkanizacija je nastao u 19. stoljeću za nastanak niza manjih država na ruševinama prije svega Osmanskog carstva. Dakle, u 19. stoljeću balkanizacija je zapravo bila borba naroda Balkana za nacionalno oslobođenje. Izraz balkanizacija je ponovno dobio na popularnosti u vrijeme raspadanja Jugoslavije devedesetih godina.

Dakle, Macron je, pokušavajući se predstaviti kao prijatelj Konga u jednom izrazu pokazao da su za njega neki dijelovi Evrope još uvijek vezani za negativne stereotipe, a ne navodno ujedinjenu Evropu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo Empty Re: Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo

Post by RayMabus 5/3/2023, 14:13

Sad vam i Indija smeta jel ?

Najbolje da nitko ne bude nego vi. Da se ostatak svijeta ne razvija kako bi vi mogli solit pamet drugima. A je mi drago šta će sad Indija prestić Njemačku i Japan po ekonomskoj snazi i otić na treće mjesto a vas još više ostavit u prašini skupa s tim Arapima i crncima šta ste ih uselili k sebi u Pariz i Francusku općenito.

Tito je naš drug. Znam ja da De Gol nije tija pričat s Titom jer je Tito podržava Alžir a Indija je osnivač Nesvrtani.

Jebat će vam Tito majku.


Francuski igrači bore se na svom bivšem dvorištu protiv sve agresivnije konkurencije iz Kine i Indije.


Kritike koje guše poslovne vođe. “Ovo ne odgovara stvarnosti”, osuđuje potpredsjednik Medef internationala Fabrice Le Saché, prema kojem ove prakse pripadaju prošlosti Françafriquea. Ova promjena paradigme koju zagovara predsjednik integrirana je već duže vrijeme. Francuske tvrtke svakodnevno se bore na afričkim tržištima. Ako nisu najbolji, ispadaju.


Pitanje je ključno. Na najmlađem kontinentu na planetu, koji se smatra budućim epicentrom globalnog rasta, Francuska riskira biti marginalizirana. “Nakon stjecanja neovisnosti, poslovni odnosi su se logično okrenuli prema bivšim kolonijalnim silama poput Francuske, prisjeća se predsjednik Vijeća francuskih investitora u Africi (Cian), Étienne Giros . Tada se tržište otvorilo novim igračima.” Globalizacijom su se pojavili apetiti Amerikanaca, Kineza, Indijaca ili Turaka da se natječu s francuskim perjanicama na njihovim nekadašnjim kockastim livadama. Da ne spominjemo porast ruskog utjecaja i njezinih Wagnerovih milicija raspoređenih u nekoliko zemalja na kontinentu.


https://www.lefigaro.fr/international/macron-exhorte-les-entreprises-a-investir-plus-en-afrique-20230303
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo Empty Re: Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo

Post by RayMabus 5/3/2023, 14:27

Tito je naš drug a Hrvatska je promatrač u Nesvrstanima iako nije članica jer je to bila u sklopu Jugoslavije koja je osnivač al je zadržala promatrački status tamo pa ćeš vidit tko ti je Balkan i niža vrsta i kome ti i Boreli koji je vaš glasnogovrnik sole pamet oko Bosne i misije Atlea. A ima tu još i nekih drugih stvari a vezano uz podršku mujagama i Komšiću u Bih jer ste ti i onaj Nizozemac liberalna grupacija i ta ideologija.

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo 2Q==
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo Empty Re: Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo

Post by RayMabus 5/3/2023, 14:50

Najvrjedniji izvoz Nigerije su ljudi, a ne nafta. Oko 5 milijuna Nigerijaca živi u inozemstvu, uglavnom u Velikoj Britaniji i SAD-u. Dijaspora je visoko obrazovana. Gotovo trećina Nigerijaca u Americi ima fakultetske diplome. Nigerijska dijaspora je strastveno odana matici zemlji. Naime, Nigerija svake godine dobije više novca od doznaka njenih iseljenika koji rade u inozemstvu, nego od inozemne pomoći. Procjene govore da bi formalne i neformalne doznake mogle iznositi čak 40 milijardi dolara. Međutim, dijaspora daje svojoj domovini više od novca: priliku da u realnom vremenu Nigerija dobije pristup zapadnom znanju (know-how) i tehnologiji.

Nigerijska meka sila

Uz to, Nigerija proživljava napredak u umjetnosti i industriji zabave što donosi zaradu i ponos naciji ali je i pokazatelj meke sile. Nigerija je podneblje gdje je ponikao zapanjujući broj prvorazrednih romanopisaca, uključujući dobitnika Nobelove nagrade Wolea Soyinku, Chinua Achebea (čija je knjiga „Svijet se raspada“ prevedena na 57 jezika), Biyija Bandelea i spisateljicu Chimamandu Ngozi Adichie. Nigerijska filmska i televizijska industrija, nazvana slikovitim imenom Nollywood, smatra se trećom po veličini u svijetu, nakon američkog Hollywooda i indijskog Bollywooda. Svaki tjedan proizvodi oko 50 filmova svih žanrova. Nigerijski filmovi prikazuju se ne samo u domovini nego i u ostatku Afrike te ih gleda i dijaspora. U njima uživaju sve razine društva, od onih dovoljno bogatih da imaju kabelsku televiziju do onih siromašnih koji hrle u centre za zajedničko gledanje. Televizijske postaje u mnogim afričkim zemljama kupuju nigerijske serije. Uobičajeno je naići na nigerijske sapunice i komedije na TV-ima u kafićima diljem Afrike, čak i u frankofonskim zemljama. U afričkim državama uobičajeno je vidjeti ulične prodavače kako prodaju nigerske filmove na DVD-ima ili USB stickovima.
Film Lavlje srce iz 2018. bio je prijavljen za Oscara za najbolji strani film. Međutim, film je diskvalificiran zbog previše dijaloga na engleskom jeziku. To je teška ironija budući da je engleski službeni jezik Nigerije. Nigerijska umjetnička industrija toliko je dominantna na Crnom kontinentu da su joj umjetnici u drugim afričkim zemljama dali najveći kompliment: žale se na „nigerizaciju“. Nollywood je važan kao izvor radnih mjesta i zarade, ali čak i više od toga, on je podsjetnik Nigerijcima na ono što mogu postati. Kroz filmsku industriju najviše od svega djeluje meka sila Abuje. A ne treba zaboraviti i na glazbenu industriju. Nigerijski glazbenici putuju svijetom i osvajaju nagrade zbog globalne pomame za afrobitovima. Nove glazbene zvijezde, uključujući Wizkida, Davida, Jidenna i Tiwu Savage, pokazuju se kao neki od najprepoznatljivijih nigerijskih izvoznih proizvoda. Njihova popularnost je primorala globalne glazbene divove kao što su Universal Music Group i Sony da otvore svoje urede u Nigeriji. Davidov singl „Fall“ objavljen 2017. najpopularniji je nigerijski glazbeni video ikad – ima više od 250 milijuna pregleda na YouTubeu.

Ekonomska transformacija

Četvrt Yaba u Lagosu nigerijska je inačica Silicijske doline. Privukla je međunarodne poduzetnike poput Marka Zuckerberga iz Facebooka. Yaba je jedno od glavnih mjesta za tehnološku renesansu u Africi, s tehnološkim startupima kao što su Hotels.ng, Andela, Cc-Hub i mnogi drugi. U četvrti se nalazi jedna od najprometnijih tržnica u Lagosu, poznata kao tržnica Tejuosho. Stara tržnica srušena je 2008. i preuređena u moderan trgovački kompleks do kraja 2014. Eksplozija visoke tehnologije ne događa se samo u Lagosu. Tehnološka poduzetnica Amal Hassan izgradila je Outsource Global Technologies u kompaniju svjetske klase koja pruža vanjske operacije pozivnog centra. Njezina kompanija nalazi se na sjeveru, u Abuji i Kaduni. Postoje tisuće startupova u Nigeriji, a oni ne proizvode samo proizvode visoke tehnologije namijenjene višoj i srednjoj klasi nego se bavi i drugim područjima poput sakupljanja i odvoza otpada. Neki poduzetnici laviraju između profita i preuzimanja odgovornosti za rješavanje velikih društvenih problema. Ukupno gledano, Nigerija je posebno razvijena u sektoru financijskih tehnologija i telekomunikacija.
Duh poduzetništva nazočan je u cijeloj zemlji. Sektor gospodarstva koji čine ulični prodavači, lokalna poduzeća i mali trgovci također doživljava pravi procvat. Nigerijci imaju radnu etiku kojoj bi mogli pozavidjeti Nijemci ili Skandinavci. Na nigerijskim ulicama uvijek je iznimno živahno i nitko ne miruje osim možda stranih turista. Nemoguće je turistima hodati ulicom a da im ulični prodavači ne pokušaju nešto prodati od hrane i pića do visoko tehnoloških proizvoda. U Kaduni, guverner je dio tržnice pretvorio u „program recikliranja“ kako bi omogućio zapošljavanje mladih. Programu ne nedostaje kandidata, od kojih su mnogi manje zainteresirani za stjecanje osnovnih vještina koje program pruža već žele zaraditi novac za plaćanje školarine kako bi dobili bolje poslove. Nigerijci su strastveni u obrazovanju i samousavršavanju. Investitori još masovno ne dolaze u Nigeriju, ali mogli bi uskoro. Iako je posljednjih desetak godina popularna ekonomska organizacija BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) zadnjih godina se sve više govori i o MINT-u (Meksiko, Indonezija, Nigerija i Turska) kao skupini zemalja s potencijalom za brzi gospodarski rast. Nigerija je država koja bi u budućnosti trebala biti predvodnica Afrike i trebala bi staviti cijeli kontinent u svoju interesnu sferu. Svakako, (geo)politička moć Nigerije trebala bi se snažnije osjetiti u organizacijama kao što su UN, OPEC, Organizacija za islamsku suradnju jer je Nigerija država koja ima što reći kao su u pitanju geopolitika, prirodni resursi i religija.


Nigerija: politička i gospodarska supersila budućnosti
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo Empty Re: Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo

Post by RayMabus 5/3/2023, 17:02

Nigerijska filmska i televizijska industrija, nazvana slikovitim imenom Nollywood, smatra se trećom po veličini u svijetu, nakon američkog Hollywooda i indijskog Bollywooda. Svaki tjedan proizvodi oko 50 filmova svih žanrova. Nigerijski filmovi prikazuju se ne samo u domovini nego i u ostatku Afrike te ih gleda i dijaspora. U njima uživaju sve razine društva, od onih dovoljno bogatih da imaju kabelsku televiziju do onih siromašnih koji hrle u centre za zajedničko gledanje. Televizijske postaje u mnogim afričkim zemljama kupuju nigerijske serije. Uobičajeno je naići na nigerijske sapunice i komedije na TV-ima u kafićima diljem Afrike, čak i u frankofonskim zemljama. U afričkim državama uobičajeno je vidjeti ulične prodavače kako prodaju nigerske filmove na DVD-ima ili USB stickovima.
Film Lavlje srce iz 2018. bio je prijavljen za Oscara za najbolji strani film. Međutim, film je diskvalificiran zbog previše dijaloga na engleskom jeziku. To je teška ironija budući da je engleski službeni jezik Nigerije. Nigerijska umjetnička industrija toliko je dominantna na Crnom kontinentu da su joj umjetnici u drugim afričkim zemljama dali najveći kompliment: žale se na „nigerizaciju“. Nollywood je važan kao izvor radnih mjesta i zarade, ali čak i više od toga, on je podsjetnik Nigerijcima na ono što mogu postati. Kroz filmsku industriju najviše od svega djeluje meka sila Abuje. A ne treba zaboraviti i na glazbenu industriju. Nigerijski glazbenici putuju svijetom i osvajaju nagrade zbog globalne pomame za afrobitovima. Nove glazbene zvijezde, uključujući Wizkida, Davida, Jidenna i Tiwu Savage, pokazuju se kao neki od najprepoznatljivijih nigerijskih izvoznih proizvoda. Njihova popularnost je primorala globalne glazbene divove kao što su Universal Music Group i Sony da otvore svoje urede u Nigeriji. Davidov singl „Fall“ objavljen 2017. najpopularniji je nigerijski glazbeni video ikad – ima više od 250 milijuna pregleda na YouTubeu.
-


Ovo je udar na frankofoniju i frankoafriku.


Jel van i to smeta jeben van mater francusku umišljenu ?
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo Empty Re: Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo

Post by Serbinho-3 5/3/2023, 17:05

Da gledaju ko na ZOO Vrt, gledaju. Ostaje samo da se podele uloge, ko je majmun, Nilski konj, krava, koza, Magarac. Slavo Zingaro, Hrvati i Slovenci ovde u Italiji, ubaceno od fasista, zatim Romima Tito dao identitete i medicinsku negu, ljudsko pravo sto u Civilizovanoj Evropi ni danas nemaju, otuda kroz te kampove Rom i probleme po medijima, imena i prezimena ljudi, koji se ne razumeju, misle da po Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, zive Romi. To su neki Paradoksi, cime se EU ne bavi, vec krsenjem ljudskih Prava nekih Muslimana u Kini. Kradu te neke Romkinje po metrou ovde iz Hrvatske i Bosne, lose izvestavanje, dovodi do takvih iskrivljavanja cinjenica i nakon toga, postaje deo standardnog klisea. Zatim dodaju i ostatak pod to cuveni Slavi za bivsu Jugoslaviju, verovatno nasledstvo Fasizma, onda ubace u to i Moldavci, Rumuni, Bugari i sve to izgleda na realnu sliku Evrope. Onda su to kao divljaci i Orban se pobuni, kada vidi da neki iz EU, nece glasove tih iz Istocne Evrope. Ima tu dosta toga, sada to ima do politickog vrha, jer ostaci fasizma se ne sklanjaju, poput tog Pesnika i tih vrednosti kao ni tih njihovih prema ostalima, koje su im nabili Englezi, tretirajuci ih kao olos i sljam, koji ne pripada beloj Evropskoj rasi, onda oni da se izdignu, spuste Balkance a Hrvati ih jos u nedostatku znanja, prihvate i naprave sranje sa Srbima. Balkanizacija i svi ti izrazi, jesu rasizam, fasizam i gledanje na bivsu Jugoslaviju kao na Africka Crnacka Plemena. Neki su mislili da ce biti vise Evropski, ako izadju iz Jugoslavije, Slovenci kao primer, ali su uvek Slavi Zingari, kako su ih i tretirali i drzali iza zice. Njihova Renesansa je Jugoslavija, ali su sr tu najeli i napili, druge poceli da zovu Ciganima, one JNA regrute na sluzenju vojnog roka tamo, kada su krenuli da pucaju po istim, zahvalnost sto su ih sklonili iza zice. Oni se posmatraju Ciganima, Slovenci, Slavi Zingari. TITO nije bio mutav, imao je iskustva, sedeo po Central Cafe po Becu skupljao iskustvo. YU politicari, sitnog kalibra, bez da imaju iskustvo, sve su to prodalu za sitni interes i to je tako. Ero zasmejava ovde, prodaje se nekim Evropljaninom, zao mi da mu kazem da nije manje vise nego samo Ciganstura u ocima prvog Zapadnijeg suseda ili komsije. Niste hteli biti Jugosloveni, budite Cigani, Africka Plemena. Otuda i skandiranje Zingaro po Stadionima. Nista slucajno i ulice Hrvatskih tih mesta, Ostrva ovde, Sibenicco, Zara, Fiume, Cres i masa ostalog. Pizzon ni ne zna da mu Bracu Hrvate zovu Zingari.
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 23760
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo Empty Re: Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo

Post by RayMabus 5/3/2023, 17:09

Bit će njima Zingari sad kad se Indija digne.

Sad kukaju da im je i Indija problem u Africi.

Po njima najbolje da cila Afrika i treći svijet ostane nerazvijen kako bi oni mogli vladat i dalje i glumit aristokraciju s visoka.

Hmmm kako da ne.
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo Empty Re: Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo

Post by Serbinho-3 5/3/2023, 17:13

Vece znanje imam ja od politicara i tih nasih Akademika oko recimo Italije, svih regija, sta gde i kako funkcionise, ukljucujuci i Vatikan. Kada neko nema iskustvo, znanje, zavrsi tako ko sluga sto trci a ne zna gde trci. Zasto oni nisu potrcali ka vama ili ka Istoku generalno. Francuzi Italijane gledaju kao olos, to naravno nece javno reci. Englez Francuza isto i svi zajedno to sa Istoka Ciganima i Divljacima, smece u jednoj reci. Rusi isto, simbol za sprdnju, Xenofobia, samo napadaju Ruse da ne postuju ljudska prava, dok oni prvi se sprdaju sa Rusima. Treba iskustva imati a ne trcati ko Ruskinja i jebati se za novac. Manjak licnog ponosa.
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 23760
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo Empty Re: Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo

Post by Serbinho-3 5/3/2023, 17:16

Vidim ja kada ovaj jedan Davide pljuje po Francuzima, mrzi ih, rezi, malo, malo, po Francuzima. Snimam sve ja to, cak i pticu u letu. Isfrustrirani Davide se kida, jer zna da ih Francuzi gledaju kao poslednji olos i smece. Sve ja to snimam i analiziram.
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 23760
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo Empty Re: Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo

Post by RayMabus 5/3/2023, 17:19

Bila bi baza da im se još Japanci uvale u tu Afriku kako bi suzbili utjecaj Kine pa onda još jača konkurenkcija.

Triba ih jebavat u zdrav mozak sve dok im oči ne ispadnu od jebačine.

Umislili da su oni cili svit.
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo Empty Re: Macron upotrijebio izraz "balkanizacija" za Kongo

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum