ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Projekt koji je vlada mjesecima hvalila propao je nakon par tjedana

Go down

Projekt koji je vlada mjesecima hvalila propao je nakon par tjedana Empty Projekt koji je vlada mjesecima hvalila propao je nakon par tjedana

Post by debotoijusto 3/3/2023, 22:24

DRŽAVA je još jednom dokazala da se voli miješati u stvari koje ne razumije, oko kojih ne bi trebala uopće biti uključena i koje u konačnici loše obavlja. Najnovija od njih je famozna "Bijela lista" trgovaca, na brzinu sklepana da bi se vlada obranila od politički neugodnih usporedbi cijena trgovina u Hrvatskoj i ostalih država eurozone.

Ova "aplikacija" (koja to nije) tjednima je najavljivana od strane vlade, u prvom redu ministra Davora Filipovića. Čak je uoči predstavljanja od strane Filipovićevog ministarstva održana i konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt kojeg uporno zovu aplikacija.

"Mislimo da je ovakav način informiranja javnosti jako dobar i da će 'bijele liste' pomoći građanima donositi odluke prilikom kupnje te će moći povjerenje pokloniti trgovačkim lancima koji su odlučili biti transparentni", rekao je Filipović dan prije puštanja u javnost stranice Kretanje cijena. U tjednima prije lansiranja stranice u više navrata je govorio o ovome, hvalio ovaj projekt i naglašavao njegovu važnost.

Već nakon par dana, sukladno Filipovićevim najavama, postalo je jasno da praktički nitko ne donosi nikakve odluke o kupnji na temelju vladine aplikacije.


Netko bi u Ministarstvu gospodarstva trebao znati da su aplikacije namijenjene korištenju preko mobitela i tableta, a trenutno tzv. Bijela lista trgovaca postoji samo kao internetska stranica.

To je tehnikalija. Pravi problem je što uopće nije korisna, što dokazuje slaba do nikakva posjećenost. Ministarstvo se hvalilo da je od 17. veljače do 2. ožujka posjećena ukupno 34.789 puta, ali od toga je većina posjeta (60 posto) ostvarena u prva dva dana.

Već nakon prvih sedam dana je dnevni broj posjeta bio manji od 1000, a u proteklih sedam dana je manji od 700. Očito je da su korisnici procijenili kako se ne radi o korisnom alatu, a većina posjetitelja se ne vraća.

Toliko se žurilo u izradi "aplikacije" da se zaboravilo na Zakon o elektroničkim komunikacijama i Opću uredbu o zaštiti podataka tj. GDPR. Država je napravila nešto novo što krši zakone te iste države. Ne samo to, nego bi za isti propust oštro kaznila privatne kompanije i građane.

Ovako će Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) samo obavijestiti nadležne institucije, u ovom slučaju Ministarstvo gospodarstva, da bi se trebali što prije uskladiti s GDPR-om. Jer kako trenutno stvari stoje, po hrvatskom i europskom pravu stranica krši privatnost svojih korisnika.

Aplikacija koja to nije, koju nitko ne koristi, koja ne štiti privatnost svojih korisnika i čija je točnost upitna. Za "samo" 26.000 eura. Moglo je i gore.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-je-neslavno-propala-ideja-koju-je-vlada-mjesecima-najavljivala-i-hvalila/2443344.aspx

debotoijusto
debotoijusto

Posts : 28762
2014-04-12


Back to top Go down

Projekt koji je vlada mjesecima hvalila propao je nakon par tjedana Empty Re: Projekt koji je vlada mjesecima hvalila propao je nakon par tjedana

Post by debotoijusto 3/3/2023, 22:25

koji amateri a 30% glasova
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 28762
2014-04-12


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum