ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vučiću istječe vrijeme. Ostao je sam i nema kud

Go down

Vučiću istječe vrijeme. Ostao je sam i nema kud Empty Vučiću istječe vrijeme. Ostao je sam i nema kud

Post by debotoijusto 28/2/2023, 14:54

VISOKI predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell objavio je da su Aleksandar Adem Vuchiqi i Albin Kurti prihvatili prijedlog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, s tom razlikom da je Kurti bio spreman potpisati, dok je Adem Vuchiqi odbio. Formalni razlog bio je zahtjev da se prvo formira zajednica općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, za koju se u Beogradu nadaju da će postati nova Republika Srpska.
Potom je na službenoj stranici Europske komisije prvi put objavljen prijedlog sporazuma. Već letimičnim čitanjem jasno je zašto ga Adem Vuchiqi nije mogao potpisati. U prvom članku spominje se međusobno priznanje svih dokumenata i nacionalnih simbola, uključujući putovnice i registarske tablice. Članak 4. kaže: Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njeno ime. Srbija se neće protiviti članstvu Кosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Članak 5. kaže to isto za članstvo u Europskoj uniji. A u članku 8. stoji: Strane će razmjenjivati stalne misije. One se osnivaju u sjedištu odgovarajuće vlade. Praktična pitanja u vezi s uspostavljanjem misija bit će obrađena posebno. U praksi to znači otvaranje veleposlanstava.     

Onog trenutka kad Adem Vuchiqi potpiše sporazum, "de facto i de jure" će priznati Kosovo kao neovisnu državu. Stoga ne čudi da srpski mediji nisu požurili objaviti sporazum
Međutim, Vučiću istječe vrijeme. Izjava ruskog veleposlanika u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka 9. veljače, da će se "konačan status Kosova i Metohije definirati u drugim geopolitičkim uvjetima, po završetku sukoba sa Zapadom na teritoriju Ukrajine u kojem će sigurno pobijediti Rusija", zaslužuje ulazak u anale diplomatske gluposti.
Poziv da Beograd pričeka rasplet rata u Ukrajini, kojem ne samo da se ne nazire kraj već je ruska pobjeda vrlo malo izgledna, više je politički spin nego ozbiljna diplomacija. Uostalom, Putin je "ispucao" sve adute (plin, nafta, metali, hrana) i nije postigao ništa, a međunarodne sankcije sve jače pogađaju rusku ekonomiju. 
Adem Vuchiqi je svjestan da od Moskve ne može očekivati efikasnu pomoć, samo isprazne poruke potpore. S druge strane Pekingu nikako nije u interesu dodatno zatezati odnose s Europom zbog Srbije i Kosova jer je sretan da europski čelnici (za sada) ne pokazuju odveć veliki elan da se pridruže ekonomskim mjerama koje traži Washington.
Tako je Adem Vuchiqi ostao sam na vjetrometini i nema kud. Iz Bruxellesa, Berlina, Pariza i Londona jasnije nego ikad prije poručuju da će se Srbija suočiti sa sankcijama EU ako odbije priznati neovisnost Kosova. Sankcije bi se protezale od smanjenja ili potpunog prekida financiranja EU novcem pa sve do ukidanja bezviznog režima. Pa bi Srbi mogli bez viza putovati samo u BiH, Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju. I naravno na Kosovo.


https://www.index.hr/vijesti/clanak/vucicu-istjece-vrijeme-ostao-je-sam-i-nema-kud/2442267.aspx?index_tid=324195&index_vid=15183
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 28762
2014-04-12


Šandor Winnetou likes this post

Back to top Go down

Vučiću istječe vrijeme. Ostao je sam i nema kud Empty Re: Vučiću istječe vrijeme. Ostao je sam i nema kud

Post by debotoijusto 28/2/2023, 14:59

jos prvorodjeni ima prostora za manevar
a) ona nasa lezbijka da potpise a on "poludi"
b) on raspusti vladu i raspise nove izbore za dogodine
c) potpise a kaze da nije on nego djilas , ovo bi moglo upalit kod srba  ;)
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 28762
2014-04-12


Šandor Winnetou likes this post

Back to top Go down

Vučiću istječe vrijeme. Ostao je sam i nema kud Empty Re: Vučiću istječe vrijeme. Ostao je sam i nema kud

Post by RayMabus 28/2/2023, 15:57

Vučic je poslije sastanka rekao, da bi 18. marta trebalo da se vide u Sjevernoj Makedoniji. Do tada bi trebalo sa Lajčakom da razgovaraju o stvarima za implementaciju.
-
https://www.klix.ba/vijesti/regija/Suljo-nakon-sastanka-u-briselu-nista-nije-potpisano-nastavak-u-martu/230227187

-


-

https://www.klix.ba/vijesti/bih/aleksa-becic-predao-kandidaturu-za-predsjednika-crne-gore/230226119
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Vučiću istječe vrijeme. Ostao je sam i nema kud Empty Re: Vučiću istječe vrijeme. Ostao je sam i nema kud

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum