ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kupi prnje

Go down

Kupi prnje Empty Kupi prnje

Post by RayMabus 23/1/2023, 02:36

Vojna vlada Burkine Faso izdala je naredbu stotinama francuskih vojnika u kojoj se navodi kako im se daje rok od mjesec da napuste državu.


Nacionalna televizija RTV objavila je ovu informaciju te su saopćili kako je vojna vlada donijela odluku o prekidu prisustva francuske vojske na tlu ove države u srijedu.

"Taj potez dolazi pet mjeseci nakon što je Francuska završila povlačenje iz Malija. Povlačenje iz Malija uslijedilo je nakon devetogodišnje borbe protiv islamističkih pobunjenika".

Francuska je u Burkini Faso rasporedila oko 400 specijalnih snaga koji su se zajedno s domaćim snagama borili protiv terorističkih organizacija.

Osim otklona od Francuske, vojna vlada je napravila i dodatni potez koji uključuje povezivanje sa Rusijom te su zatražili dolazak plaćenika iz organizacije Wagner u ovu afričku državu.

Burkina Faso jedna je od najsiromašnijih zemalja na svijetu i tamošnji sukob, koji se proširio Sahelom iz Malija u protekloj deceniji, ubio je hiljade civila. Posljednjih mjeseci, antifrancusko raspoloženje u zemlji je naglo poraslo zbog percepcije da francusko vojno prisustvo nije poboljšalo sigurnosnu situaciju.

Vojna vlada Burkine Faso naredila francuskim vojnicima da napuste državu, dali im rok od mjesec
RayMabus
RayMabus

Posts : 155089
2014-04-11


Back to top Go down

Kupi prnje Empty Re: Kupi prnje

Post by RayMabus 2/2/2023, 09:47

Njemački vojnici, njih oko 1200, stacionirani su u gradu Gaou, u sklopu misije UN-a „Minusma“.  Još u studenom prošle godine savezna vlada u Berlinu odlučila je povući njemačke vojnike do svibnja 2024. što je bio kompromis, navodi Die Welt i dodaje da je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock zagovarala trajni nastavak misije. Bez Minusme,  Mali bi u doglednoj budućnosti skliznuo u kaos, smatrali su njemački Zeleni.

Novi ministar obrane Boris Pistorius (SPD) želi se povući iz Malija prije svibnja 2024. Nakon posjeta njemačkom Operativnom zapovjedništvu u Potsdamu, rekao je za Süddeutsche Zeitung kako u sadašnjim uvjetima nastavak misije „nema smisla”.

Bundeswehr se povlači iz Malija koji je pod sve većim utjecajem Moskve
RayMabus
RayMabus

Posts : 155089
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum