ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno

Go down

Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno Empty Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno

Post by debotoijusto Fri 13 Jan - 15:22

”Stanite desno, sa strane’’, kaže policajac na srpskoj strani granice na prijelazu Ilok – Bačka Palanka nakon što je dugo gledao naše osobne iskaznice. Dokumente nam nije vratio niti je objasnio zašto ne možemo nastaviti put. Granicu smo prešli u 11:54, u srijedu 11. siječnja. ”Eto vidiš”, kaže Pero Ćorić (61), saborski zastupnik HSP-a dr. Ante Starčević, od prosinca 2015. do listopada 2016. godine. ”Rekao sam ti što će se dogoditi.”

Sjedimo u njegovom starom BMW-u i čekamo. Granični prijelaz Ilok – Bačka Palanka, gdje Dunav dijeli dvije susjedne države, prilično je živ. Prolaze automobili mahom vukovarskih, šidskih i bačkopalanačkih registracija. Mi stojimo sa strane, čekamo. Ispred nas veliki jumbo plakat s likom srbijanskog predsjednika, dobrano ispran kišom i vjetrom i ćirilični tekst: Mir stabilnost, Adem Vuchiqi.

Čekamo već desetak minuta u automobilu, ništa se ne događa. Naši dokumenti u policijskoj su kućici graničnog prijelaza. Ne možemo nastaviti put.

”Kad sam 31. prosinca prošle godine htio u Bačkoj Palanki kupiti neke sitnice i oprati automobil, što često činim jer od Iloka do tog pograničnog srpskog grada ima manje od šest kilometara i desetak minuta vožnje, ondje su me u automobilu držali od 9 izjutra do 14.40. Gotovo šest sati”, ponavlja Ćorić priču koju sam prvi put čuo kad me nazvao s graničnog prijelaza na Silvestrovo.

Sve se kaže ponovilo 6. siječnja ove godine, na istom prijelazu kada su ga na granici držali šest sati. Ni tada, kao ni prvi put, nisu mu rekli zašto to čine.


Odlučio sam provjeriti Ćorićevu priču i predložio da zajedno odemo preko granice, prošle srijede. Sada zajedno s njim sjedim u automobilu. Čekamo. Prošlo je još pet minuta. Neizvjesnost dodatno razvlači vrijeme, pretvarajući ga u malu vječnost.

”Jedan poznanik iz Bačke Palanke”, nastavlja Ćorić dok sjedimo u njegovom autu, postrance, na parkingu, kamo policija sklanja sumnjivce, ”koji pozna neke pogranične policajce kaže kako su mu rekli da oni s mojim zadržavanjem nemaju ništa, već da je to nalog iz centrale srpske obavještajne službe BIA (Bezbednosno-informativna agencija, pandan hrvatske SOA-e, op. a.), koji onda, za daljnje postupanje, angažiraju svoje operativce iz Novog Sada. Pa me onda oni maltretiraju”.

”Nešto kao: locirati, identificirati, maltretirati”, velim u šali, a Ćorić nastavlja: ”Nakon nekoliko sati čekanja došla je osoba u civilu, pokucala na prozor automobila i pitala kako sam. ‘Dobro’, odgovorio sam i upitao kako je on. ‘Provociraš’, rekao je, a ja odgovorio da sam samo pristojna osoba koja se, kao i on, ljubazno obraća sugovorniku”, priča Ćorić svoj doživljaj na graničnom prijelazu Ilok – Bačka Topola posljednjeg dana prosinca 2022.

”Ima puno toga za pročitati o tebi, rekla je osoba u civilu”, nastavlja Ćorić i kaže kako mu je rekao neka ga hapsi ako je štogod skrivio, a ne da ga drži u automobilu pet sati. Vratio se nakon pola sata, pružio mi osobnu iskaznicu i rekao: ‘Sad si slobodan čovjek’. A ja mu uzvratio kako sam slobodan bio i prije, na što je zavrtio glavom i promrmljao: ‘Ne bi se baš moglo reći”.

I dalje sjedimo u Ćorićevom automobilu, ništa se ne događa. Prošlo je već dugih 20 minuta, kade eto, u 12:15, stiže onaj policajac iz kućice, kuca na prozor automobila, pruža Ćoriću naše osobne iskaznice i veli: ”Izvolite. Možete nastaviti put”. Nastavljamo do Bačke Palanke, kupujemo neke sitnice, vraćamo se i zaustavljamo na istom graničnom prijelazu. Ponovno pružamo dokumente policajcu u kućici; 12:45 je.

Prozor policijske kućice je otvoren, kao i prozor Ćorićevog automobila, pa čujemo kako onaj policajac s našim dokumentima u ruci pita drugog: ”Jel’ može ovaj Pero sad proć?”. Drugi policajac razgovara s nekim telefonski. Onaj prvi ponavlja pitanje: ”Jel’ može sad proći ili’ ne može?”. Ne čujemo odgovor, ali policajac, držeći naše osobne iskaznice, veli: ”Stanite tamo s desne strane”. Dokumente nam nije vratio.

Ponovno, stojimo uz rub ceste i čekamo. ”Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno”, velim Ćoriću dok čekamo u automobilu, a da nam ponovno nitko nije objasnio zašto. ”Zadnji put su me ovdje, na izlazu iz Bačke Palanke, držali sat vremena”, kaže Ćorić. No, sada nam se posrećilo. Nakon dvadesetak minuta dolazi policajac iz kućice, pruža osobne iskaznice i veli: ”Sretan put”.

”Sigurno su oni iz BIA-e proguglali tko si, pa kad su vidjeli da si novinar odlučili su skratiti proceduru”, pojašnjava Ćorić. A ja ga nagovaram da ponovno uđemo u Srbiju, na drugom graničnom prijelazu, onom kod Principovca što vodi prema mjestu Sot u Srbiji i dalje ka Šidu. Pijemo kavu u Iloku, pa za dvadesetak minuta nastavljano.

Na graničnom prijelazu smo u 13:51. Nema nikog, prelazimo našu državnu među i zaustavljano se na srpskoj strani. Policajka uzima naše dokumente i za minutu-dvije ih vraća: ‘Sretan put”, veli, ali krupni policajac obrijane glave, koji zajedno s njom sjedi u kućici nešto joj kaže preko ramena. ”Molim vas, dajte mi ponovno dokumente”, kaže, a potom slijedi ono poznato. ”Stanite, desno, sa strane”.

Opet sjedimo u automobilu i čekamo. Naše sobne iskaznice ostale su kod policajke u kućici. Na drugoj strani modernog graničnog prijelaza kojeg je Srbija otvorila sredinom 2020. jedan policajac pregledava šleper tvrtke Ricardo čije je sjedište u Dardi, u Baranji. Mi sjedimo u automobili i čekamo.

I dalje sjedimo u automobilu. Čekamo. S naše desne strane, ograđen žicom, prihvatni je kamp za migrante. Gledamo njih desetak kako u običnim plastičnim papučama iz jedne zgrade prelaze u drugu. Kad eto, stiže ona policajka, kuca na prozor automobila, ali nam ne vraća dokumente već od Ćorića traži prometnu dozvolu. ”Ima neko podudaranje, moramo provjeriti”, kaže. Što je mislila pod tim ”podudaranjem” sam bog zna, a mi sjedimo u automobili i čekamo. Prošlo je već 15 minuta.

Već gotovo pola sata sjednimo u automobilu, na graničnom prijelazu Principovac-Sot, kad se vraća ona policajka i daje Ćoriću naše osobne i njegovu prometnu. ”Izvolite, možete ići”, veli ne objašnjavajući zašto su nas zadržali.

Predlažem da se ne vratimo istim graničnim prijelazom već da odemo do desetak kilometara udaljenog Šida.
Za desetak minuta dolazi srpski policajac i traži Ćorića prometnu dozvolu. Odlazi; ponovno čekamo, kad nakon nekog vremena eto dvojice policajaca. ”Izađite iz automobila”, kaže jedan od njih Ćoriću. ”Obavit ćemo pregled automobila”. Otvaraju prtljažnik, vade sve stvari, podižu pregradu ispod koje je rezervni kotač, osvjetljavaju prostor baterijskom lampom. Zatim počinju pregledavati unutrašnjost automobila.

Jedan od policija naređuje da izađem. Stojim iza automobila zajedno s Ćorićem i gledan kako marljivo rade. Podižu haubu i gledaju motor. Potom ponovno pregledavaju unutrašnjost, osvjetljavaju sjedala i zaviruju ima li što ispod. Vide moju torbu, pitaju čija je. Uzimam je sa sjedala, ali ne traže da vide što je u njoj.
Pregled auta trajao je dobrih 15-ak minuta. ”Možete sjesti”, veli jedan od policajaca, a drugi se nakon pet minuta vraća s dokumentima. Ćorić ga pita o čemu se radi, zašto ga maltretiraju i drže na granici. ”Uobičajena kontrola”, kaže policajac na čijoj crnoj policijskoj jakni piše prezime, Anđelković.

Krećemo prema našoj granici u Tovarniku, pa kažem Ćoriću: ”Sad kad sam se uvjerio u istinitost tvoje priče, spreman sam svaki put s tobom preko granice sa Srbijom. Kad si sam u autu, tvoj preuzak traje neusporedivo duže”.

U Hrvatskoj, na ”slobodnoj teritoriji”, vozimo se prema Iloku a Ćorić objašnjava kako su mu prijatelji savjetovali da se okani ćorava posla, ne izaziva vraga i odustane od odlazaka u Srbiju. ”Ali zašto bih. Slobodan sam građanin, mogu kamo hoću i nemam namjeru prestati ići u Srbiju. Ne mogu mi to zabraniti”. Stižemo u Ilok. Ćorić obećava da će nam javiti koliko će ga držati na granici sljedeći put, kada bude išao bez novinarske pratnje.https://www.telegram.hr/politika-kriminal/desni-politicar-pero-coric-tvrdi-da-ga-na-granici-sa-srbijom-uvijek-satima-maltretiraju-i-pretresaju-auto-otisli-smo-tamo-s-njim/
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 28477
2014-04-12


Back to top Go down

Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno Empty Re: Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno

Post by debotoijusto Fri 13 Jan - 15:24

coric u epizodi nek idu u srbiju
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 28477
2014-04-12


Back to top Go down

Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno Empty Re: Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno

Post by vuksadinare Fri 13 Jan - 15:33

sva sreca da je sa njim bio ljevicar..inace bi bilo..'pero ustasa laze samo da provocira srbe'..
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 97215
2015-09-08


Back to top Go down

Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno Empty Re: Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno

Post by vuksadinare Fri 13 Jan - 15:37

inace slicno se i meni desilo..2018 na bajakovu...tri sada zadrzavanja..sjetio sam se tad purde..i razmatrao mogucnost u slucaju nezeljenog ishoda kako da zbrisem odmah na nasu stranu..jebes auto..srecom..rekli su da navodno cekaju i prate neke krimose koji po dojavi navodno moraju tuda proci..jel istina to ili ne ne znam..i nije bilo ugodno..od tad nisam imao namjeru vise ici tamo..kao ni sad...
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 97215
2015-09-08


Back to top Go down

Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno Empty Re: Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno

Post by vuksadinare Fri 13 Jan - 15:57

nisu to ugodni trenuci..svasta ti se mota po glavi..dok sam cekao sa strane promatrao sam okolis i kako naci rupu za bijeg prema nasoj granici...od 'oruzja' izvadio sam samo sarafciger..pa jbg..u medjuvremenu nekog makedonca su isto poslali sa strane...malo sam pricao sa njim..lik simpa ali njusio sam da je imao pisla sa zakonom ili ima..lik mi je dao savjet..ako vidis da ti iz policijske kucice izlaze jedan ili cesce dvojica u civilu i idu prema tebi..stari onda si najebo ili si im debelo sumnjiv i sigurno ce te zadrzati..ne kod auta vec u kontejneru..
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 97215
2015-09-08


Back to top Go down

Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno Empty Re: Oni znaju da si ti ljuti desničar pa ti zato kažu da staneš desno

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum