ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Page 30 of 31 Previous  1 ... 16 ... 29, 30, 31  Next

Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by dijagram 25/1/2023, 16:51

AssadNaPodmornici wrote:https://www.index.hr/vijesti/clanak/leopard-2-nije-supertenk-koji-osigurava-pobjedu/2432315.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

IZMUČENI mjesecima ruskih raketnih napada na civilne ciljeve, Ukrajinci imaju potpuno nerealna očekivanja da će zapadni tenkovi, posebice Leopard 2, donijeti brze pobjede i kraj rata. Nažalost, svi zapadni tenkovi ne bi to mogli ostvariti, naročito ne ovako kako ih Ukrajinci namjeravaju upotrijebiti.

Oduševljeni vijestima da će dobiti Challengere 2, Leoparde 2, Abramse i vjerojatno Leclerce, ukrajinski mediji već su počeli procjenjivati koliko će ukrajinskim posadama trebati da se uvježbaju. Tako su s predviđenih 20 do 22 tjedna oni najpesimističniji došli do 15, oni nešto optimističniji do 11 ili najviše 12, a oni nerealno optimistični predviđaju da će svi ti tenkovi doći u Ukrajinu za 7, najviše 8 tjedana.

Tko će upravljati tenkovima
Naravno da ništa od toga nije realno bez obzira na to što će ukrajinska vojska poslati iskusne posade, a postavlja se i pitanje tko će onda upravljati starim tenkovima. Da su Ukrajinci dobili, primjerice, T-90, onda bi mogli pričati o 10 ili manje tjedana preobuke. Zapadni su tenkovi prepuni tehnologija i sustava koje oni nikad nisu vidjeli.

Vozače bi se moglo osposobiti za upravljanje Leopardom 2 za 4 ili 5 tjedana, to nije neki problem. Međutim, zbrzana obuka vjerojatno bi konstantno dovodila do kvarova. Sovjetski tenkovi koje koristi ukrajinska vojska lakši su od 50 tona. Svi zapadni tenkovi puno su teži, počevši od Leclercovih 57 tona. Challenger 2 i Abrams imaju masu veću od 62 tone (masa ovisi o izvedenici tenka) pa Ukrajinci koji su naučili upravljati tenkom od 45 tona zapravo moraju krenuti otpočetka i izbrisati pomisao da sve znaju. Možda bi bilo bolje poslati mladiće koji ništa ne znaju.

Isto je i s ciljačem i zapovjednikom. Za razliku od sovjetskih tenkova, počevši od T-64 nadalje, zapadni tenkovi (osim Leclerca) nemaju automatske punjače topova. Dakle, četvrti član je obavezan, a on se ne bavi samo punjenjem, ima i druge zadaće.

Ukrajinci će zbrzati obuku
Kako sada stvari stoje, Ukrajinci će zbrzati obuku da bi nove tenkove što prije doveli na bojište. I ondje će ih vrlo brzo "potrošiti", a Zapad ih više neće imati čime nadomjestiti.

Puno se pisalo o tome kako je Leopard 2 moćan tenk, poput nekog supertenka. Tako se navodio podatak da može uništiti ruski tenk na 4000 metara. To, naravno, nije istina, no i da jest, u ukrajinskim uvjetima ratovanja, gdje je teren nalik na sjeverne predjele Hrvatske, to je potpuno nebitan podatak.

Većina tenkovskih bitki u Ukrajini se zbog neravne konfiguracije terena, šuma, šumaraka i građevina odvija na udaljenostima od nekoliko stotina metara. Na tim udaljenostima i ruski tenkovski topovi od 125 mm imaju više nego dovoljno ubojite moći da razvale svaki zapadni tenk, da ne spominjemo sve ruske protuoklopne raketne sustave koji su razvijeni da uništavaju najmodernije zapadne tenkove.

Jedini način da se to ne dogodi jest dugotrajna i temeljita obuka ne samo tenkovskih posada već i svih s kojima će objedinjeno borbeno djelovati.


Bit će spremni u proljeće 2024.
Ukrajinska vojska imat će koristi od isporuka svi tih Challengera, Leoparda, Leclerca, Abramsa, ali i Bradleyja, Mardera, CV-90 te samovoznih haubica M109A6 Paladin, CAESAR, Archer, Zuzana ako ih sad uopće ne doveze u Ukrajinu. Treba ih ostaviti na poligonima u Poljskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i drugdje te tamo dovesti minimalno 200 tisuća vojnika koje će uvježbavati zapadni instruktori.

Kad prođu temeljnu obuku, treba prijeći na združenu obuku, a potom na naprednu združenu obuku. Tako bi u proljeće 2024. (ne, nije greška) bili spremni za borbena djelovanja.

Nakon godinu dana intenzivne obuke bili bi barem jednu stepenicu iznad uvježbanosti ruskih profesionalnih vojnika. Ukrajincima u prilog ide i to što ruska vojska ima sve manje profesionalaca, a sve više loše uvježbanih i ne baš motiviranih mobiliziranih pričuvnika i mladih ročnika, koji nakon kratke i zbrzane obuke završe u Ukrajini.

-------------------------------------------------
Galić solidni komentar sa indexa u skladu što ja i dijagram govorimo.
Zapadni tenkovi nisu super tenkovi,  jesu bolji od većine sovjetskog željeza, međutim sumnjam da su značajno šta bolji od T90M, možda malo ako je su zaista novija verzija tipa LeoA6/7(nisam stručnjak).
Tu je više stvar obuke i ne samo obuke kako upravljati tenkovima, nego obuke kako napraviti combined arms operaciju.

---
autor je rekao jednu dobru stvari, uzeti 200 000 muškaraca iz Ukraine, poslati ih u Njemačku/Poljsku gdje bi brutalno trenirali na svim zapadnim sustavima , i vratiti ih u Ukrainu na proljeće 2024 da završe rat.... pa da.

Pitanje je da li Ukraina ima godinu dana vremena da trpi Rusko iživljavanje i Ruske samoubilačke napade Wagnera i Ruske pješadije praćene stotinama tisuća granata mjesečno i hrpe sovjetskog željeza..

Vjerojatno će se proći ubrzana obuka za sredinu ljeta 2023..
Ovo je aktualno pa se evo i novinari bave nagadjanjima sto je dobro, koliko je dobro, koliko treba za obuku ovog ili onog:)
Nista posebno pogresno, ali i nista strucno, tek prenosenje razlicitih misljenja o svemu.
Ajde mali osvrt na ovo vrijeme obuke. 
Za obuku tenkovske posade, nevazno s tri ili cetiri clana, i T-55 ima cetiri clana posade i nije nepoznat ukrajincima, doista je potrebno barem dva mjeseca.
Svakako bi bilo bolje imati vremena te ih obucavati sest mjeseci, ali vremena nema.
Ako se gleda jedna posada konkretno, nakon ubrzane obuke od dva mjeseca ili nakon sestomjesecne podrobnije obuke jasno je da ce biti bolje 
obucena polaganijom, podrobnijom obukom uz vise vremena na prilagodbu sa svim elementima koje moraju savladati.
No, ista posada nece biti drasticno sposobnija dugotrajnijom obukom.
U ratnim vremenima pribjegava se ubrzanoj obuci i ona je moguca, opravdana da kazem, logicna.
Sad ne bih filozofirao jer to ne volim, kako sposoban nastavni kadar moze bolje pripremiti ovu posadu za dva nego neki nesposoban za sest mjeseci.
Jasno zelim naglasiti da primjerice za Leopard-2 koji je najpozeljniji i iz tih razloga imamo masu dobrog kadra diljem EU drzava jer je tenk prisutan
u vise drzava te se dugo koristi i sigurno se mogu izdvojiti ponajbolji ljudi za provodjenje ove ubrzane obuke.
Rade li to seprtlje kakvih recimo ima posvuda pa i kod nas onda ni obuka od pet godina nece donijeti nista posebnog u odnosu na ovu od dva mjeseca.
Ubrzanom obukom moguci su nedostatci znanja kod pojedinih polaznika i oni trebaju biti pazljivo birani za taj posao.
Ne moze se poslati pritupe ljude da ovladaju sofisticiranim tehnickim uredjajima koji su ugradjeni u Lepard-2.
Na koncu prava obuka posade bit ce sudjelovanje u ratu od barem dva mjeseca u kojem ce pored djelovanja iz mjesta dozivjeti manevriranje 
bojistem pod topnickim udarima, barem jedan neprijateljski tenkovski napad i barem izvesti jedan tenkovski proboj ili pokusaj proboja crta neprijatelja.
Posada koja ovo prezivi bit ce bolje obucena nego da ih se pet godina trenira u mirnodopskim uvjetima.

Malo o samom tenku, on bi donioprednost ukrajincima, mozda najvise u psiholoskom smislu.
Rusi bi ga se bojali vise nego sto trebaju, a ukrajinci vjerovali u njega takodjer vise nego sto trebaju:)
Tenkiste se obucava na nacin da ih se uvjerava u veliku sigurnost od unistavanja neprijateljskim sredstvima.
Leopard cinjenicno i jest bolje zasticen od ruskih tenkova te ima bolji top od primjerice T-72.
Nije nevazna stvar sto moze uspjesno djelovati na 4000 metara kako to u clanku insinuiraju.
Puno je ravnice u ukrajini i ne djeluje se samo po neprijateljskim tenkovima.
Tenk se koristi i za udare na utvrdjene bunkere, rovove, logisticka vozila itd.
Puno je verzija tenka i ako stignu vjerojatno ce biti razlicitih, pitanje koliko starijih koliko novijih modela.
Godinama se doradjuje, kako tehnikom tako vecom zastitom oklopa.
Viseslojni oklop od vise slojeva razlicitih materijala mozda mu je najveca kvaliteta.
Time se pokusava prevariti kumulativne projektile na nacin da im se kumulativni mlaz rasprsi, potrosi, izmedju razlicitih komponenti i ne
djeluje onako kako je koncipiran.
Nije ga jednostavno unistiti zastarjelim rucnim bacacima ali moderni protuoklopni sustavi svehedno ce to uspjeti.
Takodjer u bliskoj borbi s tenkom ukoliko neprijatelj koristi pancirni projektil koji za proboj koristi posebno ojacano zrno kompozitni oklop nece mu puno pomoci.
Cesto spominjana tezina nije mu takva da je problematican za uporabu niti prelazak mostova.
Pontoni, otezano ali  najbolje da ih tenk nikada ne prelazi:) 

Uzaludne su neke prednosti ovog tenka ako se on ne bude koristio na najbolji nacin, kako izborom pravca djelovanja, nacina podilazenja i konacno
borbenog rasporeda.
Sposobniji vojskovodja losijim tenkovima pobijedit ce bolje tenkove ako ih vodi losiji zapovjednik.
Osobno dakle mislim da je Leopard optimalan tenk za ukrajince, ali takodjer sam skeptican u tome koliku nadmoc ce im donijeti.
To se posebno odnosi na rusku reakciju i njihovo postavljanje u takvom slucaju.
Tehnicki, nadmoc postoji, ali ljudski faktor moze je i dodatno povecati ali i anulirati, ljudski faktor dakako, ukrajinski a i ruski.

dijagram

Posts : 18060
2015-08-09


AssadNaPodmornici likes this post

Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by AssadNaPodmornici 25/1/2023, 17:07

to je to.. koliko god ti treninga prolaziš , evo ja sam promjenio neke karijere.. koliko god recimo obuke za skipera prolaziš, nisi nikada "dovoljno spreman" da odradiš prvu skiperažu ili drugu treću, tek nakon dva ljeta možeš reći da si neki kurac iskusan. ali već ako preživiš prve 3-4 , to je to. a prva je najteža daleko.  naravno štoviše obuke to bolje, međutim nakon nekog vremena povrat uloženog je nizak.

jel bolje obučiti 50 000 vojnika godinu dana, 100 000 vojnika pola godine, ili 200 000 vojnika mjesec dana. treba biti neki optimum.
u slučaju ukraine, bolje im je neki optimum, tipa 100 000 vojnika pola godine(samo karikiram),  da dobiju solidnu osnovnu i malo napredniju obuku, koju mogu primjeniti na solidan broj vojnika.

ne isplati se niti nekoga nakon dva tjedna slati na frontu, negdje sam pročitao statistiku da su ti šanse za poginuti daleko najveće prva tri mjeseca.

isto tako kada sam radio u jednom skladištu kao viličar prije X godina, bio sam se ozljedio, i govori mi tada šef skladišta isto - kaže preko 90% ozljeda se događa u prva tri mjeseca.

idealno bi bilo kada bi Ukrainci mogli priuštiti da im zapad uzme 200 000 ljudi i obučava godinu dana za combined arms operaciju.
ovako mislim da ćemo kroz ljeto vidjeti 10ak elitnih ukrainskih brigada u pokušajima proboja fronte, ili možda proboj kroz dva pravca.
jednostavno oni to moraju, ako žele vratiti makar postavke i granice na one prije rata , kakve se navodno ispod stola nude i Rusima i Ukraincima kao dio nekog mirovnog sporazuma, a trenutno niti jedna niti druga strana ne želi pristati na to

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 18329
2018-06-14


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by MDMiridije 25/1/2023, 19:30

Par zanimljivosti. Izgleda da smo trenutno ostali sto se tice staticne artiljerije na 18 argentinskih Citera sa sigurnoscu. Sve ostalo imamo sa nesigurnoscu :cleanteeth

Sto se tenkova tiče. Trenutno svi odbijaju reći koliko uopće imamo M84 tenkova što će reći da se i tu nešto dogodilo.

Ako se mene pita do kraja trećeg mjeseca artiljerija će nam se svesti na par argentinskih 155mm haubica, te nekolicinu raketnih bacaca od 122mm te panzerhaubitze. Sve ostalo ode. Tenkova po mojoj procjeni će ostati svega nekoliko komada da se doborovoljni imaju naviknuti na to kako tenk uopće izgleda dok se ne nađe trajna zamjena. Isto vrijedi za artiljeriju...doduše ostadoše još oni 105mm u rezervi...mada to treba u muzeje poslati. 130mm vjerojatno je ostalo nešto sitno za rezervu nekakvu sve ostalo kao i kompletna municija...je obavijeno velom tajne što se kaže. Vjerojatno i kompletna municija 7.62 i 5.45 kao i vjerojatno kompletno pješačko naoružanje preostalo iz bivše zemlje. Lako moguće da će i se preći i na nekakvu kanibalizaciju onih M80 da se skupi par desetaka vozila o čijem se statusu isto neće ništa znati te će biti obavijeno velom tajne. Helikopteri Sovjetski/Barbarski isto stariji modeli vjerojatno svi odoše ako ništa a ono barem za dijelove, zajedno sa cjelokupnim naoružanjem,lanserima i raketama.

S pozitivne strane, traži se vjerojatno iako nitko to ne govori ( :D ) zamjena za artiljeriju bi se tu išlo u nabavku nekakvih 100njak komada koji bi zamijenili sve modele koje trenutno imamo. Vjerojatno će biti M777 međutim ukoliko zbog potrebe da se što više toga šalje u Ukrainu da tamani stoku barbarsku...to neće biti dostupno neko vrijeme moguće da će se kao prelazno rješenje biti ono čega trenutno ima na tržštu (Ilitiga ili M198 starija američka haubica ili Izraelski Soltam).

Također je više nego vjerojatno u svom ovom kaosu da se ide na kupovinu rabljenih tenkova. E sad i tu dolazimo do problema. Gotovo je sigurno bilo da uzimamo Leclerc. Međutim ukoliko on bude se slao u Ukrainu da tamani barbare. Onda i to otpada na neko vrijeme te u igru ulazi puno skuplje rješenje ne toliko po pitanju nabave ali definitivno po pitanju unaprijeđenja i troškova održavanja te potrošnje goriva...dakle Abrams.

Prošli mjesec su potpisali dva ugovora što se tiče protuoklopnog oružja. Jedno je za Matadore a drugo je za Javeline izgleda (100 lansera za sada). Također izgleda da je isporučena čitava serija lakih strojnica koje se prvotno htjelo imati (500 komada M249)...izgleda da hoće još 500...od kojih bi dio bio u rezervi (što vrlo vjerojatno znači da svi drugi modeli koje trenutno imamo u rezervi...(HK21,Ultimax te nešto preostalih M84 mitraljeza) odoše negdje drugo te se prelazi na dva standardizirana modela tj jedan za prašinare te jedan montiran na vozila (FN-MAG).

Što se PZO-a tiče potpisalo se za kratkog dometa, međutim izgleda da se tu neće završiti te bi lako moglo se dogoditi da dođe i nešto ozbiljnije opreme e sad koje....će da vidimo.

Što se mornarice tiče izgleda da RBS-ovi odoše, tražit će se moderna zamjena za iste, isto tako za mornaricu se ozbiljno krenulo raspitivati i dogovarati nešto sa norvežanima. Moguće da će onaj ćelavi degenerik tu izvisiti jer je sjebo s obalnim brodovima kao što je lako moguće da će ga odjebat skroz za projekt obalnih te posao dati adria maru...što se tiče većih brodova. Govori se o nekakvom Vanguard konceptu norveškom u kojem bi naoružanje bilo u kontejnerima koji bi se po potrebi mogli mijenjati samim time bi se lako mogla mjenjati uloga samoga broda...što bi nama poprilično odgovaralo. Mada se nešto spomiljalo čak modificiranu verziju Saar 6 korvete koju su švabi napravili za Izrael...što mi se ipak čini ludo jer je brod skup za popizdit.

Btw...ako se nisam gadno zajebao u Cavtatu na izlaganju naoruzanja prije par mjeseci sam vidio McMilan Tac 50 pušku izloženu...što negdje koliko god googlao ne mogu pronaći. Ako se to kupilo...radi se o ponajboljom dalekometnoj puški velikog kalibra na planeti.
MDMiridije
MDMiridije

Posts : 164
2022-10-01


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by michaellcmacha Yesterday at 00:06

zoro osvetnik wrote:
michaellcmacha wrote:
 Uglavnom ja upotpunosti razumijem tvoju ali i nelagodu mnogih drugih zbog svega ovog što se događa, pogotovo u smislu eskalacije unutar ukrajine i širenja rata i na druge države pa čak i na hrvatsku, i nikako nisam pobornik iliti jastreb koji bi poticao rat, ali ono što mora biti to će biti i to kad je Europa u pitanju najmanje ima veze sa USA...
Ne razumiješ ti ništa, a najmanje mene.

Tebi je globalizam isprao mozak. Kao da te hipnotizirao. 

Iako smo 90-ih ratovali na istoj strani, milim da ćemo u slijedećem ratu biti na suprotnim stranama. Ja sam ostao hrvatski patriot i bit ću na strani samostalne i suverene RH i dalje. A ti ćeš se priključiti globalističkoj mafiji i ratovati na njihovoj strani. Ne znam što ti se u međuvremenu dogodilo, ali postao si liptardski globalist.
nismo mi očito bili na istoj strani ni devedesetih... ti si ratovao za svoje selo, a ja sam jeo govna od banije preko Posavine i dalmacije pa Like i konačno opet Banije uz dvije Hercegovačke epizode... ti si tada bio i ostao seoski suverenist a ja postao hrvatski globalist... kako onda tako i tada ti i dalje u svom selu i uz "svoje"  a ja i za one za koje nisam ni znao da su moji... ;)

_________________
Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Flag-k10

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju zemlju" 
michaellcmacha
michaellcmacha

Posts : 20909
2015-08-08


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by zoro osvetnik Yesterday at 00:11

michaellcmacha wrote:
nismo mi očito bili na istoj strani ni devedesetih... ti si ratovao za svoje selo, a ja sam jeo govna od banije preko Posavine i dalmacije pa Like i konačno opet Banije uz dvije Hercegovačke epizode... ti si tada bio i ostao seoski suverenist a ja postao hrvatski globalist... kako onda tako i tada ti i dalje u svom selu i uz "svoje"  a ja i za one za koje nisam ni znao da su moji... ;)
To sam onda ja ratovao za najveće selo na svijetu...
Od Dubrovnika do Banja Luke.


P.S. 
Ovo će joda u off topic, pretpostavljam.

_________________
Život je toliko jednostavan da ga svaka budala može zakomplicirati
zoro osvetnik
zoro osvetnik

Male
Posts : 855
2022-08-01

Age : 52
Lokacija: : Nekad neovisna i suverena RH.

Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by michaellcmacha Yesterday at 00:21

T. wrote:
kao da ikome više treba ikakvo dopuštenje za bilo što?
u zadnju godinu dana šaptom je palo svekoliko međunarodno pravo, međunarodni ugovori, diplomatske konvencije itd. ...
što da poljska pošalje tenkove bez dopuštenja njemačke, oće im ovi uvest sankcije ili ih tužiti ?
poljaci ih ionako je*u gdje god stignu, opet traže nekakvu odštetu za 2. svj. rat, miljarde eura...
ovo je win/win situacija za tzv. kolektivni zapad...
ili će njemačka popustiti i de facto zacementirati neprijateljstvo s rusijom za slijedećih 100 godina i time automatski pristati na buduću ovisnost o SAD-u i njihovim energentima...
ili neće popustiti, pa će krivnju za poraz ukrajine svaliti samo na njemačku...
njemačku se mora držati pognute glave, pod svaku cijenu...
to je pravilo NATO-a od njegovog osnutka...
izjava potječe od 1. tajnika NATO-a...
e vidiš druže Zoroov, trebao si malo ozbiljnije pratiti moje upise od početka jer sam lijepo naglasio i naznačio da će se kroz vrijeme ukrajini pomagati sve više i sve jače pa u konačnici i ući u izravnu konfrontaciju... naravno tebi i tu još nekima to nije nikako bilo pojmljivo jer ste smatrali da će se svi toliko bojati rusije da im neće pasti na pamet da ukrajini pomognu kad ono kako ti veliš sve konvencije i ugovori derogirani.... jebo te na kraju ćeš-te morati mijenjati ploču.... i reći da ste znali :)

_________________
Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Flag-k10

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju zemlju" 
michaellcmacha
michaellcmacha

Posts : 20909
2015-08-08


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by michaellcmacha Yesterday at 00:23

zoro osvetnik wrote:
michaellcmacha wrote:
nismo mi očito bili na istoj strani ni devedesetih... ti si ratovao za svoje selo, a ja sam jeo govna od banije preko Posavine i dalmacije pa Like i konačno opet Banije uz dvije Hercegovačke epizode... ti si tada bio i ostao seoski suverenist a ja postao hrvatski globalist... kako onda tako i tada ti i dalje u svom selu i uz "svoje"  a ja i za one za koje nisam ni znao da su moji... ;)
To sam onda ja ratovao za najveće selo na svijetu...
Od Dubrovnika do Banja Luke.


P.S. 
Ovo će joda u off topic, pretpostavljam.
ma ne kužiš ti kad te se cima... a i ne želiš priznati ni da ti je pojeban komoditet, ali dobro kako rekoh vbudi sretan što si ovovjeki, teko bi ti bilo bitzi hrvatom u vrijeme Krešimira.... jako teško...

_________________
Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Flag-k10

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju zemlju" 
michaellcmacha
michaellcmacha

Posts : 20909
2015-08-08


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by michaellcmacha Yesterday at 00:24

T. wrote:
kao da ikome više treba ikakvo dopuštenje za bilo što?
u zadnju godinu dana šaptom je palo svekoliko međunarodno pravo, međunarodni ugovori, diplomatske konvencije itd. ...
što da poljska pošalje tenkove bez dopuštenja njemačke, oće im ovi uvest sankcije ili ih tužiti ?
poljaci ih ionako je*u gdje god stignu, opet traže nekakvu odštetu za 2. svj. rat, miljarde eura...
ovo je win/win situacija za tzv. kolektivni zapad...
ili će njemačka popustiti i de facto zacementirati neprijateljstvo s rusijom za slijedećih 100 godina i time automatski pristati na buduću ovisnost o SAD-u i njihovim energentima...
ili neće popustiti, pa će krivnju za poraz ukrajine svaliti samo na njemačku...
njemačku se mora držati pognute glave, pod svaku cijenu...
to je pravilo NATO-a od njegovog osnutka...
izjava potječe od 1. tajnika NATO-a...
e vidiš druže Zoroov, trebao si malo ozbiljnije pratiti moje upise od početka jer sam lijepo naglasio i naznačio da će se kroz vrijeme ukrajini pomagati sve više i sve jače pa u konačnici i ući u izravnu konfrontaciju... naravno tebi i tu još nekima to nije nikako bilo pojmljivo jer ste smatrali da će se svi toliko bojati rusije da im neće pasti na pamet da ukrajini pomognu kad ono kako ti veliš sve konvencije i ugovori derogirani.... jebo te na kraju ćeš-te morati mijenjati ploču.... i reći da ste znali :)

_________________
Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Flag-k10

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju zemlju" 
michaellcmacha
michaellcmacha

Posts : 20909
2015-08-08


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by Hektorović Yesterday at 00:27

AssadNaPodmornici wrote: kakve se navodno ispod stola nude i Rusima i Ukraincima kao dio nekog mirovnog sporazuma, a trenutno niti jedna niti druga strana ne želi pristati na to

Strelkov 

If Russia loses the war, what will be the statements of Russia's leading propagandists (variants):

V.Solovyov: "The Russian leadership and President Putin have made an unprecedented self-sacrifice. - Realizing how Russia's triumph over the United States would turn out - our leadership consciously conceded victory to our respected Western partners in order to avoid global chaos and multi-million casualties! Russia once again saved Europe and the whole world!"

B. Rozhin-Colonel Cassad: "In fact, the chess game played out by the Russian leadership is only just beginning with the concession of those insignificant pieces that are Crimea and Donbass. We can now clearly say that Vladimir Putin's goal is the World Revolution and the restoration of socialism, first in the USSR and then throughout the world. From this point of view, the relative defeat of the Russian Federation brings us much closer to the final goal than the victory would have done.

Yuri Podolyaka: "As I predicted, the nationalist forces in Russia who tried to take over the ideological agenda of the SWO have suffered a resounding defeat. Now, the country's new leadership will have a unique opportunity to finally and irrevocably get rid of them. And this result will be more significant for us - for positive Ukrainians - than any military triumphs!"

Konstantin Sivkov: "It is necessary to harshly suppress outbursts of certain irresponsible couch bloggers against our General Staff and the Ministry of Defense! I assure you - all military operations were planned flawlessly and carried out according to plan and even ahead of schedule! It is not the fault of the military professionals that the enemy was stronger at the moment!"

Vladlen Tatarsky: "And we, the Wagners, don't give a damn! We will kill everyone and rob everyone anyway! If it didn't work in Ukraine, it will work in the Russian Federation. "Wagner foreva!"
Hektorović
Hektorović

Posts : 25932
2018-04-10


kic and AssadNaPodmornici like this post

Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by michaellcmacha Yesterday at 00:27

Charles III wrote:Ruski general Gerasimov: Ne pamtimo ovakva neprijateljstva, suprotstavlja nam se cijeli Zapad


https://www.klix.ba/vijesti/bih/ruski-general-gerasimov-ne-pamtimo-ovakva-neprijateljstva-suprotstavlja-nam-se-cijeli-zapad/230124003

"Našoj zemlji i njenoj vojsci danas se suprotstavlja gotovo cijeli Zapad. Da bi stabilizovali situaciju, zaštitili teritorije i izvršili ofanzivne operacije, Generalštab je morao postaviti planove za djelimičnu mobilizaciju. Ovakvih događaja nije bilo od Drugog svjetskog rata", rekao je Gerasimov.

Ipak, priznao je kako Rusija ima problema u kontekstu mobilizacije.

"Sistem mobilizacije nije bio u potpunosti prilagođen novim savremenim ekonomskim odnosima. Sve se moralo popravljati u hodu. Poduzimamo sve mjere za postizanje ciljeva koje je postavio vrhovni komandant kao i za obezbjeđenje vojne sigurnosti zemlje na osnovu postojećih vojnih prijetnji", poručio je general ruske vojske.
iznenadilo ih što zapad neće dozvoliti da se novi hitler-putler razmaše

_________________
Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Flag-k10

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju zemlju" 
michaellcmacha
michaellcmacha

Posts : 20909
2015-08-08


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by Hektorović Yesterday at 00:36

Ovdje implicira da se Putin drogira, što nije nemoguće


TWO VERSIONS.

I dare to cautiously disagree with Lev Vershinin:
When a person suddenly realizes that his house is on fire, he takes one or more logical life-saving actions, if he is mentally competent. For example, he tries to douse or extinguish the fire in some other way, or (in the end) just urgently grabs all the most valuable things and tries to leave the room by any available means. Even through a window.
However - in our case - nothing of the kind is observed. Of course - you can't really jump out the window - dear friends and respected partners are already waiting there, carefully exposing sharpened spear points. But at least an urgent attempt to put out the fire should have been made. However:

- The entire ingenious team of advisers, diplomats, and strategists who brought the country to its current (to put it mildly) miserable state are in their seats. There is not the slightest criticism directed at them, let alone their replacement by someone more capable;
- The necessary mobilization activities, which had begun in October (in the midst of the "acute phase" of regrouping from Kharkiv Oblast), were both suspended at the end of November and frozen to this day;
- The objectives of the war, which should be clear to the troops and the population, were not formulated before, and are still not formulated today;
- The Commander-in-Chief continues to remove himself from even the formal leadership of the Armed Forces, transferring these responsibilities to a cretin who has completely failed in his preparations for the war.


Therefore, personally, I have only two working versions of the behavior of the Kremlin occupants:
- Either they have not yet understood the fatal nature of the confrontation with the US and NATO, and the fact that it cannot end with any "compromises" (despite some statements that seem to be reasonable at first sight);
- or - having understood everything very well, they simply fell into prostration and stupor (as it often happens with cowardly and very old people) - and the feeling of panic has completely paralyzed them.

Although, perhaps, both are true. A successive change of moods is possible. For example - panic in the morning, panic in the afternoon, after a good whiff of the "magic powder" - calmness and confidence that "everything will somehow work out" and in the evening - another attack of fear paralyzing the will.
In any case, no necessary urgent action, which is logical in understanding the real danger from the raging flame, is taken.
Hektorović
Hektorović

Posts : 25932
2018-04-10


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by AlfaOmega Yesterday at 07:31

Ažurirani popis i broj zapadnih tenkova za Ukrajinu, za sada je poznato da, u dogledno vrijeme, trebaju stići:

14 britanskih Challenger 2;
14 njemačkih Leopard 2A6;
14 poljskih Leopard 2A4;
4 portugalska Leopard 2A6;
20 do 53 španjolska Leopard 2A4;
8 norveških Leopard 2A4;
10 do 14 finskih Leopard 2A4/A6
10 do 15 francuskih Leclerc tenkova;
31 američki M1A1 (povučeni iz operativne službe Marinskog korpusa, 200 kojih je sad u pričuvi) ili M1A2 Abramsa,vjerovatno podinačica SEP1 (američke snage trenutno u operativnu uporabu uvode SEP4 podinačicu);
Inače OS SAD imaju 2.654 operativna M1 Abrams tenka razkičitih inačica i 3.450 različitih inačica M1 Abramsa u pričuvi.

Moguće da budu dostavljeni u skorijoj budućnosti:
80+ starih britanskih Challenger 1 (pregovara se sa Jordanom);
88 do 118 starih njemačkih Leopard 1A5;
39 do 51 starijih Leopard 2A4 (Rheinmetall);
Po desetak danskih, finskih, nizozemskih Leopard 2;
19 njemačkih Leopard 2A5 (najstariji, nemodernizirani primjerci);
14 švedskih Leopard 2A5 (aka Stridsvagn 122);
14 nizozemskih Leopard 2A5;
6 danskih Leopard 2A5;
Nekoliko desetaka starih francuskih AMX-30;
Do 27 hrvatskih M84A4;
32 do 46 slovenskih M84A;
Još 20tak marokanskih T-72B.
-Obuka ukrajinskih vojnika za korištenje Leoparda počinje već tijekom veljače rekao je predstavnik Bundesvera.

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
AlfaOmega
AlfaOmega

Posts : 9816
2015-09-11


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by AlfaOmega Yesterday at 07:42

Logistička baza i poligon za obuku na Abrams tenkovima biti će u Poljskoj. Od svih obećanih zapadnih tenkova planiraju se ustrojiti tri nove tenkovske brigade i tri Stryker brigade po uzoru na američke oklopne i Stryker brigade. Po jedna tenkovska i Stryker brigada rasporedit će se u područje Kieva, Harkova i Zaporožija.
U najboljem slučaju, brigade će biti operativne za nekoliko mjeseci. Stryker brigade u lipnju/srpnju a tenkovskenu rujnu/listopadu ove godine.

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
AlfaOmega
AlfaOmega

Posts : 9816
2015-09-11


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by AlfaOmega Yesterday at 07:45

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ukrajine Andrej Melnik zatražio je od Njemačke isporuku borbenih zrakoplova "Tornado" i "Eurofighter", ratnih brodova i podmornica prenosi "Špigl".
Komentirajuć najavu o isporuci "Leoparda", Melnik je izjavio da bi to "trebalo da bude samo prvi korak."
"Imamo veoma moćnog protivnika, Rusi proizvode oružje punom brzinom", dodao je on.
Potrebni su nam ratni brodovi da bi obala bila zaštićena, imamo veoma dugu obalu. Također su nam potrebne podmornice da bismo spriječili opasnost od novog napada s mora u Crnom moru", također je izjavio Melnik, dodavši da je "rat daleko od kraja."
Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti RF Dimitrij Medvedev poručio je da razumije potrebu Ukrajine da od svojih saveznika traži zrakoplove, ali da im podmornice neće biti potrebne
"Kijevskom režimu će uskoro biti oduzet pristup moru", napisao je zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti RF Dmitrij Medvedev, komentirajući izvješća da je Ukrajina zatražila podmornice od Njemačke.
Ranije je "Špigel" objavio da je zamjenik ministra vanjskih poslova Ukrajine Andrej Meljnik zahtijevao od Njemačke isporuku borbenih zrakoplova, ratnih brodova i podmornica Ukrajini.
"Dobro, zrakoplovi su nekako razumljivi. Istina, normalnih pista praktično nemaju, a nebo nad Ukrajinom smo zatvorili. Ali podmornice, one su im stvarno nepotrebne. Pogotovo ako uzme u obzir da kijevski režim uskoro neće imati izlaz na more", ironično je zaključio Medvedev.
Prema njegovim riječima, konstantno "moljakanje" će se završiti tako što će se Ukrajinci naći na čamcu usred Dnjepra pjevajući "Yellow submarine", a podmornica će biti u boji ukrajinske zastave.

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
AlfaOmega
AlfaOmega

Posts : 9816
2015-09-11


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by AlfaOmega Yesterday at 09:35

Kijev pod žestokom paljbom jutros

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
AlfaOmega
AlfaOmega

Posts : 9816
2015-09-11


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by michaellcmacha Yesterday at 10:36

AlfaOmega wrote:Kijev pod žestokom paljbom jutros
Znači orkama nikako da se poslože planovi, ciljevi i realizacija... A i dobili su po pičci tamo negdje ti znaš bolje gdje...

_________________
Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Flag-k10

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju zemlju" 
michaellcmacha
michaellcmacha

Posts : 20909
2015-08-08


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by michaellcmacha Yesterday at 10:42

Baš me zanima kako će za par mjeseci taj šupčić Medvedev objašnjavati rusima zašto ukrajinske granate dalekometni projektili oštećuju rusku kritičnu infrastrukturu...

_________________
Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Flag-k10

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju zemlju" 
michaellcmacha
michaellcmacha

Posts : 20909
2015-08-08


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by michaellcmacha Yesterday at 10:57

Što veli ona histerična blajhuša, da je slanje tenkova dokaz da je zapad umiješan u rat, a jebote ma jel moguće da je to konačo netko u rusofašističkom taboru dokučio

_________________
Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Flag-k10

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju zemlju" 
michaellcmacha
michaellcmacha

Posts : 20909
2015-08-08


Šandor Winnetou likes this post

Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by AssadNaPodmornici Yesterday at 11:24

Mislim da su ovi Ru napadi od kurca. Evo Zoka je napravio dobru kritiku


Rusi su potrošili većinu projektila, i onda proizvedu ih 50ak mjesečno, plus malo iranskih dronova, izvedu napad i Ukrainci saniraju većinu štete brzo. nestašice struje bude u civilnom sektoru a i tamo se sanira redovito, međutim vojni UKR sektor koji je trebao najebati od svih tih projektila je praktički neokrznut..

da su sa toliko krstarećih raketa gađali ukrainske vojne ciljeve(pod uvjetom da su locirani) mogli su napraviti značajnu štetu.
ovako vojska je od svih tih krstarećih raketa neokrznuta.

Međutim ako tko obavlja posao, to su Ruski dronovi lancet. Na Zokinom profilu, dvije Američke M777 155mm haubice uništene/oštećene od strane dronova samoubojica.


Sranje je što svaki dan izlaze ovakvi videi.. pitaj boga koliko su Ruski Ukrainske artiljerije spizdili na ovakav način.. jedini je plus što nema uglavnom toliko ljudskih žrtava, (iako ima i njih) ali pitaj boga koliko je topova ovako ujebano.. a zapad ih nema toliko, valjda su proizvodni kapaciteti pokrenuti.
----------------------------
Osim toga Rusi nakon napada u pravcu zaporožja, soledara, bahmuta, marinke/adivke(predgrađe donjecka), napadaju i Vulhedar, ovaj put su uz gubitke te pomoć TOS projektila došli do ulaza u grad.. Ukrainci su bili prisiljeni ubaciti pojačanje da ih zadrže.


_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 18329
2018-06-14


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by Hektorović Yesterday at 11:50

Lanceti su dobili upgrade bojne glave, pa su sad pravi M777 killeri. 

Ovo za relativnu nemoć konvencionalnih krsarećih raketa se znalo već iz slučaja Srbije, kad je i nakon rokanja 1500 preživjela masa toga. Amerikanci su bili ispraznili svoje zalihe na Srbiji pa svejedno nisu uspjeli totalno paralizirati njihovu vojsku. Rusi ponovno vraćaju tu temu.
Hektorović
Hektorović

Posts : 25932
2018-04-10


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by crvenkasti Yesterday at 13:29

Hektorović wrote:Lanceti su dobili upgrade bojne glave, pa su sad pravi M777 killeri. 

Ovo za relativnu nemoć konvencionalnih krsarećih raketa se znalo već iz slučaja Srbije, kad je i nakon rokanja 1500 preživjela masa toga. Amerikanci su bili ispraznili svoje zalihe na Srbiji pa svejedno nisu uspjeli totalno paralizirati njihovu vojsku. Rusi ponovno vraćaju tu temu.

Amerikanci su krstarećim raketama gađali elektrane, mostove, tvornice, zgrade itd. a ne vojsku.
crvenkasti
crvenkasti

Male
Posts : 26242
2014-04-17


Back to top Go down

Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema - Page 30 Empty Re: Rat u Ukraini - ozbiljna(moja) tema

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 30 of 31 Previous  1 ... 16 ... 29, 30, 31  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum