ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Albanija u svemir poslala dva satelita

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 13:38

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu, uoči odlaska u Zagreb na tradicionalni božićni prijem Srpskog narodnog vijeća (SNV), da različita gledišta Srbije i Hrvatske o određenim političkim pitanjima ne treba da sprečavaju dvije države da unapređuju odnose.
Dačić je novinarima rekao da je njegov odlazak u Zagreb, sa predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim, ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije, “još jedan mali korak u pokušaju razvoja saradnje Srbije i Hrvatske”.

“Kao što znate, mi imamo različita viđenja, ali to ne treba da nas spreči da pokušamo da izgradimo zajedničke interese i da pokušavamo da pronalazimo najbolje moguće okvire za naše bilateralne odnose. Bez obzira na sve razlike, treba da probamo da nađemo moguće zajedničke momente u važnim pitanjima za naše buduće odnose”, rekao je Dačić, prenosi Beta.

Posjeta bez bilateralnih sastanaka

Dačić je rekao da tokom njegovog sutrašnjeg boravka u Zagrebu “za sada nisu predviđeni nikakvi bilateralni sastanci, osim samog prijema SNV-a”, ali da se očekuje potpisivanje sporazuma o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.
Dačić je kazao da sporazum treba da potpišu Žigmanov i lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke.
Uz Dačića, Žigmanova i Pupovca, tradicionalnom božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu sutra će prisustvovati i patrijarh Srpske pravoslavnme crkve (SPC) Porfirije, a očekuje se i dolazak premijera Hrvatske Andreja Kenwood Kenon i ministara u njegovoj vladi.
Dačić je 31. decembra najavio da će na poziv SNV-a prisustvovati božićnom prijemu u Zagrebu, rekavši da je predsjednik Srbije Aleksandar Adem Vuchiqi zatražio da se radi na “odleđivanju” odnosa sa Hrvatskom.

RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 13:40

Milorad Pupovac (SDSS) i Tomislav Žigmanov (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini) održali su konferenciju za novinare na kojoj su potpisali usuglašenu Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije te su odgovarali na pitanja novinara, javlja televizija N1.


P. N.
05. siječanj 2023 14:56

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Z0501k02-717x478

Upitan za susret s predsjednikom Zoranom Milanovićem, Žigmanov je rekao da nije bio u komunikaciji s Milanovićem kad je u pitanju sutrašnji događaj, budući da će sutra u posjet SNV-u doći predstavnici izvršnog segmenta vlasti.Milorad Pupovac (SDSS) i Tomislav Žigmanov (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini) održali su konferenciju za novinare na kojoj su potpisali usuglašenu Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije te su odgovarali na pitanja novinara, javlja televizija N1.


Upitan za susret s predsjednikom Zoranom MilanovićemŽigmanov je rekao da nije bio u komunikaciji s Milanovićem kad je u pitanju sutrašnji događaj, budući da će sutra u posjet SNV-u doći predstavnici izvršnog segmenta vlasti.

“Nastojat ću da sutra imam bilateralni susret s predstavnicom srpske zajednice u segmentu vlasti, gospođom Anjom Šimpragom“, rekao je Žigmanov.


“Postoji jedan otegotni segment kad su u pitanju hrvatski i srpski odnosi, međutim, moramo znati da je život puno bogatiji. Republika Srbija s Republikom Hrvatskom ima godišnju razmjenu blizu milijardu eura i među deset je država kad je u pitanju vanjskotrgovinski politički okvir.

Ne možete ne primijetiti da Saša Matić hara Hrvatskom, rekao je Žigmanov. “Nećemo biti Saša Matić i u dva dana napuniti arene u Zagrebu, Splitu ili Osijeku”, rekao je Žigmanov, dodavši da će se truditi unaprijediti odnose.
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 13:44

Svemirska asocijacija Jugoistočne Evrope lansiraće satelit u svemir u saradnji sa Indijom. Kako kaže predsednik upravnog odbora Komiteta za razvoj svemirskog programa, Dušan Radosavljević, obavezali su se na tajnost i da u medije ne iznesu koja će biti glavna misija satelita, već će to biti “iznenađenje”.
https://www.sesa.agency/hr


Datum lansiranja navodno 11.01.2023
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 13:49

[size=47]Satelit 'Balkanski špijun' i hrvatska uloga u osvajanju svemira[/size]
Slabo je popraćeno da je ovog ljeta osnovana SESA – South-East European Space Association ili po naški Svemirska asocijacija jugoistočne Europe ili po briselski "Balkan in the Air". Europska unija razvoj tehnologija drži strateškim za "pozicioniranje Europe kao ključnog sudionika u osvajanju i korištenju svemira", a EU birokrati su uljuđeno detektirali da je u zemljama jugoistočne Europe prepreka u osvajanju svemira "relativna zaostalost" u visokim tehnologijama pa im, je li, treba pomoći na putu prema gore
https://www.vecernji.hr/vijesti/satelit-balkanski-spijun-i-hrvatska-uloga-u-osvajanju-svemira-1615845Kako da nećete.
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 13:59

Ovim ljevičarima u Briselu netko bi trebao konačno sausti neke stvari u facu i reči da nas prestanu gurat u kojekave balkanske aspiracije sa Srbijom.

Dosta je bilo.
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 14:11

Zelenski dobio ono po što je i došao

Iako Zelenski tijekom boravka u Washingtonu nije osigurao nikakvu novu vojnu pomoć Ukrajini koju Kijev već dugo i uporno od Zapada traži (zrakoplove, tenkove, dalekometne rakete s kojima bi mogao gađati dubinu ruskog teritorija, suvremene dronove i sl.), a proturaketni sustavi Patriot Kijevu su već bili obećani i prije njegovog posjeta, ukrajinski je čelnik dobio ono po što je najviše i došao: jasnu potvrdu svima, i kod kuće i u svijetu, kako iza njega u punom smislu te riječi stoji vodeća svjetska supersila – Amerika, i da će o tome, oni, koji mu se na bilo koji način suprotstavljaju, i u buduće itekako morati voditi računa.

Ako takvih u Kijevu više i nema puno s obzirom da je Zelenski već ranije zabranio djelovanje oporbenih stranaka dominantnom mainstreamu, svakako ih ima unutar Europske unije. Prije svega onih koji se zalažu za brzo rješavanje ukrajinskog rata diplomatskim metodama, svjesni kako nastavak rat u nedogled može imati katastrofalne posljedice i po samu EU – kako one ekonomske tako i sigurnosne.

Borrell, kao „ministar obrane“ EU

Jedan od takvih svakako je i francuski čelnik Emmanuel Macron koji je posljednjih tjedana, odmah nakon svog povratka iz službenog posjeta Washingtonu, često pozivao na nužnost građenja nove europske sigurnosne arhitekture koja mora sadržavati sigurnosna jamstva i za Rusiju. Takvi njegovi stavovi naišli su na oštru reakciju istočnog krila EU predvođenog Poljskom ali i – indirektno, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella koji je kazao kako najprije treba dati sigurnosna jamstva Ukrajini, a tek se onda „eventualno može govoriti“ i o tom istom za Rusiju. Sam Borrell se, osim toga, često izjašnjava za nužnu ukrajinsku pobjedu na bojnom polju, čime se s pozicije prvog diplomata EU zapravo promiče u njenog „ministra obrane“. Diplomati bi ipak „po vokaciji“ trebali težiti diplomatskim a ne vojnim rješenjima bilo kojeg sukoba. Za ovo drugo zaduženi su generali i ministri obrane. Ali više ionako ništa nije kao prije. Mogli bismo slobodno reći: na djelu je ona – „cilj opravdava sredstvo“.
Ali Macron sigurno nije došao iz Washingtona da bi svoja mišljenja i svoje stavove i kod kuće i unutar EU „prosipao“ bez veze, a time i svoj autoritet. Teško je, naime, povjerovati, da neke „sugestije“ o svemu izrečenom nije dobio i od samog Bidena.

Jer i Biden je na spomenutoj medijskoj konferenciji sa Zelenskim, objašnjavajući, na pitanje novinara, svoju suzdržanost oko isporuka sustava Patriot  kazao kako je potrošio „stotine sati“ na razgovore s čelnicima europskih saveznika u uvjeravanju o nužnosti pomoći Ukrajini što su svi prihvatili, ali da oni (Europljani) ne žele isporukama suvremenog oružja Kijevu „riskirati Treći svjetski rat s Rusijom“.
Drugim riječima, možda Macron u svojim navedenim stavovima i nedavno iskazanoj želji (po drugi put, nakon što je to isto izjavio i na nedavnom summitu G20 u Indoneziji) da ponovo razgovara s Putinom po pitanju Ukrajine i nije toliko usamljen kako to misli Borrell.

https://www.geopolitika.news/analize/z-meter-ples-po-rubu-borrell-kao-ministar-obrane-biden-kao-posljednji-ruski-car/
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 14:18

BOLI ME KURAC ZA SVE VAŠE SVEMIRSKE PROGRAME I ŠTA VAM JE ZBOG RATA U UKRAJINI PREKINUTA SURADNJA S RUSIJOM A VJEROVATNO I S KINOM.

BOLI ME KURAC ŠTA JE TO ISTO PROBLEM I SRBIJI.

BOLI ME KURAC ŠTA BI ZAPAD SAD KORISTIO JUGOSLAVIJA ŠEMU DA SRBIJU PRIVUĆE K SEBI.

BOLI ME KURAC ZA SVE VAS.

OTPLOVITE I JEDNI I DRUGI I TREČI OD HRVATSKE VIŠE I SKINITE NAM SE S KURCA I PRESTANITE NAS GURAT U KOJEKAKVE BALKANSKE ASPIRACIJE.
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 15:59

Nisu u stanju nit financije dat ovima šta rade hrvatski satelit da to šiknu u svemir da se ne sramotimo više.


https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_first_satellites_by_country

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Perun
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 17:05

RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 17:41

Ovdje kod Europa bolje stavit Francuska Italija jer od dvi rakete jednu rade Francuzi a drugu Talijani.

I onda Amerika lansira Albancima a Indija Srbima satelite u zrak.

Evropa izgurana.

Navodna Europa.
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 17:49

Ja vidim samo par evropskih nacija koje su između sebe podijelie poslove i to ljubomorno čuvaju i na to sve nalijepile oznaku Europa a više od pola Europe nema dodira s time.

I onda normalno kad nećeš ti uleti netko drugi i aj čao.
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 18:06

ESA je neovisna svemirska agencija i nije pod jurisdikcijom Europske unije, iako imaju zajedničke ciljeve, dijele financiranje i često surađuju.Početni cilj Europske unije (EU) bio je učiniti Europsku svemirsku agenciju agencijom EU-a do 2014. godine. Iako EU i njezine države članice zajedno financiraju 86% proračuna ESA-e, ona nije agencija EU-a. Nadalje, ESA ima nekoliko članica koje nisu članice EU-a, od kojih je najistaknutija Ujedinjeno Kraljevstvo koje je napustilo EU dok je ostalo punopravna članica ESA-e. ESA je partner s EU-om na svoja dva trenutna vodeća svemirska programa, seriji satelita za promatranje Zemlje Copernicus i satelitskom navigacijskom sustavu Galileo, pri čemu ESA osigurava tehnički nadzor i, u slučaju Copernicusa, dio financiranja. EU je, međutim, pokazala interes za širenje na nova područja, otkuda i prijedlog da se njena agencija za satelitsku navigaciju (Europska agencija za GNSS) preimenuje i proširi u Agenciju EU za svemirski program. Prijedlog je izazvao snažnu kritiku ESA-e, budući da se smatra zadiranjem u ESA-ino područje.

U siječnju 2021., nakon godina oštrih odnosa, dužnosnici EU-e i ESA-e popravili su svoj odnos, a povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da će se "Europska svemirska politika nastaviti oslanjati na ESA-u i njezinu jedinstvenu tehničku, inženjersku i znanstvenu stručnost" i da će "ESA i dalje biti europska agencija za svemirska pitanja. Ako želimo biti uspješni u našoj europskoj strategiji za svemir, a hoćemo, trebat ću ESA-u uz sebe." Ravnatelj ESA-e Aschbacher uzvratio je, rekavši: "Stvarno bih želio ESA-u učiniti glavnom agencijom, glavnom agencijom Europske komisije za sve njezine vodeće programe." Sada se smatra da ESA i EUSPA imaju različite uloge i nadležnosti, koje će biti službeno potvrđene u Sporazumu o okvirnom financijskom partnerstvu (FFPA). Dok će ESA-in fokus biti na tehničkim elementima svemirskih programa EU-a, EUSPA će se baviti operativnim elementima tih programa.
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 18:15

Bude tu reformi jer to šta ste vi dogovorili 2021 sad pada u vodu u nekim stvarima nakon ove ruske invazije na Ukrajinu.

[th]Formed[/th]
12 May 2021


https://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_Agency_for_the_Space_Programme
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 19:40

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Objects-Launched-into-Space-July-5-1

https://www.visualcapitalist.com/visualized-which-countries-are-dominating-space/

Amerika odletila u svemir. Kina se diže. Europa ljubi pod.
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 19:45

Space Exploration Technologies Corp. poznatija pod imenom SpaceX je američka privatna tvrtka koja se bavi proizvodnjom svemirskih letjelica i pruža usluge svemirskog transporta sa sjedištem u Hawthorneu u Kaliforniji.


https://hr.wikipedia.org/wiki/SpaceXAlbanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Musk-Starship-Spacex
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 20:21

Puno je toga pogrešno u evropskoj svemirskoj strategiji.

Pogledaš samo s kojih raketa su države u Europi poslale svoje prve mikrosatelite u svemir pa se zapitaš di su tu evropski lanseri ( Italija i Francuska ).

Nema ih jer ih boli kurac za ostale a pričaju o nekakvoj Europi. Gledaju samo sebe i kako će povećat broj radnih mjesta i sebi privuć tu tehnologiju a drugi neka nazaduju.

Dobro je. Zato vas je i prijebalo pa Musk i Indija šalju u svemir a vi serite i dalje.
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 5 Jan - 21:25

Plan za europske države koje surađuju
Plan za europske države koje surađuju (PECS) osmišljen je da pripremi zemlje da se pridruže ESA-i kao pridružene države članice (AM), a kasnije, do revizije, kao punopravne članice. Trenutačno je Povelju PECS-a potpisalo 11 europskih zemalja, od kojih je pet u međuvremenu postalo punopravno članstvo (Estonija, Češka, Mađarska, Rumunjska i Poljska), dvije su sada AM (Slovenija i Latvija), a četiri su trenutno u PECS (Bugarska, Cipar, Litva i Slovačka).

PECS pomaže stimulirati odnose sa zainteresiranim europskim zemljama, proširiti sveukupnu europsku znanstvenu i industrijsku bazu i obogatiti ESA-u kao istraživačku i razvojnu organizaciju.

Kako radi

Da bi bila kandidatkinja, država mora biti europska i mora već imati potpisan okvirni sporazum s ESA-om. Ako zemlja želi potpunije sudjelovati u ESA-i, sastavlja se Sporazum o europskim državama koje surađuju (ECS).

Sporazum o ECS-u, koji zemlji omogućuje sudjelovanje u nabavama i aktivnostima ESA-e, trebao bi se u roku od godinu dana nadopuniti Poveljom PECS-a, petogodišnjim planom zajednički dogovorenim između ESA-e i dotične zemlje.

U okviru PECS-a zemlja doprinosi ESA-i s 1,4 milijuna eura godišnje (s mogućnošću povećanja), od čega se većina vraća zemlji u obliku ugovora industriji kao dio natječaja za okvirne prijedloge objavljenih na ESA EMITS-u nekoliko puta godišnje. Nakon roka za podnošenje za svaki poziv, te prijedloge ocjenjuje Odbor za ocjenu ponuda (TEB) uz pomoć stručnih recenzenata u ESA-i, prije nego što izvrši konačnu programsku reviziju od strane Radne skupine (TF) sastavljene od ESA-e i izaslanstva zemlje. Radna skupina također odlučuje o vrstama aktivnosti i ograničenjima financiranja za svaki poziv.

Pet godina provedenih pod PECS Poveljom omogućuje zemlji da poveća svoje znanje o ESA-i i razvije svoju svemirsku industriju, čime se poboljšavaju njezini izgledi za dobivanje ugovora u budućnosti. Na kraju petogodišnjeg razdoblja procijenit će se napredak industrije zemlje te će ESA i dotična država donijeti odluku o tome hoće li postati pridruženi član.

Povijest
U listopadu 1999. ESA je organizirala dvodnevnu radionicu u Budimpešti zajedno s tadašnjim Mađarskim svemirskim uredom, s ciljem analize postojećih odnosa između ESA-e i njezinih partnera u srednjoj i istočnoj Europi, odnosno Češke, Mađarske, Poljske i Rumunjske.

Glavni ciljevi radionice bili su rasprava o rezultatima dosadašnje suradnje te predstavljanje novih programa i aktivnosti ESA-e, kao i njezinih administrativnih postupaka i propisa. Svemirske vlasti iz četiri zemlje također su predstavile vlastite svemirske programe i planove.

Ovaj sastanak doveo je do stvaranja PECS-a.

U rujnu 2001. Agencija je održala radionicu u Parizu s predstavnicima četiri europske države suradnice (ECS). Cilj radionice bio je predstaviti različite mogućnosti koje postoje kroz ovaj novostvoreni status ECS-a i razumjeti različita stajališta i moguću zabrinutost naših partnera kako bismo nastavili, na bilateralnoj osnovi, s pregovorima o ECS sporazumu sa svakim zainteresiranim. zemlja.

Dovršeni su ECS sporazumi s Mađarskom, Češkom i Rumunjskom. Mađarska je postala prva zemlja koja je pretvorila sporazum u PECS povelju 2003., a slijedila ju je Češka 2004. Rumunjska je bila treća 2006. Poljska je postala četvrta država suradnica koja je potpisala PECS povelju 2008.

Prvotnim četirima PECS zemljama pridružile su se 2010. Slovenija i Estonija, a potom i pet sadašnjih PECS zemalja: Latvija (2013.), Litva (2014.), Slovačka i Bugarska (2015.) i nedavno Cipar (2016.).

Odjel za nove, surađujuće i pridružene države (IPL-IPS)

Odjel za nove, suradničke i pridružene države upravlja integracijom svih zemalja PECS-a zajedno s delegacijama odgovarajućih zemalja (kao i AM i NMS). Odjeljak postoji kako bi pomogao državama koje surađuju u identificiranju vrste ESA projekata koji su najprikladniji za njihovu industriju, kako bi omogućio obuku entiteta u zemlji i olakšao pozive za prijedloge.
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by RayMabus Thu 12 Jan - 10:18

Nedavno je veliku pažnju privukla vijest da je Albanija u svemir – tačnije, Zemljinu orbitu, poslala dva satelita. Misija „Transporter 6“ je, uz dva albanska, u orbitu ponela još 112 malih satelita različitih namena. Raketa koja je ovo omogućila je „Falcon 9“, američke privatne svemirske kompanije „Space X“, iza koje stoji osnivač milijarder Elon Musk, najpoznatiji po svojoj drugoj kompaniji „Tesla“, lideru na tržištu električnih automobila. 

Neki od medija u regionu su naveli da je cena za ova dva satelita između pet i šest miliona dolara, u periodu od tri godine, te da će albanska Vlada imati prioritetni pristup njihovom korišćenju.
„Satelit kocka“ (eng. Cube Sat) je vrsta naprednih elektronskih uređaja relativno male veličine, opremljenih raznim vrstama kamera, mernih instrumenata i komunikacionih uređaja. Njihova prva verzija je razvijena još 1999. godine na Kalifornijskom tehničkom univerzitetu (CalTech), uz saradnju naučnika sa Univerziteta Stanford. Cilj projekta je bio razvoj sledeće generacije satelita, koji će biti značajno manji od dotadašnjih, velikih komercijalnih satelita.

„Standardni“ sateliti su do tada proizvođeni u veoma malom broju državnih, ili nekoliko privatnih kompanija, uz cene od pedesetak miliona pa sve do milijardu dolara. Ovakvi ‘astronomski’ izdaci za razvoj satelita su značili i da ih mogu priuštiti samo države, najveće telekomunikacione kompanije, te mali broj naučnih organizacija sa velikim budžetom. Sateliti „pune veličine“, namenjeni vojnoj upotrebi ili za komercijalnu namenu su danas relativno jeftiniji, sa cenama od dvadesetak miliona pa sve do 500 miliona dolara. Tu na scenu stupaju već pomenuti   „Cube Sat“ sateliti.

Veličine prosečnog frižidera, oni su daleko pristupačniji za proizvodnju, kao i kasnije upravljanje i održavanje. I same komponente su manje, što omogućava upotrebu široko dostupnih standardnih elektronskih komponenti i uređaja, za razliku od velikih satelita gde je većina komponenti namenski projektovana i proizvedena.

Svemirska gužva


Ono što je zajedničko svim malim satelitima (Cube Sat, Micro Sat, Nano Sat) je da se oni postavljaju u nisku Zemljinu orbitu (LEO, Low Earth Orbit). Za ovo postoji nekoliko razloga: prvi je sama cena lansiranja, drugi je komunikacija sa stanicom na zemlji, a treći da je u LEO orbiti najmanja šansa za „svemirski sudar“. Naime, u daljoj geostacionarnoj Zemljinoj orbiti (GEO) se nalaze vojni i komercijalni sateliti, čiji bi eventualni prestanak rada mogao imati i političke posledice, kao i milionske troškove. Uz ovo, u GEO orbiti se nalazi i više od 3.000 neaktivnih satelita, najvećim delom bivših američkih i sovjetskih svemirskih letilica. Pored njih, tu je i više od 140.000 komada raznog „svemirskog otpada“ – delova raketa, neuspelih eksperimenata i lansiranja, te nekadašnjih svemirskih stanica kao što su „Mir“, „SpaceLab“ i „Salyut 7“.

Sama kompanija „Space X“ je u poslednje dve godine lansirala više od 3.200 malih satelita u okviru projekta „Starlink“ za pružanje internet pristupa bilo gde na Zemlji. Dalji planovi obuhvataju lansiranje još oko sedam do osam hiljada dodatnih satelita u okviru ovog projekta, kako bi se na svakoj tački na zemlji osigurao brz pristup internetu. U narednih desetak godina postoje i planovi za lansiranje čak i više od 30.000 satelita za pružanje interneta „iz svemira“. Sličan sistem razvija i kompanija Amazon, pod imenom „Kuiper“, te nezavisna britanska kompanija One Web.

Mnogobrojni naučnici i astronomi upozoravaju da ovolika „svemirska gužva“ već onemogućava mnoga istraživanja sa zemlje, te da mali sateliti značajno otežavaju rad velikih radio-teleskopa. Da je satelitska tehnologija danas dostupna (gotovo) svima, pokazuje i primer Ugande i Zimbabvea, koji su u novembru prošle godine lansirali svoje prve satelite. 

Lider Severne Koreje Kim Jong-un je na državnoj televiziji pokazao i prve (crno-bele) fotografije Seula i baza u Južnoj Koreji, te najavio skoro lansiranje još najmanje četiri sličnih satelita.

Sa druge strane, razvoj „Cube Sat“ satelita je postao svakodnevnica, te se na internetu mogu čak naći i „Open Source“ projekti (slobodni razvoj), sa detaljnim uputstvima za izgradnju i spiskovima neophodnih komponenti. To znači i da se zemlje Balkana mogu u dogledno vreme pridružiti „svemirskoj trci“, a ukoliko bi i same države regiona stale iza svojih naučnika, pa čak se eventualno bude dogovorilo i „zajedničko lansiranje“ tj. podela troškova leta u svemir, to bi otvorilo novo poglavlje za regionalnu naučnoj zajednici, ali bi takođe bio i podstrek daljem pomirenju i saradnji u regionu.


Šta su ‘sateliti kocke’, koje su njihove karakteristike, mogu li balkanske zemlje na taj način učestvovati u istraživanju svemira?
RayMabus
RayMabus

Posts : 154640
2014-04-11


Back to top Go down

Albanija u svemir poslala dva satelita - Page 2 Empty Re: Albanija u svemir poslala dva satelita

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum