ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Europa žuri prije embarga napuniti skladišta ruskim dizelom

Go down

Europa žuri prije embarga napuniti skladišta ruskim dizelom Empty Europa žuri prije embarga napuniti skladišta ruskim dizelom

Post by RayMabus 21/11/2022, 16:06

Europa žuri prije embarga napuniti skladišta ruskim dizelom

Europski trgovci žure napuniti skladišta ruskim dizelom prije nego što u februaru iduće godine na snagu nastupi embargo na ruske derivate, a alternativni izvori nabave i dalje su ograničeni, tvrde analitičari.

Početkom decembra na snagu stupa embargo EU-a na rusku naftu, a 5. februara i embargo na derivate.

Europa većinu dizela uvozi iz Rusije.

Pošiljke ruskog dizela koje bi trebao biti uskladišten u regiji Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA) više su nego udvostručene u razdoblju od 1. novembra do 12. novembra u odnosu na oktobar, rekla je Pamela Munger iz kompanije za energetsku analitiku Vortex.

Budući da Evropa kratkoročno raspolaže tek malobrojnim isplativim alternativnim izvorima nabavke, dizel iz Rusije činio je u novembru 44 posto ukupnog evropskog uvoza, u odnosu na 39 posto u oktobar, pokazuju podaci Refinitiva.

Rusija je tako još uvijek najveći dobavljač dizela za Evropu, iako je njegov udio smanjen u odnosu na razdoblje prije ruske invazije na Ukrajinu kada je činio više od polovine evropskog uvoza.

“EU će morati osigurati oko 500 do 600 hiljada barela dizela dnevno kako bi zamijenila obim uvoza iz Rusije, a zamjena će stići iz SAD-a i iz područja istočno od Sueza, prvenstveno s Bliskog istoka i iz Indije,” rekao je Eugene Lindell iz FGE-a.

Europa žuri prije embarga napuniti skladišta ruskim dizelom

_________________
Šta želite da napravim ? Treba mi da poskidam zapadnu žgadiju koja podržava Komšića i zato vidite da je netko il nešto uletio kad su oni mislili ekonomski odma ga uništit i da na brzinu tako osvoje Rusiju. Mislim ga držat još neko vrijeme al daleko od toga da ga na bojnom polju neću gaziti štaviše baš suprotno jer šta više tu gubi dupe mu je ugroženo i sve je oštriji prema Komšičevcima. Generalno smatrajte da mi treba da poskidam Komšićevce a posli može i niz vodu. Pusti vodu neka govna odu nakon šta obavi ono šta je meni bitno.
RayMabus
RayMabus

Posts : 152410
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum