ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini?

Go down

Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini? Empty Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini?

Post by RayMabus 18/11/2022, 15:17

Jesen je do sada bila neobično blaga i vrlo vlažna u Ukrajini, ali to će se promijeniti, s predviđanjima da će temperature značajno pasti za vikend i biti znatno ispod nule idući tjedan. To će označiti početak zimskog ratovanja i mogao bi biti odlučujući trenutak u borbenim operacijama u zemlji. Strana koja iz zime izađe kao pobjednička do proljeća mogla bi diktirati tijek rata i imati veću pregovaračku moć za okončanje rata. Stručnjaci vjeruju da trenutni uvjeti idu u prilog Ukrajincima, ali otpornost Rusije i sposobnost prilagodbe ne mogu se odbaciti – niti njihova duga povijest uspješnog zimskog ratovanja. Tako svoju analizu, koju ćemo prenijeti u cijelosti, započinje Thomas Harding za The National News, medij iz UAE.

Kada je Napoleon izvršio invaziju u lipnju 1812., uvjeti ruske zime, koju su šaljivo prozvali “general zima” je bio faktor koji je razorio francusku vojsku od 600 000 vojnika, a samo 40 000 njih je do prosinca jedva stiglo natrag u Francusku. Trupe Adolfa Hitlera doživjele su sličnu sudbinu u Drugom svjetskom ratu: Sovjeti su izveli nekoliko zimskih ofenziva, uključujući onu u kojoj su opkolili Nijemce u Staljingradu prije točno 80 godina. Postavlja se pitanje hoće li sadašnja ruska vojska zadržati snagu volje ili sposobnost za nastavak borbe.

Ništa brže ne slomi moral na prvoj liniji bojišnice od smrznutih ekstremiteta, hladnih obroka i spoznaje da je toplina konstantno nedostižna. “U teškim zimskim vremenskim uvjetima, vodstvo i moral, kohezija tima i vjerovanje da se borite za pravdu postaju sve važniji”, rekao je bivši brigadir britanske vojske Ben Barry i dodao: Ovo je istina koja se često ignorira”.

Zimska oprema

Moral je samo jedna komponenta zimskog ratovanja. Funkcionalna i učinkovita oprema također je ključna za dobro raspoloženje i borbenu sposobnost. Kada je Wehrmacht stigao do predgrađa Moskve krajem 1941., njihovi zapovjednici su prekasno shvatili da nemaju zimsku odjeću i njemačka su kućanstva kasno predala svoju privatnu zimsku odjeću na prvu liniju. Kanada, zemlja kojoj su poznate niske temperature, šalje sada Ukrajini 500 000 kompleta odjeće za hladno vrijeme: od zimskih jakni do hlača, čizama i rukavica. UK također osigurava 25 000 kompleta odjeće za ekstremno hladno vrijeme, kao i 12 000 kompleta za spavanje i 150 grijanih šatora. Za usporedbu, brojne snimke i informacije govore o tome kako ruski rezervisti stižu bez vreća za spavanje i s navodno lošom opremom. Ipak, Rusi znaju što su niske temperature, a u ruskim domovima ne nedostaje toplih jakni i rukavica. “Kad je vojnik u toploj odjeći, borit će se i na hladnoći; kada je tlo suho i tvrdo, osjećat će se ugodno i tada će postojati tendencija intenziviranja napada”, rekao je ukrajinski pričuvni pukovnik Oleh Zdanov.

Lišće više ne skriva položaje

Borbeni uvjeti već se mijenjaju, a polako opada i posljednje liše koje je nudilo zakon, osobito od brojnih bespilotnih letjelica za nadzor. Manja pokrivenosti lišćem dovest će do manje zasjeda i zamki, a bit će teže sakriti i topništvo. Kiše su, na još samo nekoliko dana, pretvorile teren u blato zbog čega je evakuacija ranjenika pravi izazov. Britansko ministarstvo obrane upozorilo je u nedavnom izvješću da se medicinari bore s evakuacijom vojnika u vremenskom okviru koji bi ranjenima omogućio preživljavanje. Mokri i vlažni uvjeti također dovode do porasta slučajeva gripe i tetanusa. Također su češća klizanja i ozljede vojnika, a ovog je mjeseca i ukrajinsko vozilo hitne pomoći zbog blata završilo u kanalu.

Led

Nadolazeći pad temperatura zaledit će blato, ali će također biti test za opremu obje strane. “Zima će imati utjecaja na vojnu opremu, posebno na senzore i noćne uvjete borbe”, rekao je analitičar Brig Barry. “Jednostavni, jeftini komercijalni dronovi imaju samo optičke kamere. Samo skupe vojne bespilotne letjelice imaju termalne kamere koje mogu detektirati oklopna vozila pod zaklonom, ali i dalje će imati problema u ledenoj magli”, tvrdi. Smrzavanje će također utjecati na korištenje bespilotnih letjelica s navigacijskim sustavima koji se mogu zalediti. Iako će snijeg olakšati skrivanje mina, također će trebati više goriva za generatore. Logističke trupe morat će naviknuti na vožnju i navigaciju u mraku s manje uočljivim drvećima i kraćim danima. Budući da je hladan zrak gušći od toplog, metci i granate putuje sporije. Tlo tvrdo poput betona također će se pokazati smrtonosnim jer bi šrapneli inače bili ublaženi mekšim tlom.

Oprema iz sovjetskog doba

Obje strane imaju opremu iz sovjetske ere koja je dobro prilagođena oštrim zimama, ali ovo će biti test za ukrajinska moderna NATO vozila. “Vozila iz sovjetske ere posebno su dizajnirana za hladnoću i vojnici će ih znati pokrenuti i održavati u radu s antifrizom i posebnim motornim uljem”, rekao je stručnjak Cranny-Evans. “Pitanje je koja strana je bolje prilagođena zimskom održavanju. Sovjetska oklopna vozila i tenkovi također imaju šire gusjenice što pomaže u blatu i snijegu”, tvrdi.

Hladni ratovi

Obje strane bi mogle ojačati prije najžešće zime. Rusija će htjeti održati svoju poziciju dok obučava više vojnika i, što je još važnije, obnavlja svoje znatno iscrpljene zalihe streljiva. “Obje strane se, barem u teoriji, mogu boriti zimi, tako da to ovisi o izborima koje donesu”, rekao je neimenovani zapadni dužnosnik. “Je li namjera ukrajinske vojske obnoviti i rekonstruirati snage i streljivo za proljetnu ofenzivu ili će nastaviti s ofenzivom tijekom zime kako novo osoblje i streljivo budu pristizali? Vidjet ćemo”. Tvrdi da su Rusi “u boljem stanju” što se tiče zimske opreme nego na početku napada u veljači, “ali ne mislim da su potpuno popunili rupu u svojoj zimskoj opremi pa ćemo vidjeti kako će zima početi utjecati na moral”.

Motiv za borbu

Faktor borbenog morala uskoro bi mogao postati očit. Hladnoća bi mogla usporiti tempo ukrajinske protuofenzive, dajući ruskim generalima priliku da se oporave, što je možda i bio njihov proračun pri povlačenju iz Hersona. Ipak, obje strane su rastegnute na liniju fronte od 1100 km za obranu. Ako Rusija ne uspije adekvatno podržati svoje trupe, nemilosrdna hladnoća mogla bi nepopravljivo utjecati na njihovu spremnost da se nastave boriti ako nisu uvjereni u svrhu rata. Nikola Bjeleskov, ukrajinski analitičar, ustvrdio je da je “održavanje morala” najvažniji čimbenik borbe zimi za obje strane.


Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini?
RayMabus
RayMabus

Posts : 152410
2014-04-11


Back to top Go down

Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini? Empty Re: Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini?

Post by niels 18/11/2022, 16:15

Sigurno će ići protiv civila.

Obično zima ide kontra vojske koja je na otvorenom i napada utvrđeni položaj.

Ovdje je malo specifično, Rusima je ovo blaga zima, Ukrajincima standardno.

Ali civilima bez infrastrukture će ovo biti jako jako teška situacija.
niels
niels

Male
Posts : 4386
2021-04-26

Age : 83

Back to top Go down

Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini? Empty Re: Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini?

Post by Speare Shaker 18/11/2022, 16:26

Ukrajinskoj.
Razlog?
Lakši manevar po zamrznutom tlu, a ukrajinska vojska je do sada pokazala superiorne sposobnosti borbenog djelovanja u manevru od ruske, koja je doktrinarno još otprilike na razini viđenoj u ww1, a možda dijelom i u ww2.
Od tada u smislu vojne doktrine djelovanja na kopnu nisu puno napredovali. Ako uopće.

_________________
Obras póstumas, divinas y humanas
avatar
Speare Shaker

Posts : 28221
2016-11-04


Back to top Go down

Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini? Empty Re: Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini?

Post by AssadNaPodmornici 18/11/2022, 16:29

logistika će presuditi. rekao bih da je Ukr vojska puno bolje logistički opremljena zbog zapadne pomoći, međutim ne bih odbacio Ruse, Rusi logistički kaskaju međutim to je velika država sa stotinama milijardi $ godišnjih prihoda od nafte, mogu se oni izvući..., inače u WW2 kanađani su sašili crvenoj armiji desetke milijuna komada obuće i odjeće, sada kanađani pomažu Ukraincima samo... tu su i generatori, šatori, zimske vreće za spavanje..
valjda su ovi na zapadu već prvog dana počeli šivati ukraincima totalnu zimsku opremu.. imali su 8 mjeseci vremena. vidjeli smo i svako malo izlaze snimke gdje RU vojnici mobilizirani prosvjeduju i žale se na katastrofalne uvjete, nadajmo se da će tako i ostati.. u tom slučaju zima bi ih mogla i dokrajčiti, ali moje mišljenje je da vjerojatno nisu svi ruski vojnici u takvim uvjetima.. neki će biti odlično opskrbljeni neki osrednje a jedan dio će se smrzavati kao pasi

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 17939
2018-06-14


Back to top Go down

Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini? Empty Re: Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini?

Post by Speare Shaker 18/11/2022, 16:33

AssadNaPodmornici wrote:Rusi logistički kaskaju međutim to je velika država sa stotinama milijardi $ godišnjih prihoda od nafte, mogu se oni izvući...

Ne mogu, jer se za svoje vojnike brinu otprilike koliko i za pse lutalice u štenarama kojekakvih skloništa.
A nema više ni američke i općenito zapadne pomoći kao u ww2 zbog koje su i dobili rat protiv Hitlerove Njemačke.

_________________
Obras póstumas, divinas y humanas
avatar
Speare Shaker

Posts : 28221
2016-11-04


Back to top Go down

Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini? Empty Re: Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini?

Post by dijagram 18/11/2022, 17:25

Na korist nece ici nikome, samo na stetu.
Vise ce stetiti rusima dakako.
dijagram
dijagram

Male
Posts : 17667
2015-08-09


Back to top Go down

Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini? Empty Re: Kojoj strani će zima ići u korist u Ukrajini?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum