ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Skretanje udesno: Danska kakvu smo poznavali postaje prošlost

Go down

Skretanje udesno: Danska kakvu smo poznavali postaje prošlost Empty Skretanje udesno: Danska kakvu smo poznavali postaje prošlost

Post by RayMabus 16/11/2022, 11:13

Stranke lijevog centra (Crveni blok) okupljene oko Socijaldemokratske partije osvojile su najveći broj glasova i zastupničkih mandata u Parlamentu Kraljevine Danske (Folketing) na nedavno održanim parlamentarnim izborima.

Socijaldemokrate predvođene aktuelnom premijerkom Mette Frederiksen ostvarile su najbolji izborni rezultat u posljednje tri decenije. Oni su osvojili 27,5 posto glasova ili 50 zastupničkih mjesta, što im zajedno s drugim strankama lijevog centra daje potrebnih 90 mandata, koliko je tačno i potrebno, za sastavljanje vlade.

Međutim, pregovori oko sastavljanja vlade još uvijek traju, jer Frederiksen pregovara oko sastavljanja široke koalicije sa značajnijom podrškom od ove manjinske, ali se tome protive neke stranke iz crvenog bloka koje su podržavale premijerku u prethodnom mandatu.

Najznačajnija stvar koja se, ipak, dogodila u ovoj skandinavskoj zemlji u odnosu na prethodne godine jeste značajno skretanje danske politike udesno. Zemlje evropskog sjevera, u prvom redu Švedska i Danska, godinama su slovile kao zemlje najotvorenije za prihvatanje stranaca i služile su kao najbolji primjer integracije i zajedničkog života ljudi sa svih strana svijeta. Posljednjih godina to se polako mijenja. Možda i najliberalnija evropska zemlja – Švedska – nedavno je dobila desnu vladu s izrazitom antiimigrantskom politikom. S druge strane, to se u Danskoj nije (još uvijek) desilo, ali se politički spektar značajno pomjerio prema desnici.

Tri stranke krajnje desnice na izborima održanim prije dvije sedmice ostvarile su napredak u odnosu na prethodne izbore. Najveći dobitnik izbora jeste stranka krajnje desnice – Danske demokrate (Danmarksdemokraterne), koja je osvojila 286.796 glasova (8,12 posto) što joj je donijelo 14 mandata u parlamentu, čime je postala peta najjača politička partija u zemlji.

Skretanje udesno: Danska kakvu smo poznavali postaje prošlost

Skretanje udesno: Danska kakvu smo poznavali postaje prošlost 2Q==
RayMabus
RayMabus

Posts : 152410
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum