ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Uoči ključnih američkih izbora: cijene nafte rastu treći tjedan zaredom

Go down

Uoči ključnih američkih izbora: cijene nafte rastu treći tjedan zaredom Empty Uoči ključnih američkih izbora: cijene nafte rastu treći tjedan zaredom

Post by RayMabus 7/11/2022, 19:59

Uoči sutrašnjih važnih američkih izbora za Kongres, loše vijesti stižu za predsjednika Joe Bidena i demokrate. Naime, usprkos brojnim potezima koje je Bidenova administracija povlačila proteklih mjeseci s ciljem borbe protiv rekordne inflacije u zadnjih 40 godina, između ostalog i kroz pokušaj smanjenja cijena nafte na svjetskim tržištima, do ovog posljednjeg ne dolazi ili ne dolazi u onolikoj mjeri koliko su to vladajući očekivali.

Visoka cijena goriva jedan je od ključnih čimbenika nezadovoljstva američkih građana ne naviklih na tako nešto i veliki dio njih će to sigurno znati „honorirati“ demokratima na izborima davanjem glasova suprotnoj – republikanskoj strani. Zbog toga se već gotovo sa sigurnošću govori da će republikanci osvojiti barem Zastupnički dom Kongresa.

Dovoljno se prisjetiti nedavnog „šamara“ Bidenu od strane država članica formata OPEC+ kada su na sastanku u Beču odlučile od 1. studenog smanjiti proizvodnju nafte za 2 milijuna barela dnevno, i to usprkos snažnom lobiranju s američke strane kod ključnih članica OPEC-a da to ne učine. Naime smanjenje proizvodnje u ionako smanjenoj ponudi u odnosu na potražnju sigurno će dovesti do rasta cijena nafte, a što se upravo i događa – i to treći tjedan za redom.

Osim tog u studenom završava i povlačenje nafte iz američkih naftnih rezervi na tržište koje je pridonijelo određenom padu cijena „crnog zlata“ jer su nadomješćivale nedostatak proizvodnje i zbog čega su se strateške naftne rezerve SAD spustile na opasno niske razine.

Dakle, na svjetskim tržištima cijene nafte porasle si i prošloga tjedna, treći put zaredom. Razloga je, osim odustajanja od daljnjeg plasmana američke nafte iz rezervi, više, a ključni je strah trgovaca od slabije ponude. I to usprkos činjenice da bi usporavanjem rasta gospodarstava mogla oslabiti i potražnja.

Tako je cijena barela sjevernomorske nafte Brent na londonskom tržištu porasla prošloga tjedna 2,9 posto, na 98,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel nafte WTI poskupio 4,7 posto, na 92,60 dolara.

Tržišta su proteklog tjedna balansirala između straha od recesije i slabije potražnje, nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni. Ali isto tako i zbog rizičnih poteza koji u sebi sadrže i element geopolitike. Prije svega je riječ o skorom uvođenju embarga na rusku naftu od strane EU u sklopu njenih sankcijskih poteza protiv Moskve nakon ruske vojne invazije na Ukrajinu 24. veljače, koji će dodatno smanjiti ionako nedostatnu ponudu.

Zabrana uvoza ruske nafte koja u EU stiže tankerima trebala bi stupiti na snagu za manje od mjesec dana, preciznije 5. prosinca (ona nafta koja se plasira naftovodima izuzeta je iz sankcija zbog velike ovisnosti o ruskoj nafti pojedinih članica EU), dok bi zabrana uvoza i ruskih naftnih derivata na snagu trebala stupiti 5. veljače. Upravo to sada dovodi do rasta cijena dizela u EU koji se cjenovno gotovo izjednačio s benzinom.

Stvar dodatno usložnjava i namjera država članica G7 da uvedu gornju graničnu cijenu za rusku naftu, o čemu se još uvijek raspravlja, jer je čitava stvar krajnje delikatna i rizična kako s tržišnih, tako i s geopolitičkih aspekata. Naime, može se lako dogoditi da ostale najveće svjetske uvoznice ruske nafte (Kina, Indija) ne prihvate takva ograničenja zbog čega bi se u teškom položaju našle same zemlje G7 i one koje ta ograničenja uvedu s obzirom kako je Rusija zaprijetila da će obustaviti izvoz nafte svima onima koji tu mjeru uvedu.

Dodatnu potporu cijenama nafte pružio je i slabiji dolar, koji može dodatno potaknuti potražnju budući da jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

“Blaga slabost dolara i nadolazeća zabrana prodaje ruske nafte svakako podupiru cijene i fokus se pomiče sa straha od recesije na teškoće u opskrbi”, rekao je analitičar PVM Oil Associatesa Tamas Varga.

Podršku cijenama nafte pružile su i vijesti da bi Kina mogla ublažiti ograničenja povezana s politikom nulte tolerancije prema covidu, što bi potaknulo rast njezina gospodarstva, a time i potražnje za naftom.

Broj slučajeva zaraze covidom-19 u Kini porastao je na najvišu razinu od kolovoza, ali bivši dužnosnik za kontrolu bolesti rekao je da će Peking uskoro značajno izmijeniti politiku prema virusu.

S druge strane, proizvodnja članica OPEC pala je u listopadu prvi puta od lipnja, a kartel već crpi 1,36 milijuna barela dnevno manje nego što je planirao.

Uoči ključnih američkih izbora: cijene nafte rastu treći tjedan zaredom
RayMabus
RayMabus

Posts : 152241
2014-04-11


Back to top Go down

Uoči ključnih američkih izbora: cijene nafte rastu treći tjedan zaredom Empty Re: Uoči ključnih američkih izbora: cijene nafte rastu treći tjedan zaredom

Post by RayMabus 7/11/2022, 22:58

Demokrati danas završavaju svoju predizbornu kampanju za parlamentarne izbore suočeni sa scenarijem iz noćne more - republikanci bi mogli profitirati zbog nemogućnosti Joea Bidena da se adekvatno nosi s inflacijom, prenosi CNN.

Nade demokrata da će zbog odluke Vrhovnog suda, kojom je osporeno pravo na pobačaj, lagano osvojiti parlamentarne izbore sada su sve manje izgledne. Predsjednik Biden je sada u jako teškoj političkoj situaciji zbog rastućih cijena, koje su najviše u posljednjih 40 godina.

Večer je prije izbora, a demokrati su suočeni sa svojim najvećim strahom - mogli bi izgubiti većinu u Zastupničkom domu. Republikanci se nadaju da će osvojiti većinu u Senatu, što bi Bidenu značajno otežalo reizbor na mjesto predsjednika.

CNN: Večer prije izbora demokrati se suočavaju sa scenarijem iz noćne more

_________________
Šta želite da napravim ? Treba mi da poskidam zapadnu žgadiju koja podržava Komšića i zato vidite da je netko il nešto uletio kad su oni mislili ekonomski odma ga uništit i da na brzinu tako osvoje Rusiju. Mislim ga držat još neko vrijeme al daleko od toga da ga na bojnom polju neću gaziti štaviše baš suprotno jer šta više tu gubi dupe mu je ugroženo i sve je oštriji prema Komšičevcima. Generalno smatrajte da mi treba da poskidam Komšićevce a posli može i niz vodu. Pusti vodu neka govna odu nakon šta obavi ono šta je meni bitno.
RayMabus
RayMabus

Posts : 152241
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum