ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH zbog dviju termoelektrana

Go down

Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH zbog dviju termoelektrana Empty Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH zbog dviju termoelektrana

Post by RayMabus 30/10/2022, 11:57

Europska Energetska zajednica (EZ) pokrenula je postupak protiv BiH zbog kršenja propisa ove zajednice budući da je ta zemlja odobrila nastavak rada dviju termoelektrana na području Tuzle i Kaknja čiji je vijek trajanja istekao, dok u međuvremenu nisu modernizirali sustav zaštite od onečišćenja, izvještava Hina.

U priopćenju dostavljenom medijima u subotu iz Tajništva EZ-a navodi se da je nastavak rada termoelektrana protivan Direktivi o velikim postrojenjima za sagorijevanje, ali i Nacionalnom planu za smanjenje emisija štetnih plinova.

“To će za posljedicu imati negativan utjecaj na zdravlje građana u Bosni i Hercegovini pošto je zagađenje zraka, koje dolazi iz tih zastarjelih blokova, odgovorno za ozbiljne štete po zdravlje ljudi i okoliš“, stoji u otvorenome pismu Energetske zajednice.

Vlasti Bosne i Hercegovine početkom su godine odobrile nastavak rada bloka 4 u Termoelektrani Tuzla, kao i bloka 5 Termoelektrane Kakanj unatoč tome što su se ranije obvezale da ta postrojenja neće raditi duže od 20 000 sati nakon 1. siječnja 2018. Nastavak rada ovih termoelektrana povezan je i s opstankom nekoliko rudnika, objasnili su tada. Iz Energetske zajednice navodi se pak kako termoelektrane mogu ostati u pogonu samo ako ispunjavaju strože standarde Direktive o industrijskim emisijama s ugradnjom sustava za zaštitu od onečišćenja. “To međutim nije slučaj za TE Tuzla 4 i Kakanj 5”, stoji u pismu Energetske zajednice.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u izvješću iz 2017. godine da je BiH najzagađenija zemlja u Europi. U tadašnjem je izvještaju navedeno da, zbog visokog stupnja onečišćenja zraka, u BiH umire 231 osoba na 100 000 stanovnika.

https://www.geopolitika.news/vijesti/energetska-zajednica-pokrenula-postupak-protiv-bih-zbog-dviju-termoelektrana/
RayMabus
RayMabus

Posts : 152241
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum