ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa

Go down

Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa Empty Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa

Post by RayMabus 27/10/2022, 19:18

Jean-Louis Thiériot, potpredsjednik odbora za obranu u francuskoj nacionalnoj skupštini, rekao je da se Njemačka sve više fokusira na obranu u istočnoj Europi na račun zajedničkih njemačko-francuskih projekata. Na primjer, Berlin je sklopio ugovor s 13 članica NATO-a, od kojih su mnoge na sjevernom i istočnoeuropskom krilu, da zajednički nabave zračni i proturaketni obrambeni štit – što je jako iritiralo Francusku, navodi POLITICO .

“Situacija je bez presedana”, rekao je Thiériot. “Napetosti sada postaju sve gore i brzo. U posljednjih nekoliko mjeseci Njemačka je odlučila prekinuti rad na [francusko-njemačkom] helikopteru Tiger, odustala je od zajedničkih mornaričkih patrola… A potpis protuzračnog obrambenog štita smrtni je udarac [obrambenom odnosu],” rekao je.

Ogromna ulaganja Njemačke kroz fond od 100 milijardi eura za vojnu nadogradnju, kao i Scholzova predanost cilju NATO-a da se 2 posto BDP-a izdvaja za obrambenu potrošnju, vjerojatno će podići godišnji obrambeni proračun na više od 80 milijardi eura i znači da će Berlin biti na pravom putu premašiti francuski obrambeni proračun od 44 milijarde eura, zaključuje POLITICO.

Četvrti rajh
RayMabus
RayMabus

Posts : 152241
2014-04-11


Back to top Go down

Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa Empty Re: Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa

Post by RayMabus 27/10/2022, 19:29

Berlin je sklopio ugovor s 13 članica NATO-a, od kojih su mnoge na sjevernom i istočnoeuropskom krilu, da zajednički nabave zračni i proturaketni obrambeni štit – što je jako iritiralo Francusku.

---

Je trebali su trčkarati po afričkom kamenjaru kako bi održavali francusko neokolonijalno carstvo.

_________________
Šta želite da napravim ? Treba mi da poskidam zapadnu žgadiju koja podržava Komšića i zato vidite da je netko il nešto uletio kad su oni mislili ekonomski odma ga uništit i da na brzinu tako osvoje Rusiju. Mislim ga držat još neko vrijeme al daleko od toga da ga na bojnom polju neću gaziti štaviše baš suprotno jer šta više tu gubi dupe mu je ugroženo i sve je oštriji prema Komšičevcima. Generalno smatrajte da mi treba da poskidam Komšićevce a posli može i niz vodu. Pusti vodu neka govna odu nakon šta obavi ono šta je meni bitno.
RayMabus
RayMabus

Posts : 152241
2014-04-11


Back to top Go down

Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa Empty Re: Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa

Post by RayMabus 27/10/2022, 19:44

Od gurua nove Europe pao je na prag političke izolacije: Linja se u jednom diplomatskom ratu, a već ga čeka drugi

Nije teško percipirati koliko je Macronu koncepcijski problematična Giorgia Meloni. Ako treba dokaza dovoljno je pogledati fotografiju prvog susreta

I u Francuskoj se, kao i u ostatku Europe, apsurdno eksploatirao termin "postfašizam" kako bi se popljuvala pobjeda Giorgije Meloni u Italiji. Nevjerojatna lavina indignacije u vezi s talijanskom političkom situacijom i inače je veoma praktična u svojoj primjeni. Prvo i najvažnije, elegantno oslobađa što ljevicu, što centriste da se zaista zamisle o temeljnim uzrocima slične političke tektonike: narodni revolt protiv migracijskog i sigurnosnog kaosa, osiromašenje srednje klase, prezir prema političkoj aristokraciji na vlasti, itd. Tko se time uopće hoće baviti?

_________________
Šta želite da napravim ? Treba mi da poskidam zapadnu žgadiju koja podržava Komšića i zato vidite da je netko il nešto uletio kad su oni mislili ekonomski odma ga uništit i da na brzinu tako osvoje Rusiju. Mislim ga držat još neko vrijeme al daleko od toga da ga na bojnom polju neću gaziti štaviše baš suprotno jer šta više tu gubi dupe mu je ugroženo i sve je oštriji prema Komšičevcima. Generalno smatrajte da mi treba da poskidam Komšićevce a posli može i niz vodu. Pusti vodu neka govna odu nakon šta obavi ono šta je meni bitno.
RayMabus
RayMabus

Posts : 152241
2014-04-11


Back to top Go down

Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa Empty Re: Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa

Post by RayMabus 27/10/2022, 20:48

Završila je francusko-talijanska romansa Macrona i Draghija. Giorgia Meloni donosi nove vjetrove, no može li Francuska naći partnera u njoj?

Francusko-talijanska romansa, u kojoj su u glavnim ulogama bili Mario Draghi i Emmanuel Macron, nekoć moćan europski par, gotova je. A kraj slavne, ali kratkotrajne ljubavi nije mogao doći u opasnijem trenutku za Europu, piše Politico
Ulozi za dobro funkcioniranje francusko-talijanske osovine ne mogu biti viši dok su se nad europska gospodarstva, pogođena ogromnim troškovima energije, vrtoglavom inflacijom i ratom u Ukrajini, nadvili tamni oblaci, piše Politico. Novi šerif u gradu, čelnica talijanske krajnje desnice Giorgia Meloni ima dugu povijest antifrancuskih stajališta, a njezini nacionalistički i konzervativni stavovi ne mogu se više razlikovati od onih francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. 'Postoji talijansko pitanje', rekao je jedan francuski dužnosnik. 'Jedini vjerodostojan pristup nije stavljanje Italije na crnu listu, pa usvajamo transakcijski pristup.'

Macron i Meloni susreli su se u Rimu na neplaniranom sastanku u nedjelju navečer, što je bio prvi susret Meloni s nekim svjetskim čelnikom otkada je imenovana premijerkom. Gledajući kupolu svetog Petra iz luksuznog hotelskog apartmana na rimskom brežuljku Janiculum, u vedroj i toploj jesenskoj noći, dvije čelne osobe suprotstavljenih strana pokušale su pronaći zajednički jezik.

Razgovarali su na terasi u hotelu Gran Meliá sat i deset minuta na engleskom jeziku, bez savjetnika ili ministara uz sebe, a prošli su niz tema - od energetske krize, preko rata u Ukrajini, do upravljanja migracijskim tokovima. Razgovori su bili 'otvoreni i iskreni', ali i 'zahtjevni', rekao je dužnosnik ureda francuskog predsjednika. Tijekom sastanka Macron je pozvao Meloni u službeni posjet Parizu. Ured premijerke Meloni kasnije je priopćio da su se složili 'nastaviti suradnju na velikim zajedničkim izazovima na europskoj razini poštujući međusobne nacionalne interese'.

No izvori iz francuske vlade manje su sigurni u budućnost potpune suradnje. Francuski dužnosnici vjeruju da će se ona sada odvijati od slučaja do slučaja. 'Nećemo se pretvarati da Italija ne postoji', rekao je jedan francuski dužnosnik. 'Održavali smo odnose i s Trumpom, odnosi su sa zemljom, a ne s osobom.' Jedan francuski ministar rekao je za Politico da bi Pariz i Rim mogli imati zajedničke stavove kada je riječ o podršci Ukrajini, energetskoj krizi i industrijskoj suradnji, ali predviđa da će biti sukoba oko građanskih prava i migracija.

'Naravno da je to komplicirano jer se ne slažemo oko nekih osnovnih vrijednosti, ali istovremeno smo dužni raditi zajedno na ratu u Ukrajini i na određenim temama', rekao je ministar. Isti francuski ministar priznao je da bi francuske planove za uključivanje pobačaja u Povelju o temeljnim pravima EU-a također mogla osujetiti Meloni. Prema mišljenju troje francuskih dužnosnika, uključujući Jean-Louisa Bourlangesa, predsjednika Odbora za vanjsku politiku francuske Nacionalne skupštine, glavni kamen razdora bit će migracije, jedna od tema o kojima se raspravljalo tijekom sastanka u Rimu.

'Nije to laka situacija, nije lako pronaći pravu liniju, ali je moramo pronaći', rekao je ministar.

Kraj 'slatkog života'

Pod talijanskim premijerom Marijom Draghijem Francuska i Italija radile su ruku pod ruku na ključnim agendama, kao što su ograničenje cijena energije i nadolazeće reforme pravila potrošnje EU-a. Francusko-talijanska suradnja u tom smislu mogla bi biti presudna, s obzirom na to da se pogoršavaju odnosi između Pariza i Berlina. Nakon odlaska Angele Merkel EU se suočava s nedostatkom neformalnog vodstva, što je dvojac Draghi-Macron neko vrijeme uspješno ispunjavao.

Iako je to doba sada povijest, budućnost možda nije tako mračna kao što se neki pribojavaju. Francuski dužnosnici i talijanski političari rekli su za Politico da će se suradnja između dvije države vjerojatno nastaviti. Meloni je obećala da će nastaviti raditi s Francuskom, ali pritom paziti da interesi Pariza ne prevladaju nad talijanskim. U intervjuu za Le Figaro prije izbora obećala je da će se udružiti s Parizom u fiskalnim raspravama u Uniji ili u borbi protiv sustava označavanja hrane Nutri-Score. Ali savez s novom talijanskom premijerkom nije bez rizika za Macrona. Biti preblizak Meloni moglo bi imati političku cijenu za njega u Francuskoj, jer lijeva oporba žestoko napada njegovu vladu, uključujući njegovo rukovanje s Meloni.

'Bit će nervozne retorike i izjava, ali bit će potrebno to da Macron i Meloni dođu do nekog dogovora o agendama, uključujući reformu fiskalnih pravila EU-a', predvidio je Marc Lazar, profesor na sveučilištu Sciences Po u Parizu i stručnjak za francusko-talijanske odnose. Macron bi mogao izbjeći kritike da pokušava 'normalizirati' i 'uljuditi' Meloni ako kritike talijanske premijerke ostavi ministrima i partnerima te tako izbjegne direktne napade na nju iz ureda predsjednika.

Prvi primjer žestoke retorike između dvije strane došao je ranije ovog mjeseca, kada se francuska vlada još jednom posvađala s Meloni. Razlog je bio komentar francuskog ministra europskih poslova Laurencea Boonea da će nakon dolaska Meloni na vlast trebati pratiti poštivanje 'prava i sloboda' u Italiji. 'Nije da oni iz inozemstva koji kažu da žele nadzirati Italiju ne poštuju mene, nego ne poštuju talijanski narod koji ne treba lekcije', rekla je Meloni talijanskim zastupnicima u utorak.

'Francuski pogled je taj da je vladavina prava nadležnost EU-a i Komisija primjenjuje proceduru. S druge strane Meloni na to gleda kao na nedopušten utjecaj na nacionalni suverenitet', rekao je Sandro Gozi, bivši talijanski podtajnik za europska pitanja, sada zastupnik u Europskom parlamentu iz redova Macronove stranke Preporod. Antagonistički stav koji Meloni gaji prema Francuskoj nije nov. Iz talijanskih oporbenih klupa napadala je Pariz na više frontova, uključujući pitanje migracija, francusku vanjsku politiku u Libiji, granične sporove i francusko-talijanske sukobe u industriji. Njezina je stranka bila jedina koja je glasala protiv ratifikacije Kvirinalskog ugovora, sporazuma o bilateralnoj suradnji koji su Pariz i Rim potpisali prošle godine. Dok se činilo da je nedjeljni sastanak u Rimu nagovijestio zatopljenje odnosa, nije došlo do približavanja po pitanju pobačaja, što Macron želi učiniti europskim pravom, i pokretanja postupka poštivanja vladavine prava Bruxellesa protiv saveznika Meloni u Poljskoj i Mađarskoj.

Tijekom predizborne kampanje Meloni je pokušala ublažiti svoj imidž te dati signal institucijama i vladama EU-a da je netko s kime mogu surađivati. Nastojala je izbjeći izravne napade na partnere ili institucije EU-a i podržala je napore Bruxellesa u vezi s energetskom krizom i odgovorom NATO-a na rusku invaziju na Ukrajinu. Zbog tih promjena partneri Meloni vjeruju da bi Francuska i Italija mogle zajedno raditi na ključnim dokumentima EU-a, kao što su ograničenje cijena energije i reforme pravila javne potrošnje.

'Općenito postoji više zajedničkih točaka nego točaka neslaganja', rekao je Nicola Procaccini, europarlamentarac iz redova stranke premijerke Meloni, Braće Italije. 'I Francuska i Italija imaju visok javni dug pa su obje države u istom čamcu', poručio je.

_________________
Šta želite da napravim ? Treba mi da poskidam zapadnu žgadiju koja podržava Komšića i zato vidite da je netko il nešto uletio kad su oni mislili ekonomski odma ga uništit i da na brzinu tako osvoje Rusiju. Mislim ga držat još neko vrijeme al daleko od toga da ga na bojnom polju neću gaziti štaviše baš suprotno jer šta više tu gubi dupe mu je ugroženo i sve je oštriji prema Komšičevcima. Generalno smatrajte da mi treba da poskidam Komšićevce a posli može i niz vodu. Pusti vodu neka govna odu nakon šta obavi ono šta je meni bitno.
RayMabus
RayMabus

Posts : 152241
2014-04-11


Back to top Go down

Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa Empty Re: Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa

Post by RayMabus 27/10/2022, 21:20'Općenito postoji više zajedničkih točaka nego točaka neslaganja', rekao je Nicola Procaccini, europarlamentarac iz redova stranke premijerke Meloni, Braće Italije. 'I Francuska i Italija imaju visok javni dug pa su obje države u istom čamcu', poručio je.

-

Vi ste u čamcu koji tone.

_________________
Šta želite da napravim ? Treba mi da poskidam zapadnu žgadiju koja podržava Komšića i zato vidite da je netko il nešto uletio kad su oni mislili ekonomski odma ga uništit i da na brzinu tako osvoje Rusiju. Mislim ga držat još neko vrijeme al daleko od toga da ga na bojnom polju neću gaziti štaviše baš suprotno jer šta više tu gubi dupe mu je ugroženo i sve je oštriji prema Komšičevcima. Generalno smatrajte da mi treba da poskidam Komšićevce a posli može i niz vodu. Pusti vodu neka govna odu nakon šta obavi ono šta je meni bitno.
RayMabus
RayMabus

Posts : 152241
2014-04-11


Back to top Go down

Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa Empty Re: Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa

Post by RayMabus 27/10/2022, 22:25

Francusku je ovaj rat u Ukrajini geopolitički sjeba. Njemačka vojno jača i preuzima primat od Francuza. Imaju visok javni dug a kriza je. Dakle nisu ni pri parama. Sad zbog tog rata tamo nikog ne zanimaju njihove vukojebine po Africi di gube utjecaj. Amerika daje prednost tima tamo šta su na braniku protiv Rusije i tu barem ako se gleda Francuska i ti odnosi daju prednost Nijemcima. Vamo došla ova Meloni a ona je konzervativac ( Makron je liberal ) i talijanski nacionalista a oni se ne mirišu s Francuzima ( Korzika, Libija, prevlast na Mediteranu itd ).

Totalni geopolitički pušing.
RayMabus
RayMabus

Posts : 152241
2014-04-11


Back to top Go down

Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa Empty Re: Potpuno zahlađenje njemačko-francuskih odnosa

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum