ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Putin prči Francuze

Go down

Putin prči Francuze Empty Putin prči Francuze

Post by RayMabus 24/10/2022, 16:41

Povod ovom mom tekstu bila je današnja vijest panarapskog medija Asharq Al- Awsat na engleskom jeziku o održanoj zajedničkoj pomorskoj vježbi ruskih i alžirskih brodova u sredozemnim vodama potonje države, ali još više i najava alžirsko-ruske kopnene vojne vježbe pod nazivom Pustinjski štit 2022. koja će se održati idući mjesec u alžirskoj pustinji nedaleko od granice s Marokom.

To će biti prva zajednička protuteroristička vježba dviju država.

Što se tiče one prve – pomorske, alžirsko Ministarstvo obrane objavilo je slijedeće priopćenje: „Cilj vježbe je razmjena iskustava između alžirskih pomorskih snaga i njihovih ruskih kolega, kao i razvoj operativnih sposobnosti i zajedničke interakcije u područjima pomorske sigurnosti.” Prema promatračima, vježbe koje su se održale u Sredozemnom moru dio su niza zajedničkih vojnih vježbi pokrenutih od 2017. između Alžira i Moskve.

Prošlog mjeseca oko 100 alžirskih vojnika sudjelovalo je u strateškim ruskim vojnim vježbama “Vostok-2022”, u kojima su sudjelovale i kineske, indijske i postrojbe još 15-ak država.

Alžirski specijalizirani medij MENA Defense objavio je kako mjesto, gdje će se održati vježbe Pustinjski štit 2022, “ima simbolični značaj, budući da je to mjesto na kojem su francuske snage razvijale balističko oružje i provodile svemirske eksperimente prije nego što ge je Alžir povratio 1967., pet godina nakon nezavisnosti.

Dakle, još malo „soli na ranu“ Francuzima, ionako zabrinutim zbog sve jače ruske vojne i političke nazočnosti u Sahelu – tradicionalnoj francuskoj interesnoj sferi.

https://www.geopolitika.news/razgovori/toptema/z-meter-sok-zbog-nagle-arapsko-ruske-ljubavi-sto-je-u-pozadini/
RayMabus
RayMabus

Posts : 152241
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum