ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

EU upozorila Njemačku na kinesko ulaganje

Go down

EU upozorila Njemačku na kinesko ulaganje Empty EU upozorila Njemačku na kinesko ulaganje

Post by RayMabus Fri 21 Oct - 18:12

EU upozorila Njemačku na kinesko ulaganje

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da su "naučili lekciju" iz primjera Rusije te poručila da se žele riješiti ekonomske ovisnosti po pitanjima kao što su sirovine i tehnologija u odnosima sa Kinom.

Von der Leyen u Briselu se obratila novinarima nakon dvodnevnog sastanka koji je okupio lidere država članica Evropske unije (EU).

Istakavši da je na sastanku detaljno razmotreno pitanje odnosa sa Kinom, Von der Leyen je rekla da svjedoče porastu tenzija sa ovom zemljom.

Napomenula je da je na 20. nacionalnom kongresu Komunističke partije kineski predsjednik Xi Jinping uputio poruke da će nastaviti svoj "ambiciozni kurs", te dodala da se jasno vidjelo da će Kina nastaviti svoj globalni uticaj i misiju uspostavljanja dominacije u istočnoj Aziji.

"U tom kontekstu, imali smo veoma dobar strateški razgovor o našem odnosu sa Kinom. Iskreno, moramo biti veoma oprezni kada su u pitanju zavisnosti o nečemu. Naučili smo lekciju", kazala je Von der Leyen te poručila da se žele riješiti ovisnosti o sirovinama i tehnologiji u odnosima sa Kinom.
RayMabus
RayMabus

Posts : 152483
2014-04-11


Back to top Go down

EU upozorila Njemačku na kinesko ulaganje Empty Re: EU upozorila Njemačku na kinesko ulaganje

Post by RayMabus Fri 28 Oct - 13:10


Prije 2 sata

Kina: Čvrsto ćemo podržati Rusiju pod Putinovom vodstvom

Kineski šef diplomacije rekao je da je Kina "spremna produbiti odnose s Rusijom" nakon telefonskog poziva sa svojim ruskom kolegom Sergejem Lavrovom.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine objavilo je priopćenje o razgovoru. Citiraju kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija, koji je kazao da će "Kina čvrsto podržati rusku stranu pod vodstvom predsjednika Vladimira Putina".

Kina, navodi se u priopćenju, podržava Putina u "ujedinjenju i vodstvu ruskog naroda prema savladavanju teškoća, eliminaciji poremećaja, realizaciji strateških ciljeva razvoja i daljnjeg etabliranja Rusije kao velike snage na međunarodnoj pozornici".


U izjavi se navodi da su Lavrov i Yi "razmijenili stavove o Ukrajini te međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa".

Sigurnosni analitičar Matt Tait kaže da kineski ton u novom priopćenju "znatno više podržava" Rusiju nego ranije. Inače, radilo se o prvom razgovoru Lavrova i Yija nakon što je SAD uveo sankcije protiv Kine, javlja Guardian.


:tu

_________________
Šta želite da napravim ? Treba mi da poskidam zapadnu žgadiju koja podržava Komšića i zato vidite da je netko il nešto uletio kad su oni mislili ekonomski odma ga uništit i da na brzinu tako osvoje Rusiju. Mislim ga držat još neko vrijeme al daleko od toga da ga na bojnom polju neću gaziti štaviše baš suprotno jer šta više tu gubi dupe mu je ugroženo i sve je oštriji prema Komšičevcima. Generalno smatrajte da mi treba da poskidam Komšićevce a posli može i niz vodu. Pusti vodu neka govna odu nakon šta obavi ono šta je meni bitno.
RayMabus
RayMabus

Posts : 152483
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum