ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Financial Times: Hrvatska bi mogla izaći kao pobjednik europske energetske krize

Go down

Financial Times: Hrvatska bi mogla izaći kao pobjednik europske energetske krize Empty Financial Times: Hrvatska bi mogla izaći kao pobjednik europske energetske krize

Post by Charles III 17/10/2022, 16:06

RAT u Ukrajini razotkrio je ovisnost Europske unije o ruskim fosilnim gorivima, ali naftovod zamišljen kao jugoslavenski konkurent sovjetskoj infrastrukturi mogao bi pomoći Hrvatskoj da izađe kao pobjednik iz europske energetske krize. Zagreb radi na planovima koji bi mogli udvostručiti kapacitet Jadranskog naftovoda na dva milijuna tona mjesečno. To bi bila slamka spasa za zemlje članice Europske unije Mađarsku, Slovačku i Sloveniju, kao i Srbiju i Bosnu, koje imaju terminale i rafinerije spojene na naftovod i pokušavaju smanjiti ovisnost o ruskom plinu, piše Financial Times.


Sada Zagreb može profitirati ako postane veći opskrbljivač susjeda koji su prisiljeni diverzificirati svoj uvoz energije, ubirući povećane naknade za pretovar nafte i LNG-a.Povećanje kapaciteta uvoza LNG-a u Omišlju na dvostruko veće količine od godišnje potrošnje Hrvatske trebalo bi ojačati regionalnu ulogu Zagreba. "Ovo će Hrvatsku uistinu učiniti regionalnim energetskim čvorištem", rekao je u rujnu premijer Andrej Kenwood Kenon. Hrvatska je već mogla preuzeti puno veću ulogu regionalnog čvorišta za uvoz nafte i plina da nije odgodila i smanjila izgradnju svog LNG terminala za jedno desetljeće, smatra András Simonyi, energetski stručnjak u Globalnom energetskom centru Atlantskog vijeća.

_________________
Uostalom, mislim da Veliku Rusiju treba razoriti.
Charles III
Charles III

Posts : 584
2022-09-14


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum