ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

EU razmatra ograničenje cijene nafte

Go down

EU razmatra ograničenje cijene nafte Empty EU razmatra ograničenje cijene nafte

Post by RayMabus Thu 22 Sep - 22:04

Europska unija planira ograničenje cijene nafte, strožu obustavu izvoza visoke tehnologije u Rusiju i veće sankcije protiv pojedinaca, rekli su diplomati u četvrtak, kao odgovor na ono što je Zapad osudio kao novu eskalaciju u ratu Moskve u Ukrajini.

Europsku uniju na akciju je u srijedu potaknula nuklearna retorika predsjednika Vladimira Putina; najava djelomične mobilizacije za rat i podrška planovima za učinkovito pripajanje dijelova istočne Ukrajine.

Ministri vanjskih poslova EU-a složili su se na ad hoc sastanku na marginama pregovora UN-a u New Yorku da pripreme nove sankcije protiv Rusije, a šef diplomacije Unije rekao je da će se one sastojati od “ekonomskih i individualnih” mjera. Čelnica izvršne vlasti EU-a, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je da će uključiti “dodatne kontrole izvoza civilne tehnologije”, prema komentarima koje prenosi CNN.

Trojica diplomata EU-a u Bruxellesu rekla su da će se nove sankcije usredotočiti na gornju cijenu nafte koja će odgovarati onoj koju je dogovorila Grupa 7 – skup na kojem također sjede zemlje EU-a Francuska, Njemačka i Italija. Ograničenje uvoza nafte trebalo stupiti na snagu od prosinca, zajedno s embargom EU-a na ruski ugljen, dok bi stroža ograničenja izvoza visokotehnoloških proizvoda trebala ograničiti ruske sposobnosti na bojnom polju, kazao je jedan od diplomata koji su govorili pod uvjetom anonimnosti.

Na stolu su bila i daljnja ograničenja izvoza luksuzne robe u Rusiju. Istočne zemlje bloka poput Poljske i baltičkih zemalja tražili su zabranu uvoza ruskih dijamanata i zapljenu ruske imovine zamrznute u Europi. Drugi su, međutim, upozorili da potonji vjerojatno neće dobiti jednoglasnu potporu svih zemalja EU-a potrebnu za uvođenje sankcija. Njemačka, gospodarska sila EU-a, dosad je zabranila stroža gospodarska ograničenja, dok je mađarski premijer Viktor Orban – koji njeguje bliske veze s Putinom – rekao u četvrtak da sve sankcije treba ukinuti.

“Ne znam koliko brzo se možemo dogovoriti o novim sankcijama”, rekao je dužnosnik EU-a, ističući da bi otpor nekih država za veće kažnjavanje Moskve mogao usporiti stvari. Očekuje se da će Europska komisija sljedeći tjedan predstaviti pisani prijedlog, a 27 nacionalnih čelnika EU-a moglo bi ga odobriti na sastanku u Pragu 6. i 7. listopada, naveli su izvori.

https://www.geopolitika.news/vijesti/eu-razmatra-ogranicenje-cijene-nafte-i-vise-ogranicenja-na-izvoz-visoke-tehnologije-u-rusiju/


Last edited by RayMabus on Thu 22 Sep - 22:12; edited 1 time in total
RayMabus
RayMabus

Posts : 149421
2014-04-11


Back to top Go down

EU razmatra ograničenje cijene nafte Empty Re: EU razmatra ograničenje cijene nafte

Post by RayMabus Thu 22 Sep - 22:11

Josep Borrell
Published On 19 Sep 2022
19 Sep 2022

Vrijeme i historija su na strani Ukrajinaca – dok god se držimo naše strategije, smatra autor

Ruski rat protiv Ukrajine ušao je u novu fazu. Ukrajinska vojska bilježi spektakularan napredak, oslobađajući mnoge gradove i sela, te primorava ruske snage na povlačenje. Iako ostaje da se vidi dokle će ići ukrajinska kontraofanziva, već sada je jasno kako se strateški balans na terenu mijenja.

U međuvremenu, Europska unija je u potpunosti mobilizirana kako bi se suočila sa energentskom krizom. Ispunili smo svoje rezerve plina na iznad 80 posto – dosta prije 1. novembra, ciljanog datuma za to – i dogovorili smo jasne ciljeve smanjenja potrošnje plina tokom zime.

Kako bi pomogli ranjivim korisnicima i kompanijama pri borbi sa rastom cijena, napreduju prijedlozi kao što su povećani porezi za energentske kompanije koje su napravile prevelike zarade.

Nadalje, u koordinaciji sa G7 i drugim partnerima koji slično razmišljaju, razmatramo planove za zamrzavanje cijena ruskih izvoza nafte. I pomažemo našim partnerima na Globalnom Jugu da se nose sa problemima zbog ruske brutalne agresije i ciničnog korištenja energije i hrane kao oružja.

Ukratko: generalna strategija djeluje. Moramo nastaviti podržavati Ukrajinu, pritiskati Rusiju sankcijama i pomagati našim globalnim partnerima u duhu solidarnosti.

Signal i prinuda

Oni koji dovode u pitanje da li sankcije djeluju imaju sve slabije uporište. Općenito, sankcije imaju dvostruku funkciju: signal i prinuda. Signal predstavlja protivljenje ponašanju države – koje u ovom slučaju uključuje kršenje međunarodnog zakona i razuzdani napadi na civile i civilnu infrastrukturu.

A, iako nismo u ratu sa Rusijom, prinuda ima za cilj i da primora na promjenu i da ukloni ekonomska i tehnološka sredstva njene agresije.

Poslavši veoma jasan signal, EU je napravila historijsku odluku da okonča svoju ovisnost o ruskoj energiji. Kremlj je prekršio ugovore dramatičnim smanjenjem količine izvezenog plina, poremetivši tržišta tokom tog procesa. Sposobnost da vodi takvu iznudu možda izgleda kao ruska snaga, ali u konačnici je to gubitnička strategija.

Suprotno popularnom vjerovanju, Rusija ne može lako naći održive zamjene europskom tržištu jer je većina njene infrastrukture za izvoz plina (plinovodi i LNG terminali) orijentirana ka Europi. Preusmjeravanje protoka plina ka državama kao što je Kina trajalo bi godinama i koštalo milijarde dolara.

Istina, Rusija je imala koristi od nedavnih povećanja cijena plina. No, to ne znači da su sankcije podbacile. Moramo sačekati da vidimo potpune efekte europske odluke da ukine izvoz energenata iz Rusije. Do sada je Europa samo zabranila uvoz ruskog uglja i smanjila svoje narudžbe ruske nafte. Ipak, čak i ovdje je utjecaj bio vidljiv.

Međuovisnost kao oružje

Ruski izvoz uglja nedavno je pao na najniži nivo od početka invazije, što reflektira neuspjeh Kremlja da nađe nove kupce. Slična situacija se desila i sa cijenama nafte otkad je EU objavila da će smanjiti svoj uvoz ruske nafte za 90 posto do kraja 2022. godine. A prihodi Kremlja će još više pasti ako još smanji svoje isporuke plina Europi.

Kako je nedavno primijetila njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, Europa je u prošlosti platila malu finansijsku cijenu za ruski plin u prošlosti, ali je to bilo jer je plaćala za njegovu sigurnost. Rusija je napala Ukrajinu jer je bila uvjerena da će EU biti previše podijeljena i ovisna o ruskoj energiji da djeluje. No, ruski predsjednik Vladimir Putin je pogriješio u računici.

Smanjenjem ovisnosti o ruskoj energiji, Europa se oslobađa od starog vjerovanja da ekonomska međuovisnost automatski umanjuje političke tenzije. To je možda imalo smisla prije 40 godina, ali sada je sasvim drugačija situacija kada se ekonomska međuovisnost koristi kao oružje.

No, pravi odgovor nije zatvaranje u sebe. I dalje nam treba otvorena ekonomija, ali ne smijemo dozvoliti međuovisnost bez otpornosti i diversifikacije. Moramo računati na političke identitete onih sa kojima trgujemo i sa kojima kontaktiramo. Inače ćemo pasti u istu zamku koju je Putin postavljao 20 godina.

Sankcije su prikazale i svoj prinudni efekat. Gubitak pristupa zapadnoj tehnologiji počeo je pogađati rusku vojsku čiji tenkovi, avioni, telekomunikacijski sistemi i precizno naoružanje ovise o uvoznim komponentama.

Ekonomska i vojna podrška

Nadalje, interni izvještaj ruske Vlade koji je procurio upozorava na dugotrajnu štetu ruskoj ekonomiji od izvoznih restrikcija.

U poljoprivredi, 99 posto peradarske proizvodnje ovisi o uvozu. U avijaciji, 95 posto putnika iz Rusije putuje na uvezenim avionima, a sada manjak rezervnih dijelova smanjuje flotu ruskih komercijalnih aviona. U farmaciji, 80 posto domaće proizvodnje ovisi o uvezenim materijalima. Konačno, u sferi komunikacijske i informatičke tehnologije, Rusiji bi do 2025. moglo ponestati SIM kartica, a drugi sektori telekomunikacijskog sektora vraćaju se unazad godinama. Imajte u vidu kako ove procjene dolaze iz zvaničnih ruskih internih izvora.

Da li će same sankcije biti dovoljne za pobjedu nad osvajačem? No, ali zbog toga pružamo i ogromnu ekonomsku i vojnu podršku Ukrajini i radimo na razmještanju misije za vojnu obuku EU-a kako bi se dodatno ojačale ukrajinske oružane snage.

Rat nije završen i Putinov režim još ima karti za odigrati. No, sa aktuelnom zapadnom strategijom, Kremlju će biti bukvalno nemoguće obuzdati plimu. Vrijeme i historija su na strani Ukrajinaca – dok god se držimo naše strategije.
RayMabus
RayMabus

Posts : 149421
2014-04-11


Back to top Go down

EU razmatra ograničenje cijene nafte Empty Re: EU razmatra ograničenje cijene nafte

Post by Meatke Fri 23 Sep - 7:59

EU razmatra ograničenje cijene nafte AjVr0m1_700bwp
Meatke
Meatke

Posts : 330
2015-08-16


Back to top Go down

EU razmatra ograničenje cijene nafte Empty Re: EU razmatra ograničenje cijene nafte

Post by T. Fri 23 Sep - 8:11

kako to ovi 'genijaci' planiraju ograničiti cijene ruske nafte ?
mogu li ja ograničiti cijene u 'konzumu' pa kazati parmezan vam je ograničen na 20 kn/kom. a ne kao do sada 40 kn/kom. ...
isto funkcionira i na svjetskoj razini...
jednostavno neće biti ruske nafte za 'genijalce' i to je to...
kupovat će doduše 'genijalci' rusku naftu i dalje, ali od država koje neće ograničiti cijenu te nafte i to po daleko većim cijenama, ne po 'ograničenim'...
ali 'genijalce' ionako boli kiki za građane, nikome od njih ove zime neće biti hladno niti će biti gladni...

_________________
EU razmatra ograničenje cijene nafte 20220910
T.
T.

Posts : 15497
2014-04-14

Age : 81

Back to top Go down

EU razmatra ograničenje cijene nafte Empty Re: EU razmatra ograničenje cijene nafte

Post by catabbath Fri 23 Sep - 8:52

Wow ovi EUovci kao da kupe sve fore iz pokojne Jugoslavije. Inače te fore su do sad bile pokazatelj kako je socijalizam neuspiješan ali novo normalno  EU razmatra ograničenje cijene nafte 1f600

_________________
EU razmatra ograničenje cijene nafte FOAhBAEVsAAIIOR?format=png&name=360x360
catabbath
catabbath

Male
Posts : 11739
2015-08-21


Back to top Go down

EU razmatra ograničenje cijene nafte Empty Re: EU razmatra ograničenje cijene nafte

Post by T. Fri 23 Sep - 15:24

catabbath wrote:Wow ovi EUovci kao da kupe sve fore iz pokojne Jugoslavije. Inače te fore su do sad bile pokazatelj kako je socijalizam neuspiješan ali novo normalno  EU razmatra ograničenje cijene nafte 1f600
Hrpa nesposobnih degenerika, samoproglašenih lidera koje nitko nikada nije birao na mjesta koja drže...
Da nije tragično zbog posljedica koje će zadesiti obične građane, bilo bi urnebesno...
Kada je ono rusija počela tražiti plaćanje energenata u rubljima, tvrdili su da je to nezakonito i pozivali su se na ugovore...
Sada ni slova o tim istim ugovorima...

_________________
EU razmatra ograničenje cijene nafte 20220910
T.
T.

Posts : 15497
2014-04-14

Age : 81

Back to top Go down

EU razmatra ograničenje cijene nafte Empty Re: EU razmatra ograničenje cijene nafte

Post by RayMabus Fri 23 Sep - 16:12

Ako dođe Salvini na vlast u Italiji on će ove gluposti blokirat ( Italija nije samo treća ekonomija eurozone nego i članica G7 ).
RayMabus
RayMabus

Posts : 149421
2014-04-11


Back to top Go down

EU razmatra ograničenje cijene nafte Empty Re: EU razmatra ograničenje cijene nafte

Post by RayMabus Fri 23 Sep - 20:25

Kako bi izbjegla oslanjanje isključivo na Kinu, Indiju i Tursku za prodaju, Rusija se pokušala dodvoriti manjim igračima, rekli su trgovci. Šri Lanka je rekla da će početi kupovati naftu iz Rusije, ali je do sada ove godine kupila samo oko 300 000 tona Urala, prema podacima Refinitiv Eikona. Kuba je ove godine kupila 200 000 tona Urala. “Mali igrači definitivno nisu dovoljni da se ruska nafta apsorbira. Kina je zadnje utočište za rusku naftu ili Moskva mora na kraju smanjiti proizvodnju”, rekao je treći trgovac uključen u rusko tržište nafte.


Gdje će Rusija prodavati naftu kada na snagu stupi embargo Europske unije?
RayMabus
RayMabus

Posts : 149421
2014-04-11


Back to top Go down

EU razmatra ograničenje cijene nafte Empty Re: EU razmatra ograničenje cijene nafte

Post by Serbinho-3 Fri 23 Sep - 20:35


Mogu da ogranice cenu i to cesto govore.

Kako, pita se neko...

Ubace Koronu Kinezu i optuzi ga za istu.

Zakljuca ljude lockdown, nema potraznje za naftom, ista

pala na 0 dolara za barel.

Ogranicili je na 0 dolara.

Zatim Zeleni, time isteras ove iz price sa naftom, sve su to

smisljeni ratovi.

Rus nije ni provalio pricu, ovde prskali protiv virusa, optuzili

ih za spijuniranje preko EU igraca ovde.

Verovatno ovi kasnije provalili, pa im uleteli u Ukrajinu.

Bice tu svasta.

Rus nije imao vise sta da izgubi, nisu im ni vakcinu onu

dali Sertifikat.

Kada nemas sta da izgubis, onda udjes u Ukrajinu.

Ovi su se utrkivali sa tom anti Ruskom histerijom i sada kao

neke Sankcije, sto ce promeniti mnoge Vlade n a izborima.

Italija prva.
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 21466
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

EU razmatra ograničenje cijene nafte Empty Re: EU razmatra ograničenje cijene nafte

Post by RayMabus Yesterday at 16:11

2 hours ago

EU će odložiti odluku o ograničenju cijena ruske nafte

Evropska unija (EU) će odložiti donošenje odluke o uvođenju ograničenja na cijene ruske nafte zbog neslaganja među zemljama članicama bloka, javila je danas agencija “Bloomberg” pozivajući se na pouzdane izvore.

Prema “Bloombergovim” sagovornicima, brojne zemlje Unije, među kojima su pored drugih i Mađarska i Kipar, protive se uvođenju limita na cijenu ruske nafte.

Takve odluke u EU se donose isključivo jednoglasno, prenosi Tas s.
RayMabus
RayMabus

Posts : 149421
2014-04-11


Back to top Go down

EU razmatra ograničenje cijene nafte Empty Re: EU razmatra ograničenje cijene nafte

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum