ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Turska ulazi u Šangajski savez

Go down

Turska ulazi u Šangajski savez Empty Turska ulazi u Šangajski savez

Post by RayMabus 18/9/2022, 16:42

Jedini čovjek na svijetu koji uspješno sjedi na dvije geopolitičke stolice je turski lider Recep Tayyip Erdogan. To je dokazao i subotnjom izjavom – izrečenom baš uoči najavljenog puta u Ameriku – da Turska namjerava ući u Šangajski pakt, političku i sigurnosnu organizaciju koju predvode najveći američki neprijatelji: Rusija i Kina.

- Takvim korakom naši će odnosi s tim zemljama biti pomaknuti na puno drugačiju poziciju - rekao je Erdogan za turske medije nakon povratka iz Uzbekistana, gdje je prisustvovao samitu Šangajskog pakta (koji se punim imenom naziva Šangajska organizacija za suradnju – SCO), održanom 15. i 16. rujna u drevnom uzbekistanskom gradu Samarkandu.

Na izravno novinarsko pitanje misli li time na članstvo Turske u SCO-u, Erdogan je uzvratio:

- Naravno, to je cilj.

Turska trenutno unutar Šangajskog pakta ima status „dijaloškog partnera”, a do ovog samita SCO je imao osam članica: četiri nuklearne sile (Rusija, Kina, Indija, Pakistan) i četiri centralnoazijska „stana” (Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan).

Deveta članica ovog je tjedna postao još jedan američki arhi-neprijatelj: Iran. Ta je zemlja u Samarkandu potpisala memorandum o pristupanju SCO-u, kojeg sada formalno moraju ratificirati parlamenti zemalja članica, što će biti okončano do kraja godine.

Iako SCO službeno nije vojni savez (premda članice održavaju zajedničke vojne vježbe), mnogi tu organizaciju vide kao jezgru budućeg „Istočnog NATO-a”. U tom smislu, pristupanje Irana SCO-u smatra se „istočnim odgovorom” na pristupanje Švedske i Finske NATO-u, pri čemu je Iran vojno mnogo jači od nordijskih država.

STVARA SE EUROAZIJA BEZ EU

Kako ističu analitičari, Iran ovim potezom izlazi iz međunarodne izolacije - koju su mu još od pobjede Islamske revolucije 1979. nametnuli Amerika i Zapad - te postaje punopravni član najveće svjetske regionalne organizacije, koja (zasad) obuhvaća preko 60 posto euroazijskog kopna, 40 posto svjetske populacije i više od 30 posto globalnog BDP-a.

SCO se planira i dalje širiti. Kako proizlazi iz deklaracije donesene u Samarkandu, deseta članica najvjerojatnije će biti Bjelorusija, a potom su na redu Afganistan i Mongolija, koji sada imaju status promatrača.

Osim Turske, status dijaloških partnera SCO-a imaju i trenutno zaraćene kavkaske države Armenija i Azerbajdžan, kao i niz zemalja jugoistočne Azije (Kambodža, Nepal, Šri Lanka, Mianmar) i Bliskog istoka (Saudijska Arabija, UAE, Katar, Bahrein, Kuvajt), kojima možemo pridružiti i Egipat.

Promatrači naročito zanimljivom drže ovu bliskoistočnu komponentu SCO-a, jer bi formalnim uključenjem tih zemalja u Šangajski pakt u geopolitičkom smislu nastala svojevrsna „velika Azija” ili „mini Euroazija” (Euroazija minus EU), koja bi uključivala europski dio Rusije i najveći dio Azije.

Stručnjaci ističu da se taj koncept „mini Euroazije” spominje u ruskim strateškim planovima, a prihvaćen je i u Kini, jer se uklapa u kinesku inicijativu „Jedan pojas - jedan put”.

UZAJAMNA ODBIJANJA VODE U RAT

Jasno je da se ovakve koncepcije istočnih sila direktno sudaraju s američkom strategijom održavanja globalne hegemonije. Interesantno je da se na počecima Šangajskog pakta – koji je osnovan 2001., a Indija i Pakistan su se pridružili 2017. godine – toj organizaciji željela priključiti i Amerika, ali su se tome suprotstavili Moskva i Peking.

Jednako je interesantno da je nešto ranije, na prijelazu milenija, i Rusija željela postati članica NATO-a – kako je to posvjedočio tadašnji i sadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin, a potvrdio tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton – ali je Washington to odbio.

Ta uzajamna odbijanja dovela su svijet u današnje predratno stanje. NATO nije htio Rusiju, jer bez Rusije kao protivnika ne bi imao smisao postojanja. SCO nije htio Ameriku jer je i nastao kao antiamerički savez, koliko god to njegovi lideri odbijali javno reći.

I sada imamo novu geopolitičku varijablu: Erdoganova Turska, jedna od ključnih NATO članica, želi biti i članica SCO-a. Jasno je da Amerika to ne može dopustiti (osim ako bi Turska bila njezin „trojanski konj” u SCO-u), pa će biti zanimljivo vidjeti kako će hegemon reagirati na ove sultanove egzibicije.

Novi turski šamar Americi, uoči puta u SAD Erdogan najavio da Turska ulazi u Šangajski pakt. Stručnjaci ističu: To se spominje u ruskim strateškim planovima

RayMabus
RayMabus

Posts : 149425
2014-04-11


Back to top Go down

Turska ulazi u Šangajski savez Empty Re: Turska ulazi u Šangajski savez

Post by Serbinho-3 18/9/2022, 16:46

Rusija, Kina, Turska...
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 21466
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Turska ulazi u Šangajski savez Empty Re: Turska ulazi u Šangajski savez

Post by RayMabus 18/9/2022, 16:56

SCO uključuje gotovo polovicu ukupnog svjetskog stanovništva (neki ga analitičari na Istoku zbog toga već nazivaju drugim UN-om), kao i četiri nuklearne sile, čime izaziva veliku pozornost Zapada, prije svega SAD-a koji se na samom početku djelovanja SCO njemu želio priključiti ali su se tome suprotstavili Peking i Moskva. Već je tada bilo jasno kako je SCO stvoren s ciljem uspostave potpuno nove međunarodne platforme, ako ne otvoreno protuameričkog karaktera a onda sigurno one koja želi dokazati da se bez Amerike može
Turska ulazi u Šangajski savez SO-wm-600x478

Kako je i najavljeno, Iran je u četvrtak, 15. rujna, postao punopravni član Šangajske organizacije (za suradnju) – SCO, potpisavši memorandum o pristupanju i punopravnom članstvu na danas započetom dvodnevnom summitu na vrhu te organizacije, u uzbekistanskom gradu Samarkandu. O tome je izvijestio britanski Reuters, a objavljuju i mnogi svjetski mediji.

Memorandum o razumijevanju u Samarkandu potpisali su iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian i glavni tajnik SCO Zhang Ming.

S obzirom da su u međuvremenu globalne geopolitičke tenzije rasle, a vrhunac napetosti doseže se upravo sada, jasno je kako će antagonizam između tvz. kolektivnog Zapada i SCO samo rasti, prije svega između SAD-a i njegovih azijskih saveznika s jedne, i Kine i Rusije s druge strane. Zato je, sada već i formalno svrstavanje Irana na stranu ovih dviju – definitivno jedan od najvažnijih geopolitičkih pomaka globalnog karaktera još od  završetka Hladnog rata ali i poslijeratnog ustroja svijeta općenito.

Teheran, time, mogli bismo reći, odustaje od svoje uporne politike vanjskopolitičkog nesvrstavanja tj. “svoga puta” – formirane nakon islamske revolucije 1979. godine (iako je ta politika konstanta još od doba Perzijskog carstva, a samo nakratko prekinuta u razdoblju između završetka Drugog svjetskog rata i spomenute islamske revolucije), od kada se i nalazi pod strogim međunarodnim sankcijama. Naravno, ne odustaje u potpunosti, kao, uostalom, i sve druge članice SCO. Ali u svakom slučaju, od sada će Teheran u svojim vanjskopolitičkim potezima morati voditi računa i o zajedničkim politikama koje formira ta organizacija, čiji je od danas i punopravni član. Osim toga, Iran je sada konačno uspio izići iz okvira međunarodne izolacije i postati dio “velikog tima” u kojem će moći aktivno i punopravno afirmirati svoje stavove i pokušati ostvarivati sve svoje ključne interese, naravno, u onoj mjeri koliko to bude moguće jer ih nitko i nikada nije ostvario u cijelosti.

https://www.geopolitika.news/razgovori/toptema/z-meter-dobro-dosli-iran-postao-clan-sangajske-organizacije-sto-se-mijenja/
RayMabus
RayMabus

Posts : 149425
2014-04-11


Back to top Go down

Turska ulazi u Šangajski savez Empty Re: Turska ulazi u Šangajski savez

Post by RayMabus 18/9/2022, 17:27

Turska ulazi u Šangajski savez 169280608-848x478

Proširenje Šangajske organizacije za suradnju i njezina dublja suradnja s međunarodnim asocijacijama pridonijet će osiguravanju sigurnosti i stabilnosti u regiji, stoji u Samarkandskoj deklaraciji SCO-a usvojenoj u petak.

“Države članice istaknule su ideju da će širenje SCO-a i daljnje produbljivanje suradnje s državama promatračima, SCO-ovim partnerima u dijalogu i međunarodnim udrugama izgraditi potencijal organizacije i pridonijeti daljnjem jačanju njezine uloge na međunarodnoj sceni kao multilateralni mehanizam za rješavanje hitnih problema našeg vremena, jamčenje sigurnosti, stabilnosti i održivog razvoja u regiji”, navodi se u deklaraciji.

Zemlje sudionice potvrđuju otvorenost SCO-a prema zainteresiranim državama, čiji su ciljevi i težnje u skladu s kriterijima i uvjetima sadržanim u pravnim dokumentima organizacije. Istaknuli su važnost odluke donesene 17. rujna 2021. na samitu u Dušanbeu da se pokrene procedura prijema Irana. U petak je potpisan memorandum o obvezama Irana u svrhu pristupanja Irana SCO-u kao punopravne države članice.

U deklaraciji se također ističe važnost odluke o pokretanju procedure za prijem Republike Bjelorusije.

„Države članice sa zadovoljstvom primaju na znanje odluku da se Kraljevini Bahrein, Republici Maldivi, Državi Kuvajt, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Republici Uniji Mianmar dodijeli status partnera u dijalogu SCO-a. Također je objavljeno potpisivanje memoranduma o dodjeli statusa SCO partnera u dijalogu s Arapskom Republikom Egipat, Kraljevinom Saudijskom Arabijom i Državom Katar”, navodi se u deklaraciji.

Osim toga, zemlje članice pozdravile su potpisivanje memoranduma o razumijevanju od strane Tajništva SCO-a s Glavnim tajništvom Lige arapskih država, UNESCO-om te Gospodarskom i socijalnom komisijom za Aziju i Pacifik. “Države članice nastavit će tražiti zajednička stajališta o vanjskopolitičkim pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući međunarodne organizacije i međunarodne forume”, ističe se u deklaraciji.
RayMabus
RayMabus

Posts : 149425
2014-04-11


Back to top Go down

Turska ulazi u Šangajski savez Empty Re: Turska ulazi u Šangajski savez

Post by RayMabus 18/9/2022, 17:31

Knjiga, objavljena na turskom i engleskom jeziku, objašnjava kako su Ujedinjene nacije i Vijeće sigurnosti, koji su osnovani nakon Drugog svjetskog rata, bili neefikasni u pronalaženju rješenja za današnje probleme

Turska ulazi u Šangajski savez Thumbs_b_c_ec66e5c67988897030d4570eeee413bb

Turska direkcija za komunikacije objavila je u subotu novu knjigu pod nazivom "Reforma Ujedinjenih nacija: Novi pristup međunarodnoj saradnji", u kojoj se objašnjava inicijativa Ankare za reformu Ujedinjenih nacija i Vijeća sigurnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Knjiga, objavljena na turskom i engleskom jeziku, objašnjava kako su UN i Vijeće sigurnosti, koji su osnovani nakon Drugog svjetskog rata, bili neefikasni u pronalaženju rješenja za današnje probleme.

Knjiga se sastoji od tri dijela: "Zašto bi se reforma UN-a trebala uraditi?", "Značaj UN-a u oblasti međunarodnog mira, očuvanja mira i problema čovječanstva" i "Obrazloženja i preporuke za reformu UN-a".

U prvom dijelu knjige objašnjena je opšta struktura UN-a i UN-ov izvještaj o humanitarnim krizama i očuvanju mira. Istaknute su situacije u kojima je UN neefikasan i neadekvatan u humanitarnim krizama i mirovnim misijama, kao na primjeru rata u Bosni i Hercegovini.

Drugi dio govori o aktuelnim problemima sa kojima se čovječanstvo i globalni sistem suočavaju, te mogućim međunarodnim problemima koji se mogu pojaviti u budućnosti.

Posljednji dio knjige uključuje prijedloge reformi u vezi sa strukturom UN-a i Vijeća sigurnosti.

U prezentacijskom dijelu knjige, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je godinama ponavljao da je "svijet veći od pet" država, rekao je da stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a - Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija – koriste svoje pravo veta za svoje interese, dok zemlje u nepovoljnom položaju plaćaju "nepravednu cijenu".

“Nije moguće da Vijeće sigurnosti UN-a, koje djeluje uzimajući u obzir prioritete samo pet stalnih članica, spriječi sukobe i uspostavi mir, stabilnost i sigurnost”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je istakao da je njegova zemlja u više navrata tvrdila da je potrebna temeljna reforma kako bi UN pravilno ispunio svoju misiju i odgovorio na današnje uslove, prijetnje, zabrinutost i sigurnosne potrebe.

Rekao je da Ankara pokazuje "veliki diplomatski uspjeh" u nastojanjima da se okonča rat Rusije i Ukrajine i stvori "žitni koridor "koji će riješiti globalnu prehrambenu krizu.

"Nastavićemo pokazivati ​​isti napor da provedemo neophodne reforme u UN-u i zadovoljimo potrebe svijeta za pravdom. Turkiye će nastaviti da vodi put ka uspostavljanju pravednijeg, ravnopravnijeg i stabilnijeg globalnog poretka", poručio je Erdogan.
RayMabus
RayMabus

Posts : 149425
2014-04-11


Back to top Go down

Turska ulazi u Šangajski savez Empty Re: Turska ulazi u Šangajski savez

Post by RayMabus 20/9/2022, 21:00

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je "vrlo iziritiran" zbog pokušaja Turske da se pridruži centralnoazijskoj bezbednosnoj organizaciji u kojoj dominiraju Rusija i Kina.

-To nije organizacija koja daje značajan doprinos globalnom suživotu, rekao je Šolc na Generalnoj skupštini UN u NJujorku nakon sastanka sa Erdoganom i priznao da je "veoma iznerviran zbog ovog razvoja događaja".

Šolc je zaključio da je važno da se postigne dogovor o tome šta je glavni pokretač u međunarodnim odnosima i da se jasno stavi do znanja da ruski rat protiv Ukrajine "možda neće biti uspešan".

Odvojeno, Šolc je ocenio da će svi referendumi koji bi trebalo da budu održani u istočnoj Ukrajini, na teritorijama pod kontrolom Ruske Federacije, biti "lažni referendumi" koji se ne mogu prihvatiti.


https://www.novosti.rs/planeta/svet/1155818/erdogan-iziritirao-solca-nemacki-kancelar-besan-zbog-pokusaja-turske-prikljuci-sangajskoj-organizaciji-saradnju
RayMabus
RayMabus

Posts : 149425
2014-04-11


Back to top Go down

Turska ulazi u Šangajski savez Empty Re: Turska ulazi u Šangajski savez

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum