ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kraj globalizacije

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Kraj globalizacije Empty Kraj globalizacije

Post by niels 28/8/2022, 15:54

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2390025&index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_m

Zasad ću samo pustiti link.

Uglavnom, čovjek radi za Stratfor, je povezao i objasnio čitav niz paralelnih procesa u svijetu - i ima smisla.

Ali ne kažem da stojim iza teksta, samo preporučujem da se pročita i komentira.


Last edited by niels on 28/8/2022, 16:02; edited 1 time in total
niels
niels

Male
Posts : 3926
2021-04-26

Age : 83

Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by niels 28/8/2022, 15:55

“IMALI smo dobru vožnju, ali je gotova.” Ovim riječima geopolitički analitičar i autor Peter Zeihan opisuje sadašnji trenutak u povijesti svijeta. Zlatno doba globalizacije i prosperiteta trajalo je otprilike od 1980. do 2015., ali to doba je zauvijek gotovo, a globalizacija je u svojoj finalnoj fazi. 
Zeihan, bivši analitičar američke sigurnosno-konzultantske tvrtke Stratfor i autor nekoliko knjiga, ovu teoriju razložio je u svojoj najnovijoj knjizi zlokobnog naslova: “Kraj svijeta je samo početak: Mapiranje kolapsa globalizacije”. 
U tom kontekstu, ruska invazija na Ukrajinu mogla bi se u budućim povijesnim knjigama voditi upravo kao početak kraja starog svjetskog poretka - ili povratak na “staro normalno”, ali na ono prije “kraja povijesti” koji je politolog Francis Fukuyama predvidio na kraju Hladnog rata. 
A tog perioda ne bi bilo da SAD, u trenutku svoje najveće moći, nije odlučio “podmititi” ostatak svijeta. To se dogodilo nakon pobjede u Drugom svjetskom ratu kad je ponudio ključnim saveznicima pristup jedinom tada funkcionalnom industrijaliziranom tržištu (onom vlastitom), s režimom slobodne trgovine morima koji je nadzirala jedina mornarica koja je to bila u stanju (njegova vlastita) i sigurnosnim garancijama. 
“Ono što smatramo normalnim ustvari je najiskrivljeniji trenutak u ljudskoj povijesti”, piše Zeihan u svojoj knjizi koja je očito izazvala popriličan odjek. Osim što je završila na listi bestselera New York Timesa, o njoj su pisali Washington Post i Fox Business, a u međuvremenu je autor gostovao na nizu podcasta. 

Kraj slobodne globalne trgovine koju je SAD osiguravao 70 godina

SAD je usto pomogao zemljama koje je upravo porazio, kao i drugima koje su razorene u ratu, da se obnove i podignu na noge. Te su zemlje zauzvrat morale podržati SAD u Hladnom ratu protiv glavnog rivala, Sovjetskog Saveza. Na taj su način dotad ekonomski marginalne ili nesigurne zemlje dobile mogućnost razviti se, pa i postati ekonomske sile poput Kine, ili barem zgrnuti bogatstvo od svojih prirodnih resursa poput Saudijske Arabije. 
niels
niels

Male
Posts : 3926
2021-04-26

Age : 83

Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by niels 28/8/2022, 15:55

Kako Zeihan objašnjava razgovoru za podcast Triggernometry, radilo se o spajanju mnoštva manjih, lokalnih ekonomskih sustava u jedan golemi, globalni, u kojem “bilo tko može uvoziti i izvoziti bilo što bilo kome bilo kada”. 
“To nam je dalo globalnu poljoprivredu, to nam je dalo globalnu energiju i financije, to nam je dalo globalne industrijske opskrbne lance i na kraju stvorilo svijet kakav poznajemo. Ali sad se deglobaliziramo iz niza razloga i idemo natrag u smjeru tisuće malih nepovezanih sustava”, kaže Zeihan.
Prema njegovoj teoriji deglobalizacije, u budućnosti ćemo imati regionalne trgovinske zone koje će osiguravati regionalne sile, dok će prekooceanski opskrbni lanci postati daleko nepouzdaniji, nesigurniji i skuplji nego danas, prije svega zato što ih SAD neće više osiguravati.
niels
niels

Male
Posts : 3926
2021-04-26

Age : 83

Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by niels 28/8/2022, 15:57

Demografski kolaps: "Ne ponestaje nam djece, ponestaje nam odraslih"

U isto vrijeme, globalizacija je omogućila daleko veću urbanizaciju nego ranije, a urbanizacija je dovela do dramatičnog pada nataliteta, budući da su djeca na selu “besplatna radna snaga”, dok su djeca u gradu “vrlo skupa navika”.
“Ne ponestaje nam djece, to se dogodilo prije 40 godina. Ponestaje nam odraslih. Nalazimo se u sve bržem populacijskom slomu”, upozorava Zeihan, ističući onu ključnu varijablu koja se tako često zanemaruje ili uzima zdravo za gotovo u ekonomskim analizama. 
Jer eksplozivni rast globalnog stanovništva i donedavni rast u razvijenim zemljama, koji još traje isključivo zahvaljujući masovnom useljavanju, stvara lažni dojam da će se taj rast nastaviti. A ako pogledamo “ispod haube”, reći će ovaj analitičar, vidjet ćemo da udio djece i mladih u tim populacijama rapidno pada, a postotak starih raste.
Demografski kolaps razvijenih zemalja znači da neće više imati ni dovoljno radnika ni dovoljno potrošača, što čini trenutni ekonomski model dvostruko neodrživim, po njegovom mišljenju. U Americi, generacija baby boomera (rođenih nakon 2. svjetskog rata) upravo odlazi u mirovinu, a svaka iduća generacija je sve manja. Ipak, SAD izvlači to što ima daleko veću generaciju milenijalaca (rođenih od 1981. do 1996.) nego druge razvijene zemlje.

Kolaps globalnog prehrambenog, energetskog i tech sektora 

“Vjerojatno ćemo doseći 8 milijardi iduće godine, ali nikad nećemo doseći 9 i nakon toga će uslijediti sve brži pad”, prognozira Zeihan i dodaje da će opadanje radne snage utjecati i na višestruki rast cijena kredita, odnosno kapitala koji je ionako u nestašici.
Unatoč negativnim aspektima, on ne spada među mislioce koji zazivaju kraj globalizacije kao nešto poželjno. Dapače, on bez uvijanja kaže da će kraj globalizacije biti “katastrofa za većinu svijeta”, budući da se većina zemalja na svijetu “ne može sama prehraniti niti snabdijevati gorivom, bilo bez izravnog uvoza ili bez uvoza onoga što im je potrebno da bi se sami prehranili i snabdijevali gorivom”. 
Ovaj autor prognozira da će nestašice hrane biti globalne i zahvatiti milijarde ljudi; trgovina industrijskim proizvodima će biti gotova na način koji će uništiti tech sektor, a doći će i do kolapsa prijenosa energenata iz jedne regije u drugu, što je Europa već upoznala s ruskim prekidom dotoka plina. 
Uza sve to, Zeihan predviđa i ozbiljnu i dugotrajnu nestašicu umjetnih gnojiva na globalnom tržištu, iz više razloga. Kina je zabranila izvoz fosfata od kojeg se radi jedna vrsta umjetnog gnojiva. Rat u Ukrajini i zapadne sankcije Rusiji zbog njene agresije utjecali su na izvoz gnojiva baziranog na potaši (kalijevom karbonatu), iako gnojiva i hrana nisu izravno obuhvaćeni sankcijama. A dušična gnojiva pogođena su cijenama prirodnog plina
niels
niels

Male
Posts : 3926
2021-04-26

Age : 83

Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by niels 28/8/2022, 15:58

Inflacija: rat, sankcije, net zero i nestašica radne snage

"Bez gnojiva 2022. možda neće biti dovoljno hrane 2023.", upozorio je i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u Istanbulu pri potpisivanju rusko-ukrajinskog sporazuma o deblokadi crnomorskih luka za izvoz žita, gnojiva i drugih poljoprivrednih proizvoda.
Jedan od uzroka dramatičnog porasta cijena i životnih troškova kojem svjedočimo je, tvrdi Zeihan, ekološka politika “net zero”, odnosno nultih emisija ugljičnog dioksida koji izaziva globalno zatopljenje. Argument za to mu je da zasad naprosto nemamo dovoljno naprednu tehnologiju baterija, odnosno jeftinog i dugotrajnog skladištenja električne energije, da bi ta politika bila ekonomski izvediva. 
Posljedica su više cijene i nestašica energije. No suprotnom uobičajenim interpretacijama, Zeihan kao najveći uzrok inflacije identificira nestašicu radnika koja će uskoro postati kritična.
>> U Kini najmanje rođenih u povijesti mjerenja. Posljedice će osjetiti cijeli svijet
Što se gubitnika deglobalizacije tiče, Zeihan nema sumnje - na prvom mjestu je Kina koja “neće preživjeti ovo desetljeće kao industrijska sila, a vjerojatno ni kao ujedinjena zemlja”. Stopa nataliteta je u Kini pala toliko oštro (od 2.6 djece po ženi krajem osamdesetih do 1.3 djeteta 2020. i 1.15 lani) da će se stanovništvo prepoloviti do 2050., prema jednoj projekciji. 
niels
niels

Male
Posts : 3926
2021-04-26

Age : 83

Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by niels 28/8/2022, 15:59

A kineski komunistički režim sada, tvrdi Zeihan u razgovoru za podcast Modern Wisdom, pomalo javno priznaje ono na što se već godinama sumnja - da su na recentnim popisima preračunali stanovništvo za oko 100 milijuna ljudi koji se ustvari nikad nisu rodili, odnosno da trenutno imaju oko 1.3, a ne 1.4 milijardu ljudi. To bi značilo da je već dosegla svoj vrhunac i da ju je Indija pretekla kao najmnogoljudnija zemlja na svijetu. 

Zeihan: Kina je počinila nacionalno samoubojstvo politikom jednog djeteta 

“Njihova točka bez povratka bila je prije 30 godina. Ovo nije novost. Kombinacija najbrže urbanizacije koju je čovječanstvo ikad vidjelo s politikom jednog djeteta u isto vrijeme bila je nacionalno samoubojstvo i sad umiru”, zaključuje Zeihan: “Oni više nemaju radnu snagu koja je kompetitivna u ijednom industrijskom sektoru. Nema proizvoda koji se pravi u Kini, koji se sad ne može proizvesti jeftinije negdje drugdje.”
Iako se raspad kineske države čini nezamislivim, s obzirom na to da se radi o jednoj od najstarijih civilizacija na planetu, Zeihan ističe da je njena povijest mnogo nestabilnija nego što se čini.
niels
niels

Male
Posts : 3926
2021-04-26

Age : 83

Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by niels 28/8/2022, 15:59

“Han Kinezi su vladali populacijom (današnje) Kine samo oko 300 godina”, kaže Zeihan u intervjuu za Times Radio: “Pola tog vremena bilo je pod Mongolima, a pola od ostatka je bilo nakon 1945., kad su Amerikanci poslali Europljane i Kineze kući.”
"Amerikanci su pozvali Kineze u globalizirani svijet sedamdesetih da bi ih okrenuli protiv Rusa, i to je stvorilo Kinu koju znamo - Kinu bez sigurnosnih prijetnji, Kinu s pristupom sirovinama i svjetskim tržištima. To je umjetni konstrukt u umjetnom okruženju u najnetipičnijem periodu ljudske povijesti”, poentira ovaj geopolitički analitičar.
Kina je podigla ograničenje na dvoje djece 2015., a odnedavno na troje, ali je to prekasno za preokret ovog dramatičnog trenda. U usporedbi s njom čak je i Rusija, koja je imala demografski kolaps nakon raspada Sovjetskog Saveza, u relativno boljoj situaciji. 

Zeihan: Rusija će se vjerojatno raspasti do sredine stoljeća

“Ruska demografija je u lošem stanju i dovest će do raspada ruske države u ovom stoljeću, vjerojatno oko sredine stoljeća, ali (pad) nije tako rapidan, jer se urbanizirala i industrijalizirala samo djelomično”, ocjenjuje Zeihan i sugerira da Rusija pokušava sebi kupiti vrijeme upravo osvajanjem susjednih zemalja - konkretno Ukrajine. Povrh toga, Rusija je glavni svjetski izvoznih fosilnih goriva i drugih prirodnih sirovina, dok je Kina uvoznik. 
niels
niels

Male
Posts : 3926
2021-04-26

Age : 83

Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by niels 28/8/2022, 16:00

“Najvjerojatniji ishod je da Kina naprosto implodira. Znači li to da ne može doći do rata? Naravno da ne. Kad zemlje umiru, nikad ne znaš što će napraviti”, naglašava Zeihan, ali izražava skepsu prema mogućnosti invazije na Tajvan budući da bi rat s Amerikom i međunarodne sankcije samo ubrzale njen kolaps. 
Ali azijska velesila nije jedina koja bi mogla potonuti u deglobalizacijskim previranjima. Njemački industrijsko-izvoznički model koji ju je učinio najmoćnijom ekonomijom u Europi (i četvrtom na svijetu) također je, izgleda, neodrživ.

Rusija ubrzava kraj njemačkog ekonomskog modela

“Njemački sustav ima četiri stupa podrške i ne radi bez sva četiri. Broj jedan, jeftine zalihe energenata iz Rusije. To je jedino mjesto odakle Nijemci mogu dobiti te stvari jeftino i to je temelj za njihovu tešku industriju koja im pruža sirovine za njihovu srednju i laku industriju. Ako se nešto dogodi na najnižem nivou, ne samo da ostaju bez struje, nego više nemaju sirovine za proizvodnju plastike, čelika ili bilo čega drugoga”, napominje Zeihan.
Plinovod Sjeverni tok 1, na koji otpada trećina uvoza ruskog plina u EU i koji je Rusija zatvorila u srpnju, vratio se u funkciju nakon 10 dana, ali na samo 40 posto ukupnog kapaciteta. Mnogi već upozoravaju da bi Rusija mogla potpuno prekinuti dotok plina ove zime i ostaviti EU, a pogotovo Njemačku, da se smrzava, uz recesiju i daljnje divljanje cijena. 
niels
niels

Male
Posts : 3926
2021-04-26

Age : 83

Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by niels 28/8/2022, 16:01

Cilj Vladimira Putina iza ovih pritisaka je jednostavan, po Zeihanu - natjerati Njemačku da se povuče iz NATO-a, službeno ili u praksi, tako da zaustavi slanje vojne pomoći Ukrajini preko svog teritorija: “Tako da se Nijemce tjera da izaberu žele li biti industrijalizirani i neutralni ili deindustrijalizirani i zapadni. Nije baš zabavna debata.”
Drugi stup je, opet, demografija - Nijemci su, navodi Zeihan, populacija koja najbrže stari u Europi i među prvih 5 na svijetu. I njima najbrojnija generacija odlazi u mirovinu u ovom desetljeću, a svaka iduća bit će sve manja, što čini trenutni model neodrživim.
I zaista, predsjednik Saveza njemačkih udruga poslodavaca (BDA) Rainer Dulgernedavno je izjavio da im godišnje treba najmanje 500 tisuća novih kvalificiranih radnika kako bi gospodarstvo nastavilo funkcionirati. Dulger zahtijeva da se useljavanje stranih radnika olakša i poveća, no pitanje je može li Njemačka privući toliki broj kvalificiranih radnika. 

Relativni pobjednici: SAD, Velika Britanija, Meksiko, Australija...

Treći stup su druge europske zemlje poput Poljske, Češke, Rumunjske ili Ukrajine, jer “uspješan proizvodni sustav zahtijeva različite stadije proizvodnje s različitom radnom snagom različitih vještina i cijene”, nastavlja Zeihan. A četvrti stup je sama globalizacija, budući da je njemačka industrija izvozno orijentirana. 
“Njemački ekonomski model ne može preživjeti dvadesete (ovo desetljeće), a Rusija će odlučiti hoće li preživjeti 2022.”, rezimira i dodaje da će povući i druge ekonomije srednje i istočne Europe sa sobom. 
Ipak, neće svi biti gubitnici u ovoj povijesnoj tranziciji. Po Zeihanovom viđenju, SAD će biti u najboljoj - ili barem najmanje lošoj demografskoj, kao i ekonomskoj situaciji u nadolazećem razdoblju, budući da nije investirao preveliki dio svoje ekonomije u globalizirane sustave. U Europi bi najbolje mogle proći Velika Britanija i Francuska, a u ostatku svijeta zemlje poput Turske, Argentine, Meksika, Kanade i Australije. 
Zemlje će, u suštini, imati tri opcije: čvrsto se vezati uz moćniju silu poput SAD-a, postati samostalni regionalni igrač ili naučiti živjeti bez onoga što je globalizacija donijela. A to za neke zemlje znači da će njihovo stanovništvo doslovno gladovati. 
Reći da je Zeihanova vizija budućnosti tmurna bio bi popriličan eufemizam. Radi li se o još jednom proroku propasti civilizacije ili je zaista na vrijeme uočio znakove za uzbunu na koje kolektivno zatvaramo oči, vrijeme će pokazati. U svakom slučaju, nećemo moći reći da nismo upozoreni. 
niels
niels

Male
Posts : 3926
2021-04-26

Age : 83

Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by veber 28/8/2022, 16:25

deda!
ionako nitko neće suvislo odgovoriti.

ja sve gledam tamo davno kada je dart wader krenuo.

ubojstvo cezara nije vratilo repubpliku, dapače krenulo je prema carstvu.
svijet u kojem si ti odrastao. i moj otac, nije svijet u kojem sam ja odrastao.

moj svijet je djelomično povezan sa svjetom moje djece jer sam ja ipak u tim tehnologijama.

kada pogledam ekran na testnom, mislim si-di je svijet otišao?

ali to je to. 

ja imam doma 3 3D printera, laser i sada kupujem novi laser.
a sve to za hobi.

nije baš hobi jer dajem resurse za istraživanja.

ti si dovoljno mlad kao i moj otac da si svjedočio i primjenjivao od LP do sony bravia gdje je cijeli ekran zvučnik.


deda, živite u tranzicijskom dobu.

_________________
Kraj globalizacije 01-nov14
veber
veber

Male
Posts : 50575
2014-12-30


Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by prckov 28/8/2022, 16:28

odsluso sam to prije par dana na YT
mogu stavit video ali je na engleskom ako koga zanima, mozda je jasnije nego prepricavanje novinara

u tom videu prognozira da ce kina spast na nekih 600 milijuna stanovnika, ne znam jel to pise u ovom tekstu iznad jer nisam procito

inace u kompletnom videu je zanemario citav zapadni politicki establisment koji gura globalizaciju temeljenu na odrzivom razvoju i prici o klimatskoj katastrofi i pandemijama pa mi se sve to o cemu prica cini kao racun bez krcmara. Sasvim je preskocio politicku  globalizaciju kao da ne postoji. Ostalo mi se cini u redu

_________________
Operativni sistem zapadne mainstream politike je Marksizam, a klasa, gender, rasa i spol su softveri
prckov
prckov

Posts : 31496
2014-04-19


Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by prckov 28/8/2022, 16:33


_________________
Operativni sistem zapadne mainstream politike je Marksizam, a klasa, gender, rasa i spol su softveri
prckov
prckov

Posts : 31496
2014-04-19


Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by veber 28/8/2022, 16:45

prckov wrote:odsluso sam to prije par dana na YT
mogu stavit video ali je na engleskom ako koga zanima, mozda je jasnije nego prepricavanje novinara

u tom videu prognozira da ce kina spast na nekih 600 milijuna stanovnika, ne znam jel to pise u ovom tekstu iznad jer nisam procito

inace u kompletnom videu je zanemario citav zapadni politicki establisment koji gura globalizaciju temeljenu na odrzivom razvoju i prici o klimatskoj katastrofi i pandemijama pa mi se sve to o cemu prica cini kao racun bez krcmara. Sasvim je preskocio politicku  globalizaciju kao da ne postoji. Ostalo mi se cini u redu
prci, dok stigne vijest u australiju da je njemačka pokrenula termoelektrane na ugljen, unatoč kaj je štasijeva baba branila i zagovarala "zelenu" energiju. vlasnici elektrana su masovno kupovali jeftini ugljen.

sada će babi merkel i zelenima prodavati skupo.

a, ono kaj mi je najbolje da isti ti u vladi baerbock i šef joj zeleni, zagovaraju kurenje fosilnih goriva

neprocjenjivo

za putlera +

_________________
Kraj globalizacije 01-nov14
veber
veber

Male
Posts : 50575
2014-12-30


Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by niels 28/8/2022, 16:49

veber wrote:deda!
ionako nitko neće suvislo odgovoriti.

ja sve gledam tamo davno kada je dart wader krenuo.

ubojstvo cezara nije vratilo repubpliku, dapače krenulo je prema carstvu.
svijet u kojem si ti odrastao. i moj otac, nije svijet u kojem sam ja odrastao.

moj svijet je djelomično povezan sa svjetom moje djece jer sam ja ipak u tim tehnologijama.

kada pogledam ekran na testnom, mislim si-di je svijet otišao?

ali to je to. 

ja imam doma 3 3D printera, laser i sada kupujem novi laser.
a sve to za hobi.

nije baš hobi jer dajem resurse za istraživanja.

ti si dovoljno mlad kao i moj otac da si svjedočio i primjenjivao od LP do sony bravia gdje je cijeli ekran zvučnik.


deda, živite u tranzicijskom dobu.

Da.

Ove oči su vidjele ljude kako oru u plužnoj zapregi nakon rata i Koenigsegga.
niels
niels

Male
Posts : 3926
2021-04-26

Age : 83

Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by prckov 28/8/2022, 17:01

veber wrote:
prckov wrote:odsluso sam to prije par dana na YT
mogu stavit video ali je na engleskom ako koga zanima, mozda je jasnije nego prepricavanje novinara

u tom videu prognozira da ce kina spast na nekih 600 milijuna stanovnika, ne znam jel to pise u ovom tekstu iznad jer nisam procito

inace u kompletnom videu je zanemario citav zapadni politicki establisment koji gura globalizaciju temeljenu na odrzivom razvoju i prici o klimatskoj katastrofi i pandemijama pa mi se sve to o cemu prica cini kao racun bez krcmara. Sasvim je preskocio politicku  globalizaciju kao da ne postoji. Ostalo mi se cini u redu
prci, dok stigne vijest u australiju da je njemačka pokrenula termoelektrane na ugljen, unatoč kaj je štasijeva baba branila i zagovarala "zelenu" energiju. vlasnici elektrana su masovno kupovali jeftini ugljen.

sada će babi merkel i zelenima prodavati skupo.

a, ono kaj mi je najbolje da isti ti u vladi baerbock i šef joj zeleni, zagovaraju kurenje fosilnih goriva

neprocjenjivo

za putlera +

to je dobra vijest, bez jeftine energije zapad je proslost

_________________
Operativni sistem zapadne mainstream politike je Marksizam, a klasa, gender, rasa i spol su softveri
prckov
prckov

Posts : 31496
2014-04-19


Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by veber 28/8/2022, 17:17

prckov wrote:
veber wrote:
prckov wrote:odsluso sam to prije par dana na YT
mogu stavit video ali je na engleskom ako koga zanima, mozda je jasnije nego prepricavanje novinara

u tom videu prognozira da ce kina spast na nekih 600 milijuna stanovnika, ne znam jel to pise u ovom tekstu iznad jer nisam procito

inace u kompletnom videu je zanemario citav zapadni politicki establisment koji gura globalizaciju temeljenu na odrzivom razvoju i prici o klimatskoj katastrofi i pandemijama pa mi se sve to o cemu prica cini kao racun bez krcmara. Sasvim je preskocio politicku  globalizaciju kao da ne postoji. Ostalo mi se cini u redu
prci, dok stigne vijest u australiju da je njemačka pokrenula termoelektrane na ugljen, unatoč kaj je štasijeva baba branila i zagovarala "zelenu" energiju. vlasnici elektrana su masovno kupovali jeftini ugljen.

sada će babi merkel i zelenima prodavati skupo.

a, ono kaj mi je najbolje da isti ti u vladi baerbock i šef joj zeleni, zagovaraju kurenje fosilnih goriva

neprocjenjivo

za putlera +

to je dobra vijest, bez jeftine energije zapad je proslost
onaj početnik serbinjo se podsmjehivao kada sam davno prije pisao da njemačka masovno kupuje ugljen. ne kao država.
i marc se smijao. i tvoj suzemljak klokan ringo.

ali očito da su CEO procjenili jebi ti to i kupuj ugljen. u essenu su ga trpali natrag u iskope.

sada zeleni zavijaju za pokretanjema elektrana.
koje su u pogonu od ožujka

i onaj tenkre u vladi, zeleni, odjednom nije protiv nuklearki.


ovo je super kaj se desilo.

odjeb rusa.
odjeb zelenih

i pride duginih frendova, njima treba u sklopu štednje odmah ukinuti struju, vodu, plin i neka pokažu primjerom harekrišna-harerama ostadoh bez struje sama.

_________________
Kraj globalizacije 01-nov14
veber
veber

Male
Posts : 50575
2014-12-30


Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by debotoijusto 28/8/2022, 19:38

znaci drama
ostane samo USA HDZ i pokoji zohar kako procitah ipak mislim , znam da na prvu zvuci kao drveno zeljezo , buducnost ULZ ( ujedinjene lokalne zajednice ) i globalizacija istih u razmjeni komparativnih prednosti , tako nekako zamisljam ostatak zivota kad objesim komp na klindebotoijusto
debotoijusto

Posts : 27674
2014-04-12


Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by niels 28/8/2022, 19:46

debotoijusto wrote:znaci drama
ostane samo USA HDZ i pokoji zohar kako procitah ipak mislim , znam da na prvu zvuci kao drveno zeljezo , buducnost ULZ ( ujedinjene lokalne zajednice ) i globalizacija istih u razmjeni komparativnih prednosti , tako nekako zamisljam ostatak zivota kad objesim komp na klin
Žohar pored HDZ-a ima nula šansi.
niels
niels

Male
Posts : 3926
2021-04-26

Age : 83

Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by niels 29/8/2022, 02:28

Da, ovdje ima nekoliko tema.

KRAH GLOBALIZACIJE - što je globalizacija, može se vidjeti na popisu tema, non stop je R.I.P. i ime glumca uz kojeg ste odrasli. Prva ste generacija koja je imala gotovo pa neograničen pristup filmovima, serijama, glazbi, jeziku…mislim da je riječ “krah” prejaka, ali vidim kako je globalna razmjena usporena silnim proxy ratovima i nadmudrivanjima Istoka i Zapada.

DEPOPULACIJA - ne slažem se s autorom, ovisi. Prošle godine po prvi puta je živjelo više ljudi po gradovima nego po selima. Logično je da Europa i Kina sa svojim “prirastima” nemaju djecu i gube radnike, ali Indija i Afrika ih dobivaju.

INFLACIJA je umjetna, došlo je do poremećaja u opskrbi dobrima. Kada se nađe ersatz ili drukčiji pravac, padati će cijene (i malo manje nama krajnjim kupcima). Ne postoji energetska kriza, postoji zastoj u nabavi ruskih energenata. Nakon nekog vremena, to će i Njemačka premostiti, uz cijenu svojoj gramzivosti ili neće.

ZELENA ENERGIJA je tu da ostane. Zapad će inzistirati na novim izvorima energije ne zato da čuva okoliš, nego zato što je Istok energetski, pa onda i tehnološki, tvrdoglavo zapeo u 20.st. Tehnološka revolucija se može ostvariti samo ukoliko postoji potreba za njom - realna ili izmišljena. Pred 10-ak godina smo se smijali električnim automibilčićima, a danas slinimo nad Neverom. Čeka nas automatizacija prometa, robotizacija procesa proizvodnje i prerade dobara I PRUŽANJA USLUGA, a Kina već prelazi na 6G. Što rade SpaceX sateliti, zasebna je i vrijedna tema.

LOKALNI UTJECAJ po autoru diktiraju svjetski trendovi. On, ne bez dobrih argumenata, predviđa propast Rusije, Njemačke i Kine, i predviđa malo bolje stanje SAD, UK, Francuskoj, Indiji i Australiji. Hrvatska se nalazi, kao i uvijek, na prometnom i energetskom čvorištu, na tome mora raditi. Hrvatsku muči depopulacija i to je alarmantno, sustavi se gase, dijelovi države prestaju živjeti. Depopulacija je i u golim brojkama i u kvaliteti nepodnošljiv udarac. Hrvatska, zbog toga, ne može biti samoodrživa što se tiče poljoprivrede, iako ima sve preduvjete da bude samoodrživa.

Ali Hrvatska će morati početi donositi puno odluka samostalno, neke i sa utjecajem na susjede, i obratno. Rusija i Kina su ograđene kordonom i SAD neće moći se više trošiti na JI Europu, osloniti će se na NATO.
niels
niels

Male
Posts : 3926
2021-04-26

Age : 83

Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by RayMabus 31/8/2022, 08:01

niels wrote:

Demografski kolaps: "Ne ponestaje nam djece, ponestaje nam odraslih"

U isto vrijeme, globalizacija je omogućila daleko veću urbanizaciju nego ranije, a urbanizacija je dovela do dramatičnog pada nataliteta, budući da su djeca na selu “besplatna radna snaga”, dok su djeca u gradu “vrlo skupa navika”.

“Ne ponestaje nam djece, to se dogodilo prije 40 godina. Ponestaje nam odraslih. Nalazimo se u sve bržem populacijskom slomu”, upozorava Zeihan, ističući onu ključnu varijablu koja se tako često zanemaruje ili uzima zdravo za gotovo u ekonomskim analizama. 
Jer eksplozivni rast globalnog stanovništva i donedavni rast u razvijenim zemljama, koji još traje isključivo zahvaljujući masovnom useljavanju, stvara lažni dojam da će se taj rast nastaviti. A ako pogledamo “ispod haube”, reći će ovaj analitičar, vidjet ćemo da udio djece i mladih u tim populacijama rapidno pada, a postotak starih raste.

Demografski kolaps razvijenih zemalja znači da neće više imati ni dovoljno radnika ni dovoljno potrošača, što čini trenutni ekonomski model dvostruko neodrživim, po njegovom mišljenju. U Americi, generacija baby boomera (rođenih nakon 2. svjetskog rata) upravo odlazi u mirovinu, a svaka iduća generacija je sve manja. Ipak, SAD izvlači to što ima daleko veću generaciju milenijalaca (rođenih od 1981. do 1996.) nego druge razvijene zemlje.

RayMabus
RayMabus

Posts : 149646
2014-04-11


Back to top Go down

Kraj globalizacije Empty Re: Kraj globalizacije

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum