ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Obustavljen izvoz nafte u Evropu Kaspijskim naftovodom

Go down

Obustavljen izvoz nafte u Evropu Kaspijskim naftovodom Empty Obustavljen izvoz nafte u Evropu Kaspijskim naftovodom

Post by RayMabus 22/8/2022, 17:09

Evropa se u situaciji smanjenih isporuka ruskog plina suočava s novim problemom u snabdijevanju energijom zbog oštećenja sistema Kaspijskog cjevovoda (CPC), koji prenosi naftu iz Kazahstana preko Rusije.

Kompanija CPC, koja učestvuje s oko 1,0 posto u globalnoj ponudi nafte i čiji je najveći akcionar ruski operater mreže naftovoda Transnjeft, saopćila je da je obustavljen izvoz nafte na dva od njena tri privezišta na crnomorskom terminalu, prenosi Reuters.

Iz CPC-a su naveli da je kompanija morala obustaviti utovar na dva privezišta zbog oštećenja na “tačkama na kojima su podvodne cijevi pričvršćene za rezervoare”, tako da se utovar odvija samo na jednom privezištu, zbog čega će zahtjevi za utovar morati biti smanjeni.

Konzorcij je dodao da planira zamjenu oštećenih dijelova i da traži firmu koja bi obavila taj posao, ali nije dala nikakav vremenski okvir za te radove.

Za 1.00 kubika plina 3.000 dolara

Zapad optužuje Rusiju da ograničava isporuke energenata kako bi podigla cijene u znak odmazde zbog sankcija uvedenih Moskvi nakon napada na Ukrajinu.

Rusija te optužbe negira, okrivljujući za stanje na tržištu energije zapadne sankcije i razne tehničke probleme.

Isporuke ruskog prirodnog plina u Evropu smanjene su za oko 75 posto na godišnjem nivou, a Gazprom je prošle sedmice najavio neplanirano održavanje plinovoda Sjeverni tok 1, koji ide ispod Baltičkog mora do Njemačke.

Cijene prirodnog plina skočile su u ponedjeljak na preko 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara, pri čemu su zabrinutost pojačale obustave rada na plinskim poljima u Norveškoj i Velikoj Britaniji.

Operator ukrajinskog sistema za prenos plina je objavio da poljski plinovodni sistem ima kapacitet za dopremanje ruskog plina u Evropu i da može kompenzirati zaustavljanje Sjevernog toka 1.

Iz Gazproma nisu odgovorili na upit Reutersa da li će povećati izvoz plina preko drugih ruta.
RayMabus
RayMabus

Posts : 149485
2014-04-11


Back to top Go down

Obustavljen izvoz nafte u Evropu Kaspijskim naftovodom Empty Re: Obustavljen izvoz nafte u Evropu Kaspijskim naftovodom

Post by RayMabus 23/8/2022, 17:44

CIJENE nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima na 99 dolara budući da su se trgovci ponovo fokusirali na tijesnu ponudu nakon što je Saudijska Arabija naznačila da bi vodeći proizvođači mogli na tržište plasirati manje barela.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2.52 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 99.00 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2.34 dolara višoj cijeni, od 92.70 dolara.


https://www.index.hr/vijesti/clanak/cijene-nafte-porasle-na-99-dolara/2389306.aspx?index_ref=rubrika_vijesti_najnovije_d
RayMabus
RayMabus

Posts : 149485
2014-04-11


Back to top Go down

Obustavljen izvoz nafte u Evropu Kaspijskim naftovodom Empty Re: Obustavljen izvoz nafte u Evropu Kaspijskim naftovodom

Post by RayMabus 25/8/2022, 17:31

CIJENE nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 102 dolara, potaknute najavom proizvođača da bi mogli smanjiti opskrbu i padom zaliha u SAD-u.

Cijena barela na londonskom je tržištu porasla 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 101.82 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 95.05 dolara.

Potporu cijenama pružila je i danas izjava saudijskog ministra energetike, princa Abdulaziza bin Salmana, na početku tjedna da se tržište terminskih ugovora odvojilo od fizičkog, što signalizira da bi vodeći proizvođači mogli smanjiti opskrbu.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/cijene-nafte-porasle-prema-102-dolara-trgovci-fokusirani-na-najavu-smanjene-opskrbe/2389863.aspx?index_ref=rubrika_vijesti_najnovije_d
RayMabus
RayMabus

Posts : 149485
2014-04-11


Back to top Go down

Obustavljen izvoz nafte u Evropu Kaspijskim naftovodom Empty Re: Obustavljen izvoz nafte u Evropu Kaspijskim naftovodom

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum