ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Njemački ministar odbacio nastavak rada nuklearki radi štednje plina

Go down

Njemački ministar odbacio nastavak rada nuklearki radi štednje plina Empty Njemački ministar odbacio nastavak rada nuklearki radi štednje plina

Post by RayMabus 21/8/2022, 19:26

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck u nedjelju je odbacio ideju o produženju rada tri preostale njemačke nuklearne elektrane kako bi se uštedjelo na plinu, kazavši da bi to uštedjelo najviše dva posto tog energenta.

Ta ušteda nije dovoljno velika da bi se zbog nje ponovno pokretala rasprava oko nuklearne energije u kojoj postoji konsenzus, rekao je Habeck tokom razgovora s građanima, na dan otvorenih vrata vlade.

Preostale elektrane trebale bi se zatvoriti do kraja godine, u skladu sa zakonom koji je donijela vlada kancelarke Angele Merkel nakon katastrofe u japanskoj nuklearki Fukushima 2011. godine.

„Ako uzmemo u obzir koliko bi uštedjeli, to bi bila pogrešna odluka“, smatra Habeck.

Dodao je kako je eventualno otvoren za ideju produžetka rada nuklearke u Bavarskoj ako se to pokaže nužnim za stabilnost i opskrbu električnom energijom na zimu.

Njemačka će provesti testiranje svoje mreže u narednim sedmicama.

Bavarska, važan motor njemačke privrede, ovisna je o elektranama na plin te ima nekoliko termoelektrana na ugljen i nedovoljno vjetrenjača.
RayMabus
RayMabus

Posts : 149483
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum