ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Njemačka ovisnost o Kini raste strašnom brzinom

Go down

Njemačka ovisnost o Kini raste strašnom brzinom Empty Njemačka ovisnost o Kini raste strašnom brzinom

Post by RayMabus Fri 19 Aug - 17:37

Njemačko gospodarstvo postalo je više ovisno o Kini u prvoj polovici 2022., s izravnim ulaganjima i trgovinskim deficitom koji su dosegnuli nove visine, unatoč političkom pritisku na Berlin da se odmakne od Pekinga, prema istraživanju u koje je Reuters imao uvid.

Istodobno, rast njemačkog izvoza u Kinu znatno je oslabio, objavio je Njemački ekonomski institut (IW) u svojoj studiji, citirajući ekonomiste koji ukazuju na trend veće lokalne proizvodnje na kineskom tržištu. “Njemačko gospodarstvo puno više ovisi o Kini nego obrnuto”, rekao je Juergen Matthes, autor studije. Upozorio je da ta ovisnost predstavlja politički problem budući da su stav Pekinga o ratu u Ukrajini i njegovo vojno stajalište prema Tajvanu stavili njemačko poslovanje s drugom po veličini svjetskom ekonomijom pod povećalo. “Ipak, unatoč ovim opasnostima i problemima, ekonomske međuovisnosti s Kinom kreću se u pogrešnom smjeru ogromnom brzinom u prvoj polovici 2022.”, kazao je ekonomist. Studija je pokazala da su njemačka ulaganja u Kinu između siječnja i lipnja iznosila oko 10 milijardi eura, što je daleko premašilo prethodnu najvišu polugodišnju vrijednost zabilježenu od prijelaza tisućljeća u iznosu od 6,2 milijarde eura. “Kinesko prodajno tržište i kratkoročni profiti jednostavno se čine previše privlačnima”, zaključio je Matthes.

Kineski udio u njemačkom uvozu porastao je na 12,4% u prvoj polovici 2022., u usporedbi s 3,4% u 2000., dok je njemački uvoz kineske robe porastao u vrijednosnom smislu za 45,7% na godišnjoj razini tijekom tog šestomjesečnog razdoblja, utvrdio je IW. Trgovinski deficit Njemačke s tom zemljom skočio je na gotovo 41 milijardu eura do sredine 2022., objavio je institut, dodajući da će se jaz dodatno povećati. IW je predložio politički zaokret te pozvao na smanjenje poticaja za poslovanje s Kinom i pomak prema većoj trgovini s drugim tržištima u nastajanju, posebice u Aziji. Matthes je također pozvao njemačke tvrtke da smanje svoju ovisnost o Kini i upozorio da bi bilo kakve zapadne sankcije protiv Pekinga, primjerice ako bi izvršio invaziju na Tajvan, prijetile bankrotom posebno izloženim tvrtkama. “Inače riskiramo da upadnemo u ‘prevelik da bi propao’ situaciju (teorija koja tvrdi da su određene velike financijske institucije toliko povezane da bi njihova propast bila pogubna za gospodarstvo te ih se stoga mora podržavati od strane vlasti op.a.) kao što smo vidjeli s bankama”, rekao je.

https://www.geopolitika.news/vijesti/istrazivanje-pokazuje-da-njemacka-ovisnost-o-kini-raste-strasnom-brzinom/
RayMabus
RayMabus

Posts : 149421
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum