ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kina zbog toplotnog vala i nedostatka električne energije zatvara tvornice

Go down

Kina zbog toplotnog vala i nedostatka električne energije zatvara tvornice Empty Kina zbog toplotnog vala i nedostatka električne energije zatvara tvornice

Post by RayMabus 16/8/2022, 17:20

U kineskoj provinciji Sichan zatvorene su sve fabrike na šest dana, a to je mjera donesena zbog nedostatka električne energije u vrijeme kada je najgori toplotni val u posljednjih 60 godina zahvatio Kinu.

Sichuan je ključna lokacija za industriju poluvodiča i solarnih panela, a mjere štednje električne energije pogodit će neke od najvećih kompanija poput Appleovog dobavljača Foxconna i Intela.

Provincija je također kinesko čvorište za rudarenje litija, ključne komponente baterija za električne automobile. Prekid rada bi mogao dovesti do rasta cijena sirovina, upozorili su analitičari.

Kina je pod utjecajem najgoreg toplotnog vala u posljednjih 60 godina, a temperature prelaze 40 stepeni. Ekstremna vrućina je povećala potrebu za korištenjem klima uređaja u uredima i domovima, što je opteretilo električnu mrežu. Zbog suše su opali nivoi rijeka, čime je smanjena količina električne energije proizvedene u hidroeektranama.

Provincija Sichuan, u kojoj živi 84 miliona ljudi, izdala je naređenje za 19 od 21 grada u regiji da se obustavi proizvodnja u svim fabrikama od ponedjeljka do subote. Ova odluka je donesena kako bi domaćinstva imala dovoljno električne energije.

Provincija se muči zbog vrućina i suše još od jula te se prema tvrdnjama lokalnih zvaničnika suočava s "najekstreminim periodom" u opskrbi energijom.

U gradu Luzhou je ugašena i noćna rasvjeta.

Ekstremne temperature u Kini su negativno utjecale i na usjeve u mnogim dijelovima zemlje, zbog čega raste pritisak od inflacije.
RayMabus
RayMabus

Posts : 164701
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum