ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ostvaruje li se Orbanova noćna mora

Go down

Ostvaruje li se Orbanova noćna mora Empty Ostvaruje li se Orbanova noćna mora

Post by RayMabus 10/8/2022, 10:54

Što za Hrvatsku znači prekid isporuke kroz južni krak naftovoda Družba, o kojemu ovise zemlje središnje Europe; Mađarska, Češka i Slovačka? Postaje li, recimo, Mađarska iznenada ovisna o uvozu sirove nafte preko Lijepe naše, što je Orbanova najgora noćna mora zbog koje je u prvom dijelu godine javno iskazivao teritorijalne pretenzije prema hrvatskim lukama? Pitanje nipošto nije jednostavno: iako se samo na pravi pogled čini da informacija o zaustavljanju isporuka kroz južni krak Družbe nema direktne veze s hrvatskim interesima, moguće je da će utjecaj biti vrlo značajan, a teoretski su moguće i pozitivne, ali i negativne posljedice.

Ostvaruje li se Orbanova noćna mora: Postaje li Mađarska ovisna o uvozu nafte preko Hrvatske?
RayMabus
RayMabus

Posts : 149425
2014-04-11


Back to top Go down

Ostvaruje li se Orbanova noćna mora Empty Re: Ostvaruje li se Orbanova noćna mora

Post by RayMabus 10/8/2022, 10:59

Kako se poslijepodne doznaje, isporuke su zaustavljene od 4. kolovoza, a razlog je to što Rusi zbog sankcija ne mogu Ukrajincima prebaciti tranzitnu naknadu. Mol je također ponudio plaćanje ove naknade kako bi se nafta vratila u naftovod. Direktor Mol-a odgovoran za operativno poslovanje rekao je: obično nabavljaju mjesečnu količinu, sada su treći ili četvrti dan primijetili da je nešto drugačije nego prije. Ali uvijek se pripremaju za neočekivano. Kod sirove nafte Mol ima rezerve za tri tjedna, to su vlastite rezerve, a tu je i strateška rezerva zemlje koja je dovoljna za mjesece.

Péter Ratatics je naglasio: vjeruju da će biti rješenja, tu je Adria plinovod, tu je i domaća proizvodnja, prethodnih godina smo osiguravali 30 posto isporuke morem, to još uvijek funkcionira, može se povećati.

Za nas postoje jedno ili dva povoljna rješenja, ali najbolje bi bilo da rusku naftu možemo kupovati na moru, to bi bilo moguće i uz embargo, ali ne od veljače sljedeće godine - primijetio je Péter Ratatits. Pomoglo je, kaže stručnjak, ograničavanje diskontne cijene goriva, jer je za uvoz nužna prodaja po tržišnim cijenama. Zasad je u nekoliko rafinerija u zastoju proizvodnja, a vodostaj Dunava ograničava pristup dalje, pa postoji i logistički problem.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/08/a-mol-szerint-maskor-is-kesett-mar-az-orosz-olaj
RayMabus
RayMabus

Posts : 149425
2014-04-11


Back to top Go down

Ostvaruje li se Orbanova noćna mora Empty Re: Ostvaruje li se Orbanova noćna mora

Post by RayMabus 12/8/2022, 09:51

Isporuke nafte ponovno su krenule iz Rusije u Mađarsku i Slovačku preko ukrajinskog dijela naftovoda Družba, saopćio je ukrajinski Naftogaz, nekoliko dana nakon obustave zbog problema s plaćanjem.

Operater naftovoda Naftogaza JSC Ukrtransnafta saopćio je da je nastavio s radom nakon što je primio uplatu od mađarske naftne kompanije MOL u srijedu navečer.

Ukrajina je zaustavila isporuke ruske nafte preko Družbe 4. augusta nakon što su joj sankcije Zapada onemogućile primanje tranzitnih naknada od Moskve.

Obustava rada naftovoda u utorak utjecala je na Slovačku, Mađarsku i Češku jer se te zemlje uvelike oslanjaju na rusku sirovu naftu i imaju ograničenu mogućnost uvoza alternativne nafte morskim putem.

Operater naftovoda rekao je da nikakva sredstva nisu primljena od Transnefta, tvrtke za cjevovodni transport pod državnom kontrolom sa sjedištem u Moskvi. MOL, mađarska naftna kompanija, kao glavni potrošač nafte transportirane južnim krakom naftovoda Družba, pokrenula je inicijativu da se obveže plaćati tranzitnu naknadu za transport ruske nafte.

Ukrtransnafta je također rekla da do sada nije primila nikakve podatke o plaćanju tranzitnih naknada iz Češke, niti bilo kakva službena pisma Transnefta u kojima se obavještava da će MERO, tvrtka koja upravlja dionicom naftovoda Družba u Češkoj, platiti tranzitnu naknadu da nafta teče u tu zemlju.

U međuvremenu, predsjednik uprave češkog operatera naftovoda MERO Jaroslav Pantuček rekao je u četvrtak da bi se protok nafte kroz naftovod Družba prema Češkoj trebao nastaviti u roku od dva dana jer bi problemi s plaćanjem tranzitnih naknada trebali biti riješeni.
RayMabus
RayMabus

Posts : 149425
2014-04-11


Back to top Go down

Ostvaruje li se Orbanova noćna mora Empty Re: Ostvaruje li se Orbanova noćna mora

Post by zoro avenger 12/8/2022, 14:43

RayMabus wrote:Mađarska iznenada ovisna o uvozu sirove nafte preko Lijepe naše, što je Orbanova najgora noćna mora zbog koje je u prvom dijelu godine javno iskazivao teritorijalne pretenzije prema hrvatskim lukama? Pitanje nipošto nije jednostavno: iako se samo na pravi pogled čini da informacija o zaustavljanju isporuka kroz južni krak Družbe nema direktne veze s hrvatskim interesima, moguće je da će utjecaj biti vrlo značajan, a teoretski su moguće i pozitivne, ali i negativne posljedice.
Zbog tih teritorijalnih pretenzija prema hrvatskim lukama ne mogu reći "živio Orban!"
Poluživio Orban!
Živila Hrvatska!
zoro avenger
zoro avenger

Male
Posts : 176
2022-08-01

Age : 52

Back to top Go down

Ostvaruje li se Orbanova noćna mora Empty Re: Ostvaruje li se Orbanova noćna mora

Post by RayMabus 12/8/2022, 16:37

Hernardi Zlotan je sad morao izvadit svoje pare da plati prevoz ruske nafte do Mađarske.

MOL a on je izvršni direktor.

Plati pa se rugaj.

Volim ih udarati po đepu kad su već dobili presudu pa traži da mu platimo pa evo sad ti plati Putinu da ta nafta uopće može preko Ukrajine do tebe a ne da ti još i to on plaća.
RayMabus
RayMabus

Posts : 149425
2014-04-11


Back to top Go down

Ostvaruje li se Orbanova noćna mora Empty Re: Ostvaruje li se Orbanova noćna mora

Post by RayMabus 16/8/2022, 14:43

Nakon što je rad naftovoda postao neizvjestan, željeznički kapaciteti u smjeru morskih luka su vezani u našoj zemlji i susjednim zemljama. U Njemačkoj je vladina uredba regulirala da pošiljke nafte i ugljena imaju prednost željeznicom.

Iako su isporuke u Mađarsku krenule naftovodom Barátság nakon nekoliko dana prekida, domaći igrači iz kemijske industrije počeli su diversificirati svoje nabave. Prema našim informacijama iz struke, željeznički prijevoznici primaju narudžbe za dostavu velikih količina naftnih derivata iz jadranskih i crnomorskih luka. Znamo da se slični procesi odvijaju iu susjednim zemljama, zbog čega je krenula utrka za vezanje ograničenih željezničkih transportnih kapaciteta.

S ove strane nije dobra vijest da će pristup jednoj od važnih regionalnih luka Rijeci (Fiume) idućih mjeseci biti otežan. Obnovit će se dio pruge između Glavnog kolodvora u Zagrebu i Rijeke, obnovit će se postojeći kolosijeci, a izgradit će se i drugi kolosijek između Leskovca i Karlovca na udaljenosti od 44 kilometra, navodi Ec.europa.eu web stranica.

Moguće luke su Trst i Kopar, a može se razgovarati i o Constanci na Crnom moru. Nedavno se govorilo o ruti Constanca-Budimpešta kao dijelu središnjeg koridora Puta svile, a njome je stigao i kontejnerski vlak iz Kine . Središnji koridor se od početka rusko-ukrajinskog rata smatra alternativom tradicionalnoj ruti Rusija-Bjelorusija-Poljska.

Kako bi se održala opskrba energijom, ovih se mjeseci u mnogim europskim zemljama energenti transportiraju željeznicom, no zbog ograničenja propusne moći infrastrukture potrebna je državna intervencija na nekoliko mjesta u raspodjeli kapaciteta. U Njemačkoj npr

opskrba mineralnim uljem, plinom, ugljenom i transformatorima je privremeni prioritet. O tome možete pročitati u Vladinoj uredbi objavljenoj neki dan

O tome je izvijestio Süddeutsche Zeitung . Dokument se odnosio na nizak vodostaj rijeka, ograničenost unutarnje plovidbe i znatno pojačane obnove željezničke mreže. Ministar prometa Volker Wissing (FDP) priznao je da prioritet transporta energije predstavlja izazov za željeznice. Važne rute već su jako opterećene, rekao je. Stoga bi isporuke nafte i ugljena trebale biti pažljivo raspoređene po prioritetima kako bi se osigurala opskrba građana energijom. To nije laka odluka, jer može značiti i da prijevoz putnika mora čekati.

Prema dokumentu, tvrtka za upravljanje prugom Deutsche Bahn već je prilagodila uvjete korištenja mreže kako bi dala prioritet transportu energije u operativnom upravljanju vlakovima. Uredbom se tada može regulirati i povlašteni tretman pri dodjeli ruta. Vlasti su također istaknule da je to zbog nedostatka kapaciteta

također može biti potrebno koristiti teretne vagone koji više ne odgovaraju važećim propisima o zaštiti od buke.

Slične, izvanredne odluke o kapacitetu kolosijeka morale su biti donesene iu Mađarskoj, budući da dio ukrajinskog žita do međunarodnih tržišta dolazi preko željezničke mreže naše zemlje.

Imre Kovács, jedan od menadžera Rail Cargo grupe, izvijestio je za naš list da je Rail Cargo Hungaria (RCH) od početka godine primila gotovo 390.000 tona žitarica iz Ukrajine preko Eperjeske i Záhonija.

Od toga je gotovo 266.000 tona stiglo širokim, a oko 122.000 tona standardnim vlakovima. RCH je prevezao oko 253.000 tona žitarica do odredišta nakon prekrcaja i normalnog otpremanja. U prvih sedam mjeseci 2022. godine iz Ukrajine je uz suradnju RCH-a granicu prešlo ukupno 1,9 milijuna tona robe, od čega je 1,7 milijuna tona prevezeno željeznicom. Upravitelj željeznice rekao je da je RCH bio u stalnim konzultacijama s ministarstvom i MÁV-om kako bi transport žitarica bio lakši.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/08/cso-helyett-vagonban-johet-az-olaj

RayMabus
RayMabus

Posts : 149425
2014-04-11


Back to top Go down

Ostvaruje li se Orbanova noćna mora Empty Re: Ostvaruje li se Orbanova noćna mora

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum