ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

EU počinje naplaćivati ulazak na svoj teritorij građanima trećih zemalja

Go down

EU počinje naplaćivati ulazak na svoj teritorij građanima trećih zemalja Empty EU počinje naplaćivati ulazak na svoj teritorij građanima trećih zemalja

Post by RayMabus 6/8/2022, 03:15

Kao sa svime što najavi Europska unija, jučer je odgođeno i uvođenje takozvanog ETIAS sustava koji podrazumijeva da će posjetitelji koji u EU pristižu iz trećih zemalja za ulazak morati plaćati sedam eura po osobi.

Ekvivalent američkog sustava ESTA prema prvotnim najavama trebao je zaživjeti od svibnja 2023. godine, ali je njegova implementacija odgođena za studeni nakon čega će se svi posjetitelji stari između 18 i 70 godina koji na područje EU pristižu iz stranih zemalja morati prijaviti za boravak unutar Schengena te za to i platiti. Ovaj uvjet odnosit će se na sve britanske i američke posjetitelje, ali i na naše susjede iz BiH ili Srbije.

Naknada će se plaćati putem posebnih mrežnih stranica ili aplikacije, a sam postupak trebao bi trajati do četiri tjedna. No, jednom kad dozvola bude odobrena, vrijedit će tri godine i s njom će se moći posjetiti svaku od 26 zemalja članica Schengena.

Planovi da se uvede ETIAS postoje nekoliko godina, a svrha mu je uspostavljanje boljeg sustava nadzora schengenskih granica kroz pred-provjeru putnika. Schengen uključuje većinu država članica EU, ali i zemlje poput Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske.

EU počinje naplaćivati ulazak na svoj teritorij građanima trećih zemalja: Donosimo sve detalje ovog sustava
RayMabus
RayMabus

Posts : 148070
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum