ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Erdogan i Putin dogovorili plaćanje plina u rubljama

Go down

Erdogan i Putin dogovorili plaćanje plina u rubljama Empty Erdogan i Putin dogovorili plaćanje plina u rubljama

Post by RayMabus 6/8/2022, 00:41

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) dogovorili su se da će Turska plaćati Rusiji u rubljama za djelomične isporuke plina.

Bilateralni sastanak između ruskog i turskog lidera održan je u petak u Sočiju, a trajao je više od četiri sata.

- U procesu pregovora, predsjednici su se složili da će početi plaćanje u rubljama za djelomične isporuke plina - rekao je novinarima nakon sastanka potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak.

- Razgovaramo o prijelazu na nacionalne valute, a u prvoj fazi dio zaliha će se plaćati u ruskim rubljama - naveo je Novak, dodajući da je ovo nova etapa s novim mogućnostima, a jedna od njih je i razvoj "naših monetarnih i finansijskih odnosa", prenosi CNN.

Novak je također rekao da su dva predsjednika postigla dogovore o uspostavi finansijskog bankarskog bloka "kako bi se komercijalnim kompanijama, ruskim državljanima, omogućilo plaćanje tijekom turističkih putovanja i razmjena novca".

Sljedeći sastanak Putina i Erdoana trebao bi se održati u Turskoj.

---

:tu
RayMabus
RayMabus

Posts : 147898
2014-04-11


Back to top Go down

Erdogan i Putin dogovorili plaćanje plina u rubljama Empty Re: Erdogan i Putin dogovorili plaćanje plina u rubljama

Post by RayMabus 6/8/2022, 00:50

Inflacija u Turskoj u srpnju je dosegnula godišnju stopu od 79,6 posto, što je njezina najviša razina u protekle 24 godine, pokazali su u srijedu podaci turskog statističkog ureda, a posljedica je kontinuirane slabost lire te visokih globalnih troškova energije i sirovina.

Inflacija je u toj zemlji počela rasti prošle jeseni, kada je lira naglo pala nakon što je središnja banka postupno smanjila ključnu kamatnu stopu za 500 baznih bodova, na 14 posto u ciklusu monetarnog ublažavanja koje je tražio predsjednik Tayyip Erdogan.

Inflacija je ove godine dodatno potaknuta ekonomskim učinkom ruske invazije na Ukrajinu, kao i kontinuiranim padom lire, koja je prošle godine oslabila 44 posto prema dolaru, a ove je godine pala za još 27 posto.

Nakon objave najnovijih podataka, lirom se trgovalo po uglavnom nepromijenjenom tečaju, od 17,956 lira za dolar.

Inflacija u Turskoj gotovo 80 posto, najviša u 24 godine! Najveći rast cijena zabilježen u dva sektora...
RayMabus
RayMabus

Posts : 147898
2014-04-11


Back to top Go down

Erdogan i Putin dogovorili plaćanje plina u rubljama Empty Re: Erdogan i Putin dogovorili plaćanje plina u rubljama

Post by RayMabus 6/8/2022, 01:07

U opširnom izvještaju, Centralna banka Ruske Federacije je napomenula da blokada ruske imovine zbog sankcija stvara rizike za građane i privredu pri korištenju američkog dolara i eura.

"U takvim uslovima regulator namjerava da ubrza devalvaciju i uvest će dodatne mjere za smanjenje poslovanja banaka u dolarima i eurima. Nefinansijske organizacije se podstiču da pretvaraju dolare i eure u juane i druge prijateljske valute", navodi se u izvještaju.

Između ostalog, dolar i euro su okarakterisali kao toksične valute.

"Da bi ublažile devizni rizik, banke bi trebale postepeno izbacivati toksične valute ravnomjerno na obje strane svojih bilansa. Regulatorne mjere koje obeshrabruju korištenje valuta neprijateljskih zemalja mogu se primijeniti i na nebankarske finansijske institucije", napominju autori izvještaja.

Još u maju 2022. godine, ministar finansija Rusije Anton Siluanov nazvao je dolar i euro toksičnim valutama za Rusiju jer je njihova upotreba u zemlji ograničena nakon uvođenja sankcija.

"Zbog smanjenja transakcija s dolarom i eurom, trgovina kineskim juanom raste, a 22. jula dnevni obim trgovine kineskom valutom prvi put u historiji premašio je euro", piše Kommersant.
RayMabus
RayMabus

Posts : 147898
2014-04-11


Back to top Go down

Erdogan i Putin dogovorili plaćanje plina u rubljama Empty Re: Erdogan i Putin dogovorili plaćanje plina u rubljama

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum