ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Čipovi

Go down

Čipovi Empty Čipovi

Post by RayMabus 5/8/2022, 17:39

Koliko je tajvansko gospodarstvo bitno za svijet?

Dodatno, potencijalni sukob mogao bi ugroziti i važnu tajvansku ekonomiju. Naime, samo jedna tajvanska tvrtka - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) - drži više od polovice svjetskog tržišta računalnih čipova vrijednog gotovo 100 milijardi dolara. Usporedbe radi, samo TSMC snabdijeva trećinu čipova za sve svjetske telefone, prijenosna računala, satove i igraće konzole. Na drugom je mjestu, s 18 posto, južnokorejska tvrtka Samsung.

Stručnjaci kažu da bi osvajanjem Tajvana Kina preuzela jednu od najjačih svjetskih industrija. Pritom je Kina zasad najveći trgovinski partner Tajvana. Njihova trgovinska razmjena vrijedna je 273 milijarde dolara, a čini trećinu ukupne trgovine otoka s ostatkom svijeta, prema podacima tajvanske vlade.

Tajvan je također upozorio tvrtke na otoku da očekuju intenzivne cyber napade u narednim danima.


Koliko je tajvansko gospodarstvo bitno za svijet?
RayMabus
RayMabus

Posts : 147898
2014-04-11


Back to top Go down

Čipovi Empty Re: Čipovi

Post by RayMabus 5/8/2022, 17:46

S obzirom da jedino TSMC i korejski Samsung trenutno raspolažu mogućnostima proizvodnje najnaprednijih čipova, nameću se pitanja želi li Kina ovim dodatno zakomplicirati situaciju zapadnim zemljama, odnosno u nekom smislu odgovoriti na američke sankcije nametnute njihovim kompanijama. Bilo kako bilo, što više traju napetosti na relaciji Washington – Peking, raste i neizvjesnost stabilnosti distribucije prijeko potrebnih čipova.

Podsjetimo, kineski SMIC je sve do nedavno raspolagao opremom za proizvodnju 14-nanometarskih čipova, da bi prije nekoliko dana iznenadio s predstavljanjem 7-nanometarskih, namijenjenih prvenstveno rudarima kriptovaluta. Ovo je veliki pomak za kinesku industriju poluvodiča, no ona i dalje prilično zaostaje za tajvanskom i korejskom, koje su došle do razine od 3 nanometra.

Za tako preciznu izradu potrebni su posebni litografski strojevi, a jedan od glavnih aktera u ovoj priči je nizozemska tvrtka ASML, kojoj je američka administracija sada već uobičajenim metodama prijetnji sankcijama uspjela zabraniti isporuku SMIC-u, što je dodatno naljutilo kinesku stranu.

https://mob.hr/zbog-napetosti-oko-tajvana-svijet-bi-mogla-zadesiti-dodatna-nestasica-cipova/

:cry
RayMabus
RayMabus

Posts : 147898
2014-04-11


Back to top Go down

Čipovi Empty Re: Čipovi

Post by RayMabus 5/8/2022, 17:51

Nedostatak kompjuterskih čipova, koji je primorao globalne proizvođače automobila da otkažu proizvodnju miliona automobila u protekle dvije godine se ublažava. Od sada, autoindustrija će pomoći proizvođačima čipova, ali će to predstavljati dodati trošak za njih.

Podsjećamo, globalna nestašica mikročipova, malih tankih poluvodičkih pločica koje služe kao nosači elektroničkih elemenata ili sklopova te se koriste u svim elektroničkim uređajima pa tako i u automobilima, dovela je i do nestašice automobila na tržištu.

Gotovo svi najveći proizvođači automobila, poput Volkswagen grupe, Forda, Toyote, Renaulta, Mercedesa, Honde i Hyundaija, zbog nedostatka čipova morali su u protekle dvije godine smanjiti proizvodnju ili čak obustaviti rad u svojoj proizvodnji.

Timovi, kao što su General Motors, Volkswagen AG i Ford Motors pregovaraju direktno sa proizvođačima čipova. Proizvođači automobila kao što je Nissan Motor Co i drugi prihvataju duže obaveze i veće zalihe. Ključni dobavljači uključujući Roberta Boscha i Denso ulažu u proizvodnju čipova.

Uzete zajedno, promjene predstavljaju fundamentalni pomak za automobilsku industriju: viši troškovi, više praktičnog rada u razvoju čipova i veća posvećenost kapitala u zamjenu za bolju vidljivost u njihovim zalihama čipova, kažu rukovodioci i analitičari.

Ovo je preokret za proizvođače automobila koji su se ranije oslanjali na dobavljače - ili njihove dobavljače - za nabavku poluprovodnika, piše Reuters.

Za proizvođače čipova, partnerstvo sa proizvođačima automobila koje se još uvijek razvija je dobrodošlo. Mnogi rukovodioci u sektoru poluprovodnika upućuju prstom u nedostatak razumijevanja proizvođača automobila o tome kako funkcionira lanac nabavke čipova - i nespremnost da dijele troškove i rizik - za veliki dio nedavne krize.

Skupe promjene se slažu upravo u trenutku kada se čini da auto industrija prolazi kroz najgore od još skuplje krize koja je, prema jednoj procjeni, od početka 2021. isključila 13 miliona vozila iz globalne proizvodnje.
RayMabus
RayMabus

Posts : 147898
2014-04-11


Back to top Go down

Čipovi Empty Re: Čipovi

Post by RayMabus 5/8/2022, 18:11

63% čipova na svijetu proizvodi se na Tajvanu.

To je taj kapitalizam i utrka za zaradom i onda na kraju svoju sudbinu dali u ruke drugome.

Da ovi sad to napadnu i osvoje Kina drži svu industriju svijeta u šaci.
RayMabus
RayMabus

Posts : 147898
2014-04-11


Back to top Go down

Čipovi Empty Re: Čipovi

Post by RayMabus 5/8/2022, 18:13

Prije sat vremena
Tajvan podigao zrakoplove

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je Tajvan podigao zrakoplove kako bi upozorio 49 kineskih zrakoplova u svojoj zoni protuzračne obrane, prenosi Reuters.

Svih 49 kineskih zrakoplova prešlo je središnju liniju Tajvanskog tjesnaca, navodi se u priopćenju ministarstva.
RayMabus
RayMabus

Posts : 147898
2014-04-11


Back to top Go down

Čipovi Empty Re: Čipovi

Post by RayMabus 5/8/2022, 18:16

Ja bi baš volija da Kina napadne ovi Tajvan i osvoji ga sad kad san ovo pročita.

Nakotili se ti neki liberali koji guraju kapitalizam, globalizam, multkulti, Komšića...eto baš bi sad volija da napadnu i to osvoje i da propade cijela ta posrana zapadna industrija i ekonomija.
RayMabus
RayMabus

Posts : 147898
2014-04-11


Back to top Go down

Čipovi Empty Re: Čipovi

Post by RayMabus Yesterday at 09:33

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u utorak zakon koji ima za cilj jačanje konkurentnosti SAD-a u odnosu na Kinu ulaganjem milijardi dolara u domaću proizvodnju poluvodiča i naučna istraživanja.

"Danas je dan za izgradnju. Danas Amerika ispunjava", rekao je Biden na ceremoniji potpisivanja ispred Bijele kuće.

Pridružilo mu se mnoštvo stotina ljudi, uključujući tehnološke direktore, predsjednike sindikata i političke vođe iz obje stranke, javlja CNBC.

Prijedlog zakona, nazvan Zakon o čipovima i nauci, uključuje više od 52 milijarde dolara za američke kompanije koje proizvode kompjuterske čipove, kao i dodatne milijarde poreznih olakšica za poticanje ulaganja u proizvodnju poluvodiča. Također osigurava desetke milijardi dolara za finansiranje naučnog istraživanja i razvoja te za poticanje inovacija i razvoja druge američke tehnologije.

Bidenova administracija također je tvrdila da će zakon "otključati još stotine milijardi" u privatnoj potrošnji u industriji. Bijela kuća saopćila je u utorak da je više kompanija, "potaknuto" prijedlogom zakona o čipovima, najavilo više od 44 milijarde dolara u nova ulaganja u proizvodnju poluvodiča.
RayMabus
RayMabus

Posts : 147898
2014-04-11


Back to top Go down

Čipovi Empty Re: Čipovi

Post by Speare Shaker Yesterday at 09:34

Zašto proizvođači automobila masovno kupuju perilice rublja?

_________________
Obras póstumas, divinas y humanas
avatar
Speare Shaker

Posts : 27406
2016-11-04


Back to top Go down

Čipovi Empty Re: Čipovi

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum