ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dok traje blokada vlasti: BiH usvojila LGBTI akcijski plan

Go down

Dok traje blokada vlasti: BiH usvojila LGBTI akcijski plan  Empty Dok traje blokada vlasti: BiH usvojila LGBTI akcijski plan

Post by Hektorović 2/8/2022, 15:28

BiH usvojila LGBTI akcijski plan izrađen uz podršku Europske unije i Vijeća Europe
[size=49][size=37]Dok traje blokada vlasti: BiH usvojila LGBTI akcijski plan  O_104174_1024[/size]
Plan uključuje tri strateška cilja - osigurati postojanje efikasnih mehanizama zaštite od diskriminacije i zločina iz mržnje za LGBTI osobe, zatim osigurati jednaka prava LGBTI osobama u svim oblastima javnog i privatnog života, te borba protiv predrasuda i stereotipa prema LGBTI osobama.
Šefica Ureda Vijeća Europe u Sarajevu Bojana Urumova je izrazila zadovoljstvo što su doprinijeli izradi Akcijskog plana.
- Od vitalnog je značaja zaštititi ljudska prava svih članova i članica društva, uključujući LGBTI osobe, promovirati toleranciju i boriti se protiv diskriminacije. Vjerujemo da će Akcijski plan pomoći u ostvarenju ovog cilja i da će doprinijeti implementaciji ranijih preporuka tijela Vijeća Europe, te izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava - dodala je Urumova. 
Posljednji izvještaj Europske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) za Bosnu i Hercegovinu i Mišljenje EU o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo, istaknuo je potrebu da se osigura konzistentan strateški okvir o ljudskim pravima koji, između ostalog, uključuje usvajanje strateškog okvira za zaštitu LGBTI osoba, zasnovanog na relevantnim europskim standardima, posebno onim proizašlim iz člana 14. Europske konvencije o ljudskim pravima.
Ekaterina Dorodnova, zamjenica šefa Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini je izjavila da su poštivanje ljudskih prava, dostojanstva, načela nediskriminacije i privatnosti temeljne vrijednosti EU. 
- Vjerujemo da usvajanje Akcijskog plana obilježava novu fazu u našim zajedničkim naporima da promoviramo jednakost i pomognemo da se glasovi LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini više čuju - dodala je. 
Akcijski plan će također doprinijeti implementaciji presuda Europskog suda za ljudska prava, Preporuci Komiteta ministara REC(2010)5  Vijeća Europe o mjerama za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, i najnovije EU LGBTIQ Strategije o ravnopravnosti 2020-2025.
Taj plan izradila je radna grupa od 25 predstavnika i predstavnica nadležnih organa uprave entiteta, Brčko Distrikta, institucija BiH i civilnog društva, koje je koordinirala Agencija za ravnopravnost spolova/Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. Njegova izrada je podržana kroz projekt „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini“, koji je dio zajedničkog programa Europske unije i Vijeća Europe „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“ i od Odjela za seksualnu orijentaciju i rodni identitet Vijeća Europe.
Dnevnik.ba
[/size]
Hektorović
Hektorović

Posts : 24937
2018-04-10


Back to top Go down

Dok traje blokada vlasti: BiH usvojila LGBTI akcijski plan  Empty Re: Dok traje blokada vlasti: BiH usvojila LGBTI akcijski plan

Post by zoro avenger 2/8/2022, 15:40

Eto i Bosna postaje duboka država.
Šteta. Bila je zadnja oaza ljudske spontanosti u ovom dijelu svijeta.
zoro avenger
zoro avenger

Male
Posts : 132
2022-08-01

Age : 52

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum