ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vrhovni sud FBiH presudio po zahtjevu Islamske zajednice o preuzimanju posjeda nad Crkvom svete Marije u Jajcu

Go down

Vrhovni sud FBiH presudio po zahtjevu Islamske zajednice o preuzimanju posjeda nad Crkvom svete Marije u Jajcu Empty Vrhovni sud FBiH presudio po zahtjevu Islamske zajednice o preuzimanju posjeda nad Crkvom svete Marije u Jajcu

Post by Hektorović Tue 26 Jul - 13:11

https://www.dnevnik.ba/vijesti/vrhovni-sud-fbih-presudio-po-zahtjevu-islamske-zajednice-o-preuzimanju-posjeda-nad-crkvom-svete-marije-u-jajcu-2638895

[size=49]Vrhovni sud FBiH presudio po zahtjevu Islamske zajednice o preuzimanju posjeda nad Crkvom svete Marije u Jajcu [/size]

PIŠE DESAK  /  26.07.2022., 12:35H
[url=https://twitter.com/intent/tweet?text=Vrhovni sud FBiH presudio po zahtjevu Islamske zajednice o preuzimanju posjeda nad Crkvom svete Marije u Jajcu &url=https%3A%2F%2Fwww.dnevnik.ba%2Fvijesti%2Fvrhovni-sud-fbih-presudio-po-zahtjevu-islamske-zajednice-o-preuzimanju-posjeda-nad-crkvom-svete-marije-u-jajcu-2638895][/url]
Vijeće Vrhovnog suda Federacije donijelo je prije nekoliko dana presudu prema kojoj je odbijen zahtjev Islamske zajednice BIH za stjecajem posjeda nad Crkvom svete Marije sa zvonikom svetog Luke u Jajcu, javlja klikjajce.com.
Težak je ovo bio proces koji je započeo prije tri godine kada je Islamska zajednica pokrenula pravnu proceduru za stjecanje posjeda nad ovim nacionalnim spomenikom tvrdeći da je on u zemljišnim knjigama upisan kao njihovo vlasništvo, a kojim od 2007. godine upravlja JU Agencija Jajce. Slučaj je završio na sudu, a Agencija je angažirala iskusnog odvjetnika Adisa Ribića.
Presudom Općinskog suda u Jajcu iz 2020. godine njihova je tužba odbijena kao neosnovana. Godinu dana kasnije, ovu presudu je potvrdio i Županijski sud u Novom Travniku, a žalbe tužitelja i dionika na strani tužitelja (Vakufska direkcija Sarajevo) odbijene su kao neosnovane.
Nakon toga Islamska zajednica je podnijela zahtjev Vrhovnom sudu Federacije BiH za reviziju izjavljenu protiv presude Županijskog suda u Novom Travniku, ali je prije nekoliko dana donesena presuda kojom Vrhovni sud odbija reviziju. Vijeće Vrhovnog suda je sastavljeno od troje sudaca, od čega dvoje sudaca bošnjačke nacionalnosti.
Odlučeno je, dakle, da vrijedni nacionalni spomenik treba ostati pod zaštitom države. 
Crkva svete Marije s tornjem svetog Luke inače je prvi objekt na području Bosne i Hercegovine koji je proglašen nacionalnim spomenikom 27. lipnja 1892. godine.  U studenom 1461. godine u njoj je okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Hektorović
Hektorović

Posts : 24955
2018-04-10


Back to top Go down

Vrhovni sud FBiH presudio po zahtjevu Islamske zajednice o preuzimanju posjeda nad Crkvom svete Marije u Jajcu Empty Re: Vrhovni sud FBiH presudio po zahtjevu Islamske zajednice o preuzimanju posjeda nad Crkvom svete Marije u Jajcu

Post by Hektorović Tue 26 Jul - 13:12

Na svima nama je da nađemo načina i sredstava da se on spasi od daljeg propadanja i da se učini dostupnim za sve one koji posjećuju Jajce.
Možemo li konačno reći da je dugogodišnja saga oko spora Islamske zajednice BiH s JU „Agencija Jajce“ po pitanju nacionalnog spomenika „Crkva sv. Marije sa Zvonikom sv. Luke“ konačno završena? Ako je suditi po posljednjoj presudi, onda bi tako trebalo biti. Međutim, tužitelju stoje na raspolaganju još neki pravni lijekovi i na njima je da odluče hoće li ići do kraja i tjerati „mak na konac“.
Vjerujemo da će ovom presudom biti zadovoljni svi naši sugrađani, a da naša zajednička povijest postane i ostane element koji nas spaja i ujedinjuje, da bude vezivno tkivo oko kojeg se mogu ujediniti svi naši građani koji žele dobro i našem gradu i nama samima.
Hektorović
Hektorović

Posts : 24955
2018-04-10


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum