ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ne valjaju im više niti daidže

Go down

Ne valjaju im više niti daidže Empty Ne valjaju im više niti daidže

Post by Hektorović Tue 19 Jul - 4:34

96040

Dritanizam fra Drage Bojića
Ne valjaju im više niti daidže Fra-drago-bojic
Ne valjaju im više niti daidže Fra-drago-bojic
Ne valjaju im više niti daidže Fra-drago-bojic[size=20](Patria) - Nije li se kakvom riječju političke sadržine oglasio neki hodža, sarajevska intelektualna javnost pali sve alarme i upozorava na napad na sekularizam, vrijednosti zajedničkog života, multikulturalizam i tome slično.
[/size]
Kada to pak učini jedan fra Drago Bojić radi se o stvari koja se ne propituje, o stvari u koju se ne smije ni sumnjati, jer fra Bojić uživa status nepogrješivog sociologa, iako nije sociolog nego fratar i teolog.
Drago Bojić u nedavnom intervjuu za Al Jazeeru iznio je niz ocjena koje se u najmanju ruku mogu nazvati upitnim, da ne kažemo neku težu riječ i na sebe navučemo gnjev "pravednika", jer skoro da se ne smije propitivati ono što Bojić poručuje a da vam ne zalijepe etiketu "balinluka".
Iznio je Bojić niz tvrdnji o bošnjačkom nacionalizmu koje potpuno korespondiraju sa 'dritanovskim' narativom o opasnostima "crnogorskog nacionalizma" u Crnoj Gori, i ugroženosti nebošnjaka u BiH i necrnogoraca u Crnoj Gori. 
Iznesene tvrdnje u potpunosti su na liniji šovinističke matrice o jednakosti tri nacionalizma u BiH i dva nacionalizma u Crnoj Gori, pri čemu su, razumije se, po toj logici bošnjački i crnogorski najgori, čak gori od srpskog koji nastoji da uništi i jednu i drugu državu.
Fra Bojić tvrdi da bošnjački nacionalizam radi isto što i druga dva – čisti teritorij od drugih. Međutim fra Bojić uopće ne pojašnjava kako je onda moguć niz činjenica koje demantuju njegove tvrdnje, zapravo opasne podvale o etničkom čišćenju Srba i Hrvata sa područja na kojima većinski žive Bošnjaci. 
Kako je moguće da se u Sarajevu biraju na izborima pripadnici nebošnjačkog naroda, od razine općine do državnog parlamenta, kako je moguće da, primjera radi, baš na tome prostoru nosioci pravosudnih funkcija nisu Bošnjaci, kao i da to nisu Bošnjaci u nizu drugih funkcija u društvu. Kako je moguće i kako onda stoji gnusna optužba Bojića o etničkom čišćenju od strane Bošnjaka kada se zna da na hiljade nebošnjaka iz manjeg bh. entiteta radi u FBiH i njenim gradovima. Bojić ničim ne argumentuje svoju podlu ali jednako opasnu tezu osim što sugeriše da vjerujemo u njegovu dogmu. Kao da se navedene tvrdnje ne mogu činjenično provjeriti nego se mora vjerovati u Bojićeve impresije i aplaudirati im kako bi se fra Bojić ugodno osjećao u svojoj koži.
I nije ta vrsta Bojićeve dogme koja sugerira laži jedino što je sporno. Bojić u istom intervjuu pod krinkom pogrde na ideologiju kao takvu, upućuje čitaoca na zaključak o problemu izmišljene nacije.
'Bošnjački nacionalizam ne može i neće donijeti ništa dobro Bošnjacima. On samo sluđuje taj narod. Poziva se na prošlost koja je velikim dijelom ideologizirana i izmaštana", tvrdi Bojić.
Ne pojašnjava fra Bojić šta je to konkretno izmaštano. Zasigurno da u svakoj nacionalnoj ideologiji ima pretjerivanja, ali Bojiću očito nije cilj da u dobroj vjeri na njih ukaže nego da pošalje istu onu poruku o izmišljenoj naciji i izmišljenoj prošlosti koju velikosrpski nacionalisti i 'dritanovci' u Crnoj Gori spočitavaju Crnogorcima.
Bojićeve teze o bošnjačkom nacionalizmu identične su tezama dritanovskih krugova u Crnoj Gori. Tako Srđan Kosović u analizi za podgoričke Vijesti ističe da Crna Gora godinama živi svoj državni život između dva etnopolitička ekstrema, crnogorskog i srpskog nacionalizma, a Kosović baš kao i Bojić u bošnjačkom, puno veći problem vidi u navodnom crnogorskom nacionalizmu.
"Ukoliko čak i primijete obrise crnogorskog nacionalizma, oni ga doživljavaju kao odbrambeni i pravdaju time da ne predstavlja opasnost po bilo koju državu u okruženju. Ono što izgleda ne dolazi do mozga, a najčešće zbog toga jer je zapelo u džepu, jeste činjenica da taj i takav nacionalizam predstavlja tempiranu bombu u temeljima države Crne Gore, prije svega u kontekstu izgradnje njene građanske suštine", piše Kosović.
Bojić sa bh. strane, potpuno saglasan sa crnogorskim dritanovcem Kosovićem tvrdi:
"Svi nacionalizmi nalikuju jedan drugom. Bošnjački se skriva iza patriotizma, države, ljubavi prema domovini. Kao takav on je jednako poguban za ovu državu kao i druga dva koja se naslanjaju na nacionalizme susjednih zemalja".
Po Bojiću i Kosoviću, opasnost za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru ne leži toliko u velikodržavnim nacionalizmima, srpskom, (pa i hrvatskom) nego u bošnjačkom i crnogorskom. I jedan i drugi lamentiraju zabrinutošću nad idejom građanske države, dok porede neusporedivo, što je i sa moralnog i političkog stanovišta potpuni, ali isto tako namjeran promašaj.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android
Hektorović
Hektorović

Posts : 24955
2018-04-10


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum