ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kraj Orbanovog modela?

Go down

Kraj Orbanovog modela? Empty Kraj Orbanovog modela?

Post by RayMabus 7/16/2022, 10:59

Više od deset godina mađarski premijer Viktor Orban drži Europsku uniju u neizvjesnosti. Bruxelles do sada nije pronašao način za učinkovito sankcioniranje Orbanovog antidemokratskog preustroja Mađarske. Umjesto toga, iscrpio se u raspravama što i kako dalje s ovom zemljom. S druge strane, Orbanu je taktičkim igrama u više navrata uspjelo zaustaviti određene poteze EU-a ili ucjenjivati Bruxelles vetom kod pitanja vanjske politike ili proračuna.

No sada bi moglo doći do prekretnice za Orbanov režim, jer mađarski premijer doživljava otpor na svim frontovima. On je svojim proputinovskim stajalištima potpuno izolirao Mađarsku u EU-u. Posvađao se čak i sa svojom najbližom saveznicom Poljskom. Bruxelles je dosad ostao neočekivano čvrst, ne isplativši Budimpešti zbog optužbi za korupciju financijsku pomoć za suzbijanje posljedica pandemije. Istodobno, odluka o sankcijama protiv Mađarske bi, prema novom mehanizmu u sklopu vladavine prava u EU-u, trebala biti donesena u narednim mjesecima. Iz zaključaka najnovije pravne ekspertize proizlazi da Bruxelles može srezati sve subvencije Mađarskoj. Riječ je o milijardama eura koje su toj zemlji hitno potrebne.

Već postaje očito da je Mađarska suočena s ozbiljnom gospodarskom krizom i da se više ne može održati Orbanov skupi model socijalnog sustava, koji mu je omogućio potporu dobrog dijela stanovništva. Mađarski premijer i njegova stranka Fidesz ostvarili su, doduše, povijesnu izbornu pobjedu u travnju. Ali sada bi, u novoj vanjskoj i unutarnjopolitičkoj konstelaciji, ipak mogao uslijediti početak kraja Orbanovog modela.

Protiv antiruskih sankcija

Viktor Orban i njegova vlada do danas nisu nedvosmisleno osudili ruski rat protiv Ukrajine – za razliku od svih drugih članica EU-a. Dapače, za Orbana je Zapad odgovoran za rat i to svojim "friziranjem i iskrivljavanjem činjenica". Prije nekoliko dana Orban je u jednom govoru rekao kako zapadna Europa mora shvatiti "da joj možda više ne bi trebao biti cilj dobiti rat protiv Rusije, nego uspostaviti mir".

Orban je više puta optužio EU da financira rat, a ne mir. "Poslovni krugovi" na Zapadu za njega su "ratni huškači", a "simbolizira" ih, kako kaže, američki burzovni milijarder Georg Soroš. Orban se više puta izjasnio protiv sankcija EU-a protiv Rusije. Kada je patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril trebao biti stavljen na EU-listu sa sankcijama, mađarska vlada je uložila veto. S uspjehom – Bruxelles je s liste skinuo patrijarha koji veliča ratne zločine.

Mora li Orban kod okulista?

Zbog ovakvog prijateljskog stava prema Putinu najmoćnijem čovjeku Poljske, dugogodišnjem Orbanovom savezniku, nacional-konzervativnom potpredsjedniku vlade i šefu PiS-a Jaroslawu Kaczynskom, pukao je film. On je izjavio je da je Orban slijep za ruski rat i zločine u Ukrajini i preporučio mu "da ode okulistu".

Orbanovo stajalište prema Putinu moglo bi, slično kao u Poljskoj, biti prekretnica za Bruxelles i članice EU-a. Ono bi moglo dovesti do spoznaje da konstruktivni i plodonosni pregovori s mađarskim premijerom u pogledu demokracije, vladavine prava i temeljnih vrijednosti EU-a - više nisu mogući. To bi moglo imati posljedice za Mađarsku. Idućih mjeseci će Europska komisija zajedno sa zemljama članicama morati odlučiti trebaju li Mađarskoj i u kojoj mjeri biti uskraćena financijska sredstva EU-a, jer krši načela vladavine prava. Mađarska je do sada mogla računati na podršku pojedinih država članica protiv Bruxellesa, ali ta podrška više nije sigurna.

100-postotno rezanje pomoći iz razvojnih fondova EU-a

Očekuje se odluka o ukidanju pomoći Mađarskoj jer je novi EU-mehanizam pokrenut krajem travnja - i to prvi put protiv jedne države članice otkako je stupio na snagu početkom 2021. Ovo takozvano pravilo kondicionalnosti olakšava sankcioniranje članice Unije koja krši vladavinu prava. Tu je za donošenje odluke dovoljna obična većina država članica sa 65 posto stanovništva. U ostalim postupcima potrebna je jednoglasna odluka država članica.

U Bruxellesu je prošli tjedan (06.07.) objavljeno pravno mišljenje koje analizira visinu mogućih financijskih sankcija protiv država članica. U ekspertizi se zaključuje da je 100-postotno uskraćivanje EU-ovog novca za razvoj Mađarskoj potpuno opravdano, pa i nužno, jer su kršenja vladavine prava toliko ozbiljna, dugotrajna i sustavna da nijedan jedini euro nije siguran i zaštićen od korupcije i zloupotrebe.

Ovu stručnu analizu naručio je zastupnik stranke Zeleni u Europskom parlamentu Daniel Freund. Naišao je na odobravanje u svim važnim zastupničkim klubovima: u redovima zelenih, socijaldemokrata, liberala, pa čak i u Europskoj pučkoj stranci kojoj je do ožujka 2021. pripadala Orbanova stranka Fidesz. Sada je pitanje ima li Europska komisija političku volju za provedbu onoga što stoji u ekspertizi. Freund u to sumnja – i oštro kritizira predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen. "U brojnim rezolucijama Europskog parlamenta nju se već duže vrijeme optužuje za nedjelotvornost, što je besprimjerno i govori samo za sebe”, rekao je Freund.

Jedna od autorica ekspertize, politologinja i pravnica Kim Lane Scheppele s američkog Sveučilišta Princeton, kaže za DW da je EU na početku imao pravne mehanizme za sankcioniranje Orbana. "No nije bilo političke volje, a jedna od najvećih prepreka tome bila je bivša kancelarka Angela Merkel", naglasila je Scheppele. "Sada Europskoj komisiji mora biti jasno da su sve državne institucije u Mađarskoj pod Orbanovom političkom kontrolom i da će on nastaviti po starom ako mu se ne uskrati novac EU-a."

Prosvjedi protiv mjera štednje

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs komentirao je ekspertizu riječima: "Ovo najnovije maltretiranje od strane liberalne gomile u Europskom parlamentu je izraz političke zlobe." Sam Viktor Orban je u govoru 7. srpnja istakao da je Mađarska, prilikom predstavljanja ekspertize u Europskom parlamentu, bila napadnuta na način sličan "intifadi i vivisekciji". Oporbu je indirektno optužio za izdaju domovine jer je sudjelovala u tome. Iz fondova EU-a trebalo se financirati i povećanje plaća mađarskim liječnicima i učiteljima.

No ti oštri tonovi nisu slučajnost. Mađarska godinama vodi izdašnu socijalnu i poreznu politiku, kojom Orbanova stranka Fidesz osigurava svoju klijentelu i naklonost glasača. Pred parlamentarne izbore u travnju Orban je ponovo dijelio porezne darove i financijsku pomoć. Tome je sada očito kraj. Mađarska vlada je nedavno iznenada ukinula neke socijalne mjere i porezne olakšice, a vjerojatno će uslijediti i druge drastične mjere štednje. Nakon toga su na ulice izašli gnjevni prosvjednici. Dnevni list Nepszava objavio je komentar pod naslovom: "Ovo su znakovi pada".

https://www.dw.com/hr/kraj-orbanovog-modela/a-62481246
RayMabus
RayMabus

Posts : 148063
2014-04-11


Back to top Go down

Kraj Orbanovog modela? Empty Re: Kraj Orbanovog modela?

Post by RayMabus 7/16/2022, 11:09

Budući da se radi o novcu koji je ekonomski vitalan za Mađarsku i svake godine čini do četiri posto bruto nacionalnog proizvoda, njegovo bi povlačenje moglo biti sredstvo za zaustavljanje Orbanove vlade u procesu potkopavanja i razgradnje načela vladavine prava u zemlji – tome se barem nadaju kritičari mađarskog premijera.

U srijedu (27.4.2022.) je zamjenik Europske komisije Margaritis Schinas u Bruxellesu objavio da je Komisija EU-a pokrenula postupak protiv Mađarske u skladu s mehanizmom vladavine prava. 


Mađarska vlada ima tri mjeseca da odgovori na pismo Europske komisije. Ona se pritom s Komisijom može dogovoriti o konkretnim potezima i rokovima u kojima bi trebalo riješiti probleme.

Ako Komisija odgovorom nije zadovoljna, može izreći financijske sankcije koje bi, međutim, na snagu mogle stupiti najranije za šest do devet mjeseci. Problem je pritom što te sankcije kvalificiranom većinom mora potvrditi i Europsko vijeće, tijelo šefova država i vlada EU-a. To znači da najmanje 15 od 27 zemalja članica s najmanje 65 posto stanovništva EU-a mora biti suglasno.

Ovo je značajna, mada ne i nepremostiva prepreka. Drugačiji je slučaj s postupkom u vezi s člankom 7 Ugovora o EU-u. To znači da se državi članici može oduzeti pravo glasa u EU-u – što faktički predstavlja isključenje iz članstva bez formalnog izbacivanja iz Unije. Ova odluka zahtijeva jednoglasnost svih ostalih zemalja članica, a prilično je sigurno da bi u slučaju Mađarske barem Poljska tu bila protiv (i obratno).

Hoće li EU uvesti sankcije Mađarskoj?
RayMabus
RayMabus

Posts : 148063
2014-04-11


Back to top Go down

Kraj Orbanovog modela? Empty Re: Kraj Orbanovog modela?

Post by vuksadinare 7/16/2022, 11:14

...zapravo suprotno...madjarski ministar sinarto jucer je najavio da ce se madjarska vojno angazirati ako budu madjari ugrozeni ratom..'o bilo kom da se radi'..dakle ostaje ukrajina...jer rusija zbog saveznistva sigurno madjate nece ugrozavati...sto se kuha?...prekjucer je orban jos jednom najavio da eu nije sveta krava i sve su opcije otvorene..valjda misleci na madjarski exit..
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 95620
2015-09-08


Back to top Go down

Kraj Orbanovog modela? Empty Re: Kraj Orbanovog modela?

Post by RayMabus 7/16/2022, 11:18

Koga brige šta Orban govori.

27.04 EU komisija mu je poslala upit a rok mu je tri mjeseca a to je onda 27.07 dakle za par dana i ima da se izjasni a ako ne onda EU komisija predlaže glasanje da se Mađarsku potpuno izbaci iz EU fondova i to onda najkasnije za šest do devet mjeseci stupa na snagu i on ostaje bez love.

Doduše mislim da je ovo više neki vid pritiska da pristane na sankcije EU prema Rusiji nego šta će mu u stvarnosti oduzet ove EU fondove ( možda mu nešto uskrate al u konačnici može se i dogovarat oko svakog projekta zasebno a finaciranim EU novcem tako da postoji prostor za dogovor/čitaj trgovinu / ).
RayMabus
RayMabus

Posts : 148063
2014-04-11


Back to top Go down

Kraj Orbanovog modela? Empty Re: Kraj Orbanovog modela?

Post by debotoijusto 7/16/2022, 14:03

EU ne zeli madjarskom stanovnistvu financirat gorivo za sitno € da bi ponovo osvojio vlast orban ?
bas su bezobrazni
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 27454
2014-04-12


Back to top Go down

Kraj Orbanovog modela? Empty Re: Kraj Orbanovog modela?

Post by AssadNaPodmornici 7/16/2022, 15:30

vuksadinare wrote:...zapravo suprotno...madjarski ministar sinarto jucer je najavio da ce se madjarska vojno angazirati ako budu madjari ugrozeni ratom..'o bilo kom da se radi'..dakle ostaje ukrajina...jer rusija zbog saveznistva sigurno madjate nece ugrozavati...sto se kuha?...prekjucer je orban jos jednom najavio da eu nije sveta krava i sve su opcije otvorene..valjda misleci na madjarski exit..
kada ukr nagazi ruse, nakon toga su za 48 sati u budimpešti , ne pamte mađari dobro kako su ih ukrainci u crvenoj armiji lipo izjebali
osim toga orban mi nije legao nikako

lik je teški koronafašist , prisilio je cijelu populaciju da se otruje cijepivom zato mu je brutalno pao natalitet u državi jer velik dio mladih je steriliziran

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 17128
2018-06-14


Back to top Go down

Kraj Orbanovog modela? Empty Re: Kraj Orbanovog modela?

Post by RayMabus 7/16/2022, 15:32

08/07/2022

Zapovjednik mađarskih oružanih snaga tajno posjetio Ukrajinu

Enlarge this imageClick to see fullsize
Kraj Orbanovog modela? Hungary-soldier-Ukraine

O posjetu Romulusza Ruszina-Szendija Ukrajini izvijestila je samo službena Facebook stranica mađarskog veleposlanstva u Kijevu. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy pozvao je mađarske političare, uključujući premijera Viktora Orbána u Ukrajinu. Međutim, nitko od dužnosnika Vlade još nije prihvatio njegov poziv. Zapovjednik mađarskih oružanih snaga Romulusz Ruszin-Szendi jučer je boravio u službenom posjetu ratom pogođenom susjedu Mađarske. O događaju je jučer navečer pisala službena Facebook stranica Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine. Tu objavu je bez komentara podijelila Facebook stranica tamošnjeg mađarskog veleposlanstva. Stoga je index.hu napisao da je mađarska strana iz nekog razloga tajila posjet.

 U Ukrajinu je stigla mala delegacija na čelu s Ruszin-Szendijem. Susreo se s Valerijem Fedorovičem Zalužnim, vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga Ukrajine. Zalužni je rekao da je posjet njegovog mađarskog kolege znak da Mađarska stoji uz Ukrajinu u ratu protiv Rusije. “Iznimno cijenim profesionalni odnos i druženje sa svojim mađarskim kolegom. Zadovoljan sam vojnom suradnjom između naših zemalja”, dodao je gospodin Zalužnyi. Također je dodao kako je vojni odnos dviju država izvrstan.

Na temelju ukrajinske objave na Facebooku, mađarsko izaslanstvo obišlo je Ukrajinu. Posjetili su Dnjipar, Krivi Rih, pa čak i Mikolajev, koji su Rusi nedavno bombardirali. Mađarska delegacija bila je u Harkivu i Černigovu. Nadalje, posjetili su najnoviji kijevski muzej u kojem su izloženi predmeti koje su ukrajinske snage uzele tijekom rata.

Dvojica zapovjednika razgovarala su o sadašnjosti i budućnosti vojnih odnosa dviju zemalja. Ruszin-Szendi je svog ukrajinskog kolegu upoznao s vojnim razvojem i izazovima koji stoje pred obrambenim snagama. Izrazio je zahvalnost ukrajinskim vojnicima koji hrabro štite svoju zemlju i građane Ukrajine.


https://dailynewshungary.com/commander-of-the-hungarian-armed-forces-paid-a-secret-visit-to-ukraine/
-
https://www.ex-iskon-pleme.com/t52019-ukrajinski-predstavnik-strahuje-od-maarskog-napada-i-trazi-objasnjenje-od-vlade
RayMabus
RayMabus

Posts : 148063
2014-04-11


Back to top Go down

Kraj Orbanovog modela? Empty Re: Kraj Orbanovog modela?

Post by RayMabus 7/17/2022, 08:45

Kraj Orbanovog modela? C785adc0-72ad-44dc-9647-07392ca2489f

Tisuće Mađara prosvjedovale su sinoć u Budimpešti protiv mjera štednje i poreznih promjena koje je uvela vlada premijera Viktora Orbana. Prosvjednici su izašli na ulice na poziv Petera Marki-Zaya, čelnika oporbenog saveza koji nije uspio svrgnuti Orbanovu stranku Fidesz na parlamentarnim izborima u travnju.

Privremeno su zauzeli Margitin most koji prelazi preko Dunava i prošetali duž nekoliko gradskih avenija. U zadnjih nekoliko dana već je bilo drugih prosvjeda. Javnost je posebno ogorčena novom mjerom kojom su samozaposleni sada u nepovoljnijem položaju.

Niska porezna stopa koju su uživali 20 godina od 1. rujna počinje se primjenjivati ​​na manji broj ljudi. Nižim porezima bit će obuhvaćeni samozaposleni samo ako su im stranke fizičke osobe. Taksisti su izuzeti. Ako primjerice vodoinstalater obavlja posao za stambenu zajednicu ili tvrtku, a ne za privatno kućanstvo, morat će platiti veći porez.

Tisuće ljudi u Budimpešti prosvjedovale zbog Orbanovog povećanja poreza
RayMabus
RayMabus

Posts : 148063
2014-04-11


Back to top Go down

Kraj Orbanovog modela? Empty Re: Kraj Orbanovog modela?

Post by RayMabus 7/17/2022, 08:55

- U Europi su ratne cijene. Nitko ne bi pomislio tog četvrtka, 24. veljače, da se ne radi samo o sukobu, ratu između Ukrajine i Rusije, nego da će doći kraj jedne ere i ući u novu fazu europske povijesti, ući ćemo mi doba ratova. Mađarska pokušava ostati izvan ovog rata. Morate biti oprezni kako se oružani sukob ne bi proširio na područje Mađarske.
Ali također moramo znati da se ovaj rat ne odvija samo na frontovima, već se odvija iu svjetskom gospodarstvu, uključujući i europsko gospodarstvo, a dio tog rata je i povećanje cijena energije
Viktor Orbán napisao je na Facebooku.
- Ratna inflacija i ratne cijene dovode u pitanje sve ono na što smo navikli. Imali smo moderan i siguran život, osnovni uvjeti za to postojali su u cijeloj Europi. Naravno, bilo je onih koji su vladali vještije, drugi manje, ali ništa nije dovodilo u pitanje osnovne uvjete europskog života.
Međutim, sada se moramo izboriti za sve što smo uzeli zdravo za gotovo!
- upozorava premijer u svom postu.
- Vlada je stoga proglasila izvanredno stanje u energetici. Kako bismo osigurali sigurnost domaće opskrbe energijom, uvodimo sedam mjera:
  • 1. Povećat ćemo domaću proizvodnju plina s 1,5 milijardi kubičnih metara na 2 milijarde kubičnih metara.
  • 2. Ovlastio sam Pétera Szijjártóa da nabavi dodatne zalihe plina.
  • 3. Zabranjujemo izvoz energenata i drva za ogrjev.
  • 4. Povećat ćemo eksploataciju ugljena.
  • 5. Ponovno ćemo pokrenuti jedinice elektrane Mátra što je prije moguće.
  • 6. Kako bismo osigurali sigurnu opskrbu električnom energijom, iniciramo produljenje radnog vremena Nuklearne elektrane Paks.
  • 7. Oni koji troše više energije od prosjeka moraju platiti tržišnu cijenu viška.


Najvažnija stvar sada je zaštititi energetsku sigurnost Mađarske i zaštititi smanjenje stambenih komunalnih usluga, stoji u pismu premijera.


Viktor Orbán: Moramo se boriti za sve što smo dosad uzimali zdravo za gotovo!
RayMabus
RayMabus

Posts : 148063
2014-04-11


Back to top Go down

Kraj Orbanovog modela? Empty Re: Kraj Orbanovog modela?

Post by RayMabus 7/23/2022, 15:27

Europska unija treba novu strategiju o ratu u Ukrajini jer sankcije protiv Moskve ne djeluju, rekao je u subotu mađarski premijer Viktor Orban.

"Potrebna je nova strategija kojoj bi u fokusu trebali biti mirovni pregovori i izrada dobrog prijedloga mirovnog sporazuma, umjesto pobjede u ratu", rekao je Orban u govoru u Rumunjskoj.

Orban, koji je u travnju četvrti put za redom pobijedio na parlamentarnim izborima, ponovio je da će Mađarska, članica NATO-a, ostati izvan rata u susjednoj Ukrajini.

Suočen je s najtežim izazovima otkako je preuzeo vlast 2010. Inflacija je dvoznamenkasta, forinta je oslabila, a sredstva iz europskih fondova još su uvijek zamrznuta zbog spora s Bruxellesom o demokratskim standardima.

Orban je ranije kazao da Mađarska nije voljna podržati embargo EU ili ograničenja na uvoz ruskog plina jer bi to potkopalo njezino gospodarstvo, koje je oko 85 posto ovisno o uvozu ruskog plina.

Orban smatra da ekonomska recesija prijeti cijeloj Europi te da je ugrožena i mađarska ekonomija. Analitičari predviđaju usporavanje rasta mađarskog BDP-a na oko 2,5 posto iduće godine.

"Moramo postići novi dogovor s Europskom unijom, ti financijski razgovori su u tijeku i mi ćemo se dogovoriti", rekao je.

Spor oko milijardi eura iz fondova EU utjecao je na pad vrijednosti forinte u proteklim tjednima.

Orbanova je vlada obznanila mjere za smanjenje proračunskog deficita i ukidanje višegodišnjih ograničenja maksimalnih cijena plina i električne energije za kućanstva s većom potrošnjom.

Orban je istaknuo da bi zadržavanjem te mjere proračun ostao bez više od 2 trilijuna forinti.

Europska komisija tvrdi da se u Mađarskoj nenamjenski troši novac iz europskih fondova zbog koruptivnih javnih natječaja.

Također je izrazila zabrinutost po pitanju neovisnosti mađarskog pravosuđa, medija i nevladinih organizacija.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/strategija-zapada-u-ukrajini-je-propala-vlade-u-europi-padaju-poput-domina-sjedimo-u-autu-s-4-probusene-gume-15226304


Ne triba ništa mijenjati. Ja i želim da sve te vlade padnu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 148063
2014-04-11


Back to top Go down

Kraj Orbanovog modela? Empty Re: Kraj Orbanovog modela?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum