ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Litij je šest puta skuplji nego na početku godine

Go down

Litij je šest puta skuplji nego na početku godine Empty Litij je šest puta skuplji nego na početku godine

Post by RayMabus 10/7/2022, 07:51

Cijena litija porasla je šest puta od početka ove godine. U travnju je tona ovog metala, ključnog za proizvodnju baterija koje se koriste u električnim automobilima, stajala 78.000 dolara. Zbog toga je Elon Musk čija je kompanija Tesla vodeći proizvođač električnih automobila spomenuo kako bi njegova tvrtka možda i sama mogla početi rudariti i rafinirati laki metal što bi je s obzirom na ove cijene svakako stajalo jeftinije. 

Jasno je da ovakav razvoj događaja dovodi u pitanje cilj da se do 2035. godine iz upotrebe izbace vozila s motorima na unutarnje izgaranje na koje otpada oko četvrtine emisija ugljika. Cijena je litija dosegla svoj maksimum u travnju, a onda se nešto spustila, ali ostala je daleko viša nego što je bila u isto vrijeme lani, prošlog mjeseca bila je 62.000 dolara. No Citigroup predviđa još i veći porast cijena litija u bližoj budućnosti. Zašto je došlo do takvog porasta cijena jasno je gotovo samo po sebi. Naglo je porasla potražnja zbog toga što su električni automobili sve traženiji pa se njihova prodaja udvostručila na 6,3 milijuna koliko ih je prodano lani, a rast će i dalje, procjena je na 26,7 milijuna do 2030. godine.

A i nije sve u automobilima, ima nešto i u smartphoneima i pohrani energije, svemirskoj industriji, podmornicama, sigurnosnoj i opremi za hlađenje. Sadašnja proizvodnja litija mogla bi se slomiti pod pritiskom potražnje već 2026. godine. Tako sada i električna vozila čija se cijena uspješno nastojala smanjivati proteklih godina opet postaju skuplja što ih odmiče od konkurentnosti u odnosu na konvencionalne automobile. I sama je Tesla podignula cijene svojih automobila za 20 posto. Proizvodnja litija morala bi se učetverostručiti do 2030. godine kako bi se zadovoljile rastuće potrebe. Posebno se to odnosi na Australiju koja je vodeći proizvođač ovog ključnog metala. Tamo su pronašli novo nalazište u kojem se prema procjenama nalazi 7,4 milijuna tona litija. Proizvodnju podiže i Kina koja je najveće svjetsko tržište električnih automobila. No za vađenje jedne tone litija potrebno je 2,2 milijuna litara vode pa se postavlja i ekološko pitanje. 


Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/litij-je-sest-puta-skuplji-nego-na-pocetku-godine-1600499 - www.vecernji.hr
RayMabus
RayMabus

Posts : 148069
2014-04-11


Back to top Go down

Litij je šest puta skuplji nego na početku godine Empty Re: Litij je šest puta skuplji nego na početku godine

Post by RayMabus 15/7/2022, 10:14

Izvori iz industrije rekli su za Global Times da će najavljeni potez pomoći u stabilizaciji opskrbnog lanca za električna vozila, gdje je baterija glavna komponenta. Prema Cuiju Dongshuu, glavnom tajniku Kineske automobilske udruge, potez BYD-a mogao bi biti samo vrh ledenog brijega jer sve više kineskih proizvođača električnih vozila traži zalihe litija u inozemstvu.

Istodobno, Kina nije u opasnosti da ostane bez bijelog zlata. Australski izvoz litija porastao je za 15 posto na godišnjoj razini u prvih pet mjeseci ove godine, a 96 posto ukupnog izvoza ide u Kinu. Prema procjeni Međunarodne agencije za energiju, vrijednost litija će se u desetljeću do 2030. povećati dvadeset puta, a Kina je već sada lider na svjetskom tržištu litija.

Ova azijska država rafinira više od polovice svjetske proizvodnje litija, kontrolira 77 posto globalnog kapaciteta baterijskih ćelija i šezdeset posto svjetske proizvodnje baterijskih komponenti.

Od dvjesto divovskih tvornica baterija planiranih na globalnoj razini do 2030., 148 ih se nalazi u Kini. Prema američkom Geološkom institutu , najveće rezerve litija na Zemlji nalaze se u Čileu, oko 7,5 milijuna tona. Druge i treće najveće rezerve dostupne su u Australiji s 5,7 milijuna i Argentini s 2,7 milijuna tona. Kina, SAD, Zimbabve, Brazil i Portugal zajedno imaju rezerve od oko 2,6 milijuna tona.

S druge strane, prema najnovijim izračunima Saveznog instituta za znanost o zemlji i prirodne resurse (BGR) u Njemačkoj, vodećoj europskoj zemlji u industriji vozila.

litij nije dostupan u dovoljnim količinama za postizanje ambicioznih ciljeva restrukturiranja njemačkog prometa

– napisao je Focus.de . Prema stručnjacima BGR-a, globalna potražnja za litijem povećat će se na najmanje 310.000 tona godišnje u sljedećih osam godina. Međutim, globalna proizvodnja litija stagnira. Među razlozima za to su nastojanja da se nacionalizira rudarska industrija, primjerice u Čileu. U 2016. godini na Zemlji je proizvedeno tek nešto manje od 45 tisuća tona. Godinu dana kasnije, industrija litija snažno je porasla i uspjela je gotovo udvostručiti obujam proizvodnje. U 2018. proizvodnja je porasla na oko 95.000 tona. Međutim, od tada je rudarenje ponovno u padu. S obzirom na situaciju sa sirovinama u Europi, cilj od 15 milijuna električnih automobila do 2030. čini se nerealnim.


Globalna utrka za litijem
RayMabus
RayMabus

Posts : 148069
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum