ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Johnson podnio ostavku

Go down

Johnson podnio ostavku Empty Johnson podnio ostavku

Post by catabbath 7/7/2022, 19:24

Britanski premijer Boris Johnson podnio je ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Konzervativne stranke, ali je najavio da će nastaviti služiti kao predsjednik vlade dok mu stranka ne izabere nasljednika. 
"Proces izbora novog lidera treba početi odmah. Danas sam imenovao novu vladu koja će nastaviti služiti, kao što ću i ja do izbora novog čelnika", rekao je Johnson ispred Downing Streeta broj 10.
Podsjetimo, u protekla tri dana Johnsonovu vladu napustilo je ukupno 59 ministara. Neke od njih već je zamijenio novima.

_________________
Johnson podnio ostavku FOAhBAEVsAAIIOR?format=png&name=360x360
catabbath
catabbath

Male
Posts : 11684
2015-08-21


Back to top Go down

Johnson podnio ostavku Empty Re: Johnson podnio ostavku

Post by catabbath 7/7/2022, 19:24

Johnson podnio ostavku 292015050_10160526830303675_5376865129990087908_n.jpg?stp=cp1_dst-jpg&_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_eui2=AeEGTT7aZYEZIlX8YirUhTzaLKc0nenAzj4spzSd6cDOPpgePEXFQs9EM2gL7gmUlhg&_nc_ohc=QN8PoW-75NcAX955ZCF&tn=pQgtlIABkzsqXMkc&_nc_ht=scontent.fzag4-1

_________________
Johnson podnio ostavku FOAhBAEVsAAIIOR?format=png&name=360x360
catabbath
catabbath

Male
Posts : 11684
2015-08-21


Back to top Go down

Johnson podnio ostavku Empty Re: Johnson podnio ostavku

Post by Trpan 7/7/2022, 22:21

''Assad must go'' kletva?
Trpan
Trpan

Posts : 2
2022-07-07


Back to top Go down

Johnson podnio ostavku Empty Re: Johnson podnio ostavku

Post by AlfaOmega 7/7/2022, 22:56

Konačan pad Borisa Johnsona: Sa sobom je povukao Britaniju, ali i Europu - i nisu ga srušili "skandali", srušila ga je megalomanska ideja kojoj je došao kraj

Stolica mu se klimala već neko vrijeme, a sad se s nje i srušio, ili su ga pak gurnuli i to s više strana. Britanski premijer Boris Johnson danas je objavio kako podnosi ostavku te će i službeno sići s funkcije čim stranka odredi njegovog nasljednika.


U medijskom prostoru već se danima piše kako su se njegovi stranački kolege okrenuli protiv njega zbog "niza skandala" pa se tako najčešće spominju njegove zabave s drugim dužnosnicima za vrijeme lockdowna. To je poprilično besmislen argument koji očigledno nastoji ignorirati neke druge, daleko konkretnije razloge zašto je Boris morao otići. Kao prvo, govorimo o čovjeku koji je "gospodin skandal" od samog početka. Svi su znali tko je Boris Johnson još dok je bio gradonačelnik Londona, pa i prije, dok je bio novinar i kolumnist u britanskim publikacijama kao što su The Times i The Daily Telegraph 80-ih i 90-ih godina.


Bio je, kažu, omiljeni kolumnist pokojne britanske premijerke Margaret Thatcher, ali njezin nasljednik, John Major, nije ga mogao smisliti. Jasno je zašto je netko volio, a netko ne Borisa u to doba. On se već tada istaknuo kao veliki euroskeptik.


Rođen je kao Alexander Boris de Pfeffel Johnson 19. lipnja 1964. na Manhattanu, u New Yorku, gdje je njegov otac, tada 23-godišnji Stanley Johnson, studirao ekonomiju na prestižnom Columbia University. Majka Charlotte Johnson Wahl (tada 22) bila je umjetnica iz britanske liberalne intelektualne obitelji.


Otac mu je bio uspješan i na području ekonomije i politike, radeći kasnije za Svjetsku banku i EU komisiju. Boris je pak studirao na također prestižnom Oxford sveučilištu i to u generaciji iz koje su kasnije stasali britanski (konzervativni) lideri kao što su David Cameron, William Hague, Michael Gove, Jeremy Hunt, Nick Boles i drugi.
Očekivano, pozicija je čekala i Borisa. Nakon novinarske karijere ulazi u politiku te je od 2008. do 2016. gradonačelnik Londona, zatim ministar vanjskih poslova u Vladi premijerke Therese May od 2016. do 2018., a od 2019. i njezin nasljednik.


I kritičari i pristaše slažu se da je Boris unikatna pojava, no zapravo predstavlja vrlo dobro poznati populizam koji uspijeva na svim stranama svijeta. Ako malo bolje pogledamo politiku koju je vodio i način na koji ju je vodio vidjet ćemo dosta sličnosti s brazilskim Bolsonarom, američkim Trumpom, mađarskim Orbanom ili pak indijskim Modijem. Svi oni nastupaju na sličan način. Bombastični nacionalizam, isticanje stalne vanjske i unutarnje prijetnje (naročito od migranata).


Kao takav za očekivati je da je i pun skandala. Ovo što se pak dogodilo oko Božića 2020., dok su potajno organizirali "partije" dok je ostatak stanovništva morao biti u lockdownu, svakako mu je naštetilo reputaciji, no nije zato pao s vlasti, priča je ipak veća od toga.


Uz sve njegove karakteristike i ekstravagantne nastupe, jako se dobro zna što je zapravo predstavljao Boris Johnson - on je bio sinonim za Brexit. A što se tiče Brexita, velike britanske ambicije (barem jednog djela Britanije) nisu se baš ostvarile. Johnson je najavljivao obnovu britanske moći, Britaniju koja će izvan okvira Europske unije u relativno kratkom roku postati iznimno prosperitetna, geopolitička moćna, potpuno neovisna...
Ništa od toga se nije ostvarilo, štoviše, Britanija je nazadovala po svim točkama.


Ekonomska situacija u Britaniji naglo se pogoršava i kroz koji mjesec Borisu će možda biti i drago da više nije na premijerskoj funkciji. Ovo je u neku ruku i potrebna rošada za pripremu na težak period jer tko god dođe nakon njega moći će se pravdati da, eto, bila je tranzicija vlasti i nije se moglo bolje...


Što se pak britanske geopolitičke moći tiče Johnson je svako malo bio u Kijevu i po pitanju podupiranja Ukrajine išao je dalje od bilo kojeg lidera neke veće sile. Dok su Berlin i Pariz bili suzdržani, pa čak i službeni Washington (iako "Washington" nikad nije samo službeni), Johnson je bio najglasniji. On je bio pionir retorike koja naglašava kako nije bitno samo da se Ukrajina obrani već i da Rusija propadne. To je bio (još jedan) trenutak koji potvrđuje koliko je opasno u današnjem svijetu imati populiste na vlasti, naročito na čelu jačih država.
Kao treće, Britanija nije postala ni neovisnija. Naime, unutar Europske unije ona je imala poprilično jak glas, držeći se uvijek na određenoj distanci (po pitanju valute, ali i drugih stvari). Ipak, unutar EU-a mogli su isticati svoju snagu. Ovako su pak završili sami na pučini gdje su uskoro shvatili da neće moći ostati sami.


Britanija je danas pod velikim američkim utjecajem. Nije da nije bila i ranije, za Washington je London uvijek bio "Trojanski konj" u EU, ali sad su potonuli i niže i što je najbolje (ili tragično) Boris Johnson je to jako dobro znao. Njegov plan bio je i jednostavan i megalomanski u isto vrijeme - udružiti se sa SAD-om, brzo realizirati pakt o slobodnoj trgovini, i vladati svijetom. Ali dogodio se problem. Njegov populistički kolega s druge strane Atlantika nije opstao na vlasti unatoč velikim naporima.


Plan je bio i plan je propao. Od onda se zapravo Johnsonu izvlači stolica pod njim. Malo se pričekalo s cijelom pričom nakon početka rata u Ukrajini, jer ne bi bilo zgodno baš aktivirati političku krizu u danima nakon 24. veljače. Ali do sad je rat u Ukrajini postao, nažalost, nešto kao dio europske svakodnevnice i britanski establišment je zaključio da se plan može provesti.


Jer što zapravo simbolizira pad Borisa Johnsona? Simbolizira i pad Brexita. Ne, nije da će se Britanija sad naglo vratiti u okvire Europske unije. Zapravo po EU bi bilo i puno bolje da se ne vraća iako ova vladajuća garnitura u Bruxellesu se ponaša vrlo izgubljeno i bez ideje osim onih koje čuju od SAD-a, barem što se vanjske politike tiče.


Ovo je kraj Brexita u smislu procesa koji je trebao reorganizirati Britaniju. Slično kao što je i konačan pad Donalda Trumpa bio kraj procesa koji je trebao "učiniti Ameriku ponovno velikom" - s time da teško da bi itko jurišao na parlament za Borisa Johnsona kao što su radikalni sljedbenici Donalda to izveli početkom 2021. u napadu na Kongres (lukavi Trump misli da može promjeniti kaput pa ovih dana tvrdi da je "sigurnost ispred Kongresa zakazala"). U Britaniji će sad taj proces proći ipak civiliziranije, iako pitanje što će biti kad se ekonomski uvjeti dodatno pogoršaju, a hoće - i to zahvaljujući baš akterima kao što je Johnson.


I nije Johnson uništio samo perspektivu Britanije, a ne, povukao je i Europu sa sobom. Kad se Volodimir Zelenski malo zakolebao i počeo spominjati nekakve moguće pregovore s Rusijom, Boris se brzinom munje "nacrtao" u Kijevu, vjerojatno bivšem glumcu obećavajući (oslobođena) brda i doline.


Svaka prilika za smirivanje rata u Ukrajini ili okončanje zgaženo je od strane aktera kao što je Boris Johnson s time da je on, kad se "uračuna" snaga njegove pozicije, zapravo bio daleko najgori. Sjeverodonjeck, Lisičansk, možda i Mariupolj, danas nisu morali biti spaljeni i uništeni da se na bitnoj poziciji našla neka hladna glava, ali nedostajalo ih je. Agresor je najviše kriv, bez sumnje, ali svi akteri koji se ne založe za mir mogu biti jedino za rat u ovakvoj situaciji.


Mnogima sad paše pričati o tome kako su, eto, skandali srušili Johnsona. Po tom ključu pola europskog establišmenta trebalo je pasti, samo se njihove privatne "covid zabave" ne spominju dok nema potrebe. Ali Johnson je pao jer je ideja pala, postala je rastegnuta i neodrživa, a i susrela se s opozicijom koja ima drugačije ideje.


Sada nam samo ostaje da vidimo u narednim danima je li ta alternativna ideja podjednako voljna držati Europu na rubu velikog rata, duboke ekonomske i energetske krize, ili će napraviti nešto u cilju smirivanja. Ne bi bilo prvi put da nakon lošeg dolaze gori, ali u slučaju Britanije bilo bi krajnje vrijeme da i netko bolji napokon zaluta u ulicu Downing, broj 10.

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
AlfaOmega
AlfaOmega

Posts : 9601
2015-09-11


Back to top Go down

Johnson podnio ostavku Empty Re: Johnson podnio ostavku

Post by AlfaOmega 7/7/2022, 22:57

Što bi reka jedan Ukrofil - svemu lijepom jbg. dođe kraj. :_|:rasta

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
AlfaOmega
AlfaOmega

Posts : 9601
2015-09-11


Back to top Go down

Johnson podnio ostavku Empty Re: Johnson podnio ostavku

Post by Counter-Strike 7/7/2022, 22:57


_________________
Johnson podnio ostavku Americ10
Counter-Strike
Counter-Strike

Posts : 4231
2018-03-12


Back to top Go down

Johnson podnio ostavku Empty Re: Johnson podnio ostavku

Post by RayMabus 8/7/2022, 02:13

Što se pak britanske geopolitičke moći tiče Johnson je svako malo bio u Kijevu i po pitanju podupiranja Ukrajine išao je dalje od bilo kojeg lidera neke veće sile. Dok su Berlin i Pariz bili suzdržani, pa čak i službeni Washington (iako "Washington" nikad nije samo službeni), Johnson je bio najglasniji. On je bio pionir retorike koja naglašava kako nije bitno samo da se Ukrajina obrani već i da Rusija propadne. To je bio (još jedan) trenutak koji potvrđuje koliko je opasno u današnjem svijetu imati populiste na vlasti, naročito na čelu jačih država.
Kao treće, Britanija nije postala ni neovisnija. Naime, unutar Europske unije ona je imala poprilično jak glas, držeći se uvijek na određenoj distanci (po pitanju valute, ali i drugih stvari). Ipak, unutar EU-a mogli su isticati svoju snagu. Ovako su pak završili sami na pučini gdje su uskoro shvatili da neće moći ostati sami.
RayMabus
RayMabus

Posts : 148063
2014-04-11


Back to top Go down

Johnson podnio ostavku Empty Re: Johnson podnio ostavku

Post by RayMabus 8/7/2022, 02:23

Triba nazvat britansku ambasadu u Bosni pa pitat kakvi su im sad planovi oko Ukrajine jer svako usporavanje sad ide na ruku Rusima na bojnom polju a u Londonu je haos trenutno a i Bidena čekaju izbori na jesen.
Johnson podnio ostavku 1280px-2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg
RayMabus
RayMabus

Posts : 148063
2014-04-11


Back to top Go down

Johnson podnio ostavku Empty Re: Johnson podnio ostavku

Post by RayMabus 8/7/2022, 02:32

Pad Johnsona je i poruka ostalim evropskim i svjetskim šupcima koji bi slijepo slijedili Bidenovu politiku zanemarujući pri tom potrebe vlastitog stanovništa jer ne vode izbalansiranu i razumnu politiku a u odnosu na cijelokupnu tu situaciju koja se odvija tamo u Ukrajini i općenito s Rusijom.

Tko je sljedeći ?


Last edited by RayMabus on 8/7/2022, 02:34; edited 1 time in total
RayMabus
RayMabus

Posts : 148063
2014-04-11


Back to top Go down

Johnson podnio ostavku Empty Re: Johnson podnio ostavku

Post by Ringo10 8/7/2022, 02:33

Zao mi Engleza
Zao mi sto im neko ne spuca nuklearnu po glavi
Ringo10
Ringo10

Posts : 19266
2015-09-24


Back to top Go down

Johnson podnio ostavku Empty Re: Johnson podnio ostavku

Post by T. 8/7/2022, 10:14

Ringo10 wrote:Zao mi Engleza
Zao mi sto im neko ne spuca nuklearnu po glavi
nisu ni toliko daleko od tog scenarija...
teško da će se promijeniti išta u vanjskoj politici odlaskom jednog i dolaskom drugog klauna...
T.
T.

Posts : 15310
2014-04-14

Age : 81

Back to top Go down

Johnson podnio ostavku Empty Re: Johnson podnio ostavku

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum