ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Šefica odjela za porezne prijevare primala tisuće kuna koje joj ne pripadaju i nije se bunila

Go down

Šefica odjela za porezne prijevare primala tisuće kuna koje joj ne pripadaju i nije se bunila Empty Šefica odjela za porezne prijevare primala tisuće kuna koje joj ne pripadaju i nije se bunila

Post by mortal Thu 23 Jun - 16:17

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/otkrivamo-novi-hit-sefica-odjela-za-porezne-prevare-uz-placu-uredno-primala-tisuce-kuna-koje-joj-ne-pripadaju/?fbclid=IwAR0Mst48Dq0Z2ucKVFZ7vBcVXLNsIq2uM5pplNl_Kfl5lvGUsd9swB7VB-8
Otkrivamo novi hit: Šefica odjela za porezne prevare uz plaću uredno primala tisuće kuna koje joj ne pripadaju

Ministarstvo je na kraju shvatilo da gospođi cijelo vrijeme krivo isplaćuje plaće i tražilo novac natrag, ali ona ga nije htjela vratiti


Šefica odjela za porezne prijevare primala tisuće kuna koje joj ne pripadaju i nije se bunila AHR0cHM6Ly93d3cudGVsZWdyYW0uaHIvd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjIvMDYvdGctbmFzbG92bmEtMjAyMi0wNC0xOS0wMi5qcGc

[url=https://twitter.com/intent/tweet?counturl=https://www.telegram.hr/politika-kriminal/otkrivamo-novi-hit-sefica-odjela-za-porezne-prevare-uz-placu-uredno-primala-tisuce-kuna-koje-joj-ne-pripadaju/&text=Otkrivamo novi hit: %C5%A0efica odjela za porezne prevare uz pla%C4%87u uredno primala tisu%C4%87e kuna koje joj ne][/url]


Ministarstvo financija RH više od godinu dana isplaćivalo je visokopozicioniranoj šefici u Poreznoj upravi dodatak na plaću na koji nije imala pravo. Kada su, nakon isplaćenih nešto više od deset tisuća kuna, shvatili da se radi o grešci, tražili su ju da novac vrati. Ona ih odbija, pa slučaj završava na sudu. Međutim, nedavno je donesena nepravomoćna presuda u njezinu korist.
Pokušalo je Ministarstvo uvjeriti sud da je došlo do omaške prilikom migracije podataka u novi registar zaposlenika nakon sistematizacije novih radnih mjesta u Poreznoj upravi. Sud ih je glatko odbio uz obrazloženje da zaposlenica ne može odgovarati za nemar nadležnih za obračun plaća u Ministarstvu financija.


Greška iz Marićevog mandata


Na poziciju voditeljice županijskog Odjela za suzbijanje poreznih prijava u Poreznoj upravi ova zaposlenica postavljena je početkom rujna 2017. godine. Na čelu Ministarstva financija tada je već bio aktualni ministar Zdravko Marić, a u Poreznoj upravi tada je bio dovršen novi popis radnih mjesta. Sve do 31. prosinca 2018. voditeljica je dobivala 10 posto veću plaću, odnosno dodatak na posebne uvjete rada.
Kasnije će se ispostaviti da na to nije imala pravo.

Voditeljica: ‘To nije moja greška’


“U tom periodu doista sam dobivala dodatak na posebne uvjete rada, ali to nije bila moja greška. U ožujku 2019., nakon što sam dobila manju plaću za siječanj te godine, pitala sam što se dogodilo, te su mi objasnili da mi je isplaćivan dodatak na koji nisam imala pravo. Naknadno su me tražili da taj iznos vratim i ponudili mi mogućnost plaćanja na 16 rata.


Nakon što sam odbila, kontaktirali su me i iz Općinskog državnog odvjetništva tražeći da se nagodimo mimo suda. Ja sam pokušala sve riješiti s nadređenima u Poreznoj upravi, no nisam uspjela”, navela je u svom iskazu voditeljica podsjećajući kako ne može ona biti odgovorna za grešku koju su napravili ljudi nadležni za obračun plaća.
Prema njezinim riječima ova greška nije se mogla dogoditi kod prebacivanja podataka u novi sustav, jer je on, tvrdi, profunkcionirao puno ranije. “Ministarstvo financija ne može sada tražiti da vratim novac jer su oni platili nešto što nisu bili dužni”, istaknula je.Utvrđeno je da joj je od rujna 2017. do prosinca 2018. Ministarstvo financija isplatilo ukupno 10.044,45 kuna neto, a kako na njih nije imala pravo odlučili su ju tužiti i tražiti novac natrag. Sud kaže da za to nema osnova.

Sud: ‘Odgovorno je Ministarstvo’


“Iako u rješenju kojim je postavljena na poziciju voditeljice nije bilo navedeno da joj pripada dodatak od 10 posto, u njezinim platnim listama taj je dodatak evidentiran. Dakle, Ministarstvo financija je samo obračunavalo i isplaćivao plaću voditeljici i o tome joj dostavljao obračune koji imaju snagu javne isprave. Naime, predmijeva se da je istinito ono što je u njima navedeno, te zato imaju obvezujuću pravnu snagu”, navedeno je u nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu.
Sud je ocijenio da greška koja se dogodila ne predstavlja takozvanu ispričivu zabludu na strani Ministarstva financija. Naime, u tom slučaju ministarstvo bi se moglo izvući iz ove situacije, no ovako, sud kaže da se radilo o očitom nemaru i nepažnji djelatnika ministarstva prilikom obračuna plaće.

“Voditeljica ne može za to snositi ni posljedice ni odgovornost”, zaključeno je u nepravomoćnoj presudi. Za gubitak ovog spora koji je vođen zbog greškom isplaćenih deset tisuća kuna, Ministarstvo financija sada mora podmiriti i 3.750 kuna sudskih troškova.


Ministarstvo financija, Zdravko Marić,

_________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 18098
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum