ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Slom sistema

Go down

Slom sistema Empty Slom sistema

Post by melkior 20/6/2022, 15:29

MINISTARSTVO ŠUTI, A SPREMA SE KAOS / Upozorenje i poziv na buđenje: 'U idućih pet godina pola Hrvatske neće imati obiteljskog liječnika!'


Slom sistema 768x432-ba054e7c-9d09-11eb-870c-cedfb09875dd

U Šibeniku se održava 13. kongres Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pod nazivom: Obiteljski doktori - Eksperti potpuno drugačiji od drugih
U Šibeniku se održava 13. kongres Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pod nazivom: Obiteljski doktori - Eksperti potpuno drugačiji od drugih. O kongresu, reformi zdravstva i nedostatku liječnika za HRT je govorila predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić.

Naglasila je kako obiteljski liječnici nisu zadovoljni načinom na koji 'ide' najavljena zdravstvena reforma. Radna skupina za izradu novog zakona održala je samo 4 online sastanka prije dva mjeseca a sve se događa bez našeg znanja i sudjelovanja, izjavila je Ban Toskić.

Kaže kako o svemu slušaju iz medija i uopće ne znaju što im se sprema, a njihovi prijedlozi se ne uvažavaju.'U idućih 5 godina pola stanovnika Hrvatske će ostati bez obiteljskog liječnika'


"Naše projekcije su da će u idućih 5 godina pola stanovnika Hrvatske ostati bez obiteljskog liječnika, liječnika prvog kontakta. U ovom trenutku ne vidimo da se išta događa što bi nam ulijevalo optimizam", kaže Ban Toskić te napominje kako se komunikacija s ministrom zdravstva Vilijem Berošem odvija 'uglavnom putem medija'.
Dodaje kako je situacija u obiteljskoj medicini - katastrofalna - od 2200 ordinacija njih više od stotinu je prazno, a više od 700 liječnika je starije od 60 godina, dok njih 190 ima preko 65 godina.

Ministarstvu upućeni brojni dopisi i prijedlozi - odgovora nema


"Mi smo potpuno drugačiji od drugih. Naša uloga je često neprepoznata, ali smo jedini liječnici u sustavu koji kontinuirano pratimo naše pacijente od rođenja do smrti. Starimo zajedno s našim pacijentima i duboko poznajemo njihovu zajednicu i okruženje", dodala je te naglasila kako su ministarstvu službenim putem uputili mnoge dopise i prijedloge, ali odgovor nisu dobili.
Također, kazala je - njihove primjedbe u e-savjetovanju nisu uvažene. Naglasila je kako su otvoreni za suradnju, ali to ovisi isključivo o institucijama.

Glavne teme kongresa su zdravlje žene, seksualnost, svakodnevni posao liječnika, komunikacija kao osnovni alat u radu, zaštita pacijenata od nepotrebnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka te algoritmi - KoHOM postupnici u rješavanju navećih problema u ordinacijama.

https://net.hr/danas/hrvatska/lijecnici-obiteljske-medicine-upozoravaju-u-iducih-5-godina-ostat-cemo-bez-lijecnika-8e9b2eec-f077-11ec-9123-527c54a944db

_________________
avatar
melkior

Posts : 15873
2015-08-09


Back to top Go down

Slom sistema Empty Re: Slom sistema

Post by melkior 20/6/2022, 15:33

pisali saboru

Liječničke udruge protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Slom sistema 1694972


                     Liječničke strukovne udruge ocijenile su da bi izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama mogle nanijeti štete liječnicima i vozačima te pozvale predlagače zakona da ne nameću obavezu liječnicima da prijavljuju pacijente koje su upozorili na privremenu nesposobnost upravljanja vozilom.


Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – KoHOM-a u četvrtak je priopćila da Vlada pred drugo čitanje nije izmijenila prijedlog toga zakona te kako se nakon njegovog prihvaćanja može očekivati da će velik broj pacijenata privremeno ili trajno ostati bez vozačke dozvole.
Resorno ministarstvo, ističe KoHOM, nije definiralo zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom, čime se zakonski sva odgovornost prebacuje na liječnike, pa će ih i osiguravajuće kuće moći teretiti u slučaju prometne nesreće.

Obveza da liječnici ubuduće o zdravstvenom stanju moraju obavijestiti policiju mogla bi u potpunosti narušiti odnos liječnik-pacijent, ističe se.


Navedeno zakonsko rješenje u praksi će dovesti da će pacijenti, u strahu da ne ostanu bez vozačke dozvole, izbjegavati odlazak liječnicima čime će posljedično ugroziti svoje zdravlje.
KoHOM je predložio da upozorenje pacijentu kako ne bi trebao upravljati vozilom ostane između liječnika i pacijenta, a da bi ga liječnik bio dužan dostaviti policiji na uvid samo na njezino posebno traženje, kao što je slučaj u Velikoj Britaniji.

Hrvatska liječnička komora (HLK) poslala je u zastupnicima u Hrvatskom saboru otvoreno pismo, o čemu je u četvrtak poslala priopćenje medijima, u kojem ističe kako obveza koju MUP nameće liječnicima nije rješenje ni za jedan od „četiri glavne ubojice u prometu“ tj. brzinu, alkohol, mobitel i nekorištenje sigurnosnog pojasa, a što je MUP sam definirao kao ključne uzroke visoke smrtnosti u prometu. 

Komora u pismu ističe kako se, po podacima MUP-a, od skoro 700 tisuća prometnih prekršaja evidentiranih u 2020. godini u samo 0,02 posto slučajeva radilo o upravljanju vozilom pod utjecajem droga ili lijekova. Za Hrvatsku ne postoje javni podaci o postotku nesreća kojima je uzrok promijenjeno zdravstveno stanje, ističe.

MUP mjesecima ignorira i odbija sve primjedbe liječničkih strukovnih organizacija, a rezultat toga je da je Vlada u Sabor u drugo čitanje poslala prijedlog zakona koji i dalje sadrži tu obvezu liječnika te njihovu prekršajnu odgovornost u slučaju da to ne učine.
Ako Sabor izglasa ovakav zakon s obvezom liječnika da prijavljuju svaku pa i privremenu promjenu zdravstvenog stanja i s njihovom prekršajnom odgovornošću, Hrvatska liječnička komora zatražit će preispitivanje ustavnosti zakona na Ustavnom sudu, stoji u zaključku otvorenog pisma HLK-a zastupnicima u Hrvatskom saboru.

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/lijecnicke-udruge-protiv-izmjena-zakona-o-sigurnosti-prometa-na-cestama-20220505

_________________
avatar
melkior

Posts : 15873
2015-08-09


Back to top Go down

Slom sistema Empty Re: Slom sistema

Post by melkior 20/6/2022, 15:45

Predsjednik Kaznenog odjela VS-a: Prijedlog novog ZKP-a rad lošeg učenika

Slom sistema 343994?Format=1&v=10.6.2022

Predsjednik Kaznenog odjela Vrhovnog suda Damir Kos ocijenio je u utorak, nakon sjednice najvišeg suda o zakonskim prijedlozima, da su izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku (ZKP) ''rad lošeg učenika koji loše prepisuje'' te da tekst nije raspravljen u struci ni na javnom savjetovanju.

 ''Ministarstvo pravosuđa i uprave prema našem sudu nije pružilo odgovarajuće obrazloženje niti je omogućilo pravu i potpunu raspravu. Zbog toga smo pozvali predstavnike ministarstva kako bi nam ukazali čime su se rukovodili kada su sastavljali zakonski prijedlog'', kazao je Kos nakon sjednice Kaznenog odjela Vrhovnog suda na koju se nije odazvao nitko iz resornog ministarstva.
Kos je naglasio kako mu je bilo jasno da nitko od predstavnika ministarstva neće doći nakon što je vlada prihvatila tekst prijedloga i uputila ga u saborsku proceduru iako je riječ o strukturalnim izmjenama drugostupanjskog suđenja.

Prema vladinom prijedlogu, među ostalim, drugostupanjski žalbeni sud ubuduće će samo jednom moći ukinuti presudu i vratiti predmet nižem sudu na ponovno suđenje s preciznim uputama koje činjenice trebaju razmatrati. Ako drugostupanjski sud ponovno primi isti predmet više ga neće moći vratiti već će morati donijeti presudu.
Kos: Ministarstvo pokazalo ignorantski pristup

Kos smatra da je ministarstvo pokazalo ignorantski pristup prema sjednici najvišeg suda o sistemskom zakonu značajnom za svakog građanina Hrvatske. Ukazao je da je dio konačnog prijedloga prepisan iz ranijeg zakona koji je bio na snazi do 1997. kada je bila predviđena mogućnost rasprave pri drugostupanjskom sudu te je ocijenio da je taj dio manjkavo prepisan.

'Sucima je u interesu efikasnost i brzina rješavanja kaznenog postupka pa u tom dijelu i mogućnost provođenja rasprave u drugom stupnju, ali nikad i nikako na način kako je to predviđeno. Ovo što je predviđeno vodi izravnom odugovlačenju postupka i rušenju kredibiliteta sudbene vlasti'', ocijenio je Kos.
Naglasio je da tako važan tekst ne može izaći van kao produkt ministarstva pravosuđa, a bez da se pruži odgovarajuća mogućnost rasprave onih koji su najstručniji u tom dijelu. Nadodao je da ovakav pristup nije rezultat postupanja jedne stranke,  već da su se ministarstva u pravilu odnosila na taj način prema najvišem sudu.
Predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević istaknula je da su i profesori sa sva četiri hrvatska pravna fakulteta ignorirani tijekom pisanja konačnog prijedloga.
''Pravni fakulteti bi trebali biti konzultirani u procesu izrade nacrta zakona te im se on mora dostaviti kako bi se fakulteti očitovali o njemu, a što je potpuno ispušteno'', rekla je dodajući da ministarstvo krši zakonodavni postupak, što smatra nedopustivim.
Đurđević: Ubrzavanje postupka kršenjem temeljnih ustavnih prava
''Zakon o kaznenom postupku je organski zakon koji mora proći kroz dva čitanja, mora se provesti rasprava koja uključuje svu stručnu, ali i opću javnost. Kada se uvodi jedna ovakva izmjena, ona ne može biti u drugom čitanju bez provedene javne rasprave, bez konzultiranja struke i bez e-savjetovanja u smislu toga da bi ta izmjena stupila na snagu osam dana nakon što bude objavljena u Narodnim novinama'', upozorila je.
Đurđević je ocijenila da je zakonski prijedlog inkvizitoran spram okrivljenika jer se predlaže inkvizitorna rasprava prema kojoj samo sud može izvoditi dokaze, dok se okrivljeniku ukidaju prava obrane zbog greške prvostupanjskog suda.
''Okrivljenik više nema pravo izvoditi dokaze, nema pravo na nove činjenice i ne mora čak biti prisutan na raspravi. Uopće se nije razmišljalo o pravima obrane, a ono o čemu se vjerojatno razmišljalo je veliko nezadovoljstvo javnosti jer je politika odlučila reagirati na način da ubrza postupak kršeći pritom temeljna ustavna prava'', kazala je.      
Kazneni sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela je ocijenio da nije riječ ni o kozmetičkoj promjeni jer takva promjena podrazumijeva promjenu na bolje.

''Promjena koja se najavljuje je nesuvisao proizvod koji nije vjerodostojan stručnog postupka'', kazao je Mrčela dodajući da se ponavlja višegodišnje obezvrjeđivanje Vrhovnog suda, ali i akademske zajednice što je ocijenio sramotnim.

https://www.glasistre.hr/kronika/predsjednik-kaznenog-odjela-vs-a-prijedlog-novog-zkp-a-rad-loseg-ucenika-801495

_________________
avatar
melkior

Posts : 15873
2015-08-09


Back to top Go down

Slom sistema Empty Re: Slom sistema

Post by aben 20/6/2022, 20:38

Super, unda će meni pojeftiniti moj likor

_________________
Insofar as it is educational, it is not compulsory;

And insofar as it is compulsory, it is not educational
aben
aben

Posts : 34726
2014-04-16


Back to top Go down

Slom sistema Empty Re: Slom sistema

Post by epikur37 20/6/2022, 21:08

aben wrote:Super, unda će meni pojeftiniti moj likor

Pa ne plaćaš ga ti nego zajednica.
epikur37
epikur37

Posts : 44948
2015-08-06


Back to top Go down

Slom sistema Empty Re: Slom sistema

Post by aben 20/6/2022, 21:12

epikur37 wrote:
aben wrote:Super, unda će meni pojeftiniti moj likor

Pa ne plaćaš ga ti nego zajednica.

Toga ča mi ploćo zajednica njanci ne poznivun, mislin na privatnoga

_________________
Insofar as it is educational, it is not compulsory;

And insofar as it is compulsory, it is not educational
aben
aben

Posts : 34726
2014-04-16


Back to top Go down

Slom sistema Empty Re: Slom sistema

Post by epikur37 20/6/2022, 21:22

aben wrote:
epikur37 wrote:
aben wrote:Super, unda će meni pojeftiniti moj likor

Pa ne plaćaš ga ti nego zajednica.

Toga ča mi ploćo zajednica njanci ne poznivun, mislin na privatnoga

A to je druga stvar.
epikur37
epikur37

Posts : 44948
2015-08-06


Back to top Go down

Slom sistema Empty Re: Slom sistema

Post by cassanowa 20/6/2022, 23:10

Nije ni umrit jeftino. U svakom slučaju je zajebano.
cassanowa
cassanowa

Posts : 638
2021-12-25


Back to top Go down

Slom sistema Empty Re: Slom sistema

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum