ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Grozote u Odesi.

Go down

 Grozote u Odesi. Empty Grozote u Odesi.

Post by mortal 19/6/2022, 00:48
 Grozote u Odesi. Pokolj-hrvata-u-odesi

Pokolj Hrvata u Odesi 
Srbi i Rusi pobili 10 tisuća hrvatskih vojnika i bacili ih u Crno morePod utjecajem Jugoslavenskog odbora i srpske vlade, hrvatski domobrani su bili novačeni iz ruskog zarobljeništva, kako bi tvorili neku jugoslavensku dobrovoljačku postrojbu na solunskom bojištu. Okupljeni u Odesi, Hrvati-dragovoljci tražili su da budu upućeni na bojište pod jugoslavenskim, a ne srpskim, imenom i znakovljem, čemu su se protivili srpski časnici. U napetu ozračju, punom nepovjerenja, izbijali su sukobi s tragičnim posljedicama. Među njima najpoznatiji je pokolj 13 dragovoljaca u listopadu 1916. godine.

Dovoljni sami sebi, Srbi ne samo da nisu cijenili dragovoljce nego su radili sve da bi im zagorčali život: dragovoljci-časnici bili su neravnopravo materijalno tretirani, kazne nad vojnicima bile su drastične a bilo je i nasilnog regrutiranja tzv. “silovoljaca”. Slučaj s dobrovoljcima u Odesi bio je nagovještaj odnosa u budućoj državi ako pobijedi srpska koncepcija o njezinu stvaranju.

O tome je pisao i Miroslav Krleža“U Odesi je počelo. U krvavoj Odesi, u »Kanatnom zavodu«, gdje se masakriralo en mass i gdje su pokapajući mrtvace rekli onom grobaru, da ne treba da znade tko su ti ljudi, »jer to su Hrvati«. U Odesi se klalo, tamo su pucale kosti i tamo su se davili utopljenici…”

Tako su još 1916. i 1917. godine su Srbi i ruski Kozaci prisiljavali hrvatske vojnike u ruskom zarobljeništvu pristupiti jugoslavenskoj legiji. Pri tome su se služili fizičkom prisilom (premlaćivanjem), obrednim ponižavanjima (hrvatske vojnike su tjerali da kopaju vlastite grobove), ubojstvima (nabijanjem na kolce) i ponižavanju mrtvih tijela (bacanjem istih u more).

Zbog ovog zločina, koji je jedan od najvećih sramota u srpskoj povijesti, Prvi svjetski rat bio je zapostavljen u povijesnoj znanosti jugoslavenskoga režimskog karaktera, zbog zlodjela srpske vojske u Odesi. Ondje su časnici srpske vojske nasilno prevodili hrvatske zarobljenike u srpske dobrovoljačke postrojbe, pri čemu su Hrvati, prije pristupanja, bili prisiljavani da se očituju Srbima. Budući da su se hrvatski zarobljenici odupirali tome, srpski su ih časnici zlostavljali, pri čemu su mnogi hrvatski vojnici od zlostavljanja ostali sakati.

Iako jedni izvori govore o 13 žrtava, drugi izvori navode daleko veće brojke.

Prema podatcima dr Slavka Pavičića i ing. Franje Perše, počinitelji su Srbi i ruski kozaci. Mjesto zločina je Odesa. Radi se o 10.000 hrvatskih vojnika koje su Srbi i ruski kozaci pobili i bacili u Crno more.

Razlog zašto su smaknuti je taj što su odbili pristupiti tzv. jugoslavenskoj legiji. Osim što je prisilna mobilizacija ratnih zarobljenika nedopustiva, tzv. jugoslavenska legija je bila i nacionalno ponižavanje hrvatskih zarobljenika, jer ih se u njoj tjeralo da se odreknu hrvatskog imena i da postanu Srbi.

Već prije toga su Srbi brojne hrvatske zarobljenike nabili na kolce ili su ih osakatili žive, odrezavši im dijelove tijela.

Zabilježeno je svjedočenje jednog grobara iz Odese u kojem je rekao da su mu Srbi jedne noći dovezli tijela 18 Hrvata da ih ukopa. Kad je zaiskao osobne podatke mrtvih Hrvata, jer se to moralo po propisima, Srbi su mu doslovno odgovorili: “To su Hrvati, pa ne morate znati.”

Dr. Aleksandar Horvat, predsjednik Čiste stranke prava, doznavši o odeskim grozotama, reagirao je 6. srpnja 1918. u Hrvatskome državnom saboru interpelacijom naslova Grozote u Odesi.

_________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 18098
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

 Grozote u Odesi. Empty Re: Grozote u Odesi.

Post by Ringo10 19/6/2022, 01:38

Kako nekoliko desetaka Hrvata postane deset tisuca Hrvata
Srbi dodaju nulu a Hrvati tri nule
Samo nije jasno sta su koji kitomir Hrvati trazili u Odesi
Ah da, isli napadat Rusiju za racun svojih germanskih gospodara...pa se onda cude kad popuse

Samo se vi kacite sa Rusijom...daleko cete dogurat
Ringo10
Ringo10

Posts : 18961
2015-09-24


Back to top Go down

 Grozote u Odesi. Empty Re: Grozote u Odesi.

Post by mentalitet 19/6/2022, 07:45

Ringo10 wrote:Kako nekoliko desetaka Hrvata postane deset tisuca Hrvata
Srbi dodaju nulu a Hrvati tri nule
Samo nije jasno sta su koji kitomir Hrvati trazili u Odesi
Ah da, isli napadat Rusiju za racun svojih germanskih gospodara...pa se onda cude kad popuse

Samo se vi kacite sa Rusijom...daleko cete dogurat

Ona kao srpska baba narikacha kopa po proshlim vremenima i nariche nad onima koji su ubijali druge uglavnom prije 100 godina .a ne pita se koji su kuurac trazili tisucu km od doma.Ishto je josh interesantnije za nju se lijepe lazne vijesti ko taksene marke.:::))))

_________________
Vladimir Putin: "Ili je država suverena, ili je kolonija... Kolonija nema povijesne perspektive, nema šanse za opstanak u ovoj žestokoj geopolitičkoj borbi."
mentalitet
mentalitet

Posts : 1788
2020-07-05


Back to top Go down

 Grozote u Odesi. Empty Re: Grozote u Odesi.

Post by Ringo10 19/6/2022, 08:11

Da, te neoustase sad vade nesto od prije 104 godine I bave se time.
Koji kreteni jebo te.
Nek opet idu na Rusiju za svoje gospodare...Ali ovaj put nema Tita da ih vadi iz govana kao 1944te nakon Staljingrada
E jesu Hrvati glup narod...nepogresivo se uvezuju sa gubitnicima..nevjerojatno
Ringo10
Ringo10

Posts : 18961
2015-09-24


Back to top Go down

 Grozote u Odesi. Empty Re: Grozote u Odesi.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum