ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hiperinflacija

Go down

Hiperinflacija Empty Hiperinflacija

Post by RayMabus 16/6/2022, 13:11

Inflacija je nešto na što smo navikli, bili toga svjesni ili ne. Inflacija je gotovo uvijek prisutna čak i u "najnormalnijim" vremenima pa je tako za očekivati da nešto što je u jednom trenutku koštalo, recimo 10 kuna da će iduće godine koštati možda 11 kuna. Inflacija je dio našeg života i zbog toga naš novac zapravo svakim novim danom vrijedi sve manje i manje... No, u idealnim vremenima ta inflacija bi trebala bit mala, recimo 2% do 3% (godišnje) tako da, barem u teoriji, ne biste je trebali pretjerano ni uočavati (naročito ako vam se iznos plaće korigira sukladno rastu inflacije).

Ali sad već živimo u periodu visoke inflacije. Jučer su stigli novi podaci za Hrvatsku (iz svibnja) - inflacija se popela u odnosu na mjesec ranije s 9.4% na 10.8%. U isto vrijeme posebno brine podatak da cijena hrane u Hrvatskoj raste brže od stope inflacije pa je tako, prema zadnjim podacima, hrana čak 15% skuplja danas nego u isto vrijeme prošle godine.

Može li visoka inflacija biti "dobra"? Imajući u vidu da velika većina stanovništva zapravo osiromašuje teško se visoku inflaciju može tako okarakterizirati. Može se eventualno reći da je pozitivna u smislu što potiče investiranje i razmišljanje o investiranju. Primjerice, ako netko doma čuva 100.000 eura "ispod kreveta" ovih dana vjerojatno razmišlja o tome da više i nije tako pametno jer mu vrijednost novca pada. Samim time počet će se raspitivati gdje bi mogao investirati taj novac da ga spasi od visoke inflacije koja ga "nagriza". Neki će se bez sumnje "zeznuti" u ovom procesu dajući svoj novac sumnjivim štednjama koje im obećavaju visoke kamatne stope (a ako ne znaju što čine mogu lako ostati bez svega!). No, generalno gledajući, inflacija potiče to da više "zamrznutog" novca završi ponovno natrag u ekonomiji. Još puno toga naučit ćemo o visokoj inflaciji jer upravo živimo u njoj.

Rekli smo da se zbog inflacije može očekivati da će nešto što danas košta 10 kuna iduće godine vjerojatno koštati 11 kuna (kada bi inflacija ostala samo na 10-ak posto, iako vjerojatno neće...). Ovakvim banalnim primjerom to se može činiti kao zanemariv iznos iako nije kad se počnu zbrajati svi mjesečni životni troškovi. No, zamislimo sad ovakvu situaciju. Što da taj predmet koji danas košta 10 kuna u ovo vrijeme iduće godine košta 110 kuna? Ili možda 510 kuna?

Zar je takav scenarij zaista moguć? Nadajmo se da do njega nećemo doći, ali u teoriji je svakako moguć i takva situacija naziva se - hiperinflacija. Nju je pak najlakše opisati kao "inflaciju na steroidima". Kolike su to uopće inflacije? Ako govorimo o hiperinflaciji onda se najčešće uzima da je to situacija nakon što inflacija premaši 1000%. U gornjem primjeru cijena od 110 kuna značila bi da se inflacija popela na 1000%, a cijena od 510 kuna ..


https://www.advance.hr/tekst/sto-je-to-hiperinflacija-inflacija-na-steroidima-koja-unistava-sve-oko-sebe-brisuci-kompletne-zivotne-ustedevine-i-katapultirajuci-cijene-u-nebo-kako-i-zasto-nastaje-moze-li-se-pojaviti-u-ovakvim-vremenima/
RayMabus
RayMabus

Posts : 146503
2014-04-11


Back to top Go down

Hiperinflacija Empty Re: Hiperinflacija

Post by RayMabus 16/6/2022, 13:39

RUSIJA je upozorila da bi dotok plina u Europu preko plinovoda Sjeverni tok 1 mogao biti obustavljen, okrivljujući probleme s popravkom turbina.
-
Ruski veleposlanik u EU Vladimir Čižov rekao je za državnu novinsku agenciju RIA da bi "potpuni prekid tokova plina u plinovodu, koji plinom iz Rusije opskrbljuje Europu ispod Baltičkog mora, bio katastrofa" za Njemačku". Dotok plina Sjevernog toka 1 u Njemačku je dvaput smanjen ovog tjedna, potez za koji je ministar gospodarstva rekao da ima za cilj povećanje neizvjesnosti i povećanje cijena goriva.

-
https://www.index.hr/vijesti/clanak/rusija-mogli-bi-obustaviti-dotok-plina-u-europu-kroz-sjeverni-tok-1/2372684.aspx?index_ref=rubrika_vijesti_najnovije_d
RayMabus
RayMabus

Posts : 146503
2014-04-11


Back to top Go down

Hiperinflacija Empty Re: Hiperinflacija

Post by RayMabus 16/6/2022, 13:57

A moj Putine, ova zelena kuja u Njemačkoj bez koje nema ni Šolza je protiv tebe i tojih fosilnih goriva i ucjena.

Gasi sve.
Hiperinflacija 262808
RayMabus
RayMabus

Posts : 146503
2014-04-11


Back to top Go down

Hiperinflacija Empty Re: Hiperinflacija

Post by RayMabus 16/6/2022, 14:23

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da čelnici Francuske, Njemačke i Italije "ne bi trebali biti usredotočeni isključivo na isporuke oružja Ukrajini" tijekom svog posjeta Kijevu. Tijekom svog redovitog brifinga s novinarima, Peskov je rekao novinarima da bi Emmanuel Macron, Olaf Scholz i Mario Draghi trebali iskoristiti vrijeme s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi "realistično sagledali stanje stvari". "Želio bih se nadati da se čelnici ove tri države – i predsjednik Rumunjske – neće usredotočiti samo na potporu Ukrajini daljnjim napumpavanje Ukrajine oružjem. To bi bilo "apsolutno beskorisno i nanijelo bi dodatnu štetu zemlji", dodao je.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/glasnogovornik-kremlja-komentirao-mogucnost-nuklearnog-rata-treba-biti-dovoljno-mudar-1595022 - www.vecernji.hr


Sad ćemo im poslati još oružja tako da one tvoje žohare tamo potamane a tii imaš samo jedan metak koji ako ne ispališ ove jeseni iduće više nećeš moći.
RayMabus
RayMabus

Posts : 146503
2014-04-11


Back to top Go down

Hiperinflacija Empty Re: Hiperinflacija

Post by catabbath 16/6/2022, 14:56

Baš gledam danas cijena peleta za grijanje  skočila na 50kn/vreća a koš nije ni jesen

_________________
Hiperinflacija FOAhBAEVsAAIIOR?format=png&name=360x360
catabbath
catabbath

Male
Posts : 11590
2015-08-22


Back to top Go down

Hiperinflacija Empty Re: Hiperinflacija

Post by RayMabus 16/6/2022, 15:06

Na jesen će ti cijene svega odletit na nebo.

Triba vidit kako se može obnovit i povećati proizvodnja granata 152 mm tako da Ukrajinci još bolje mlate tu Putinovu stoku po Ukrajini.

Ti imaš jedan cilj, ja drugi, Putin treći, anglosasi četvrti, Nijemci i ekipa peti.

Putin ako ne zavrne ventil na jesen iduću jesen takvu priliku neće imati a ako zavrne zarađuje zbog viših cijena svega i svačega i može se nadati kad već ne u Njemačkoj jer su im izbori ipak za četiri godine a onda bar u Italiji iduće godine da instalira jednog Orbana.

Ako ne pokuša neće nikad saznati a ne gubi ništa a može jedino dobiti.

Uostalom i Benito je bija puno prije Hitlera vladar.
RayMabus
RayMabus

Posts : 146503
2014-04-11


Back to top Go down

Hiperinflacija Empty Re: Hiperinflacija

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum