ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by RayMabus Thu 9 Jun - 17:42

Iz priopćenja Europske središnje banke (ESB), nakon današnjeg ključnog sastanka vijeća koje donosi odluke o nastavku monetarne politike, razvidna je najava serije povećanja kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija, ali opet s odgodom. Drugim riječima, pomalo iznenađuje kako je zapravo ESB odlučila još neko vrijeme ne činiti ništa, bez obzira na to što je u svibnju inflacija u eurozoni dosegla ekstremnih 8,1 posto. Naime, povećanje kamate za 0,25 postotnih poena, što se uz visoku inflaciju čini vrlo blago, najavljeno je u priopćenju tek za srpanj. U srpnju će se održati redoviti sastanka ESB-a o monetarnoj politici, pa će navodno tom prigodom, ako se inflacija ne zaustaviti, dignuti kamatu. Pri tome su najavili mogućnost većeg povećanja kamata u rujnu i to za 0,5 posto.


Sveukupni je dojam po pitanju aktivnosti Europske središnje banke kako se zapravo nadaju da će inflacija ispuhati sama od sebe. Posljedica je to pak činjenice da se više članica eurozone (Italija, Grčka…) više boje rasta cijene zaduživanja nego rasta cijena, a ta grupa nacija još od zadnje financijske krize dominira u tijelima ESB-a. Treba znati da su središnje banke u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji već povukle kakve-takve poteze zaoštravanja monetarne politike. Američki Fed dva puta je dizao kamatu, a najavili su i povijesni početak smanjivanja bilance koju su sistematski napuhivali do iznosa od 9000 milijardi dolara još od zadnje financijske krize 2008. godine. Drugim riječima, donosioci odluka u Sjedinjenim Državama daleko su odmakli Europi u pokušaju zauzdavanja cijena.


Zadnji put ESB je povisila svoje kamate u 2011. godini, a trenutačno je njihova depozitna stopa -0,5 posto.

Nejasno je tko će odgovarati ukoliko se inflacija ne ispuše sama od sebe te se u srpnju pokaže da se jako zakasnilo sa zaoštravanjem monetarne politike.

Zanimljivo je da one koji zazivaju zaustavljanje visoke inflacije kroz više dizanje kamate (0,5 postotnih poena) i dalje u izvještajima nazivaju jastrebovima, iako je nejasno zbog čega se netko pri inflaciji od 8,1 posto smatra na bilo koji način radikalnim.

Ovakvo odgađanje dizanja kamate za sljedeći mjesec potpuno otvorenim ostavlja pitanje zaustavljanja procesa otkupa vrijednosnica odnosno smanjivanja bilance ESB-a, što je vjerojatno bila najveća briga zemalja poput Italije ili Grčke.

Ključni sastanak u ESB-u i odluka koja je iznenadila sve: Odlučili su još neko vrijeme ne činiti - ništa!
RayMabus
RayMabus

Posts : 146712
2014-04-11


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by RayMabus Thu 9 Jun - 17:57

Po kojim to parametrima će se inflacija ispuhati sama od sebe ?

Inflacija je poskupljenje dakle sad ide lito i raste potražnja a količina dobara je ograničena dakle imamo zakon ponude i potražnje i potražnja je velika a dobara malo i onda istima raste cijena jer ih više ljudi traži.

Šta tu nije jasno ?
RayMabus
RayMabus

Posts : 146712
2014-04-11


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by RayMabus Thu 9 Jun - 18:16

Znači ide inflacija pa će na jesen oni dignit tu kamatnu stopu i onda ide recesija.

Državama koje imaju ogroman javni dug uopće ne triba davati ikakve funkcije u centralnoj evropskoj banci jer takvi kad su svoje države uništile uništit će i europodručje ako isti takvi mentalni sklop staviš na takve pozicije moči.
RayMabus
RayMabus

Posts : 146712
2014-04-11


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by RayMabus Thu 9 Jun - 18:22

Znači sad će tri miseca rast inflacija dakle radnik će s ovom plaćom moći kupiti manje a na jesen dižeš kamate dakle teže zaduživanje i taj radnik il to poduzeće kad ode pozajmit pare morat će ako ih želi platit veće kamate dakle oderat ćeš ga.

Meni to izgleda da ćete vi bacit građane i poduzeća na koljena ovom metodom.
RayMabus
RayMabus

Posts : 146712
2014-04-11


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by RayMabus Thu 9 Jun - 18:35

ECB, Lagardeina prekretnica: stope rastu u srpnju i rujnu

Zaokret ECB-a teži je od očekivanog. Od 1. srpnja bit će obustavljena kupnja državnih obveznica u sklopu Kvantitativnog popuštanja, a od 21. srpnja, iduće sjednice Upravnog vijeća, bit će prvo povećanje kamatnih stopa od 25 centi. Nakon toga slijedi drugo povećanje u rujnu. Srpanj će obilježiti prvo povećanje cijene novca u eurozoni u posljednjih 11 godina. «Planiramo ponovno podići ključne kamatne stope ECB-a u rujnu. Kalibracija ovog povećanja stope ovisit će o ažuriranim srednjoročnim izgledima inflacije. Nakon rujna, na temelju naše trenutne procjene, očekujemo da će postupni, ali održivi put daljnjih povećanja kamatnih stopa biti prikladan”, objasnila je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde na konferenciji za novinare u Amsterdamu. Poskupljenje u srpnju, precizirao je, utjecat će na sve 3 stope.

Opseg rasta u rujnu ovisit će o srednjoročnim izgledima inflacije. «Ako se srednjoročni izgledi za inflaciju nastave ili pogoršaju - stoji u priopćenju uprave Frankfurta - veće povećanje bilo bi prikladno na rujanskom sastanku. Nakon rujna, na temelju svoje trenutne procjene, Upravno vijeće očekuje da će postupni, ali održivi put daljnjih povećanja kamatnih stopa biti primjereni. U skladu s obvezom Upravnog vijeća da ispuni srednjoročni cilj od 2%, tempo kojim Upravno vijeće prilagođava svoju monetarnu politiku ovisit će o pristiglim podacima i načinu ocjenjivanja kretanja inflacije u srednjoročnom razdoblju.

Nakon objave ECB-a, spread raste, koji je dosegnuo 214 baznih bodova (to se mijenja na tržištima, uz rizike i prilike za štediše). Prinos talijanskog 10-godišnjeg BTP-a dosegao je 3,58% uz povećanje od više od 20 baznih bodova. Povećanje stope na 10-godišnje obveznice u Španjolskoj, Portugalu, pa čak i Francuskoj je preko 10 baznih bodova.

Pritisak ECB-a, iako je najavljen, potresa europske burze: Milano gubi 1,5%, a Frankfurt, Amsterdam i Pariz fluktuiraju na padu od jedan postotni bod. Madridska burza pala je 0,8%, a Londonska 0,7%. Euro ostaje prilično stabilan iznad 1,07 u odnosu na dolar, dok je napetost na državnim obveznicama i dalje jaka, s 10-godišnjim BTP-om koji postiže prinos od 3,55% i rasponom prema njemačkom Bundu na 210. Na Piazza Affari, snažan pad Iveca dionice koje su pale za 5% uz prelazak na aukciju volatilnosti i Tenaris koji je pao za četiri boda. Nasuprot tome, Unicredit, koji raste za jedan postotni bod, uz Bper i Intesa pozitivni.

S obzirom na glasine posljednjih dana o mogućem štitu protiv širenja, ECB daje do znanja da će, ako bude potrebno, biti spremna "uvesti prilagodbu postojećih instrumenata ili novih instrumenata" protiv financijske fragmentacije unutar eura područje . "Opredijeljeni smo jamčiti adekvatan prijenos monetarne politike - naglasila je Lagarde - i posljedično će se izbjeći fragmentacija u onoj mjeri u kojoj šteti prijenosu monetarne politike".
RayMabus
RayMabus

Posts : 146712
2014-04-11


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by RayMabus Thu 9 Jun - 19:02

S rastom kamatnih stopa, međutim, vrlo je izgledno da će doći i do povećanja razlika u troškovima zaduživanja različitih država članica. Zemlje s većim iznosom javnog duga, kao što su Italija, Španjolska i Grčka, već su zabilježile da su prinosi na njihove državne obveznice naglo porasli od manje zaduženih Njemačke ili Francuske. Veće prinose, naravno, ulagači traže i na hrvatske obveznice.

Zaokret nakon više od desetljeća: Hrvatima već stigle prve obavijesti o dizanju kamate!
RayMabus
RayMabus

Posts : 146712
2014-04-11


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by RayMabus Fri 10 Jun - 9:37

Dilema s kojom se suočavaju monetarne vlasti je uvijek izbor između kuge i kolere. S višim kamatnim stopama one usporavaju rast cijena, ali istovremeno, ako to suviše energično rade, riskiraju da unište malu i nježnu biljku gospodarskog rasta nakon pandemije korone. I još nešto: više kamatne stope otežavaju stvari za one zemlje koje se moraju nositi s velikim teretom dugova (uzmimo za primjer samo Grčku i Italiju). One su mogli živjeti s politikom nulte kamatne stope, jer je zaduživanje tako bilo jeftino.
-
Zaokret Europske središnje banke stiže suviše kasno?
RayMabus
RayMabus

Posts : 146712
2014-04-11


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by RayMabus Fri 17 Jun - 10:07

Švicarci su u četvrtak po prvi put digli kamate od financijske krize 2007., te izgleda kako ciljaju na jaki franak jer aprecijacijom tečaja mogu sravniti pritiske uvozne inflacije. Bank of England također nije imala izbora nego također zaoštriti monetarnu politiku jer je u Britaniji inflacija dosegla 11 posto. Sve to ukazuje na značajno dizanje cijene financiranja, a sve su realniji rizici recesije, koju najavljuje niz poslovnih lidera i ekonomista.

I dalje se iščekuje da Europska središnja banka počne zaoštravati monetarnu politiku, ali trenutačno postoji samo najava šefice ESB-a, Christine Lagarde, da će donijeti odluku u srpnju. Pomalo čudno, ali umjesto da je fokusirana na inflaciju, šefica ESB-a inzistira na kreiranju novog 'anti-fragmentacijskog instrumenta' koji će onemogućiti rast razlike (spreadova) u cijeni zaduživanja PIGS zemalja (Portugal, Italija, Grčka, Španjolska) u odnosu na zemlje koje bolje kontroliraju svoje fiskalne putanje. Više poslovnih medija zabilježilo je pomalo neobičnu poruku C. Lagarde europskim ministrima u kojima kaže kako ESB namjerava limitirati rast razlike (spredova) u cijeni zaduživanja.

Još nije jasno kako Lagarde namjerava limitirati rast prinosa na državna izdanja obveznica te hoće li primjena tog do sada neviđenog instrumenta u fiskalnoj i monetarnoj povijesti biti selektivna ili će se odnositi na sve članice. Međutim, ta izjava implicira netržišno ponašanje za koje de facto ESB nema mandat. Uz to, limitiranje cijene zaduživanja slično je kao kad kažete da ćete zbog rasta cijena limitirati cijenu jogurta; ako proizvođačima ne nadoknadite razliku do očekivane profitabilnosti, neće biti jogurta na tržištu.

Strah od recesije doveo do novog potopa: Ugrožen je ogroman broj europskih kompanija
RayMabus
RayMabus

Posts : 146712
2014-04-11


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by T. Fri 17 Jun - 10:12

šarl mišel, ursula von den lažem kada zinem i andry plenkovski, zajedno s ostalim 'partnerima' i 'saveznicima' lijepe naše su potopili europsku ekonomiju...
ekonomsko samoubojstvo bez presedana u zabilježenoj povijesti...
T.
T.

Posts : 15129
2014-04-14

Age : 81

Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by vuksadinare Fri 17 Jun - 10:28

....do kraja godine ovakva eu ako opstane bit ce to cudo...
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 95153
2015-09-08


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by Hektorović Fri 17 Jun - 11:59

Recesija ionako dolazi na jesen, to svi znaju.

Pitanje je samo hoće li biti stagflacija.
Hektorović
Hektorović

Posts : 24544
2018-04-10


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by catabbath Fri 17 Jun - 12:11

Da ali zato rusi nemaju McDonaldas, sankcije djeluju.

_________________
Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone FOAhBAEVsAAIIOR?format=png&name=360x360
catabbath
catabbath

Male
Posts : 11611
2015-08-22


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by RayMabus Fri 17 Jun - 12:12

Ima Italija tri tisuće tona zlata pa nek prodaju evropskoj središnjoj banci ( samo će stavit naljepnicu na te tone u skladištu da je sad vlasništvo evropske središnje banke a ne Italije ) i eto im para za te posrnule ekonomije.

A šta bi oni i zlato i pare ? Ma vidi kurca.
RayMabus
RayMabus

Posts : 146712
2014-04-11


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by RayMabus Fri 17 Jun - 12:17

Oćeš Hrvatsku u europodručje na silu pa ok.

Sad ću ti uzet svo zlato.

Top 50 according to World Gold Council's latest rankings (as of February 2022)

[th]Rank[/th][th]Country/Organization[/th][th]Gold holdings(in metric tons)[/th][th]Gold's share offorex reserves[/th]
1Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone 23px-Flag_of_the_United_States.svg United States8,133.566.3%
2Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone 23px-Flag_of_Germany.svg Germany3,359.166.0%
International Monetary Fund2,814.0N/A
3Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone 23px-Flag_of_Italy.svg Italy2,451.862.9%
4Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone 23px-Flag_of_France.svg France2,436.457.8%
5Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone 23px-Flag_of_Russia.svg Russia2,298.521.4%
6Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone 23px-Flag_of_the_People%27s_Republic_of_China.svg China1,948.33.3%
7Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone 16px-Flag_of_Switzerland.svg  Switzerland1,040.05.6%
8Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone 23px-Flag_of_Japan.svg Japan846.03.5%

https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve
RayMabus
RayMabus

Posts : 146712
2014-04-11


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by RayMabus Fri 17 Jun - 12:22

Tona zlata je 60 miljona dolara a Italija ima 2451 tonu na skladištu a žica pare.

E Boga mi nećeš sad kad ja uđem u europodručje.

Oćeš me na silu u europodručje pa evo ti na silu do jaja od mene.
RayMabus
RayMabus

Posts : 146712
2014-04-11


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by prckov Fri 17 Jun - 15:44

tranzicija
transformativnost
i tako to

_________________
.. and the revolution must be perpetual, for the moment it becomes the new society it is already sclerotic and old, risking becoming bureaucratic and reproducing oppression.
Paulo Freire
prckov
prckov

Posts : 30935
2014-04-19


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by prckov Fri 17 Jun - 15:58

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Fvtzis10

_________________
.. and the revolution must be perpetual, for the moment it becomes the new society it is already sclerotic and old, risking becoming bureaucratic and reproducing oppression.
Paulo Freire
prckov
prckov

Posts : 30935
2014-04-19


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by prckov Fri 17 Jun - 17:08

vuksadinare wrote:....do kraja godine ovakva eu ako opstane bit ce to cudo...
a kako mislis da ce se uspostavit jedna globalna vlada ako se eu raspadne
nema sanse
cilj je i rusiju dobit u taj projekt zato se pare i ulazu u ukrajinu
nisi valjda mislio iz ljubavi ili nekakvih vrijednosti  :D

_________________
.. and the revolution must be perpetual, for the moment it becomes the new society it is already sclerotic and old, risking becoming bureaucratic and reproducing oppression.
Paulo Freire
prckov
prckov

Posts : 30935
2014-04-19


Back to top Go down

Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone Empty Re: Italija i Grčka potapaju ekonomiju eurozone

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum