ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hrvatski stručnjaci i EU propisi

Go down

Hrvatski stručnjaci i EU propisi Empty Hrvatski stručnjaci i EU propisi

Post by melkior 3/6/2022, 19:00

Apsurd hrvatske birokracije, poljoprivrednicima zabranili motiku

Hrvatski stručnjaci i EU propisi De9d9508-da8b-496b-8f25-723afd0cf3b7

BIROKRACIJA u Hrvatskoj ne dopušta korištenje motike ekološkim proizvođačima u poljoprivredi, tvrde iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača (HSEP). Prema strateškom planu Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU, pod mjerom "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada" doslovno je zabranjeno korištenje motike.
Kako neslužbeno doznajemo, na konzultacijama s dionicima u vezi sa Strateškim planom RH u okviru ZPP-a održanim u petak 27.5.2022., iz Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju je i potvrđeno da je upotreba motike stvarno zabranjena.

Kako je došlo do toga da se poljoprivrednicima zabranjuje motika?


Cilj EU je smanjenje korištenja pesticida i drugih kemikalija u proizvodnji hrane za 50 posto do 2030. Taj cilj se pokušava ostvariti kroz mnoge strategije i planove, kao što je "Od polja do stola" u europskom Green Dealu, i kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku EU.
ZPP je jedna od prvih zajedničkih politika EU, uspostavljena još 1962. Njom se određuje zajednička europska strategija razvoja poljoprivrede na razini svi članica EU, ali i svaka pojedina članica stvara svoju vlastitu strategiju, koja uvažava njene posebnosti, potrebe i ciljeve.
Hrvatska ima Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU, a već su odabrane smjernice za razdoblje 2023.-2027., koje čine programski strateški dokument i temelj za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova te primjenu alata i instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike EU.
Znači radi se o dokumentu koji je donijela Hrvatska, a na koji će se morati pozivati svaki projekt u poljoprivredi koji se prijavljuje na fondove EU. U mjeri "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada", usko vezanoj za ekološku proizvodnju, navodi se da se želi smanjiti korištenje pesticida i motivirati poljoprivrednike da fizički, umjesto kemijski, uklanjaju korov.
Ali nažalost, izgleda da je netko tko je prevodio Zajedničku poljoprivrednu politiku loše odradio svoj posao, a to bi poljoprivrednike u Hrvatskoj moglo stajati projekata i sredstava iz EU fondova u razdoblju od 2023. do 2027.

Naime, u "EU common agricultural policy" negdje stoji da se potiče "mechanic" uništavanje korova. Na hrvatskom bi to trebalo značiti bez korištenja kemije, fizički, strojevima ili ručnim radom. Ali je "mehaničko" u naslovu mjere "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada" netko tko je prevodio i tumačio ZPP EU te pisao Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU protumačio kao "mehanizirano".

Apsurd samoslužeće birokracije


Prvim nacrtom Strateškog plana Republike Hrvatske u okviru ZPP-a osigurano je 3.6 milijardi eura za raspodjelu u poljoprivredi, uglavnom iz sredstava EU, a manjim dijelom iz državnog proračuna. Amatersko prevođenje s engleskog moglo bi samo po sebi stajati gospodarstvo Hrvatske milijune eura, jer će se na taj dokument pozivati prijavitelji na fondove EU, a prema njima će se vršiti i kontrola.
Zabranjivati poljoprivrednicima da koriste motiku je apsurdno, kafkijanska scena lošeg birokratskog aparata prenapuhanog javnog sektora. Još sramotnija je činjenica da taj birokratski sektor odbija ispraviti očitu grešku u prijevodu, nego se drži nekakvih svojih protokola.
Levijatan države birokracije inzistira na tome da je nepogrešiv, ne želi priznati propust nekog svog nižeg činovnika, čuva vlastiti autoritet i prestiž. Samo ga treba obavijestiti da je do sada ostao bez ikakvog autoriteta u očima hrvatskih građana pa možda prizna grešku koja bi mnoge ekološke poljoprivrednike mogla skupo stajati.

Poslali smo upit Ministarstvu poljoprivrede o problemu motike, ali odgovor još nismo dobili. 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/birokracija-u-hrvatskoj-poljoprivrednicima-zabranila-motiku/2369437.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d
avatar
melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Hrvatski stručnjaci i EU propisi Empty Re: Hrvatski stručnjaci i EU propisi

Post by melkior 3/6/2022, 19:02

Jebo ti vrag motiku, krumpiri ionako rastu u prvom trgovačkom centru  cheers  

Da parafraziram svog mudrog 85-godišnjeg djeda: jebo ti vrag školu, nitko nikad se nije zapomogao s istom  lol!   :cro
avatar
melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Hrvatski stručnjaci i EU propisi Empty Re: Hrvatski stručnjaci i EU propisi

Post by debotoijusto 3/6/2022, 19:38

za popizdit
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 28954
2014-04-12


Back to top Go down

Hrvatski stručnjaci i EU propisi Empty Re: Hrvatski stručnjaci i EU propisi

Post by Guest 3/6/2022, 19:45

Koji idioti krvi ti :^0
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Hrvatski stručnjaci i EU propisi Empty Re: Hrvatski stručnjaci i EU propisi

Post by epikur37 3/6/2022, 19:50

Bez motike ništa...
epikur37
epikur37

Posts : 45311
2015-08-06


Back to top Go down

Hrvatski stručnjaci i EU propisi Empty Re: Hrvatski stručnjaci i EU propisi

Post by catabbath 3/6/2022, 19:52

HR stručnjaci = nesposobni uhljebi i paraziti

_________________
Hrvatski stručnjaci i EU propisi FOAhBAEVsAAIIOR?format=png&name=360x360
catabbath
catabbath

Male
Posts : 12156
2015-08-22


Back to top Go down

Hrvatski stručnjaci i EU propisi Empty Re: Hrvatski stručnjaci i EU propisi

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum