ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ruska invazija na Ukrajinu

Page 3 of 50 Previous  1, 2, 3, 4 ... 26 ... 50  Next

Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by melkior Thu 2 Jun - 9:59

Analiza ofenzive na istoku: Rusija mijenja taktiku. Pred vojskom je ozbiljan izazov

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 B48da548-3283-4921-8b80-a549bdb97946


KADA se ruska vojska odlučila na promjenu taktike u ratu, napustila je pozicije na sjeveru Ukrajine i u okolici Kijeva. Uz to, nedavno je napustila i pozicije oko Harkiva. Razlog tome je što ruska vojska nema dovoljno kapaciteta za tako široki front.
Budući da Rusija nije proglasila mobilizaciju, u Ukrajini ratuje profesionalna vojska, narodne milicije Donjecke i Luganske Narodne Republike, Čečeni i ostali dobrovoljci. Sveukupno, procjenjuje se, 200.000 vojnika. S druge strane, Ukrajina ima isto toliko aktivne vojske plus teritorijalnu obranu i dobrovoljce. Kada se to stavi na papir, vidljivo je da Rusija ima manje vojnika na teritoriju Ukrajine od ukrajinske vojske.
Prema doktrini ratovanja, neki standard je da vojska koja je u ofenzivi treba imati tri vojnika naprema jednog da bi ofenziva bila uspješna. Rusija tu prednost nema ni na jednom frontu u Ukrajini. Zbog čega je Rusija krenula u napad na Ukrajinu s nedovoljnim brojem vojnika može se samo nagađati. Moguće je da su podcijenili ukrajinsku vojsku, moguće je da su imali problema s mobilizacijom, a moguće je i nešto treće.

Premoć na moru 


Ipak, Rusija je na početku rata u potpunosti uništila ukrajinsku avijaciju te ostvarila premoć na moru. Također, iako nije uspjela ući u Kijev i Harkiv te gradove na sjeveru, u prvoj fazi rata ruska vojska je zauzela gotovo cijeli jugoistok Ukrajine.
Ovisno o izvoru, procjenjuje se da ruska vojska drži između 20 i 25% ukrajinskog teritorija. Hersonsku oblast u potpunosti, većinu Zaporiške oblasti, osim najvećeg grada Zaporižje, a nedavno i drugi najveći grad u Donjeckoj oblasti - Mariupolj. Uz to, ruska vojska je praktički u potpunosti odvojila Ukrajinu od mora, osim Odese koja je blokirana te ovih dana vidimo da se iz luke ne može izvesti ni pšenica.
Kontrola Hersonske oblasti je od izuzetne važnosti za Krim. Naime, preko Hersonske oblasti ruska vojska je došla do rijeke Dnjepar i spojila Krim na vodovod. Ukrajina je u 2014. godini zabetonirala vodovod i odvojila Krim od pitke vode nakon što je Rusija anektirala Krim.

Ruska vojska je zauzela i grad Energodar u Zaporiškoj oblasti. Energodar je jedan od glavnih energetskih gradova u Ukrajini. U gradu se nalaze dvije elektrane, od kojih je jedna nuklearna, a koje godišnje proizvedu četvrtinu ukupne električne energije u Ukrajini. Energodar je dobar primjer monoindustrijskog grada kakvi su bili česti u Sovjetskom Savezu (tako je recimo i Donbas monoindustrijska regija). 

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 C50fbc5b-294f-4b79-a913-4722cf05e84a


Naravno, odlazak ruske vojske iz okolice Kijeva i Harkiva te sjevera Ukrajine se na Zapadu tumačio kao velika pobjeda ukrajinske vojske, što svakako jest. No pobjeda koju su Ukrajinci izvojevali i koja je pomogla u podizanju morala i vojske i građana, nažalost je najavila drukčiji pristup ruske vojske.


Ruska vojska se ciljano povukla iz tih dijelova kako bi fokusirala snage na istoku Ukrajine, točnije u Luganskoj i sjevernom dijelu Donjecke oblasti. Kako je spomenuto, ruska vojska nema dovoljno kapaciteta za tako široki front, stoga je odlučila fokusirati vojsku na jedan front.

Ukrajinska vojska


Ukrajinska vojska na istoku zemlje, u Donbasu, od 2015. godine broji oko 60.000 vojnika. U tom dijelu su u ovih sedam godina napravljene utvrde na liniji razgraničenja s LNR-om i DNR-om. Napravljeno je ukupno 300 obrambenih objekata, 600 km utvrda s 12.000 betonskih konstrukcija. Izgrađene su tri linije obrane.

Na izgradnji utvrda radilo je 5000 građevinskih radnika, uz 35.000 vagona građevinskog materijala. Prema podacima ukrajinske vlade, ukupni troškovi izgradnje linije obrane u Donbasu iznosili su 45 milijuna dolara. Planirana je i izgradnja oko 1500 km rovova uz oko 8000 rovova za teško naoružanje. Radi se, dakle, o najjačoj ukrajinskoj utvrdi i najjačem dijelu ukrajinske vojske.


Ruska vojska je zato promijenila taktiku i nije krenula frontalno, nego iz više bočnih pravaca, ne bi li zaobišla te utvrde i okružila ukrajinske snage. S južne strane iz smjera Popasne, sa sjevera preko Izjuma te s istoka prema Sjeverodonecku. Ruski ciljevi su tako postali gradovi Sjeverodoneck i Lisičansk u Luganskoj te Slavjansk i Kramatorsk u Donjeckoj oblasti.

Sjeverodoneck i Lisičansk


Sjeverodoneck i Lisičansk se nazivaju i gradovi "blizanci", nalaze se jedan uz drugog, a dijeli ih rijeka Donjec. Do 1962. godine, kada se Sjeverodoneck odvojio, to je bio jedan grad. Osim što su na dvije obale iste rijeke, također su slične veličine. Prije rata su brojili nešto iznad ili oko 100.000 stanovnika. Radi se o trećem i četvrtom gradu po veličini u Luganskoj oblasti. I jedan i drugi grad su prije rata bili miješanog stanovništva sa 60-65% Ukrajinaca i 30-35% Rusa. 

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 62f27758-f6be-42a2-9f96-4e7fdb75f43e

Prema zadnjim informacijama, ruska vojska je ušla u grad Sjeverodoneck i napreduje prema Lisičansku. Ta dva grada su posljednji dio teritorija Luganske oblasti pod kontrolom Ukrajine. Ruskoj vojsci je stoga bitno zauzeti ta dva grada, kako bi se LNR uspostavio na cijelom teritoriju Luganske oblasti, što je bio cilj kod priznanja LNR-a i DNR-a. Ukrajina i ukrajinska vojska odlučile su se ovaj put na povlačenje umjesto da primjene taktiku gerilskog ratovanja kao u Mariupolju.

Nešto tako je predsjednik Zelenskij nedavno najavio i u intervjuu za nizozemske medije: "Ne vjerujem da možemo vratiti naš teritorij vojnim putem." Rekao je također da ukrajinska vojska gubi dnevno između 60 i 100 vojnika, uz 500 ranjenih. Kako Ukrajina tamo ima stacioniran značajan broj vojnika, a postoji opasnost da velik dio vojske ostane u okruženju, ovaj potez nije nelogičan.

Predsjednik Zelenskij je također rekao da Ukrajina neće žuriti s deokupacijom teritorija ako to zahtijeva desetke tisuća žrtava, već će čekati potrebno oružje: "Nismo vezani za datum deokupacije, vezani smo za narod. Ako su ovi ili oni naši koraci, naše operacije vezane za deokupaciju ovog ili onog kraja, povezane s desecima tisuća naših poginulih ljudi, onda ćemo čekati odgovarajuće oružje da spasimo naše ljude koliko god je to moguće. Iskreno govoreći, ova područja bez živih Ukrajinaca nisu prioritet."


Osim toga, predsjednik je rekao da je na istoku ukrajinskoj vojsci teško zbog nedostatka odgovarajućeg oružja: "Situacija je teška na istoku zbog činjenice da je tamo koncentriran najveći broj opreme, vojnih formacija, bataljuna Ruske Federacije i kolaboracionista, separatista. Oni su tamo koncentrirali sve svoje snage da izvedu ovaj ili onaj plan."

Predsjednik SAD-a Joe Biden najavio je slanje raketnih sustava koji bi trebali pomoći ukrajinskoj vojsci da odbije ruske napade. Međutim, oružje tek treba stići, ali sve i da u ovom trenu Ukrajina ima to oružje, jako je teško dostaviti ga na istočni front budući da ruska vojska već sada kontrolira jedan dio željezničkog prometa (ili ga drži pod nadzorom) te da avioudarima i dronovima može lako uništiti dostavu oružja. Stoga se ukrajinska vojska odlučila na, iz ovog kuta gledanja, jedini racionalan potez – povlačenje.

Slavjansk i KramatorskRuska vojska preko Krasnog Limana napada na Slavjansk. Slavjansk je grad u Donjeckoj oblasti, slične veličine kao Lisičansk i Sjeverodoneck u susjednoj oblasti. Slavjansk je izuzetno bitno prometno čvorište u ovoj regiji. U Slavjansku se spaja nekoliko željezničkih pravaca i cesta koji spajaju Kijev s Donbasom.

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 E705011f-4952-4c1f-bb23-801169531821

Osim toga, pokraj Slavjanska prolazi autocesta M03 koja ide od Kijeva do granice s Rusijom na istoku. Nije čudno zašto baš ruska vojska vidi Slavjansk kao cilj kojim će zatvoriti sve mogućnosti ukrajinskoj vojsci u Donbasu. Nemoguće je dostaviti ikakvu logistiku, hranu i oružje ako ruska vojska zauzme Slavjansk.

Osim što je prometno čvorište, iz Slavjanska bi ruska vojska imala dva čista pravca. Jedan prema Kramatorsku, koji je uz Slavjansk posljednji grad te veličine u Donjeckoj oblasti koji je pod kontrolom Ukrajine. Drugi pravac je dosta problematičniji za Ukrajinu, a to je pravac prema Dnipru. To je praktički 300 km brisanog prostora, na kojem nema većeg grada. Osim što nema većeg grada, konfiguracija terena je izuzetno nepogodna za obranu tog prostora. To je stepa i livada, nema šuma, rijeka niti planina. Sve je ravno do Dnipra.
Ipak, ruska vojska zasad još nigdje nije uspjela probiti nijednu liniju obrane na rijeci. Linija fronta koja se proteže kroz Donjecku, Lugansku i Harkivsku oblast nalazi se na rijeci Donjec. Zasad ruska vojska nije uspjela prijeći rijeku i ovo predstavlja ozbiljan izazov za rusku vojsku.

Što slijedi?


Ako ukrajinska vojska zaista uspije dopremiti dalekometno topništvo i raketne sustave, premoć ruske vojske u topništvu bi se mogla smanjiti. Ruska vojska će stoga pokušati prijeći rijeku što prije, dok ukrajinska vojska ne dostavi adekvatno topništvo. 
Ukrajinskoj vojsci sada je najveći problem, osim adekvatnog topništva, dopremanje istog. Hoće li ukrajinska vojska riskirati eventualni gubitak teške artiljerije u avioudarima i pokušati dostaviti barem nešto od topništva na istočni front ili će nastaviti s povlačenjem, ostaje za vidjeti.


Ako nastavi s povlačenjem, za očekivati je da će se povlačenje nastaviti do grada Dnipra, jer na brisanom prostoru između Dnipra i Slavjanska gotovo je nemoguće braniti se.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/analiza-ofenzive-na-istoku-rusija-mijenja-taktiku-pred-vojskom-je-ozbiljan-izazov/2368982.aspx

melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by melkior Thu 2 Jun - 10:07

Prema najnovijim informacijama, Ukrajinci pokušavaju nekakvu protuofenzivu u Severodonetsku. Moje mišljenje je da će Rusi osvojiti Severodonetsk, i možda još eventualno Lisičansk, i to je to. Za dalje više nemaju snage. Nemaju ljudi, nemaju časničkog kadra, nemaju tenkova. Pentagon procjenjuje da je Rusija u invaziji na Ukrajinu izgubila 1000 tenkova. Oni za bilo kakav ozbiljniji prodor jednostavno više nemaju snage.
avatar
melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by melkior Thu 2 Jun - 10:16

Čisto da osiguraju Slavjansk i Kramatorsk, na te gradove bi trebali baciti jače termobaričke ili taktičke nuklearke. To je možda jedini način da osvoje te gradove i slome otpor branitelja, Slavjansk je baza za ukrajinske specijalne vojne snage, u ovom trenutku konvencionalnim snagama Rusi su postigli maksimum. Bez Slavjanska i Kramatorska Rusi ne mogu osigurati zaštitu Donbasa čak i u slučaju potpunog osvajanja Severodonetska i Lisičanska. Bez uvođenja u borbu novih svježih snaga koje nemaju, Rusi neće ostvariti cilj potpunog osvajanja Donbasa. Putin se zajebao što nije proglasio rat i opću mobilizaciju, ne možeš s jednom rukom zavezanom na leđima voditi rat protiv druge ili treće najveće kopnene vojske u Europi (iza Francuske i Turske).
avatar
melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by melkior Thu 2 Jun - 10:23

Putin je podcijenio neprijatelja. Ukrajina je mobilizirala sve što je imala, od Zapada stalno dobivaju sve suvremenije i značajnije oružje, nove brigade im obučava Amerika u bazi Rammstein u Njemačkoj, a on još uvijek misli da ograničenim resursima može voditi nekakav lokalni rat. Sjećam se izjave Sergeja Shoigua neposredno prije invazije na Ukrajinu kada je izjavio da Rusija ima u ovom trenutku kapacitete da može voditi dva lokalna i jedan svjetski rat. E pa Ukrajina im je razbila zube da nemaju više ništa osim raketa.
avatar
melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by T. Thu 2 Jun - 10:40

ovo je zadnje radio hitler, što danas radi Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 142px-2022_Russian_Invasion_vehicle_marking_Z.svgelenski...
unatoč neizbježnom porazu ne pristaje ni na kakve pregovore...
priprema fantomsku kontraofenzivu u ljeto, mobilizira volkssturm i uzda se u wunderwaffen koje će promijeniti tijek rata...
samo što je hitler bio luđak, a ovaj je heroj...
rezultat će na koncu biti katastrofalan za ukrajinu...
mogao bi lako visjeti kao mussolini...
ako ga zapadni 'partneri' ne evakuiraju na vrijeme...
T.
T.

Posts : 15990
2014-04-14

Age : 82

Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by melkior Thu 2 Jun - 10:42

T. wrote:ovo je zadnje radio hitler, što danas radi Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 142px-2022_Russian_Invasion_vehicle_marking_Z.svgelenski...
unatoč neizbježnom porazu ne pristaje ni na kakve pregovore...
priprema fantomsku kontraofenzivu u ljeto, mobilizira volkssturm i uzda se u wunderwaffen koje će promijeniti tijek rata...
samo što je hitler bio luđak, a ovaj je heroj...
rezultat će na koncu biti katastrofalan za ukrajinu...
mogao bi lako visjeti kao mussolini...
ako ga zapadni 'partneri' ne evakuiraju na vrijeme...
Mislim da niti jednoj strani u ovom trenutku ne odgovaraju pregovori. Zelenski čeka oružje sa Zapada koje će promijeniti tijek rata, a Putin se još uvijek muči u Donbasu.
avatar
melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by melkior Thu 2 Jun - 10:47

Ovaj rat ne kontrolira Rusija, nego Amerika. Amerika je ta kojoj odgovara dugotrajni rat, ona je ta koja dozira količinu i težinu oružja koje se slijeva u Ukrajinu, ona je ta koja obučava ukrajinske jedinice, ona je ta koja ima ključeve bilo za završetak rata, bilo za njegovu eskalaciju. Amerikancima odgovara dugotrajni rat u Europi. Iscrpljivanje ruske vojske, slabljenje Rusije na geopolitičkom planu, čvršće vojno i ekonomsko vezanje Europe uz sebe, ekonomsko i geopolitičko sjebavanje Njemačke. Uz prilično prihvatljivu cijenu i troškove koje SAD ima u Ukrajini, mogu se u potpunosti fokusirati na Kinu. Sa slabijom Rusijom iza sebe, i Kina je slabiji protivnik.
avatar
melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by melkior Thu 2 Jun - 10:53

melkior wrote:Ovaj rat ne kontrolira Rusija, nego Amerika. Amerika je ta kojoj odgovara dugotrajni rat, ona je ta koja dozira količinu i težinu oružja koje se slijeva u Ukrajinu, ona je ta koja obučava ukrajinske jedinice, ona je ta koja ima ključeve bilo za završetak rata, bilo za njegovu eskalaciju. Amerikancima odgovara dugotrajni rat u Europi. Iscrpljivanje ruske vojske, slabljenje Rusije na geopolitičkom planu, čvršće vojno i ekonomsko vezanje Europe uz sebe, ekonomsko i geopolitičko sjebavanje Njemačke. Uz prilično prihvatljivu cijenu i troškove koje SAD ima u Ukrajini, mogu se u potpunosti fokusirati na Kinu. Sa slabijom Rusijom iza sebe, i Kina je slabiji protivnik.
Činjenica je i da Putin pleše kako Biden svira, Biden je taj koji u ovom trenutku određuje i tempo i dinamiku.
avatar
melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by melkior Thu 2 Jun - 10:57

Onaj tko u ovom trenutku može osigurati 20 000 svježih trupa i 500 novih tenkova, može dobiti rat. U protivnom, naziru se obrisi pat  pozicije.
avatar
melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by AssadNaPodmornici Thu 2 Jun - 11:48

melkior wrote:Čisto da osiguraju Slavjansk i Kramatorsk, na te gradove bi trebali baciti jače termobaričke ili taktičke nuklearke. To je možda jedini način da osvoje te gradove i slome otpor branitelja, Slavjansk je baza za ukrajinske specijalne vojne snage, u ovom trenutku konvencionalnim snagama Rusi su postigli maksimum. Bez Slavjanska i Kramatorska Rusi ne mogu osigurati zaštitu Donbasa čak i u slučaju potpunog osvajanja Severodonetska i Lisičanska. Bez uvođenja u borbu novih svježih snaga koje nemaju, Rusi neće ostvariti cilj potpunog osvajanja Donbasa. Putin se zajebao što nije proglasio rat i opću mobilizaciju, ne možeš s jednom rukom zavezanom na leđima voditi rat protiv druge ili treće najveće kopnene vojske u Europi (iza Francuske i Turske).
točno to. Rusija može osvojiti još Lisičnjask maksimalno i to je to. Eventualno doći SLavijanska i Kramatorska i to je to. Nema šanse dalje

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 19078
2018-06-14


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by AssadNaPodmornici Thu 2 Jun - 11:49

melkior wrote:Onaj tko u ovom trenutku može osigurati 20 000 svježih trupa i 500 novih tenkova, može dobiti rat. U protivnom, naziru se obrisi pat  pozicije.
ukrainci su to i napravili kod Hersona pokrenuli su ovu ofenzivu, ali .. očito niej lako napadati, baš ima pun kurac videa gdje im Rusi nanose gubitke , (mogu staviti ako hoćete) iako su Ukri navodno osvojili par gradova.

nije lako raditi ofenzivne operacije, nažalost moraju i Ukrainci učiti

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 19078
2018-06-14


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by catabbath Thu 2 Jun - 12:06

melkior wrote:Onaj tko u ovom trenutku može osigurati 20 000 svježih trupa i 500 novih tenkova, može dobiti rat. U protivnom, naziru se obrisi pat  pozicije.

Mislim da Rusi nisu nikad službeno napravili niti jednu mobilizaciju do su Ukri imali 5-6 krugova već. A za 500 tenkova neznam dali bilo koja strana to može odmah nabaviti.
catabbath
catabbath

Male
Posts : 12156
2015-08-21


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by AssadNaPodmornici Thu 2 Jun - 12:06

melkior wrote:
T. wrote:ovo je zadnje radio hitler, što danas radi Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 142px-2022_Russian_Invasion_vehicle_marking_Z.svgelenski...
unatoč neizbježnom porazu ne pristaje ni na kakve pregovore...
priprema fantomsku kontraofenzivu u ljeto, mobilizira volkssturm i uzda se u wunderwaffen koje će promijeniti tijek rata...
samo što je hitler bio luđak, a ovaj je heroj...
rezultat će na koncu biti katastrofalan za ukrajinu...
mogao bi lako visjeti kao mussolini...
ako ga zapadni 'partneri' ne evakuiraju na vrijeme...
Mislim da niti jednoj strani u ovom trenutku ne odgovaraju pregovori. Zelenski čeka oružje sa Zapada koje će promijeniti tijek rata, a Putin se još uvijek muči u Donbasu.
točno to.
Zašto da Ukraina pristane da im Rusi uzmu 20% teritorija? postoji li država svijeta koja je pristala na takav gubitak teritorija tek tako? OK pičke Česi tamo 1938 pa su im švabe sve jedno napale opet nakon toga i okupirali totalno.

Izašla anketa 83 % ukrainaca ne podržava primirje i davanje teritorija. Pogotovo jer su svjesni da vrlo lako bi im se desilo sljedeće - Rusi aposrbiraju teritorij, obnove vojsku i onda krenu osvajati dalje.

AJ stavimo se u glavu Zelenog? zašto bi pristao na primirje? Rat je po svim kriterijima izjednačen, Toten ovo uspoređuje sa Hićom, Hićo 1945 i 1944 je trpio ogromne prodore crvene armije i zapadne alijanske po svim linijama fronte , sa svih strana su mu nadirali . Rusi ne nadiru nigdje, teško ginu radi nekog seloga i razrušenog grada koji nema nikakvu vrijednost nakon totalnog razaranja. Dapače rat je u pat poziciji, i Ukraince boli kurac, zapad šalje kao onomad USSRu , resurse za dugoročno ratovanje.
većina stnovnika podržava rat, čak je veći postotak sada u Ukraini koji podržavaju nastavak rata , nego što je bio u RH 1995 uoči Oluje.

Dolazi teško oružje, Njemačka se trgnula poslati će PZO sustave, USA šalje dalekometnu artiljeriju, dobijaju krstareće rakete, granate, streljivo , obične dronove, uskoro će još više dronova, ovo je totalno rat u glavama Ukrainaca, njima je biti ili ne biti.

Jer ako potpišu primirje sada, izgubit će 1/5 teritorija, a onda će se tu rusi "obnoviti" , ukrainci će se "ohladiti", zapad će prestati slati oružje i onda će Rusi opet udariti za godinu dvije kada srede stanje sa vojskom. Dobiti će teško oružje, PZO da se brane od Ruskih napada, na zapadu koji ima 15puta veću ekonomiju od Rusije dobijati će resurse za ratovanje i rokaj.

ja na mjestu Zelenskog bi radio isto što on radi. On im je rekao - povuci te se na granice prije rata(a to je Krim, + Donjeck + Luganjsk) i onda je to primirje. Dakle čak im ostavlja i Krim i ona dva grada u onoj regiji, vjerojatno bi pristao i na autonomiju.
Ali Rusi su uzeli i Hersonsku oblast i Berdijansk i Novu Harkovku i druge gradove koje planiraju apsorbirati. ljudi u tim gradovima su do nedavno prosvjedovali da žele Ruse van države, sada je tamo GRU i muče ljude i otimaju, to je sada pod okupacijom kao pod nacistima 1941-1944

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 19078
2018-06-14


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by AssadNaPodmornici Thu 2 Jun - 12:10


_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 19078
2018-06-14


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by melkior Thu 2 Jun - 16:36

Rusi su izgubili nepotrebno u beskorisnim srljanjima na tisuće vojnika, u jurišima bez zračne i artiljerijske potpore. Sad im fale ti vojnici. Pogotovo je gubitak specijalnih padobranskih postrojbi i drugih komandosa u prvoj fazi rata neprocjenjiv, i tek sad će se pokazati u punoj mjeri koliko je bio štetan i sudbonosan. Izgubili su strahovit broj mlađeg časničkog i obrazovanog kadra koji im je obavljao poslove dočasnika, zbog ranijih neprovedenih reformi vojske sukladno suvremenim standardima, praktički su žrtvovali najbolje što imaju. Nepojmljivo je za i jednog uspješnog velikog osvajača u prošlosti da ga nije briga za probleme u logistici, da se razbacuje ljudskim elementom kao pljevom koje ima na bacanje, pa to nisu radili ni Napoleon ni Aleksandar ni Cezar, Hitler je izgubio WWII upravo zato jer nije slušao generale već je radio po svom, živeći u nekom svom svijetu wagnerovske opere i ne hajući za realnost. Putin je tek sad bolno osvijestio do kraja koliko su mu nesposobni generali i ministar obrane, problem je što nema puno manevarskog prostora, čak i da pokrene mobilizaciju svježih snaga, ovo nije ´45 nego ´22., za ovakav tip ratovanja moraš imati visoko obučene vojnike koji znaju upravljati tenkovima, obuka profesionalnog vojnika košta, rat neće dobiti seljak kojeg ćeš naoružati kalašnjikovom i narediti juriš na utvrđene položaje obrane. Rusima najbolje što su imali poginulo je u prvih mjesec dana rata. Recimo, Rusi uopće nisu u stanju izvršiti neku napadnu složenu operaciju tipa helikopterski desant ili poslati u operaciju stotinu napadačkih dronova, sve se svodi na neselektivnu topničku paljbu koja traje satima.
avatar
melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by melkior Thu 2 Jun - 16:41

Ali da su barem onda u stanju koordinirati napade iz brodova, zračne napade avionima i helikopterima i artiljerijske napade, integrirani i koordinirani napadi na utvrđene položaje obrane za njih su očito nepoznanica.
avatar
melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by RayMabus Thu 2 Jun - 16:45

Jebeš Ruse. Idemo slomit eu žgadiju koja je glasala protiv mene na sastanku EU par dana prije ove invazije.

"Pozicija je jednostavna - ako zemlje u razvoju nisu i same izvoznice energije, susrest će se s trostrukim udarom. Naime, krize goriva i hrane izazvat će financijsku krizu. Ako budu morale birati između prehranjivanja svog stanovništva i otplaćivanja kredita, one će se jamačno odlučiti za prvo. Šri Lanka je postala prva zemlja koja od početka ruske invazije na Ukrajinu nije uspjela otplatiti svoje dugove. Zadnja gotovo sigurno neće biti. Čini se da bi svijet mogla zatresti dužnička kriza kakva nije viđena od 1990-ih godine".

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 2349965085


Tako je. Ajmo marširajte prema Europi trbuhom za kruhom.


https://www.ex-iskon-pleme.com/t51587-sankcije-nisu-uspjele-rusija-nije-propala-ali-zato-nekim-drzavama-prijeti-trostruki-udar
RayMabus
RayMabus

Posts : 160768
2014-04-11


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by melkior Thu 2 Jun - 16:47

Bez nuklearnog oružja kojeg očito imaju na bacanje, samo u konvencionalnom ratovanju, NATO bi ih razbucao ko beba zvečku. I to su jebene činjenice. Ne radi se o suvremenijoj vojnoj tehnici kojom raspolaže Zapad, već o suvremenom pristupu bojnom polju, povezanosti i integriranosti svih rodova vojske, onome što se kolokvijalno zove battle menagment, u kojem je Zapad oduvijek tradicionalno jak. Ruse u ovom trenutku spašava jedino superiorna vatrena moć koncentrirana na malom području, ajde, to znači da uče, ali vrijeme definitivno nije na njihovoj strani, svaki put kad Ameri najave novu pošiljku zapadnog oružja u Ukrajinu, pola ruskih generala dobije srčani udar.
avatar
melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by melkior Thu 2 Jun - 16:58

Neshvatljiva je drljavost i nesposobnost ruske vojske da spriječi dostavu oružja, medicinske opreme, hrane i vode helikopterima u Azovstal  u vrijeme najžešćih borbi i bombardiranja istoga. Samo zbog toga su tjednima nepotrebno vezali na tisuće vojnika u Mariupolu koji su im mogli biti od koristi u Harkivu. Nepojmljivo, neshvatljivo.
avatar
melkior

Posts : 16719
2015-08-09


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by AssadNaPodmornici Thu 2 Jun - 17:13

melkior wrote:Rusi su izgubili nepotrebno u beskorisnim srljanjima na tisuće vojnika, u jurišima bez zračne i artiljerijske potpore. Sad im fale ti vojnici. Pogotovo je gubitak specijalnih padobranskih postrojbi i drugih komandosa u prvoj fazi rata neprocjenjiv, i tek sad će se pokazati u punoj mjeri koliko je bio štetan i sudbonosan. Izgubili su strahovit broj mlađeg časničkog i obrazovanog kadra koji im je obavljao poslove dočasnika, zbog ranijih neprovedenih reformi vojske sukladno suvremenim standardima, praktički su žrtvovali najbolje što imaju. Nepojmljivo je za i jednog uspješnog velikog osvajača u prošlosti da ga nije briga za probleme u logistici, da se razbacuje ljudskim elementom kao pljevom koje ima na bacanje, pa to nisu radili ni Napoleon ni Aleksandar ni Cezar, Hitler je izgubio WWII upravo zato jer nije slušao generale već je radio po svom, živeći u nekom svom svijetu wagnerovske opere i ne hajući za realnost. Putin je tek sad bolno osvijestio do kraja koliko su mu nesposobni generali i ministar obrane, problem je što nema puno manevarskog prostora, čak i da pokrene mobilizaciju svježih snaga, ovo nije ´45 nego ´22., za ovakav tip ratovanja moraš imati visoko obučene vojnike koji znaju upravljati tenkovima, obuka profesionalnog vojnika košta, rat neće dobiti seljak kojeg ćeš naoružati kalašnjikovom i narediti juriš na utvrđene položaje obrane. Rusima najbolje što su imali poginulo je u prvih mjesec dana rata. Recimo, Rusi uopće nisu u stanju izvršiti neku napadnu složenu operaciju tipa helikopterski desant ili poslati u operaciju stotinu napadačkih dronova, sve se svodi na neselektivnu topničku paljbu koja traje satima.

točno to.
tu još imaju prednost ali isključivo na istočnoj fronti.

međutim i UKR artiljerija je brutalna isto tako, čitao sam blog jednog Ruskog vojnika, veliku većinu gubitaka im nanosi UKR artiljerija.. nije masovna kao Ruska ali brzo djeluje i gađa precizno. Čitao sam neke analize da su Ukrainci razvili neke svoje sustave komunikacije između izvidnice(dronova ili specijalaca) da im treba kraći vremenski period nego iti jednoj vojsci svijeta, i da su im sve baterije umrežene, pa tako mogu sa ograničenom količinom artiljerije napraviti masovnu štetu , što se i vidjelo, u stotinama videa što smo vidjeli, a najmasovnije jest Ruski prelazak rijeke Sj.Donjeck gdje su im ovi doslovno izbrisali 80komada tehnike i 400vojnika(cijeli jedan BTG) artiljeriom.

Rusi se od takvih gubitaka još nisu oporavili, i kako si rekao nije ovo 1942, čak i Igor Strelkov se žali da su vojnici u WW2 Sovjetski imali puno više obuke prije nego su poslani na Švabe nego što imaju na silu mobilizirani muškarci iz onih regija(svakoga muškog su pokupili doslovno)

a današnje ratovanje je pun kurac kompleksnije prije je obuka tenkista T-34 u WW2 trajala doslovno par dana , sada ti treba pola godine, a onda te sprži Ukrainac 155 granatom ili ATGM ...
da za Ruse velik dio najbolje profesionalne vojske im je izginuo u prva dva tjedna rata sa onim suludim jurišima i desantima.

.--- već smo sada ušli u "griding" fazu, to je faza, kada niti jedan protivnik nema inicijativu nego se svodi na artiljerijsko iscrpljivanje, ono što smo imali u WW1
------
tu Ukrainci vide šansu koji su napravili totalnu mobilizaciju za rat, i kada dobiju još par stotina 155mm haubica/SPGoa i MRLSova, uz hrpu dronova, napadačkih, te naravno oklopa , budu pokušali kontra udare tamo gdje su Rusi slabi

--------
usput vijesti što se tiče UKR napada kod Hersona, različiti izvori, različite rezultate.. Ukri su maznuli par sela uz gadne gubitke, nema ključnih proboja fronte, detalje još čekamo. Iako je tu veća koncetracija UKR snaga , ipak sa manjim snagama su napravili napad

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 19078
2018-06-14


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by Eroo Thu 2 Jun - 17:16

AlfaOmega wrote:
Rusi su se stigli konsolidirati

Hvala kurcu. :^0
Eroo
Eroo

Posts : 65740
2016-07-22


Back to top Go down

Ruska invazija na Ukrajinu - Page 3 Empty Re: Ruska invazija na Ukrajinu

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 50 Previous  1, 2, 3, 4 ... 26 ... 50  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum