ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kako je ruski rat protiv Ukrajine ugrozio globalnu sigurnost hrane?

Go down

Kako je ruski rat protiv Ukrajine ugrozio globalnu sigurnost hrane? Empty Kako je ruski rat protiv Ukrajine ugrozio globalnu sigurnost hrane?

Post by RayMabus 29/5/2022, 22:24

Čovjek će biti u nevolji sve dok raspiruje sukobe u nastojanju da preuzme kontrolu nad resursima drugih, a hrana će ostati strateška roba bez koje se ne može i bez koje će ljudska bića doživjeti propast.
U svjetlu negativnih posljedica krize koju je proizveo rat u Ukrajini, došlo je do porasta cijena hrane na međunarodnom tržištu zbog prekida izvoza hrane i žitarica iz Ukrajine i Rusije, kao i prijetnji koje se odnose na transport i sigurnost brodova i radnika u poljoprivredi i transportu.
Još veću zabrinutost za sigurnost hrane u svijetu u narednom periodu izaziva mogućnost da se ruski rat protiv Ukrajine proširi na druge zemlje ili da se situacija pogorša u slučaju upotrebe oružja za masovno uništenje. Stoga svi nastoje okončati ovaj rat kako bi se izbjeglo plaćanje velikih računa na ekonomskom nivou općenito, a posebno u sektorima prehrane.
Svijet je zabrinut zbog kašnjenja oko 25 miliona tona žitarica koji su i dalje zaglavljeni u lukama Ukrajine zbog rata, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres. Generalni sekretar također ulaže napore da sukobljene strane puste ove pošiljke i olakšaju kretanje brodova s hranom.
Imajući u vidu ove zabrinutosti, u nastavku teksta pokušat ćemo se osvrnuti na mapu proizvodnje i trgovine hranom u svijetu, saznati koja su to ključna područja za njenu proizvodnju, te koliki je njen utjecaj na globalnom nivou.

Glavni proizvođači hrane

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), svijet je u 2019. godini uspio proizvesti 9,35 milijardi tona primarnih usjeva (žitarice, šećerni usjevi, povrće, uljarice, voće, korijenje i gomolji).
Na nivou svjetskih regija, mapa proizvodnje pokazuje da Azija prednjači među regijama u svijetu i čini blizu 50 posto proizvodnje primarnih kultura, čiji je udio u proizvodnji dostigao 4,6 milijardi tona. Zatim slijedi Amerika sa manjim udjelom i velikom razlikom od 2,5 milijardi tona, potom dolazi Evropa sa udjelom od 1,1 milijardu tona primarnih kultura, nakon nje Afrika sa 946 miliona tona, a na dnu liste je Okeanija s udjelom u proizvodnji od 91 milion tona.
Ali ako pređemo na udio država u proizvodnji primarnih poljoprivrednih kultura, na vrhu liste ćemo naći Kinu, a zatim Indiju, što je sasvim normalno zbog dvije važne stvari: veliko geografsko područje koje zauzimaju dvije zemlje i broj stanovnika. Neki te dvije zemlje metaforički nazivaju “kontinentom”.

Globalna trgovina hranom

Izvoz hrane širom svijeta u 2019. godini iznosio je oko 1,83 triliona dolara, a na vrhu ljestvice izvoza nalazili su se voće i povrće prema vrijednosti, koji je dostigao 274 milijarde dolara, zatim žitarice s 193 milijarde dolara, nakon toga meso s 155 milijardi dolara, potom pića s 114 milijardi dolara, zatim mliječni proizvodi i jaja s 84 milijarde dolara, ulja i masti s 81 milijardu dolara, te šećer i med sa 41 milijardu dolara.
Što se tiče geografskih oblasti na svjetskom nivou, najveći izvoz te godine ostvarila je Evropa u vrijednosti od 593 milijarde dolara, zatim Amerika s 369 milijardi dolara, nakon toga Azija s 309 milijardi dolara, zatim Okeanija s 56,6 milijardi dolara, dok je na dnu liste bila Afrika s 52,7 milijardi dolara.
Što se tiče učinka zemalja u izvozu hrane, u svijetu prednjači Amerika s 120 milijardi dolara, zatim Holandija s 82 milijarde dolara, potom Kina s 80 milijardi dolara, nakon nje Njemačka s 68 milijardi dolara, te Brazil s 67 milijardi dolara. Može se primijetiti da su na listi deset najvećih izvoznika hrane sve evropske države, osim Amerike Kine i Brazila.
Kada je riječ o uvozu hrane na svjetskom nivou, primjećujemo da je Evropa također bila na vrhu liste regija u svijetu po uvozu hrane u 2019. godini, čija je vrijednost iznosila 560 milijardi dolara, zatim Azija s 485 milijardi dolara, nakon toga Amerika s 264 milijarde dolara, Afrika s 80 milijardi dolara, te Okeanija s 20 milijardi dolara.
Kada je riječ o uvoz hrane na nivou država, Kina se nalazi u vrhu zemalja uvoznica ostvarujući uvoz vrijedan 170 milijardi dolara, zatim slijedi Amerika s 151 milijardom dolara, nakon nje Njemačka s 82 milijarde dolara, Japan s 60,7 milijardi dolara, potom Holandija s 60,1 milijardu dolara. Na listi prvih deset zemalja uvoznica hrane primjećujemo uglavnom evropske zemlje, izuzev Kine, Amerike, Japana i Kanade.

Rat i prijetnje globalnoj sigurnosti hrane

Prijetnje globalnoj sigurnosti hrane dolaze zbog načina upravljanja krizom, a ne u smislu količine hrane. Rusija je ograničila izvoz žitarica od izbijanja rata, što je u velikoj mjeri doprinijelo povećanju cijena hrane na svjetskom tržištu, a do istog rezultata su dovela i ograničenja koja je rat nametnuo ukrajinskom izvozu ulja i žitarica.
U tom smislu, prijetnje se nisu zaustavile samo na djelovanje dvije strane u krizi, već su i druge strane koje učestvuju u proizvodnji i trgovini hranom poduzele mjere koje narušavaju globalni balans u pogledu sigurnosti hrane. Tako je Indija donijela odluku da zabrani izvoz pšenice, dok je Kina odbila ispuniti zahtjev Evropske unije da oslobodi dio svojih rezervi žitarica kako bi se smirile cijene na međunarodnom tržištu.
Strahove dodatno povećava situacija u siromašnim ili zaduženim zemljama koje uglavnom ovise o uvozu velikog dijela svojih potreba za hranom, posebno iz Rusije i Ukrajine. Ova kriza predstavlja jednu od najvećih prijetnji globalnom trgovinskom sistemu koji se oslanjao na teoriju komparativnih prednosti u proizvodnji i trgovini hranom. Međutim, čini se da će trenutni sukob zbog ruskog rata protiv Ukrajine imati višestruke negativne reperkusije na globalni ekonomski sistem sa svim njegovim komponentama, što zahtijeva od svih strana da dobro preispitaju svoje računice, posebno u tako važnom pitanju kao što je sigurnost hrane.
RayMabus
RayMabus

Posts : 146746
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je ruski rat protiv Ukrajine ugrozio globalnu sigurnost hrane? Empty Re: Kako je ruski rat protiv Ukrajine ugrozio globalnu sigurnost hrane?

Post by red wolf 29/5/2022, 22:27

Ovaj rat može biti blagoslov za ljudsku vrstu i korak ka evoluciji. Vrijeme je da postanete svi Jedno.
red wolf
red wolf

Male
Posts : 15327
2016-02-10

Lokacija: : Svemir

Back to top Go down

Kako je ruski rat protiv Ukrajine ugrozio globalnu sigurnost hrane? Empty Re: Kako je ruski rat protiv Ukrajine ugrozio globalnu sigurnost hrane?

Post by RayMabus 29/5/2022, 22:30

Strahove dodatno povećava situacija u siromašnim ili zaduženim zemljama koje uglavnom ovise o uvozu velikog dijela svojih potreba za hranom, posebno iz Rusije i Ukrajine. 
-


Nemaš hrane nit love da je kupiš ? Pa ?
RayMabus
RayMabus

Posts : 146746
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je ruski rat protiv Ukrajine ugrozio globalnu sigurnost hrane? Empty Re: Kako je ruski rat protiv Ukrajine ugrozio globalnu sigurnost hrane?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum