ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Salvini ide u Rusiju kod Putina

Go down

Salvini ide u Rusiju kod Putina Empty Salvini ide u Rusiju kod Putina

Post by RayMabus 28/5/2022, 18:16

Salvini u Rusiji: čuđenje i uznemirenost u Palazzo Chigi za put u Moskvu. Di Maio: Draghi razgovara s Putinom
autora Marca Galluzza
Zbunjenost nekih ministara, počevši od Di Maia. Postoji bojazan od posljedica na diplomatsku akciju koju je pokrenuo Rim. Čelnik Lige: "Nije sigurno da ću ići"

Više je pitanja nego reakcija. Jer bit će istina i u konačnici također uzeto zdravo za gotovo, makar samo iz razloga potrebne institucionalne ljubaznosti, da Matteo Salvini ne smije ne obavijestiti Maria Draghija o mogućem putovanju u Moskvu. Ali pitanja, i više od tračaka neugode koja ide uz njih, tiču ​​se svih mogućih pitanja o posjetu. Uključujući i njegovu učinkovitu izvedivost. "To je vijest koja govori sama za sebe", primjećuju s primjesom ljutnje, zbunjenosti, pa čak i ironije u Palazzo Chigi. Neki ministri u vladi su zgroženi. Čak iu Ligi, i među guvernerima i među članovima izvršne vlasti, pojavljuju se vrlo značajne nedoumice. Postoji bojazan da će Salvini izložiti Italiju lošoj figuri, podsjećajući, između ostalog, da je Salvinijevo putovanje u Poljsku, nedugo nakon izbijanja rata, bilo prepuno kontroverzi, kritika i protesta.

U međuvremenu, čelnik Lige za Rai Radio Uno komentira: «U Italiji sam. Nisam siguran da ću ići tamo, radimo na tome. I ideš ako treba, nema sigurnosti». Za neke - dodaje - «ja bih već jučer otišao. To nije putovanje užitak: idete ako trebate. Ne idem u ime vlade, dajem svoju ciglu."

Hladnoća koja se nalazi u vrućim komentarima tiče se i presedana, činjenice da odnosi Salvinija i ostalih članova Lige s ruskom moći nisu uvijek bili transparentni, kako novinarskim istragama tako i sudskim istragama, istragama koje su nisu izravno uključeni čelnika Lige, ali su upalili svjetlo koje nije uvijek jasno u njegovoj mreži odnosa s Moskvom.

Zatim postoji barem još jedan razlog za uznemiravanje unutar vlade: dok je Italija na nekoliko fronta opredijeljena da pokuša učinkovito odigrati diplomatsku ulogu u ukrajinskoj krizi, svakako bi posjet Moskvi istaknutog člana većine bio iščitavan negativno u međunarodnim krugovima. Bio bi gotovo jedinstven u panorami političkih posjeta Rusiji od početka sukoba.

Možda su i iz tih razloga jučer navečer i ministra vanjskih poslova Luigija Di Maia i premijera Maria Draghija vladini izvori opisali u najmanju ruku, blago rečeno, iznerviranim samom hipotezom putovanja. Također je moguće da bi odlazak, koliko god organiziran i sada odlučio čelnik Lige, mogao biti skinut tajnost iz razloga nezgodnosti. Danas je Di Maio prekinuo šutnju odbacivši inicijativu Salvina: "Premijer Mario Draghi razgovara s nama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a čelnik Lega Matteo Salvini trebao bi pokazati veću" razboritost "po pitanju" složenog "pitanja kao što je rat u Ukrajini, koji nije tema "ljetne turneje", rekao je govoreći u Mandurii.

Iz većine, čelnik Demokratske stranke Enrico Letta kritizira "bizarnu i beskorisnu inicijativu": "Salvini ide kamo mu srce kuca". Optužba na koju je vođa Carroccia, opet u mikrofon radija Uno, odgovorio: «Zašto si lud? Je li razgovor s vladama luda inicijativa? Neću igrati kugle, neću vidjeti Milana. Razgovaramo s vladama i institucijama».

Nekoliko dana nakon izbijanja rata, Sjeverna liga je otišla u humanitarnu misiju u Poljsku. U posjetu Przemyslu, u blizini granice s Ukrajinom, čelnik Lige dočekan je s neočekivanom dobrodošlicom: gradonačelnik poljskog grada Wojciech Bakun pokazao mu je majicu s Putinovim likom, podsjećajući na blizinu sjevernog Tajnik lige ruskog čelnika, i pozivajući ga da ode na ukrajinsku granicu, kako bi osudio šefa Kremlja.

“Ovdje smo da spašavamo ljude” bio je Salvinijev odgovor, koji je također bio predmet spora skupine Talijana. U tom slučaju, unatoč kritikama, čelnik Lige preuzeo je ulogu u sudjelovanju u pomoći desetak ukrajinskih izbjegličkih obitelji i djece, "nažalost, to je samo kap, ali ako svatko radi svoj dio posla, čak i s ovim mališanima geste, mir će biti bliži ».

U tom slučaju, Salvinijeva postupna kritika slanja oružja ukrajinskom otporu još nije počela, niti neke razlike njegove stranke o razlozima i greškama rata. Tada je na pitanje talijanskih novinara Salvini upotrijebio ove riječi: "Ovdje sam zbog mira i osuđujem rat, osuđujem bombe." Onima koji su ga pitali je li spreman osuditi Putina, dodao je: "Naravno, naravno, svatko tko osuđuje rat."

-
https://www.corriere.it/politica/22_maggio_28/salvini-mosca-stupore-fastidio-palazzo-chigi-letta-idea-strampalata-va-dove-batte-cuore-674dfb96-ddfb-11ec-9d2a-935eb68a8d83.shtml
RayMabus
RayMabus

Posts : 146711
2014-04-11


Back to top Go down

Salvini ide u Rusiju kod Putina Empty Re: Salvini ide u Rusiju kod Putina

Post by RayMabus 29/5/2022, 17:05

Tko je Antonio Capuano, Salvinijev diplomatski savjetnik koji je organizirao putovanje u Moskvu

Bivši zamjenik Forza Italia, 50 godina, odvjetnik, Capuano radio je dugi niz godina u inozemstvu, posebno na Bliskom istoku, do pozicije (koja nije formalno definirana unutar Lige) kao spin doctor tajnika

Putovanje Mattea Salvinija u Moskvu – o kojem se posljednjih dana mnogo govorilo, ali još nije službeno – izazvalo je čuđenje u vladi i razne nedoumice u većini, među saveznicima desnog centra, ali i unutar same liga. Hoće li Salvini otići ili ne - namjera mu je bila pokušati posredovati i promovirati primirje u Ukrajini - još nije odlučeno, no čini se da je za organizaciju putovanja čelnik Sjeverne lige radio sa svojim diplomatski savjetnik Antonio Capuano, koji mu već neko vrijeme pomaže u odabiru međunarodne politike.

Capuano (50), odvjetnik, bio je općinski vijećnik u Frattaminoreu (Napulj) od 2005. do 2012., a bio je i član Forza Italia od 2001. do 2006. u 14. sazivu. Nakon što je napustio politiku, dugi niz godina radio je u inozemstvu, posebno na Bliskom istoku, sve do pozicije - koja nije formalno definirana unutar Lige - kao spin doctor tajnika: nekoliko mjeseci, u uskom krugu Salvinijevih suradnika, on je ondje da ga savjetuje o vanjskoj politici i da mu pomogne u planiranju njegova putovanja u Moskvu. Kontroverze posljednjih nekoliko sati, međutim, zakomplicirale su blitz na ruskom teritoriju, pa čak i ako se čini da Salvini nije u potpunosti odustao od ideje o odlasku, trenutačno se čini da je posjet zamrznut čekajući daljnja razmišljanja na njegovu političku priliku i diplomatsku.
RayMabus
RayMabus

Posts : 146711
2014-04-11


Back to top Go down

Salvini ide u Rusiju kod Putina Empty Re: Salvini ide u Rusiju kod Putina

Post by RayMabus 3/6/2022, 19:19

Salvini: "Još se nadam da ću upoznati Lavrova".

“Smiješno je i nečuveno da postoje oni koji prijete i zastrašuju. Taj Copasir smatra da bi istražio što tajnik Lige radi i s kim se susreće, štoviše ispričavši to na TV-u iu novinama. To su neprihvatljiva zastrašivanja». Matteo Salvini time nije zadovoljan, prosuđuje hipotezu da se Parlamentarni odbor za sigurnost bavi njegovim projektom misije u Rusiji koji je s institucionalnog stajališta potpuno deplasiran. I ponovno se pokreće, odgovarajući onima koji ga osporavaju da njegova ideja o odlasku u Moskvu nikako nije napuštena. S jednim ciljem: susret s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Salvini ne odustaje i tvrdi da se preselio s plemenitom namjerom. «Namjeravam učiniti sve da približim mir, čak i ako je potrebno, razgovarati s Lavrovom. Nastavljam raditi uzdignute glave i potpuno transparentno za mir. Nisam se čuo s ruskim ministrom vanjskih poslova, morao sam ga upoznati. Bila bi to prilika i nadam se da će to biti važna prilika." Tajnik Sjeverne lige još jednom potvrđuje susrete s ruskim veleposlanikom. “Ako moram tražiti prekid vatre, moram pitati Rusiju koja je započela sukob. Učinio sam to i učinit ću to opet transparentno, ne tražeći ništa zauzvrat jer je to talijanski nacionalni interes”.

No politički sukob ne gubi na intenzitetu. Salvini cilja na Luigija Di Maia i njegov "pseudo mirovni plan (koji nitko u Ligi nije vidio) koji je trajao četvrt sata, a onda nitko ne zna u kojem je kantu završio". Salvini ga napada drugi dan zaredom: «Bilo bi lijepo da imamo operativnog i vjerodostojnog ministra vanjskih poslova. Ne smatra se takvim u svim zemljama svijeta». Ministar vanjskih poslova reagira otrovnim riječima: «Čini mi se film koji sam već gledao, Papeete 2. Sjećate li se kad je srušio vladu Contea I? Sve je počelo ovako, kritizirajući razne ministre do te mjere da su povukli utikač».

Podtajnik obrane Giorgio Mulè (FI) također je kritičan prema Salviniju: "Po mom mišljenju on neće ići u Moskvu, to je od početka bila loše vođena inicijativa". Stranačka kolegica Licia Ronzulli pridružuje se: «Da bi se računala vanjska politika mora imati samo jedan glas. Nikada nije razgovarao o svom putovanju sa Salvinijem.

Osim Rusije, tajnik Lige kritikuje i Nicola Fratoianni (talijanska ljevica) zbog tweeta posvećenog Danu Republike koji završava frazom "Tko stane, izgubljen je". «Ali na dan Republike Salvini je trebao upotrijebiti jednu od najpoznatijih fraza Benita Mussolinija? Ali je li tajnik Lige tu ili radi?", pita se Fratoianni.
RayMabus
RayMabus

Posts : 146711
2014-04-11


Back to top Go down

Salvini ide u Rusiju kod Putina Empty Re: Salvini ide u Rusiju kod Putina

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum